Νέα έρευνα: Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου

Date:

Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

   Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου. «Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Όπως περι-, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο. Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

   Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών. Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

   «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

   Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

   Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος». Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

   Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο». «Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα “καλό” μικροβίωμα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

   Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα “καλό” μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

Ποιος είναι ο ερευνητής

   Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο. Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

   Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου. Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Μενεγάκη: Με μόνο τρία προϊόντα μακιγιάζ το πρόσωπό της θυμίζει σταρ αλλοτινής εποχής

Μπορεί να αγαπάει τις natural αποχρώσεις στο μακιγιάζ της, ωστόσο η Ελένη Μενεγάκη είναι φαν και του κλασσικού! Και ποιο μακιγιάζ θεωρείται must και classic; Μα φυσικά το κλασσικό κόκκινο κραγιόν στα χείλη, η μαύρη γραμμή – γνωστό και ως eyeliner- στα μάτια και αρκετή μάσκαρα για να τονίζει το βλέμμα της. Μενεγάκη: Σάστισε με

Μαρίνα Σάττι: Από τον Σρεκ… στη σκηνή της Eurovision! – Ποια είναι η πορεία της;

Η Μαρίνα Σάττι είναι το κορίτσι που θα εκπροσωπήσει φέτος την χώρα μας στον διαγωνισμό της Eurovision, αν και το "Ζάρι" έχει διχάσει τον ελληνικό λαό, την πορεία της στον χώρο της τέχνης, όπως και τις φωνητικές της ικανότητες δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς. Η Ελληνοσουδανή τραγουδίστρια, είναι γεννημένη στις 26 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα και είναι

Γιώργος Θεοφάνους για Eurovision: Εάν οι ONE είχαν βγει πιο τολμηροί στη σκηνή θα είχαν πάει καλύτερα

Ο στυλίστας τους έφτιαξε κάτι κοστούμια που φαίνονταν οι κοιλιακοί και τα μπράτσα τους, πολύ ωραία, περιέγραψε

Eurovision – Α’ ημιτελικός: Η πρόκριση της Κύπρου, η ερμηνεία «φωτιά» της Φουρέιρα και οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν

Eurovision - Α' ημιτελικός: Η πρόκριση της Κύπρου, η ερμηνεία «φωτιά» της Φουρέιρα και οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν Το «Fuego» έκλεψε τις εντυπώσεις τη χτεσινή βραδιά, σε αντίθεση με το παρουσιαστικό δίδυμο Αλευρά-Καλούτα που απογοήτευσε Αφροδίτη Γραμμέλη 08.05.2024, 08:03 Σε αυτόν τον Ημιτελικό η αρχή και το τέλος ήταν τα καλύτερα. Κι αυτό γιατί αρκούσε

Eurovision 2024: Η Ελένη Φουρέιρα “γκρέμισε” το στάδιο με το Fuego

Ο 68ος διαγωνισμός της Eurovision ξεκίνησε και επίσημα στο Malmo Arena με την βραδιά του πρώτου ημιτελικού να κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Μία

Λευτέρης Πανταζής: “Στον δρόμο για το νοσοκομείο σκεφτόμουν πως θα ζήσουν τα αδέρφια μου”

Λευτέρης Πανταζής: «Στον δρόμο για το νοσοκομείο σκεφτόμουν πως θα ζήσουν τα αδέρφια μου» "Έπαθα ένα μικρό ισχαιμικό. Έχασα τη φωνή μου" δήλωσε ο Λευτέρης Πανταζής. Ο Λευτέρης Πανταζής σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον» μίλησε μεταξύ άλλων, για την αγάπη του για το τραγούδι, για τη

Δύσκολες ώρες για την Ελεονώρα Μελέτη – Πέθανε η γιαγιά της

Στα 92 της χρόνια, τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, 5 Μαΐου, «έφυγε» από τη ζωή η γιαγιά της Ελεονώρας Μελέτη. Η παρουσιάστρια και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία την αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο προφίλ της στο Instagram. Η Ελεονώρα Μελέτη δημοσίευσε φωτογραφίες της γιαγιάς της και αποκάλυψε ότι παρόλο που εκείνη πέθανε

Ο κοκκύτης εξαπλώνεται ραγδαία στην Αγγλία – Προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών

Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αρρωσταίνει ο κοκκύτης παρατηρείται στην Αγγλία. Μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι ολόκληρο το 2023 και πλέον οι ειδικοί πιστεύουν ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν καταγραφεί τα περισσότερα των τελευταίων 40 ετών. Ο κοκκύτης είναι βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

Η Ελένη Πετρουλάκη με ολόσωμο μαγιό στη Ζάκυνθο – Το εντυπωσιακό κορμί της

Η Ελένη Πετρουλάκη επέλεξε τη Ζάκυνθο για τις διακοπές του Πάσχα. H διάσημη γυμνάστρια δημοσίευσε φωτογραφίες στο προφίλ της στο Instagram όπου τη βλέπουμε πάνω σε σκάφος, να απολαμβάνει το απέραντο γαλάζιο. Η Ελένη Πετρουλάκη διαθέτει ένα από τα γυμνασμένα σώματα της σόουμπιζ και οι φωτογραφίες της με μαγιό πάντα τραβούν την προσοχή. Αυτή τη

Ο τύπος άσκησης που μειώνει πάνω από 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χρόνιων νόσων

Η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χρόνιων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό, όσο και επιπλοκών σε άτομα με εγκατεστημένα προβλήματα υγείας, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα μέσα από δημοσίευσή της στο British Journal of Sports Medicine. Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα δείχνει πόσο καλά ανταποκρίνονται η καρδιά, οι πνεύμονες και το αγγειακό σύστημα στις απαιτήσεις

Πέθανε ο ηθοποιός Ίαν Γκέλντερ – Είχε υποδυθεί τον Κίβαν Λάνιστερ στο Game of Thrones

Πέθανε σε  ηλικία 74 ετών ο ηθοποιός Ian Gelder, ο οποίος είχε ερμηνεύσει τον ρόλο του Κίβαν Λάνιστερ στη σειρά Game of Thrones. Ο Ιαν Γκέλντερ, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε διαγνωστεί με καρκίνο του χοληδόχου πόρου, πέθανε τη Δευτέρα (06.05.2024) σύμφωνα με τον σύζυγό του Μπεν Ντάνιελς.  Όπως ανέφερε για τον Ίαν Γκέλντερ

Μεσογειακή Αναιμία: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η θαλασσαιμία είναι μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης δηλαδή που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται όχι μόνο από μειωμένη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, αλλά και από υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου σε διάφορα όργανα του