Πώς να διαχειριστείτε το συναίσθημα της ζήλιας

Date:

Η ζήλια είναι το αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει όταν κάποιος αισθάνεται πικρία ή φόβο ότι θα χάσει την προσοχή ή το ενδιαφέρον από ένα άλλο άτομο εξαιτίας ενός τρίτου.

Αν και είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε πού και πού ζήλια, όταν συμβαίνει σε υπέρμετρο βαθμό, μπορεί να γίνει πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν δεν εκφραστεί με υγιή τρόπο.

Η διαφθορά φθόνου και ζήλιας

Ενώ ο φθόνος και η ζήλια είναι και τα δύο αρνητικά συναισθήματα, και συχνά χρησιμοποιούνται (κακώς) εναλλάξιμα, στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά.

Με τη ζήλια, το άτομο βιώνει μια κατάσταση αγανάκτησης ή φόβου επειδή χάνει -ή νιώθει πως χάνει- τη στοργή και την προσοχή ενός άλλου ατόμου για το οποίο ενδιαφέρεται. Τις περισσότερες φορές, η ζήλια κάνει την εμφάνισή της στις ερωτικές σχέσεις, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές. Υπάρχει στις σχέσεις γονιού και παιδιού, ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ζήλιας είναι πως στην εξίσωσή της υπάρχουν τουλάχιστον τρία άτομα.

Αντίθετα στον φθόνο, το άτομο αισθάνεται δυσαρέσκεια και για τα επιτεύγματα, τα χαρακτηριστικά, τα υπάρχοντα, την ιδιότητα ή γενικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άλλο άτομο και γι’ αυτό συνήθως περιλαμβάνει μόνο δύο άτομα.

Τι προκαλεί τη ζήλια;

Αν και η βασική αιτία της ζήλιας μπορεί να εξατομικεύεται σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά και περιστάσεις που μπορούν να ενισχύσουν το συναίσθημα.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι πιο επιρρεπές στη ζήλια εάν είναι ανασφαλές, αισθάνεται ανεπαρκές, φοβάται την εγκατάλειψη ή τη μοναξιά , έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή τείνει να συγκρίνεται με άλλους. Επίσης το αίσθημα της ζήλιας ενισχύεται εάν το δεύτερο πρόσωπο, σύντροφος ή φίλος, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν αναξιόπιστο ή άπιστο.

Ορισμένοι επιστήμονες της εξελικτικής ψυχολογίας θεωρούν τη ζήλια ως ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο έχει αναπτυχθεί ως ένα «καμπανάκι» ότι μια σημαντική σχέση στη ζωή ενός ατόμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κατανόηση της εξέλιξης των ανεπιθύμητων συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα αποτινάξουν.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως η ζήλια μπορεί να έχει τις ρίζες της στον έλεγχο, ιδιαίτερα σε καταχρηστικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, η υπέρμετρη ζήλια -χωρίς αιτία και χωρίς να εκφράζεται με υγιή τρόπο- αξιολογείται συχνά ως ένα πρώτο σημάδι πως μια σχέση εξελίσσεται σε τοξική. Στις καταχρηστικές σχέσεις, η ζήλια παρουσιάζεται από το υποκείμενο ως ένδειξη αγάπης, αλλά στην πραγματικότητα σχετίζεται περισσότερο με την κτητικότητα και τον έλεγχο.

Τοξική και επικίνδυνη ζήλια

Η ζήλια γίνεται τοξική, ακόμη και επικίνδυνη, όταν εξελίσσεται σε μια παθολογική, εμμονική και παραληρηματική κατάσταση. Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν αντανακλά μια καταχρηστική τάση όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βίαιες καταστάσεις.

Τα άτομα με εμμονική ή παραληρηματική ζήλια καθοδηγούνται από παράλογες και ανυπόστατες σκέψεις, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να ελέγξουν διαρκώς τον σύντροφό τους, την αξιοπιστία του οποίου αμφισβητούν, ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα που να το δικαιολογεί. Δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση, με συνεχή τηλεφωνήματα, απροσδόκητες επισκέψεις, παρακολουθήσεις και έναν διαρκή έλεγχο του συντρόφου τους. Ενδεικτικά ορισμένες κοινές τοξικές εκφράσεις ζήλιας:

  • Ο σύντροφός σας, ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας απαιτεί να περάσετε όλο τον χρόνο σας μαζί του.
  • Απαιτούν διαρκή ενημέρωση για τις κινήσεις σας ή για το μέρος που βρίσκεστε.
  • Επιβάλουν κανόνες σχετικά με το με ποιον μπορείτε να μιλήσετε.
  • Είναι καχύποπτοι και κτητικοί.
  • Παρακολουθούν τα email, τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις σας.

Οι επιπτώσεις της ζήλιας

Έρευνες έχουν δείξει πως η ζήλια, όταν ξεφύγει από το επίπεδο του φυσιολογικού συναισθήματος, προκαλεί σοβαρά προβλήματα και για τον άνθρωπο που τη βιώνει. Συνδέεται με διαταραχές ύπνου, εμμονικές σκέψεις και συμπτώματα αγχώδους κατάθλιψης. Οδηγεί επίσης σε κοινωνική απόσυρση, καθώς ο πάσχων σταματάει να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν με σκοπό να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο άτομο που φοβάται πως χάνει.

