Health Uncategorized

5 λόγοι που το πιλάτες θεωρείται η ιδανική άσκηση για την εμμηνόπαυση

Εξάψεις, ερυθρότητα στο δέρμα, αλλαγή διάθεσης, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγή βάρους, δυσκολία συγκέντρωσης…

Γύρω στην ηλικία των πενήντα, ο οργανισμός μας μπαίνει σε μία διαφορετική φάση και τα παραπάνω συμπτώματα είναι μερικά από αυτά που θα βιώσουμε καθώς μπαίνουμε σε μία άλλη, πολύ σημαντική περίοδο της ζωής μας. Την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η οποία μπορεί να είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής μας καθώς μεγαλώνουμε, δεν παύει όμως να είναι μία αρκετά δύσκολη περίοδος για τις περισσότερες γυναίκες, με τις αλλαγές στο σώμα και τις μεταβολές στη διάθεση να μας επηρεάζουν συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά.

Το σώμα μας αλλάζει

Έχουμε μπει στην εμμηνόπαυση όταν σταματάει η έμμηνος ρύση και δεν έχουμε περίοδο πάνω από δώδεκα μήνες από την τελευταία φορά. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης σηματοδοτείται από την πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, δύο βασικές ορμόνες που παράγονται στην ωοθήκη και βοηθούν στη διατήρηση της περιόδου κάθε μήνα. Ωστόσο, πριν από την εμμηνόπαυση προηγείται η περίοδος της κλιμακτηρίου και μετά την εμμηνόπαυση ακολουθεί η μετεμμηνοπαυσιακή περίοδος.

Με την πτώση των οιστρογόνων, τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και αλλάζουν τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα το περιττό λίπος να αποθηκεύεται γύρω από τη μέση. Ακόμα όμως κι αν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις φυσικές αλλαγές που φέρνει στο σώμα μας η εμμηνόπαυση, μπορούμε να το φροντίσουμε κάνοντας κάποια πράγματα. Ένα από αυτά είναι η άσκηση και δη το πιλάτες.

Δείτε παρακάτω γιατί το πιλάτες, με τα οφέλη που προσφέρει, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και βοηθάει στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις φάση της ζωής μίας γυναίκας.

5 λόγοι που το πιλάτες είναι εξαιρετική άσκηση για την εμμηνόπαυση

Ως δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες κι έχοντας μπει ήδη στην εμμηνόπαυση, θεωρώ ότι το πιλάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή διότι καλύπτει όλες τις ανάγκες που ζητάμε από ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτή την περίοδο της ζωής μας.

1. Βελτιώνει την κινητικότητα
Μία από τις συνέπειες που φέρνουν οι χαμηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων είναι η μειωμένη κινητικότητα, η εμφάνιση μυοσκελετικών πόνων, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις, και η επιδείνωση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Το πιλάτες βοηθάει στην κινητικότητα, η οποία αναφέρεται στο εύρος κίνησης γύρω από μια άρθρωση, μέσα από ασκήσεις που βασίζονται στη σταθεροποίηση και εστιάζονται στην επιμήκυνση, προστατεύοντας τις αρθρώσεις από τη φθορά.

2. Βελτιώνει τη δύναμη
Ένας σημαντικός ρόλος των οιστρογόνων είναι να προστατεύουν τα οστά από τη φθορά. Με τη μείωσή τους, χάνεται η προστατευτική τους δράση, αποτελώντας την κύρια αιτία για οστεοπόρωση. Η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Αν και ανήκει στις εναλλακτικές μορφές άσκησης επειδή συνδυάζει τη σύζευξη νου και σώματος, η μέθοδος πιλάτες εστιάζει στην ενδυνάμωση του κέντρου μας, του powerhouse όπως το αποκαλεί, γι’ αυτό και μπορεί να θεωρηθεί επίσης μία προπόνηση δύναμης που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών, είτε με το σωματικό βάρος μας είτε με διάφορα αξεσουάρ όπως βαράκια, λάστιχα αντίστασης, μπάλες.

3. Βελτιώνει την ισορροπία
Η οστεοπόρωση δεν επηρεάζει μόνο την πυκνότητα των οστών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την ισορροπία μας, καθιστώντας μας πιο ευάλωτες σε τραύματα και πτώσεις. Σε αντίθεση με τις κλασικές ασκήσεις που βασίζονται στην εκγύμναση των μυών με απομονωμένο τρόπο, ένας από τους στόχους της μεθόδου πιλάτες είναι, μέσω των ασκήσεων σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης του κορμού που απαιτούν τον ταυτόχρονο συντονισμό πολλών μυϊκών ομάδων, να βελτιώσει τις μυϊκές ανισορροπίες και τη στάση του σώματος για να ενισχύσει την ικανότητα ισορροπίας στην καθημερινή ζωή.

4. Βελτιώνει την ευκαμψία
Η ευκαμψία έχει να κάνει με το κινητικό εύρος μία άρθρωσης. Βελτιώνοντας την κινητικότητα, βελτιώνεται και η ευκαμψία. Η ευκαμψία επηρεάζει τον συντονισμό των κινήσεων μας καθώς και την εκτέλεση των κινήσεων, αφού όσο πιο καλή είναι, τόσο πιο επιδέξιες και λειτουργικά ικανές είμαστε να κάνουμε εύκολα καθημερινά πράγματα. Επιπλέον, όσο καλυτερεύει η ευκαμψία μειώνονται οι μυοσκελετικοί πόνοι. Στο πιλάτες, η βελτίωση της ευκαμψίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ασκήσεων.

5. Βελτιώνει τη στάση
Το πιλάτες, εκτός από τον ενδυναμωτικό του ρόλο για ένα σώμα υγιές και δυνατό, εύκαμπτο και χωρίς ανισορροπίες, έχει κι ένα ρόλο θεραπευτικό. Ο Τζόζεφ Πιλάτες είχε παρατηρήσει πριν από έναν αιώνα ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η καθιστική ζωή επηρεάζει τη στάση του σώματος. Μια κακή στάση επιφέρει αδυναμίες και κακές προσαρμογές κάνοντας το σώμα μας λιγότερο ικανό να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις. Ένας από τους κύριους στόχος της μεθόδου είναι η βελτίωση της στάσης μ’ ένα πρόγραμμα ασκήσεων που περιλαμβάνει και αναπνευστικές ασκήσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, ειδικά αυτή την περίοδο της μεγάλης αλλαγής.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.

Related posts

Κιρσοί: Πώς προκαλούνται και πώς θα βρείτε ανακούφιση

admin

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Οι πέντε συνήθειες που είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε

admin

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

admin

Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Πού οφείλονται και τι μπορεί να σημαίνουν

admin

Στο Ερρίκος Ντυνάν υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση ασθενής 100 ετών – «Αποτελεί πρότυπο για όλους μας»

admin

Εγκρίθηκε νέα γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Β

admin

Εργατικά ατυχήματα: 4.400 τραυματίες, 20 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα

admin

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που σταματά τον καρκίνο στο δέρμα

admin

Πώς να διαχειριστείτε το συναίσθημα της ζήλιας

admin

12 τροφές με εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

admin

Γρίπη των πτηνών: Μολυσμένα 1 στα 5 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ

admin

Επιταχύνουν τη γήρανση τα παιδιά; Τι απαντούν οι ειδικοί

admin