Food

Μελομακάρονα τα λατρεμένα

Τα μελομακάρονα είναι ένα λατρεμένο γλύκισμα που δεσπόζει τις μέρες των Χριστουγέννων σε στολισμένες πιατέλες σε κάθε σπίτι.

Επικές επίσης είναι οι μάχες τις γιορτινές αυτές μέρες για το ποιό έδεσμα είναι καλύτερο, οι κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα. Σπιτια, φούρνοι της γειτονιάς και ζαχαροπλαστεία μοσχομυρίζουν ζεστό μέλι, και θρυμματισμένα καρύδια

Μελομακάρονα λοιπόν τα λατρεμένα!

Υλικά για περίπου 40 μελομακάρονα

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

  • 9 κούπες αλεύρι (μισή ποσότητα για όλες τις χρήσεις και μισή ποσότητα χωριάτικο)
  • 3 κούπες ελαιόλαδο
  • 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 1 κούπα χυμό απο πορτοκάλι και μανταρίνι
  • ξύσμα απο 1 λεμόνι, 2 μανταρίνια και 1 πορτοκάλι
  • 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι στα μελομακάρονα θα χρειαστείτε

  • μισό κιλό μέλι
  • ½ ποτήρι νερό

Επίσης, για το πασπάλισμα θα χρειαστείτε τριμμένο καρύδι, κανέλα και σουσάμι προαιρετικά.

Πώς να φτιάξετε τα μελομακάρονα

Στίβουμε το χυμό των φρούτων μαζί και αφαιρούμε αν υπάρχουν τυχόν κουκούτσια.

Τρίβουμε στον πολύ ψιλό τρίφτη μας για να βγάλουμε το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι, τα δύο μανταρίνια και ένα λεμόνι. Προσοχή, όσο ξύνουμε τα υλικά μας πρέπει να βγάλουμε τον εξωτερικό χρωματιστό φλοιό από τα φρούτα και όχι τον εσωτερικό λευκό. Χτυπάμε επίσης στο μπλέντερ το καρύδι με την κανέλα και προαιρετικά το σουσάμι για το πασπάλισμα.

Στην συνέχεια τοποθετούμε μια μεγάλη λεκάνη στον παγκο της κουζίνας μας. Εκεί, θα ρίξουμε όλα τα υλικά μας και θα φτιάξουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα.

Ρίχνουμε τα υγρά πρώτα στο λεκανάκι μας. Το ελαιόλαδο, το κονιάκ και τον χυμό. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το baking powder, την σκόνη κανέλα με γαρύφαλλο και την σόδα.

Πλάθουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας με σκοπό να δημιουργηθεί μια ζύμη ελαφρώς μαλακιά και όχι πολύ σφιχτή (αν σας πήξει προσθέστε λίγο χυμό). Με αργούς ρυθμούς φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια αναλόγως το μέγεθος που θέλουμε να είναι τα μελομακάρονα μας. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε Χριστουγεννιάτικα φορμάκια.

Τοποθετείστε τα μελομακάρονα σε ταψί που το έχετε λαδώσει με ενα πινελάκι ή με λίγο χαρτί κουζίνας και ψήστε τα στους 200 βαθμούς για περίπου δεκαπέντε λεπτά.

Η ώρα του σιροπιού και του πασπαλίσματος

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το μέλι μας με ½ ποτήρι νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε τη ένταση της εστίας σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε κάθε φουρνιά από μελομακάρονα που βγάζουμε, τα βουτάμε όπως είναι ζεστά μέσα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με ένα πιρουνάκι πάλι έξω στην πιατέλα μας. Ακολούθως, τα πασπαλίζουμε με το αναμειγμένο καρύδι μας

Υ.Γ:Ααν θέλετε να φτιάξετε κάποια μελομακάρονα με σοκολάτα, λιώνετε σε μπεν μαρί μια κουβερτούρα. Όπως βγάζετε το κάθε μελομακάρονο από το μέλωμα, το βουτάτε στη σοκολάτα και το ακουμπατε σε μια λαδόκολλα για να κρυώσει και στην συνέχεια να το πασπαλίσετε με το καρύδι.

Καλή απόλαυση!

- Μελομακάρονα τα λατρεμένα - Diatrofi.gr.

Related posts

Μουσακάσ light

admin

Light Παστίτσιο

admin

Banana bread με βρώμη, κακάο και πετιμέζι

admin

Καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

admin

Το νοστιμότερο χούμους με πιπεριά φλωρίνης που έχετε φάει!

admin

Vegan βασιλόπιτα

admin

Φρέσκια Σπιτική Μαρμελάδα Raspberry με Chia και Άθερμο Mέλι

admin

Εύκολα και υγιεινά σνακ

admin

Ιμάμ Μπαϊλντί

admin

Πρωτεϊνικές μπάρες με γεύση snickers

admin

Κέικ καρότου

admin

«Ψωμί» από μπρόκολο και αλεύρι αμυγδάλου

admin