Σε ακραία επίπεδα, το άτομο διαμορφώνει μια λανθασμένη αίσθηση της πραγματικότητας. Νιώθει διαρκώς φόβο, άγχος ή κενότητα, ενώ ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες η ζήλια συνδέεται και με την κατάχρηση ουσιών.

Το άτομο που υφίσταται τη ζήλια, βιώνει επίσης άγχος και φόβο, ιδιαίτερα όσο ο έλεγχος κλιμακώνεται. Πολλοί νιώθουν επίσης μια διαρκή πίεση για να μην κάνουν κάτι που μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του συντρόφου τους. Συχνά τα άτομα εγκλωβίζονται στην τοξική σχέση, αδυνατώντας να την τερματίσουν.

Υπάρχει υγιής τρόπος έκφρασης της ζήλιας;

Καθώς η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, είναι σημαντικό όταν τη νιώσετε, να μιλήσετε με τον σύντροφό σας ή με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας και για το τι σκέφτεστε – χωρίς να ρίχνετε την ευθύνη σε κάποιον άλλο. Ακούστε τη θέση του άλλου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σχέση σας να βγει πιο ενισχυμένη από την επικοινωνία αυτή.

Να έχετε κατά νου ότι ίσως χρειαστεί να μιλήσετε γι’ αυτό αρκετές φορές πριν νιώσετε και οι δύο άνετα. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τη χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η συνομιλία σας. Πρέπει να είστε και οι δύο ήρεμοι και ικανοί να μοιραστείτε τις απόψεις σας χωρίς επικρίσεις και κατηγορίες.

Πώς να διαχειριστείτε τη ζήλια

Εξίσου σημαντικό με την επικοινωνία είναι να μπορείτε να αναγνωρίζετε εγκαίρως τα συναισθήματα ζήλιας και να ξέρετε πώς να τα διαχειρίζεστε με υγιή και παραγωγικό τρόπο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον χειρισμό της ζήλιας:

  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε ότι η ζήλια είναι συναίσθημα και όχι πραγματικότητα, άρα έχετε την επιλογή να ενεργήσετε ή όχι.
  • Αναγνωρίστε το αίσθημα της ζήλιας, αλλά μην μένετε σε αυτό. Αν φαντάζεστε ότι ο σύντροφός σας απατά και έχετε εμμονή με αυτό, είναι πιθανό να βλέπετε στοιχεία εκεί που δεν υπάρχουν πραγματικά.
  • Αποδεχτείτε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις στις σχέσεις και εάν δεν είστε πραγματικά σε θέση να εμπιστευτείτε τον σύντροφο ή τον φίλο σας, ίσως χρειαστεί να βάλετε ένα τέλος στη σχέση.
  • Θέστε από κοινού τα όρια στη σχέση για να προσδιορίσετε με τι νιώθει ο καθένας άνετα, αλλά και τι είναι αυτό που θα προκαλούσε ενόχληση.
  • Σκεφτείτε αν έχετε να κερδίσετε κάτι ενεργώντας με βάση τις ζηλότυπες παρορμήσεις σας. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Εάν νιώθετε έντονα το συναίσθημα της οργής, είναι καλό να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας.

Γενικά, εάν η τάση σας προς τη ζήλια αρχίζει να δημιουργεί ζητήματα στην καθημερινότητά σας, επηρεάζει αρνητικά τη σχέση σας ή σας δυσκολεύει να κάνετε τη δουλειά σας και να φροντίζετε τον εαυτό σας, είναι σημαντικό να δείτε έναν πάροχο ψυχικής υγείας. Το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας ζήλιας με υγιή τρόπο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις σας, αλλά και στη συνολική ευημερία σας. Υπάρχουν επιλογές θεραπείας για τη ζήλια, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, της ενσυνειδητότητας, αλλά και των φαρμάκων. Μιλήστε με έναν ειδικό σχετικά με την κατάστασή σας και τις πιθανές επιλογές για τη διαχείριση των ζηλότυπων συναισθημάτων σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Περιέγραψε τον εθισμό της στην κοκαΐνη, τις παραισθήσεις και τη στιγμή που αποφάσισε να απεξαρτηθεί

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Περιέγραψε τον εθισμό της στην κοκαΐνη, τις παραισθήσεις και τη στιγμή που αποφάσισε να απεξαρτηθεί Γούπι Γκόλντμπεργκ: Περιέγραψε τον εθισμό της στην κοκαΐνη, τις παραισθήσεις και τη στιγμή που αποφάσισε να απεξαρτηθεί Δεν ήθελα να πεθάνω, γράφει σε ένα σημείο του βιβλίου της η ηθοποιός Η Γούπι Γκόλντμπεργκ παραδέχτηκε στα επερχόμενα απομνημονεύματά της

Eurovision 2024: Αύριο στην ΕΡΤ ο πρώτος ημιτελικός του διαγωνισμού

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η

Νίκος Ζωιδάκης: Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι τον εαυτό μου να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς

Νίκος Ζωιδάκης: Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι τον εαυτό μου να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς Νίκος Ζωιδάκης: Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι τον εαυτό μου να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς Αυτό δεν ήταν κλάμα ευαισθησίας, ήταν κλάμα πόνου, δήλωσε Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του

Met Gala: Μοντέλο απολύθηκε από την εκδήλωση επειδή επισκίασε την Κάιλι Τζένερ στην περσινή τελετή

Ο 26χρονος Eugenio Casnighi υποστήριξε ότι δεν θα δουλέψει φέτος στο event μόδας μετά τη viral στιγμή του πέρσι

Ο γιος του Νίκολας Κέιτζ κατηγορείται ότι χτύπησε τη μητέρα του

Μπλεξίματα έχει ο γιος του Νίκολας Κέιτζ που κατηγορείται για χρήση βίας κατά της μητέρας του.   Ο Γουέστον, ο 31χρονος γιος του Νίκολας Κέιτζ επιτέθηκε στη μητέρα του και τη χτύπησε στο μάτι και σε άλλα σημεία του σώματός της. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το περιστατικό φέρεται να έχει σημειωθεί στο σπίτι της μητέρας

Ο Νίκος Ζωιδάκης για την απώλεια του Βασίλη Καρρά: Δεν ήταν κλάμα ευαισθησίας, ήταν κλάμα πόνου

«Ήταν η στιγμή που έβγαλα το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι», είπε ο Νίκος Ζωιδάκης. Ο Νίκος Ζωιδάκης ήταν σήμερα καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον». Ο γνωστός λυράρης και τραγουδιστής μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, του σπουδαίου Βασίλη Καρρά. «Συνέχεια κλαίω, είμαι πολύ ευαίσθητος, αλήθεια σου

Ναταλία Γερμανού για τηλεθέαση: «Καλό θα ήταν να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος μέτρησης»

Για τα νούμερα τηλεθέασης, αλλά και την ανθρωποφαγία που υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση. μίλησε η Ναταλία Γερμανού σε συνέντευξή της. Σε ερώτηση για το αν την ενδιαφέρουν περισσότερο τα νούμερα τηλεθέασης ή η συνέπεια προς τον κόσμο, η παρουσιάστρια απάντησε: «Ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα συζήτησης. Καλό θα ήταν να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος μέτρησης, όπως γίνεται

Ετεοκλής Παύλου: Το παραμυθένιο σκηνικό που έστησε για να κάνει το μπάνιο της η μικρή Μελίτα

Ο Ετεοκλής Παύλου είναι ένας υπέροχος μπαμπάς και το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές. Η κόρη που έχει αποκτήσει με την Ελένη Χατζίδου, η μικρή Μελίτα, είναι η βασική και απόλυτη προτεραιότητά του με τον ίδιο να κάνει ό, τι περισσότερο και καλύτερο μπορεί για να τη μεγαλώσει. Χθες, αποφάσισε να την βοηθήσει αυτός να κάνει

Eurovision 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζει η Ευρώπη για τη Μαρίνα Σάττι και το «Zari» της!

Eurovision 2024: Η 38χρονη Μαρίνα Σάττι φέτος κατεβαίνει στον στίβο του ευρωπαϊκού τραγουδιού με ένα κομμάτι που αρχικά δίχασε το κοινό, σε καμία περίπτωση όμως δεν πέρασε αδιάφορο από κανέναν!  Η καταξιωμένη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, Μαρίνα Σάττι, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στο Διαγωνισμό

Δήμητρα Βαμβακούση: Η ανάρτησή της για την ονομαστική γιορτή του Γιώργου Αγγελόπουλου

Δήμητρα Βαμβακούση: Η ανάρτησή της για την ονομαστική γιορτή του Γιώργου Αγγελόπουλου GALA Γιώργος Αγγελόπουλος Δήμητρα Βαμβακούση Δήμητρα Βαμβακούση: Η ανάρτησή της για την ονομαστική γιορτή του Γιώργου Αγγελόπουλου Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε 06.05.2024, 10:01 Την ονομαστική γιορτή του έχει σήμερα, Δευτέρα 6 Μαΐου, ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Με αφορμή την ξεχωριστή ημέρα η σύζυγός

Μιχάλης Ρέππας για Άννα Παναγιωτοπούλου: Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο

Γιατί η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται, έγραψε μεταξύ άλλων ο σεναριογράφος

Survivor – Η πρώτη υποψηφιότητα ξάφνιασε τον Γιώργο Λιανό: «Πώς έγινε αυτό;»

«Να σου πω ότι δεν με ξάφνιασε αυτό το αποτέλεσμα, θα σου πω ψέματα», είπε ο Γιώργος Λιανός. Στον πρώτο αγώνα ασυλίας της εβδομάδας, οι κόκκινοι του Survivor πήραν τη νίκη με 10-8, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι μπλε να οδηγηθούν στο συμβούλιο, προκειμένου να βγάλουν τον πρώτο υποψήφιο. Υποψήφια προς αποχώρηση με τρεις