Food

Vegan βασιλόπιτα

Μπορεί η Κλασσική Βασιλόπιτα να γίνει vegan;

Η πιο γνωστή εκδοχή για την προέλευση του εθίμου είναι η ιστορία του Μέγα Βασιλείου. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και για να διανέμει τα χρήματα και κοσμήματα από τους φόρους στους φτωχούς τα έκρυψε σε πίτες και τα μοίρασε ισάξια σε όλους.

Στα σημερινά χρόνια το έθιμο παραμένει ζωντανό και πολλές οικογένειες κόβουν την Βασιλόπιτα είτε το βράδυ της αλλαγής του χρόνου είτε ανήμερα στο Γιορτινό τραπέζι.

Η συνταγή της βασιλόπιτας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας. Υπάρχει η Πολίτικη εκδοχή της σαν τσουρέκι, η Σμυρναίικη εκδοχή της ως αφράτο κέικ με μπαχαρικά ή ακόμη η Αλμυρή εκδοχή της με κρέας, πράσο κ.α. όπως την φτιάχνουν στη βόρεια Ελλάδα. Ανά τα χρόνια η γλυκιά εκδοχή της έχει επικρατήσει και είναι πιο δημοφιλής!

Τι θα έλεγες για μια εκδοχή Βασιλόπιτας που είναι vegan, μυρωδάτη και χωρίς ζάχαρη; Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και πώς θα φτιάξεις vegan βασιλόπιτα !

Τι θα χρειαστείς;

  •  500 g ρόφημα Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  •  20g λευκό Ξίδι
  •  100g Ηλιέλαιο
  • 70g Ελαιόλαδο
  •  400g Χουρμάδες σε πάστα
  •  1 καλή πρέζα Αλάτι
  • 1/3 κ.γλ. Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/3 κ.γλ. Γαρύφαλλο, τριμμένο
  •  ½ κ.γλ. Μαστίχα, τριμμένη
  •  2 κ.γλ. Μαχλέπι, κοπανισμένο
  •  1 Βανίλια
  •  ξύσμα από 2 μέτρια Πορτοκάλια
  • 450g Αλεύρι
  •  2 κ.γλ. μπέικιν Πάουντερ
  •  1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  •  80 γρ. Καρύδια με τη φλούδα, χοντροκομμένα
  •  Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Πώς θα την φτιάξεις;

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180o C στον αέρα.
  2. Ανακατεύεις το ρόφημα Αμυγδάλου και το Μηλόξιδο σε ένα μπολ, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
  3. Κοσκινίζεις σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα.
  4. Μουλιάζεις τους Χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Λιώνεις τους Χουρμάδες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια πάστα (αν χρειαστεί προσθέτεις 1-2 κ. σούπας από το νερό τους).
  5. Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ χτυπάς την πάστα Χουρμάδων, το Ελαιόλαδο και το Ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός.
  6. Προσθέτεις στο μείγμα το αλάτι, το Μοσχοκάρυδο, το Γαρύφαλλο, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Ανακατεύοντας προσθέτεις σιγά σιγά το μείγμα με το ρόφημα Αμυγδάλου και το ξίδι.
  8. Στη συνέχεια, προσθέτεις σιγά σιγά το μείγμα του Αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  9. Στο τέλος προσθέτεις τα χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύεις καλά.
  10. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκατοστά.
  11. Μην ξεχάσεις να βάλεις το φλουρί!!
  12. Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.
  13. Βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρεις από το ταψί.
  14. Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Η vegan βασιλόπιτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα! Ακόμη και αν δεν πετύχεις το φλουρί, εύχομαι ο νέος χρόνος να σου φέρει τύχη, αγάπη και υγεία!

Καλή χρονιά!

Ευαγγελία Αυγεράκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

- Vegan βασιλόπιτα - Diatrofi.gr.

Related posts

Light Παστίτσιο

admin

Banana bread με βρώμη, κακάο και πετιμέζι

admin

Καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

admin

Το νοστιμότερο χούμους με πιπεριά φλωρίνης που έχετε φάει!

admin

Φρέσκια Σπιτική Μαρμελάδα Raspberry με Chia και Άθερμο Mέλι

admin

Εύκολα και υγιεινά σνακ

admin

Ιμάμ Μπαϊλντί

admin

Πρωτεϊνικές μπάρες με γεύση snickers

admin

Κέικ καρότου

admin

«Ψωμί» από μπρόκολο και αλεύρι αμυγδάλου

admin

Strawberry Cheesecake Bark

admin

Πως να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα!

admin