Fitness

Πειράζει που ανεβαίνω στη ζυγαριά κάθε μέρα; Μια διαιτολόγος απαντά

Πειράζει που ανεβαίνω στη ζυγαριά κάθε μέρα; Μια διαιτολόγος απαντά

FITNESS

Μια συνήθεια που πιστεύουμε ότι οφελεί την προσπάθεια για απώλεια βάρους, βάζει στην πραγματικότητα τρικλοποδιά και δυσκολεύει το αδυνάτισμα

-

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο όταν γίνεται βομβαρδισμός από συμβουλές και λύσεις που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Είναι εκείνη ή η άλλη δίαιτα που θα μας οδηγήσει στον στόχο; Μήπως οι influencers στα social media έχουν το μυστικό της επιτυχίας, ακόμα και αν δεν είναι οι πλέον αρμόδιοι για ζητήματα που αφορούν την υγεία;

«Τις περισσότερες φορές, οι συμβουλές δίνονται από άτομα χωρίς επαγγλεματική πιστοποίηση. Εκτός αυτού, η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση για να την αναλάβεις μόνος, και είναι εύκολο να γίνουν λάθη στην πορεία» εξηγεί σε άρθρο της η διατροφολόγος Shyla Cadogan, RD, LDN, φτάνοντας στο μεγαλύτερο και συχνότερο λάθος που παρατηρεί σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν: ανεβαίνουν συνεχώς στη ζυγαριά.

Μπορεί να μοιάζει συνεπές και ωφέλιμο να μετράμε τις καθημερινές επιδόσεις και τα αποτελέσματα της παραμικρής προσπάθειας, Το να ζυγιζόμαστε όμως κάθε μέρα είναι αντιπαραγωγικό και παραπλανητικό.

«Το νερό, το λίπος, οι μύες, τα όργανα και τα οστά είναι όλα μεταβλητές της εξίσωσης. Η συμβατική ζυγαριά σας δεν είναι σε θέση να σας πει τις διαφορές μεταξύ μυϊκής μάζας, νερού και πραγματικής απώλειας λίπους. Επίσης, το βάρος σας αλλάζει κάθε μέρα. Αν ανεβείτε στη ζυγαριά και παρατηρήσετε ότι είστε τρία κιλά βαρύτεροι από ό,τι ήσασταν μια μέρα πριν, αυτό δεν σημαίνει ότι πήρατε όντως τρία κιλά μέσα σε μια νύχτα» αναφέρει.

Το μόνο που θα προσφέρει η παρακολούθηση αυτών των διακυμάνσεων είναι περιττό άγχος και ανησυχία.  «Αυτά τα αγχώδη συναισθήματα θα μπορούσαν γρήγορα να μετατραπούν σε εμμονικές συμπεριφορές που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές, γεγονός που μπορεί να κάνει το ταξίδι σας για την απώλεια βάρους ακόμη πιο περίπλοκο» τονίζει η διατροφολόγος για τους κινδύνους που συνεπάγεται μια προσπάθεια για αδυνάτισμα βασισμένη σε λανθασμένο τρόπο σκέψης.

Η υπομονή, επισημαίνει, είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να αποδεχθούμε όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, όσο όμως και απαραίτητη. Ρεαλιστικός στόχος είναι μέχρι δύο κιλά σε λίπος μείον την εβδομάδα. «Το να περιμένετε ότι θα ανεβαίνετε κάθε μέρα στη ζυγαριά και θα βλέπετε εντελώς διαφορετικούς αριθμούς είναι μη ρεαλιστικό. Αν χάνετε βάρος με ταχύτερο ρυθμό, το πιθανότερο είναι να χάνετε και μυϊκή μάζα, όχι δηλαδή το ιδανικό».

Η ιδανική συχνότητα

Η ειδικός προτάσσει τον προγραμματισμό ως στοιχείο-κλειδί. Συστήνει παρακολούθηση του βάρους με μέτρηση κάθε δύο εβδομάδες και αξιολόγηση των συμπεριφορών και συνηθειών μας για να πετύχουμε τον στόχο κατά το διάστημα που προηγήθηκε. «Αν παρατηρείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο, τότε ξέρετε ότι πρέπει να συνεχίσετε. Αν όχι, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε το πλάνο και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις».

Για πιο εύστοχες μετρήσεις, η Cadogan συστήνει μια ζυγαριά που αναλύει τη σύσταση του σωματικού βάρους και αποτυπώνει καθαρότερα τι πού βρισκόμαστε σε σχέση με το λίπος, την ενυδάτωση, τη μυϊκή μάζα κ.ο.κ.. «Παρόλα αυτά», καταλήγει, «δεν είναι κάτι που χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζυγίζονται μερικές μόνο φορές το χρόνο».

Διαβάστε επίσης:

Αδυνάτισμα: Επτά tips για χάσετε βάρος γρήγορα και αποτελεσματικά

Τέσσερα κιλά μείον και λιγότερο λίπος στην κοιλιά με αυτό το φρούτο πριν το γεύμα

Έχετε κοιλιά; Η έλλειψη που φταίει – Τέσσερα tips που βοηθούν

Related posts

Έντερο: Δεν λειτουργεί σωστά; Οκτώ ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν

admin

Τρέξιμο: Μη φοβάστε να το ξεκινήσετε ακόμη και αν έχετε πατήσει τα 50 – Τα οφέλη

admin

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

admin

Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα

admin

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin