Η παγίδα της τελειομανίας και πώς θα ξεφύγετε

Date:

Ο Μιχαήλ Άγγελος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της Αναγέννησης και της παγκόσμιας ιστορίας των τεχνών, φιλοτέχνησε σχολαστικά ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά του, την Πιετά της Φλωρεντίας. Ωστόσο μια μέρα, πήρε μια βαριοπούλα και κατέστρεψε τα χέρια και τα πόδια. Γιατί; Ήθελε το τέλειο γλυπτό.

Έχετε διαπιστώσει πως αφιερώνετε ώρες για να επιμεληθείτε ένα έγγραφο, μια ανάρτηση στα social media ή ένα email; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε «τελειομανής».

Πολλοί μπορεί να επικροτούν αυτό το χαρακτηριστικό, ωστόσο είναι δύσκολο να ζει κάποιος με μια τελειομανία που τον αναγκάζει να εργάζεται όλο και περισσότερο. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι και το πρώτο βήμα για τη διαχείρισή του και την ανάκτηση του ελέγχου.

7 σημάδια ότι είστε τελειομανής

Οι τελειομανείς τείνουν να φοβούνται την αποτυχία και δεν μπορούν να συμβιβαστούν απλώς με το «αρκετά καλό». Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι αρνητικό, ωστόσο υπάρχει ένα όριο σε αυτήν την τάση. Ορισμένα μέτρα «τελειότητας» είναι εγγενώς υποκειμενικά και μπορούν να οδηγούν σε υπονόμευση του ίδιου του ατόμου. Και μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε αυτό το πρόβλημα σε φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους, ωστόσο δυσκολευόμαστε να το διαπιστώσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχουν επτά σημάδια της τελειομανίας, όπως τα παρουσιάζει η Nuala Walsh, συγγραφέας, συμπεριφορική επιστήμονας και συνεργάτιδα στο London School of Economics, στο Psychology Today.

Μη ρεαλιστικά πρότυπα. Προσπαθείτε συνεχώς να ανταποκρίνεστε σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε όλες τις πτυχές της ζωής σας; «Αν περίμενα την τελειότητα, δεν θα έγραφα ποτέ λέξη», λέει η Μάργκαρετ Άτγουντ, συγγραφέας του «The Handmaid’s Tale».

Υπερ-γενίκευση. Ένα λάθος δεν καθορίζει εσάς, την καριέρα σας ή τα επιτεύγματά σας. Ο σπουδαιότερος αθλητής στον κόσμο μπορεί να κάνει λάθη σε κάθε αγώνα, αλλά είναι η γενική εικόνα που μετράει. Το να συνδέεις την αυτοεκτίμησή σου με την εξωτερική έγκριση οδηγεί σε μια ζωή με διαρκή αυτοκριτική και αισθήματα ανεπάρκειας.

Καταναγκαστική συμπεριφορά. Βελτιώνετε ακατάπαυστα ατελείωτες εκδοχές της δουλειάς σας; Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, όπως η αναδιοργάνωση και η αναδιάταξη, είναι προειδοποιητικό σημάδι τελειομανίας.

Καταστροφική σκέψη. Τα μικρά λάθη φαίνονται σαν μεγάλες καταστροφές. Ένα λεκτικό ολίσθημα, ένα τυπογραφικό λάθος, μία κακή κριτική: για τον τελειομανή είναι σαν να διαταράσσεται η συμπαντική ισορροπία.

Επιδίωξη επιβεβαίωσης για καθησυχασμό. Ο ανασφαλής τελειομανής αναζητά συνεχώς την επικύρωση, τη φιλοφρόνηση και την έγκριση των άλλων. Η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης δεν βλάπτει απλώς το άτομο, αλλά εξαντλεί και τον αποδέκτη.

Υπερβολική αναβλητικότητα. Οι τελειομανείς συχνά καθυστερούν να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν εργασίες γιατί ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Το τίμημα της τελειομανίας

Η ανεξέλεγκτη τελειομανία έχει υψηλό τίμημα. Οι περισσότεροι τελειομανείς λειτουργούν σε μια διαρκή κατάσταση αυτοπροκαλούμενης δυστυχίας, που οδηγεί σε αγωνία, απογοήτευση και αμυντικότητα. Διαχέουν επίσης το άγχος στους ανθρώπους που συναναστρέφονται.

Επίσης, οι τελειομανείς ηγέτες τείνουν να μικροδιαχειρίζονται και να μηρυκάζουν χωρίς να επιλύουν πραγματικά ζητήματα. Αυτό μειώνει την παραγωγικότητα. Το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο αγαπημένο σας έργο δεν βελτιώνει απαραίτητα το αποτέλεσμα ή την εκτίμησή του από άλλους. Έρευνες δείχνουν ακόμα ότι οι τελειομανείς είναι λιγότερο αποτελεσματικοί. Η αυτοεπιβαλλόμενη πίεση επηρεάζει την ψυχική υγεία, προκαλώντας χρόνιο στρες και εξουθένωση.

Πώς να περιορίσετε την τελειομανία

Θέστε μικρότερους ατόχους. Βρείτε τη μέση λύση ανάμεσα στην υψηλή απόδοση και τη μετριότητα. Χωρίστε τις εργασίες σε μικρότερα βήματα, με δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο και εστιάστε στην πρόοδο και όχι στα ιδανικά αποτελέσματα.

Διευρύνετε την προοπτική σας. Οι περισσότερες καταστάσεις δεν είναι ζωής ή θανάτου. Αμφισβητήστε τα πρότυπά σας και αξιολογήστε εάν είναι απαραίτητα. Προσαρμόστε τις προσδοκίες ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτό που έχει σημασία.

Αξιολογήστε εκ νέου τι έχει σημασία. Αναγνωρίστε πότε έχετε φτάσει σε ένα σημείο φθίνουσας απόδοσης. Οι επιπλέον ώρες σε μια εργασία πρέπει να έχουν ανάλογο αντίκτυπο.

Αυτοσυμπόνια. Ακόμη και οι ειδικοί κάνουν λάθη. Η ζωή βγάζει εκτός τα περισσότερα σχέδια. Η προσπάθεια για την επίτευξη του αδύνατου είναι εξαντλητική και πηγή αναπόφευκτης απογοήτευσης. Μην αντιλαμβάνεστε την τελειομανία ως σήμα τιμής, είναι απλώς βάρος.

Αυτοματοποιήστε διαδικασίες, συνήθειες και εργασίες ρουτίνας για να μειώσετε τον κίνδυνο καθυστερήσεων που προκαλούνται από αναποφασιστικότητα.

Γιορτάστε την πρόοδο. Αναγνωρίστε τα επιτεύγματα, όσο μικρά κι αν είναι. Η πρόοδος προέρχεται από τη συνεπή προσπάθεια, όχι από την προσπάθεια για το ανέφικτο.

Αναθεωρήστε την αντίληψη «όλα ή τίποτα». Αναγνωρίστε την τάση να βλέπετε τα πράγματα στα άκρα και περιορίστε το σημείο αναφοράς. Θα πρέπει να διαχωρίσετε την αυτοεκτίμηση από την απόδοσή σας.

Εν τέλει, δεν χρειάζεται να σπάσετε το δικό σας γλυπτό. Θυμηθείτε: Η τελειομανία είναι ένα άπιαστο πρότυπο. Αφήστε την ανάγκη για τελειότητα και κάντε τη ζωή πιο εύκολη για εσάς και τους γύρω σας. Τρεις λέξεις έχουν σημασία: «Είναι αρκετά καλό».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Φαίη Σκορδά λικνίζεται σε latin ρυθμούς & χορεύει καλύτερα και από επαγγελματία!

Η Φαίη Σκορδά αγαπά τον χορό και το δείχνει στου followers της με κάθε ευκαιρία!

Η Silia Kapsis στο J2US πριν τον τελικό της Eurovision: «Κάνω διάδρομο & τραγουδάω για να…»

Στο J2US το οποίο ήταν αφιερωμένο στη Eurovision μίλησαν το βράδυ της Παρασκευής η Silia Kapsis και η Βικτώρια Χαλκίτη.

Κατερίνα Ζαρίφη: “Έγραφαν τι θέλει αυτό το φρόκαλο δίπλα στην Ελένη Μενεγάκη”

Κατερίνα Ζαρίφη: «Έγραφαν τι θέλει αυτό το φρόκαλο δίπλα στην Ελένη Μενεγάκη» Σάββατο, 11.5.2024, 01:18 Zappit@ZAPPIT_ "Όταν πήραμε τον Πρωινό καφέ: γιατί πήραν έναν καραφλό και μια χοντρή;" ανέφερε η Κατερίνα Ζαρίφη. Η Κατερίνα Ζαρίφη εμφανίστηκε στο σπίτι του Tv Queen για να δώσει χρήσιμες συμβολές στις επίδοξες παρουσιάστριες. Η ίδια μοιράστηκε μεταξύ άλλων τα

Γη τη Ελιάς: Το κουδούνι του Δημοσθένη χτυπάει και μόλις ανοίγει μια μεγάλη έκπληξη τον περιμένει

Γη της Ελιάς - Επεισόδιο 155 (Παρασκευή 10 Μαΐου, εκτάκτως στις 21:00) - Η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Χρήστο είναι τεταμένη. Η

Η Μαρίνα Σάττι απαντά για τα χασμουρητά στη Eurovision, ενώ μιλούσε η τραγουδίστρια του Ισραήλ – Το βίντεο που ανέβασε η τραγουδίστρια

Ποικίλες αντιδράσεις και πολλαπλές ερμηνείες προκάλεσε ένα βίντεο με τη Μαρίνα Σάττι από συνέντευξη τύπου στη Eurovision, την ώρα που μιλούσε η αποστολή του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια που εκπροσωπεί την Ελλάδα καταγράφηκε να χασμουριέται την ώρα που η τραγουδίστρια Εντεν Γκολάν από το Ισραήλ έδινε συνέντευξη σε ένα πάνελ στο Μάλμε της Σουηδίας, ενόψει

Γαστρεντερικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα επηρεάζουν κατά καιρούς πολλούς ανθρώπους. Ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελεί το πεπτικό σύστημα του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσπεψία και καούρα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας, είναι ξαφνικό κοιλιακό άλγος, συνεχής διάρροια και αιματηρά κόπρανα. Παρακάτω θα βρείτε τα γαστρεντερικά συμπτώματα που δεν θα πρέπει να

Eurovision: Ακυρώθηκε η συνέντευξη των εκπροσώπων των Big Five

Η συνέντευξη των εκπροσώπων των Big Five ακυρώθηκε ενόψει του αυριανού μεγάλου τελικού της Eurovision, προκειμένου οι τραγουδιστές να επικεντρωθούν στις πρόβες τους. Οι καλλιτέχνες επρόκειτο να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης σήμερα το απόγευμα, κάτι που όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Ένας από αυτούς ήταν ο Όλι Αλεξάντερ, ο 33χρονος που εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο με το

Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι είναι πιο πλούσιος από εμένα

Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι είναι πιο πλούσιος από εμένα Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι είναι πιο πλούσιος από εμένα Δεν τον έχω δει ποτέ να φοράει ένα ακριβό ρολόι, δεν είχε ποτέ στη ζωή του, πρόσθεσε Η Δήμητρα Ματσούκα μίλησε για την κοινή τηλεοπτική συνέντευξη που

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 11 Μαϊου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Σάββατο 11 Μαϊου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η περιέργεια σου σε οδηγεί σήμερα σε ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Η επιθυμία σου για επικοινωνία είναι έντονη, αλλά η μέρα απαιτεί υπομονή. Θα καταφέρεις περισσότερα αν επιταχύνεις λίγο

Βίκυ Καγιά – Ηλίας Κρασσάς: Η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και η denim εμφάνισή τους

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τη Βίκυ Καγιά και τον Ηλία Κρασσά στο κέντρο της Αθήνας!

Οι Ελληνίδες celebrities έφεραν το καλοκαίρι! 4+1 ιδέες για μαγιό που θα φορεθούν πολύ φέτος!

Οι Ελληνίδες Celebrities φέρνουν πιο νωρίς το καλοκαίρι, φωτογραφίζονται με μαγιό και αναστατώνουν τα... social media!

Eurovision: «Συγγνώμη» από τη Rai για το λάθος που «πρόδωσε» τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ιταλών

Eurovision: «Συγγνώμη» από τη Rai για το λάθος που «πρόδωσε» τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ιταλών Το ιταλικό δημόσιο δίκτυο εξήγησε ότι το λάθος οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα και ότι δεν μεταδόθηκαν όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας Μαζί με τα ονόματα των παρουσιαστών και των τεχνικών υπεύθυνων της μετάδοσης του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision από