Food

Ιμάμ Μπαϊλντί

Το Ιμάμ Μπαϊλντί είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρόκειται για μια Σμυρνέϊκη συνταγή με μελιτζάνες και κόκκινη σάλτσα που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

Υλικά για 6 Μερίδες                                                                                                                

  •   3 μεγαλες μέλιτζανες                                                                                                                           
  •   2 άνυδρα κρεμμύδια  (Κίτρινα ή κόκκινα)                                                                                                                  
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 πράσο
  • 1/2  ματσ. μαϊντανός
  • 12  ματσ. άνιθο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδακια
  • 3 ( ανά μερίδα) πατάτες baby
  • 12 λεμόνι (χυμός)
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Θυμάρι
  • Πάπρικα ( γλυκιά ή καπνιστή )
  • 1 κ. Γλυκού ζάχαρη
  • Μελιτζάνες = Βάση

Εκτέλεση

1) Προετοιμασία

Για το Ιμάμ Μπαϊλντί ξεκινάμε κόβοντας  τις μελιτζάνες με ένα πριονωτό μαχαίρι στην μέση κάθετα άπο το κοτσάνι της έως το τέλος της,αφού τις έχουμε κόψει χαράζουμε με το μαχαίρι στην μέσα μεριά 4-5 φορές λοξός και 2 κάθετα. Στην συνέχεια λαδώνουμε τις μελιτζάνες ρίχνουμε ελαφρός αλάτι,πιπέρι και πάπρικα τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°c ψήνουμε τις μελιτζάνες μας για 25 λεπτά.

Παρατήρησεις

Εφόσον έχουμε πλύνει πόλυ καλά τις πατάτες baby δεν τις ξεφλουδίζουμε αλλά με ‘ενα μικρό μαχαίρι τις χαράζουμε πολύ κοντά οριζοντιός αρκετές φορές μόνο από την μιά μερια σε βάθος χωρίς να βγεί το μαχαίρι από την αλλη μερία ουσιαστικά σαν φέτες όμως να παραμείνει η πατάτα ολόκληρη. Εάν το ταψί με τις μελιτζάνες μας το επιτρέπει ψήνουμε μαζι χωρίς να σκεπάζει όμως το ένα το άλλο άφου πρώτα έχουμε βαλει αλάτι,πιπέρι και θυμάρι στις πατάτες και προσθέσουμε ελάχιστο νέρο στο ταψί ( ½ της πατάτας).

2) Γέμιση

Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια ξερά και φρέσκα και το πράσο, σε χαμηλή φωτιά τα τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες μας είτε σε μικρά κυβάκια η τις έχουμε βάλει στο blender συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνιθο αλάτι, πιπέρι ,πάπρικα και τελος την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει περίπου 15 λεπτά.

3) Τελικό στάδιο συνταγής

Αφού έχουμε βγάλει τις μελιτζάνες από τον φούρνο με ένα κουτάλι της σούπας πατάμε την ψίχα της μελιτζάνας προς τα μέσα όσο είναι ζεστές για να μας διευκολύνει να υπάρξει χώρος στο εσωτερικό της.Μόλις ολοκληρώσουμε την διαδικασιά τοποθετούμε την γέμιση μας και βάζουμε το ταψί για άλλα 10 λεπτά στον φούρνο μας.

Σερβίρισμα

Στο σερβίρισμα του πιάτου μας μπορούμε να τρίψουμε πάνω στις μελιτζάνες  η στο πλάι τυρί φέτα, ψιλοκομμένο άνιθο και να το συνοδέψουμε με πράσινη σαλάτα.

Όμορφη διάθεση για δημιουργιία και….Καλή σας όρεξη!

- Ιμάμ Μπαϊλντί - Diatrofi.gr.

Related posts

Μουσακάσ light

admin

Light Παστίτσιο

admin

Banana bread με βρώμη, κακάο και πετιμέζι

admin

Καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

admin

Το νοστιμότερο χούμους με πιπεριά φλωρίνης που έχετε φάει!

admin

Vegan βασιλόπιτα

admin

Φρέσκια Σπιτική Μαρμελάδα Raspberry με Chia και Άθερμο Mέλι

admin

Εύκολα και υγιεινά σνακ

admin

Πρωτεϊνικές μπάρες με γεύση snickers

admin

Κέικ καρότου

admin

«Ψωμί» από μπρόκολο και αλεύρι αμυγδάλου

admin

Strawberry Cheesecake Bark

admin