Άνοια και γήρανση: Ο συναισθηματικός παράγοντας που μπορεί να τα επισπεύσει

Ένα βήμα παραπέρα οδηγούν την επιστημονική γνώση για τη σύνδεση των αρνητικών συναισθημάτων, του άγχους και τη κατάθλιψης με την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ξεκλειδώνοντας μηχανισμούς που πιθανώς εξηγούν τη σχέση.

«Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει τη στιγμή που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ένα συναισθηματικό ερέθισμα» αναφέρει η Δρ Olga Klimecki για ένα θέμα που απασχολεί τους νευροεπιστήμονες τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Nature Aging, η κατανόηση της παραπάνω λειτουργίας:

  • αφενός εξηγεί πώς οι αλλαγές που συντελούνται στις νευρικές συνάψεις (συνδέσεις) από τα αρνητικά συναισθήματα προάγουν τη γνωστική έκπτωση,
  • αφετέρου ανοίγει το πεδίο για απλές αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις όπως ο διαλογισμός που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την καλύτερη ρύθμιση του συναισθήματος. Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η ικανότητα γρήγορων εναλλαγών στα συναισθήματα είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία.

Εν προκειμένω, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν τις διαφορές που έχει ένα αρνητικό ερέθισμα στον εγκέφαλο βάσει της ηλικίας αλλά και μεταξύ υγιούς και παθολογικής γήρανσης, μέσα από την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου μετά το ερέθισμα.

Το πείραμα περιελάμβανε την προβολή μικρών βίντεο που έδειχναν άτομα σε κατάσταση συναισθηματικής εξουθένωσης π.χ. εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής ή λόγω δυσφορίας, καθώς και βίντεο με ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο, ώστε να παρατηρηθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου με χρήση μαγνητικού τομογράφου. Η πρώτη σύγκριση έγινε μεταξύ μιας ομάδας 27 ατόμων άνω των 65 ετών και μιας ομάδας 29 ατόμων ηλικίας περίπου 25 ετών, ενώ στη συνέχεια η διαδικασία επαναλήφθηκε με 127 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

«Καθηλωμένοι» στις αρνητικές αναμνήσεις

Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορετικά πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας και συνδεσιμότητας μεταξύ νεότερων και γηραιότερων συμμετεχόντων, με τις μεγαλύτερες ηλικίες να παρουσιάζουν σοβαρή συναισθηματική αδράνεια στις νευρικές συνάψεις. Εξηγώντας αυτές τις διαφορές, ο επικεφαλής ερευνητής Sebastian Baez Lugo δήλωσε:

«[Οι διαφορές] ήταν ιδιαίτερα αισθητές στο επίπεδο ενεργοποίησης του δικτύου προεπιλεγμένης/αυτόματης λειτουργίας, ενός δικτύου του εγκεφάλου που ενεργοποιείται στην κατάσταση ηρεμίας. Η δραστηριότητά του συχνά διακόπτεται από τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή το άγχος, υποδεικνύοντας εμπλοκή του στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Στους ηλικιωμένους, ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου, μέρος αυτού του δικτύου που επεξεργάζεται την αυτοβιογραφική μνήμη, παρουσιάζει αυξημένες συνάψεις με την αμυγδαλή, η οποία συμμετέχει στην επεξεργασία των συναισθηματικών ερεθισμάτων. Αυτές οι συνδέσεις είναι ισχυρότερες σε άτομα με υψηλό σκορ στις κλίμακες μέτρησης άγχους, υπερανάλυσης ή αρνητικών σκέψεων

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό κανονικές συνθήκες οι ηλικιωμένοι μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα αρνητικές καταστάσεις εστιάζοντας στα θετικά στοιχεία. Επομένως οι αλλαγές στις συνάψεις μεταξύ του οπίσθιου φλοιού του προσαγωγίου και της αμυγδαλής μαρτυρούν μη φυσιολογική γήρανση. Επιπλέον, ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου είναι μία από τις βασικές εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζει η άνοια, συνεπώς σχετικά συμπτώματα θα πρέπει να θορυβήσουν για πιθανότητα νευροεκφυλιστικής πάθησης.

«Υποθέτουμε ότι στα άτομα με έντονο άγχος η ικανότητα συναισθηματικής αποστασιοποίησης είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Ο μηχανισμός της συναισθηματικής αδράνειας στο πλαίσιο της γήρανσης θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων παραμένει “καθηλωμένος” σε ένα αρνητικό στάδιο μέσα από τη συσχέτιση του πόνου των άλλων με δικές τους συναισθηματικές αναμνήσεις» εξήγησε ο Δρ Baez Lugo.

