Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τέσσερις κινήσεις ματ που λύνουν το πρόβλημα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ενοχλητική και επώδυνη πάθηση του πεπτικού κατά την οποία ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας αδυνατεί να συγκρατήσει το γαστρικό περιεχόμενο που προωθείται στον οισοφάγο προκαλώντας καούρες, πόνο και δυσάρεση αναπνοή.

Η λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εντοπίζεται κυρίως στη διατροφή, τόσο στο περιεχόμενο αλλά και στις συνήθειες που τη συνοδεύουν. Παράλληλα, πρόσθετες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν θετικά.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

1. Ακολουθήστε μια έξυπνη διατροφή

Η έξυπνη διατροφή περιλαμβάνει τόσο τα σωστά τρόφιμα που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πεπτικής νόσου όσο και τη σωστή ποσότητα του γεύματος.

Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις με τα τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι σας «πειράζουν», στα οποία για την πλειονότητα των ασθενών περιλαμβάνονται ο καφές και η σοκολάτα λόγω καφεΐνης, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τα λιπαρά, πικάντικα, τηγανιτά και αλμυρά τρόφιμα, τα όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι τομάτες.

Έπειτα, προτιμήστε τα μικρά και τακτικά γεύματα, αντί μιας μεγάλης μερίδας που δυσκολέψει τη διαδικασία της πέψης και θα οδηγήσει σε παλινδρόμηση. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθιζαν να καταναλώνουν ένα πλούσιο δείπνο αντί να το μοιράζουν σε μικρότερα μέσα στην ημέρα.

Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον τρία γεύματα μέσα στην ημέρα, ενώ αν η ποσότητα φαγητού μπορεί να μοιραστεί σε τέσσερα ή πέντε γεύματα τα οφέλη θα είναι περισσότερα.

2. Καταναλώστε το γεύμα σας τη σωστή ώρα

Για να λειτουργήσει θετικά η έξυπνη διατροφή πρέπει να καταναλώνεται και στο σωστό χρόνο. Αποφύγετε λοιπόν τα βραδινά γεύματα, ιδίως πριν ξαπλώσετε, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτή η συνήθεια οδηγεί αναπόφευκτα σε εντονότερα συμπτώματα της πάθησης. Επιπλέον, η κατάκλιση αμέσως μετά από ένα πλούσιο δείπνο έχει συνδεθεί με τη νυκτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι μπορείτε να κάνετε; Ιδανικά, καταναλώστε το γεύμα σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Γαστρεντερικών Διαταραχών, η μέγιστη παραγωγή γαστρικού οξέως πραγματοποιείται κατά τις πρώτες τρεις ώρες μετά το φαγητό.

Αν παρόλα αυτά τα νυχτερινά συμπτώματα επιμένουν, δοκιμάστε να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού. Έρευνα έδειξε ότι η αύξηση της κλίσης προς τα πάνω κατά 20 εκατοστά για έξι ημέρες μείωσε τη νυχτερινή παλινδρόμηση για όλους τους συμμετέχοντες και τις διαταραχές του ύπνου για το 65%. εξ αυτών.

3. Μειώστε το σωματικό βάρος 

Μελέτες έχουν καταλήξει στη σύνδεση μεταξύ αυξημένου βάρους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν και οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση ακόμη διερευνώνται, σύμφωνα με μια επιστημονική υπόθεση η πίεση που ασκείται στην κοιλιακή χώρα από τα παραπάνω κιλά προκαλεί χαλάρωση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου.

4. Κόψτε τις κακές συνήθειες

Ή τουλάχιστον περιορίστε τις. Πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που έχουν σχετιστεί αρνητικά με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ επιβαρύνει τις καούρες καθώς ερεθίζει τον οισοφάγο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

Όσον αφορά το κάπνισμα, ανασκόπηση του 2016 κατέληξε επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και μειώνει τη δράση του σάλιου ως προς την εξουδετέρωση των στομαχικών υγρών.

Τα στοιχεία για τις δύο συνήθειες και τη σύνδεσή τους με την πάθηση δεν είναι απόλυτα. Αφενός, μελέτη του 2013 κατέληξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να θεωρηθεί το αλκοόλ αρνητικός παράγοντας και, αφετέρου, η διακοπή του καπνίσματος, που συστήνεται από τους ειδικούς για όλους τους ασθενείς με την πάθηση, φάνηκε να είναι αποτελεσματική μόνο για όσους είχαν υγιές σωματικό βάρος.

Έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν αναδείξει πως παράγοντες όπως ο ανεπαρκής ύπνος και οι κακές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο της πεπτικής νόσου.

Διαβάστε επίσης

Η εύκολη άσκηση που ανακουφίζει τα προβλήματα πέψης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οκτώ κινήσεις που μας γλυτώνουν από την ταλαιπωρία

Ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από αυτή την πολύ συχνή κατάσταση

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Τσολάκη-Παύλος Πετρουλάκης: Αυτά είναι τα σχέδιά τους για το Πάσχα. Πού θα κάνουν Ανάσταση;

Η Ελένη Τσολακή και ο Παύλος Πετρουλάκης ανυπομονούν να έρθουν οι διακοπές του Πάσχα, καθώς επιθυμούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί.  Καθώς η Ελένη Τσολάκη έχει αναλάβει την εκπομπή «Πρωινό Σου Σου», η οποία ανήκει στην πρωινή ζώνη, οι καθημερινές υποχρεώσεις της έχουν αυξηθεί, ενώ ο προσωπικός, αλλά και ο ελεύθερος της χρόνος έχουν μειωθεί

Eurovision 2024 – Πορτογαλία: Πώς η iolanda θα καθηλώσει την Ευρώπη σε 3 λεπτά;

Μια πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, η iolanda έρχεται για να καθηλώσει του fans της Eurovision!

Η παγίδα της τελειομανίας και πώς θα ξεφύγετε

Ο Μιχαήλ Άγγελος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της Αναγέννησης και της παγκόσμιας ιστορίας των τεχνών, φιλοτέχνησε σχολαστικά ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά του, την Πιετά της Φλωρεντίας. Ωστόσο μια μέρα, πήρε μια βαριοπούλα και κατέστρεψε τα χέρια και τα πόδια. Γιατί; Ήθελε το τέλειο γλυπτό. Έχετε διαπιστώσει πως αφιερώνετε ώρες για να επιμεληθείτε ένα

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ποια γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο

Τι έχει δείξει έως στιγμής η ιατρική έρευνα για την γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή τους. Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν βλάβη σε όργανα και ιστούς του σώματος, λόγω λανθασμένης απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο αναγνωρίζει δικά του στοιχεία ως ξένα. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 5-10% του πληθυσμού πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία αποτελούν μία

Πενέλοπε Κρουζ: Το πανέμορφο κορίτσι από τη Μαδρίτη που κατέκτησε το Χόλιγουντ και την καρδιά μας

Τη γνωρίσαμε κοριτσόπουλο, φέρνοντας έναν διαφορετικό φρέσκο αέρα με τη μεσογειακή ομορφάδα της, τον πύρινο ερωτισμό της, το ξεχωριστό ταλέντο της. Η Πενέλοπε Κρουζ, η κορυφαία ηθοποιός της Ισπανίας, που έχει εδώ και χρόνια μπει με το σπαθί της ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος, συνεχίζει να είναι περιζήτητη, να αποτελεί εγγύηση για

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα από την ηλικία των 40 μέχρι τα 65

Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από φυσική μείωση της γονιμότητας. Καθώς μεγαλώνετε, οι ωοθήκες σας παράγουν μικρότερη ποσότητα από ορισμένες ορμόνες. Η εμμηνόρροια γίνεται ακανόνιστη και τελικά σταματά. Φτάνετε στην εμμηνόπαυση αφού βιώσετε 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς έμμηνο ρύση. Το χρονικό διάστημα πριν από αυτό το στάδιο είναι γνωστό ως περιεμμηνόπαυση. Η μετάβαση συνήθως διαρκεί περίπου 7

Eurovision 2024 – Πολωνία: Η LUNA & η αγγελική της φωνή ταξιδεύουν την Ευρώπη στη… Σελήνη!

Καταξιωμένη τραγουδίστρια, η LUNA ασχολείται με τη μουσική από τα νεανικά της χρόνια, καθώς τραγουδούσε και χόρευε σε ένα λαϊκό συγκρότημα. Έχει κάνει εμφανίσεις και στο μουσικό θέατρο, αλλά και στο Grand Theatre-National Opera στη Βαρσοβία. Η LUNA είναι αρκετά ταλαντούχα, καθώς έχει μία αγγελική φωνή που σε ταξιδεύει, μπορεί να παίξει βιολί και πιάνο

Taylor Swift: Το 11ο άλμπουμ της σπάει κάθε ρεκόρ & τα νέα της τραγούδια μας ραγίζουν… την καρδιά!

Η Taylor Swift κυκλοφόρησε το 11ο άλμπουμ της με τον τίτλο “The Tortured Poets Department” κι όπως ήταν αναμενόμενο, οι στίχοι από τα τραγούδια της μας ράγισαν την καρδιά. Η διάσημη τραγουδίστρια για ακόμα μία φορά κυκλοφόρησε άλμπουμ το οποίο απευθύνεται στις πρώην σχέσεις της με τον Joe Alwyn και τον Matty Healy. Μπλεξίματα για