Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κόκκινο κρέας, για όσους αποφασίσουν να τηρήσουν την νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής.
Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της Τυρινής είναι οι μέρες που παραδοσιακά τρώνε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά και ονομάζεται “εβδομάδα της Τυροφάγου” ή “λευκή εβδομάδα”, καθώς οι χριστιανοί δεν καταναλώνουν κρέας.
Τι καλύτερο λοιπόν για νηστεύοντες και μη από μια νόστιμη σπιτική πίτσα με τυρί, μυρωδικά και λαχανικά της Ελληνικής γης.
Για την ζύμη
- 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
- 500 γραμμάρια αλεύρι (200 ολικής και 300 για όλες τις χρήσεις)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 25ml ελαιόλαδο
Για την σάλτσα
- 3 ώριμες ντομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ρίγανη/ δάφνη
Για την γέμιση
- 250 γραμμάρια τυρί γκούντα ή μοτσαρέλα τριμμένη
- 250 γραμμάρια τυρί φέτα
- 1 ντομάτα σε φέτες
- Ελιές σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι
- 2 πράσινες πιπεριές
- Ρίγανη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά. Σε άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακουβίτσα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα γάλακτος-μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος να φουσκώσει για 1 ώρα
Για την σάλτσα
Σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψάκι. Απλώνουμε την ζύμη, στρώνουμε την σάλτσα και από πάνω γαρνίρουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
- Πίτσα της Τυροφάγου - Diatrofi.gr | -.