Ο διαλογισμός ως θεραπεία

Επί τους παρόντος η ομάδα νευροεπιστημόνων διερευνά τις πιθανότητες πρόληψης της άνοιας παρεμβαίνοντας στον μηχανισμό της συναισθηματικής αδράνειας. Μέσα από μια κλινική δοκιμή 18 μηνών, θα αξιολογήσουν την επίδραση από την εκμάθηση μια ξένης γλώσσας αφενός και του διαλογισμού αφετέρου.

«Για ακόμα καλύτερα συμπεράσματα, θα συγκρίνουμε την επίπτωση από δύο τύπους διαλογισμού: της ενσυνειδητότητας που ζητά από τον εαυτό μας να «ρίξει άγκυρα» στο παρόν προκειμένου να το παρατηρήσουμε και να επικεντρωθούμε στα συναισθήματά μας και του γνωστού ως «συµπονετικής αγάπης»  που αποσκοπεί στην εκμάθηση της καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων προς τους άλλους» σημείωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Οι πράξεις που μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα – Διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος

Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

Αυτό είναι το αντίδοτο στον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Σε τι θέση δίνουν τη Σάττι τα στοιχήματα & ποια χώρα διεκδικεί σταθερά την πρωτιά;

Αναχώρησε σήμερα το πρωί (28/4) η Μαρίνα Σάττι μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή για το Μάλμε της Σουηδίας όπου θα διεξαχθεί φέτος ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.  Αύριο, η Ελληνίδα εκπρόσωπος θα ανέβει στη σκηνή του Μάλμε για να κάνει την πρώτη τεχνική πρόβα της και φυσικά τόσο η ίδια όσο και οι

Γαλήνη Τσεβά: «Η κόρη μου δεν είχε μνήμες από τον πατέρα της-Δεν ήταν παρών στο μεγάλωμά της…»

Στην εκπομπή «Μαμά-δες» μίλησε η Γαλήνη Τσεβά το απόγευμα της Κυριακής 28/4. Η ηθοποιός που απολαύσαμε στη σειρά της ΕΡΤ «Η παραλία»

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» δημόσια τον Ηλία Ψινάκη: Επιφυλάσσομαι για τη συμπεριφορά του

Η τραγουδίστρια διέψευσε ότι είχε συνεννοηθεί με τον μάνατζερ να της κατεβάσει το ρούχο στην τηλεόραση

Tο Ναυάγιο: Ο Ιπποκράτης γίνεται βίαιος με τον Ορφέα και η Ειρήνη προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί

Στα επόμενα επεισόδια της δραματικής σειράς του MEGA, «Το ναυάγιο», ο Ιπποκράτης γίνεται βίαιος με τον Ορφέα και η Ειρήνη προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί. Ο Γιώργης χάνει τη γη κάτω απ' τα πόδια του, όταν μαθαίνει ότι ο Παντελίδης και η Αλίκη παντρεύονται. Όσα θα δούμε τη Μ. Δευτέρα 29 και τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στις 22:50: Επεισόδιο

Αλέξης Παππάς για την αποχώρησή του από το Survivor: Προέκυψε θέμα υγείας με ένα δικό μου πρόσωπο

Ο Αλέξης Παππάς ήταν καλεσμένος στο Γεια σου με την Μαρία Μπακοδήμου και φυσικά μίλησε για την εμπειρία του από τον φετινό κύκλο του Survivor και τον λόγο που αποχώρησε οικειοθελώς. «Πεινάσαμε. Έχασα 12 κιλά συνολικά. Το 2021 είχα χάσει 14 κιλά, είχα κάτσει πιο πολύ και ήταν πιο μεγάλη η ταλαιπωρία» είπε αρχικά Αλέξης Παππάς και

Ο Justin Bieber «φωνάζει για βοήθεια» – Η νέα ανάρτηση που προκαλεί ανησυχία

Η τελευταία ανάρτηση του Justin Bieber στο Instagram έφερε ανησυχία στους θαυμαστές του καθώς η εύθραυστη εικόνα του προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ο Justin επέστρεψε στο Instagram, το βράδυ του Σαββάτου, 27 Απριλίου και όπως θα δείτε και παρακάτω, είχε κάποιες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Εκτός από τις υπέροχες εικόνες που ανέβασε από τις τελευταίες του εμφανίσεις, είδαμε

Τσουρός για Οικονομάκου-Μιχόπουλο: «Πήγαινε διακοπές με φίλες, ξέραμε ότι δεν πάει καλά ο γάμος της»

Να σχολιάσει τον χωρισμό της Αθηνάς Οικονομάκου και του Φίλιππου Μιχόπουλου θέλησε ο Κώστας Τσουρός μέσα από την εκπομπή του στο Mega.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής

Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο αδερφός του. Έφυγε από τη ζωή ο αθλητικός δημοσιογράφος, Στράτος Σεφτελής, σε ηλικία 68 ετών. Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο αδελφός του, Κώστας, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook. Ο Στράτος Σεφτελής γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1955 στην Μυτιλήνη. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία από την εφημερίδα «Φως των