Κιρσοί: Πώς προκαλούνται και πώς θα βρείτε ανακούφιση

Date:

Οι κιρσοί είναι οι διευρυμένες, διογκωμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συχνά προκαλούν πόνους και πρήξιμο στα πόδια -όπου και εντοπίζονται συνήθως- και άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις. Τα καλά νέα για όσους υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για την ανακούφιση, αλλά και εξάλειψη των κιρσών.

Ως μέρος του κυκλοφορικού συστήματος, οι φλέβες μεταφέρουν αίμα στην καρδιά. Αλλά όταν παύουν να λειτουργούν σωστά (δυσλειτουργία βαλβίδων), είτε γιατί γίνονται αδύναμες είτε επειδή καταστρέφονται από την καθημερινή καταπόνηση, τότε το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις στο σημείο αυξάνονται και οι φλέβες διαστέλλονται σε τέτοιο βαθμό που γίνονται ορατές.

Πέρα από τη διαστολή, η αυξημένη πίεση προκαλεί ενοχλήσεις και πόνους στα πόδια, κράμπες, πρήξιμο και βάρος, αίσθηση καψίματος ή κνησμό, αλλαγή του χρώματος του δέρματος, τοπική ξηρότητα ή ερεθισμό, δερματικές πληγές και σκλήρυνση του δέρματος.

Η επώδυνη φλεβίτιδα είναι πιο πιθανή όταν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, μια εγκυμοσύνη, η αύξηση βάρους, η ορθοστασία, η πολύωρη καθιστή στάση, η ακινησία ή κάποιο παθολογικό ζήτημα.

Επιπλέον, άτομα με οικογενειακό ιστορικό κιρσών, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα. Τέλος, οι κιρσοί εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Με ποια προβλήματα συνδέονται οι κιρσοί

Η εμφάνιση κιρσών μπορεί να συνδέεται και με μια σειρά άλλων παθήσεων του κυλοφορικού ή του δέρματος. Ακολουθούν ορισμένες από αυτές:

Λεμφοίδημα: Πρόκειται για ένα οίδημα που συνήθως επηρεάζει τα χέρια ή τα πόδια. Καθώς οι κιρσοί προκαλούν οίδημα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το λεμφικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν και πρήξιμο στα πόδια. Το λεμφοίδημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις και άλλες επιπλοκές.

Δερματίτιδα: Η αυξημένη πίεση που προκαλούν οι κιρσοί ενδέχεται να προκαλέσει και μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση, γνωστή ως δερματίτιδα. Ενώ τα δυσάρεστα συμπτώματα τόσο των κιρσών όσο και της δερματίτιδας συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με κατ’ οίκον και ιατρικές θεραπείες, η δερματίτιδα έχει επίσης την πιθανότητα να οδηγήσει σε αιμορραγία, έλκη και σοβαρές δερματικές λοιμώξεις.

Επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα: Οι σοβαροί κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους αίματος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να οδηγήσει και σε βαθύτερη φλεβική θρόμβωση.

Πώς θα βρείτε ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών

Ήπιες περιπτώσεις πόνου από κιρσούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι.

Κάλτσες συμπίεσης: Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στο να ασκηθεί ήπια πίεση στην περιοχή των ποδιών, ωθώντας τη ροή του αίματος πίσω στην καρδιά. Αυτό βοηθάει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου.

Ανυψώστε τα πόδια σας: Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την πίεση. Σηκώνοντας τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για 15 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, μπορείτε να βελτιώσετε τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Ασκηθείτε και κάντε διατάσεις ποδιών: Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε ένα υγιές σωματικό βάρος και να διατηρήσετε τη ροή αίματος στα κάτω άκρα. Εξίσου βοηθητικές είναι και οι διατάσεις κάθε 30 λεπτά, ιδιαίτερα εάν κάνετε καθιστική εργασία ή μια εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία.

Μπάνιο με κρύο νερό: Τα κρύα ή πιο δροσερά μπάνια βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο. Μετά το ντους, φροντίστε να κρατήσετε τα πόδια σας ενυδατωμένα, ιδιαίτερα εάν ο πόνος των κιρσών συνοδεύεται και από ξηρότητα.

Ιατρικές θεραπείες για τους κιρσούς

Σε σοβαρές περιπτώσεις που ο πόνος των κιρσών περιορίζει τις δραστηριότητές σας, ενδεχομένως να πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για ιατρική θεραπεία. Η έγκαιρη εφαρμογή θεραπείας θα σας βοηθήσει τόσο στον περιορισμό του πόνο όσο και στην αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Μικροφλεβεκτομή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνίσταται για τη θεραπεία μεγαλύτερων και πιο εκτεταμένων κιρσών. Με τοπική αναισθησία και τη δημιουργία μιας μικρής τομής, εισάγεται στη φλέβα ένας καθετήρας laser που απελευθερώνει θερμική ενέργεια, ώστε να προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους.

Σκληροθεραπεία. Στο πλαίσιο αυτής της θεραπείας, εγχέονται οι κατάλληλες χημικές ουσίες στις φλέβες ώστε αυτή να σφραγιστεί και τελικά να εξαφανιστεί.

Πώς να αποτρέψετε τους κιρσούς

Οι ειδικοί συνιστούν τη βελτίωση της κυκλοφορίας σας για να αποτρέψετε τη δημιουργία νέων κιρσών. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι με υγιές σωματικό βάρος, κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε να φοράτε παπούτσια που περιορίζουν την κίνηση του αστραγάλου και περιορίζουν τη ροή του αίματος στην περιοχή, όπως ψηλά τακούνια ή άλλα στενά παπούτσια.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor: Την έστειλαν στον τάκο παμψηφεί και προκάλεσε ερωτηματικά – «Δεν το περίμενα, το θεωρώ άδικο»

Ποια ήταν η τέταρτη και τελευταία υποψηφιότητα της εβδομάδας στο Survivor;

Ελένη Καστάνη για Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή: “Επειδή αποφάσισε να φύγει η μία, τελείωσε όλη η δουλειά”

"Έπαθα κατάθλιψη όταν τελείωσε το σήριαλ. Δεν έχει νόημα να πω τον λόγο", περιγράφει η Ελένη Καστάνη για το "θρυλικό" σήριαλ του MEGA.

Μαντώ για Eurovision: Πλέον είναι πιο ξεκούραστα τα πράγματα, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα εφέ και η σκηνοθεσία

Κεντρικός άξονας ήταν το τραγούδι, δεν ήταν τόσο τα εφέ, τα ωραία πλάνα και τα χορευτικά, είπε για τη δική της συμμετοχή στον διαγωνισμό το 2003

Eurovision: Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας «καρφώνει» την EBU – Αφαίρεσε τελευταία στιγμή τα συνθήματα για την Παλαιστίνη

Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλά «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU, λέει

Eurovision 2024: Το gossip-tv στο Malmö Arena, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του διαγωνισμού!

Στη Σουηδία βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το gossip-tv για να σας μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια, λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο κέντρο των εξελίξεων του φετινού 68ου διαγωνισμού της Eurovision.  Ο μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης φέτος φιλοξενείται στο Μάλμε της Σουηδίας, μία πόλη που έχει φιλοξενήσει και άλλη φορά κατά το παρελθόν τη Eurovision

Eurovision 2024: Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στην dress rehearsal των χωρών του β’ Ημιτελικού!

Eurovision 2024: Αν και η Μαρίνα Σάττι ξεχώρισε για την εμφάνισή της επί σκηνής σήμερα το απόγευμα (8/5) στην dress rehearsal που είχε, αξίζει να δούμε και όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους της για το τι πρόκειται να παρουσιάσουν on stage αύριο (9/5) στο Malmö Arena, στο Μάλμε της Σουηδίας!  Τη συγκεκριμένη πρόβα μπορούσαν να τη δουν

Τρουφάκου: Φόρεσε το ολόσωμο μαγιό της & έκανε βουτιά λίγο πριν γεννήσει! Ό,τι πιο cute είδες σήμερα

Αντίστροφα μετράει πλέον τις μέρες μέχρι να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί η Βασιλική Τρουφάκου όμως μέχρι τότε, είπε να απολαύσει αυτές τις στιγμ

Eurovision 2024: Η Number One Έλενα Παπαρίζου έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Malmo Αrena 19 χρόνια μετά

Στη σκηνή της Eurovision 2024 θα ανέβει και η Έλενα Παπαρίζου μετά την Ελένη Φουρέιρα. Η pop star θα εμφανιστεί στον Β’ Ημιτελικό του διαγωνισμού

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Πιστεύω ότι τα κορίτσια της δικής μου γενιάς προσπαθούσαν να μιμηθούν την Άννα, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Ελένη Καστάνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον θάνατό

Βίκυ Κάβουρα – Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς

Βίκυ Κάβουρα - Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς GALA Βίκυ Κάβουρα Γιώργος Τζαβέλλας Η ηθοποιός δημοσίευσε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram 08.05.2024, 22:45 Η Βίκυ Κάβουρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Εκείνη και ο Γιώργος Τζαβέλλας θα κρατούν σε λίγες εβδομάδες

Η Βίκυ Φλέσσα απαντά για την επίμαχη δήλωση για τα Τέμπη: “Υπήρξε κοπτοραπτική”

"Αν γνωρίζαμε ότι στο τρένο αυτό γνωρίζαμε ότι είναι ένας συγγενής μας, δεν θα κάναμε καλά την δουλειά μας;", σχολιάζει η Βίκυ Φλέσσα.

Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ήταν κόρη του ηθοποιού Δημήτρη Αστεριάδη και αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης.