Πότε αρχίζει να γερνάει ο μεταβολισμός – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα θεωρήσουμε ως ένοχο για τον αυξημένο αριθμό στη ζυγαριά την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας και όχι το πιάτο με μακαρόνια που καταβροχθίσαμε, ούτε τα σουβλάκια που απολαύσαμε το προηγούμενο βράδυ με την παρέα μας.

Η συγκεκριμένη πεποίθηση όμως, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία είναι  λανθασμένη, καθώς ο μεταβολισμός μας δεν αλλάζει από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Επομένως, πλέον δεν έχετε κάποιον προφανή… ένοχο για τα λίγα παραπάνω κιλά που πήρατε στις διακοπές.

Η συγκεκριμένη μελέτη μεγάλης κλίμακας βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 6.400 συμμετεχόντων όλων των ηλικιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 95 ετών, συνδυάζοντας στοιχεία από 40 χρόνια ερευνών.

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός

Η διαδικασία του μεταβολισμού συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας διασπά την τροφή και την μετατρέπει σε ενέργεια. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, η διαδικασία αυτή ναι μεν αλλάζει, αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται όταν φτάνουμε στην ηλικία των 40 ή ακόμα και στα 30, καθώς και ότι οι άντρες έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, «καίμε» περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την ηλικία των 20 και όταν φτάνουμε στην παιδική ηλικία, ο μεταβολισμός μας σιγά σιγά επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 20, ηλικία κατά την οποία ο μεταβολισμός μας σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 60. Έπειτα και κατά τη διάρκεια της γήρανσης, ο μεταβολισμός μας ξεκινά να φθίνει.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, οι άντρες πραγματικά καίνε περισσότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με τις γυναίκες για τον απλό λόγο ότι έχουνε, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη μυική μάζα και λιγότερο σωματικό λίπος.

Παρόλα αυτά, μια μυώδης γυναίκα θα έχει περίπου τον ίδιο ρυθμό μεταβολισμού με έναν άντρα του ίδιου αναστήματος. Το λίπος μάλιστα που συγκεντρώνεται στο σώμα παίζει βασικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερη η αναλογία λίπους στο σώμα, τόσο πιο αργός ο μεταβολισμός π.χ., ένα άτομο 70 κιλών με 15% περιεκτικότητα λίπους θα έχει υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με ένα άτομο ιδίου βάρους αλλά με 25% ποσοστό λίπους.

Συνολικά, ορισμένοι άνθρωποι είτε είναι… τυχεροί και καίνε κατά 25% περισσότερες θερμίδες από το μέσο όρο για την ηλικία τους ή… άτυχοι, διότι καίνε περίπου 25% λιγότερο αντίστοιχα.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας; 

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει πως συμπληρώματα που υπόσχονται να δώσουν μια ώθηση στον μεταβολισμό σας δε θα λειτουργήσουν ούτως ή άλλως εάν δεν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς η προπόνηση αντίστασης αποδεδειγμένα αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ακολουθώντας μια τέτοια προπόνηση για δέκα εβδομάδες, μπορεί να ενισχύσει τον βασικό μεταβολισμό ηρεμίας (δηλαδή τις θερμίδες που καίει το σώμα σε ανάπαυση) ως και 7%. Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να χαθεί η μυϊκή μάζα εάν δε συνεχίσετε την προσπάθεια.

Για ποιο λόγο όμως αυξάνεται το βάρος με την έλευση των 40;

Συχνά κάνουμε το λάθος να προσδίδουμε την αύξηση του βάρους μας στον αργό μεταβολισμό, στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε κι άλλους παράγοντες που επηρεάζουν όπως τις συνήθειες μας. Μήπως γυμνάζεστε λιγότερο συχνά και κινείστε λιγότερο ενώ δουλεύετε περισσότερο και κοιμάστε λιγότερο;

Επιπλέον, δε θα πρέπει να αγνοείτε και ορισμένα προβλήματα υγείας που πιθανόν έχουν ανακύψει και αυξάνουν το σωματικό βάρος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους είναι ο ασταθής ύπνος, το άγχος, και οι φαρμακευτικές αγωγές.

Όσον αφορά τις γυναίκες, είναι το «ασθενέστερο» φύλο στην πρόσληψη βάρους, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο λόγω των επαναλαμβανόμενων τοκετών. Επιπλέον, η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια περίοδος αλλαγής για τις γυναίκες που μπορούν να αποτυπωθούν και στο βάρος.

Διαβάστε επίσης: 

Μεταβολισμός: Πέντε τρόποι να τον κάνουμε πιο γρήγορο

Μεταβολισμός: Έτσι δεν θα «γεράσει» μετά τα 35

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Δεύτερη πρόβα για την Ουκρανία – Το πλάνο που θα απογειώσει το act τους

Eurovision 2024: Την δεύτερη τεχνική πρόβα τους έκαναν σήμερα οι alyona alyona και Jerry Heil, οι οποίες εκπροσωπούν φέτος την Ουκρανία. Η Jerry Heil αναρριχάται στην πλαγιά ενός βράχου, φορώντας ένα αιθέριο φόρεμα, σε γήινα χρώματα, ενώ η alyona alyona αναδύεται με δύναμη και πάθος από τη σκηνή δεξιά και ραπάρει στους ρυθμούς των έντονων

Η Ελένη Μενεγάκη όπως δεν την έχεις ξαναδεί – Η φωτογραφία που θα συζητηθεί

Μία φωτογραφία που δεν περιμέναμε ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης. Η όμορφη παρουσιάστρια του ΜEGA, χαλαρώνει αυτές τις ημέρες καθώς απέχει από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και ασχολείται και λίγο περισσότερο με τα social media. Τον τελευταίο καιρό μας έχει κακομάθει καθώς οι αναρτήσεις της

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: “Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία””

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»» "Αυτό το κουβαλώ λίγο και σαν τραύμα" δήλωσε η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη παραχώρησε συνέντευξη στην Real L!fe και στην Νίκη Κώτσου και μίλησε για την πρόσφατη συνεργασία της και πόσο πληγώθηκε από αυτήν κάνοντάς την πολύ

Βούλα Πατουλίδου: “Ήταν πολύ άσχημη στιγμή, ζορίστηκα να την ξεπεράσω”

Βούλα Πατουλίδου: «Ήταν πολύ άσχημη στιγμή, ζορίστηκα να την ξεπεράσω» "Η χειρότερή μου στιγμή ήταν, επίσης, μέσα στα αθλητικά πλαίσια όταν γιόρταζε ο σύλλογός μου κάποιες δεκάδες χρόνια, όπου δεν έκρυψα την αντίδρασή μου σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και που οδήγησαν στον γκρεμό" σημείωσε η Βούλα Πατουλίδου. Η Βούλα Πατουλίδου βρέθηκε καλεσμένη στο Πάμε Δανάη

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Οι έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ελάχιστες. Αλλά φαίνεται να είναι φαινόμενο που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι Μερικές φορές ξυπνάμε ένα με δύο λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας. Είναι φυσιολογικό; Και γιατί το κάνει αυτό το σώμα μας; Οι έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ελάχιστες. Αλλά φαίνεται

Η Anne Hathaway κόβει το αλκοόλ για τα επόμενα 14 χρόνια

Η ηθοποιός Anne Hathaway αποφάσισε να μη βάλει ξανά αλκοόλ στο στόμα της για τα επόμενα 14 χρόνια και έχει πολύ καλό λόγο για τη συγκεκριμένη απόφαση. Μιλώντας στους New York Times η 41χρονη δήλωσε ότι αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα από το hangover, κάτι που την έφερε σε δύσκολη θέση, από τη στιγμή που είναι μητέρα.

Φλαούνες

ΥΛΙΚΑ Για τη Ζύμη 300 γρ. φαρίνα 350 γρ. χωριάτικο αλεύρι 1 κουταλάκι αλάτι 60 γρ. βούτυρο 30 γρ. ζάχαρη 300 γρ. γάλα 11 γρ. ξηρή μαγιά 1 αυγό 1/4 κουταλάκι μαστίχα 1/4 κουταλάκι μέχλεπι Για τη Γέμιση 600 γρ. τυρί φλαούνας 180 γρ. φαρίνα 30 γρ. baking powder 45 γρ. σταφίδες 10 γρ. φρέσκο

Αρνίσιο κότσι µε κρασί και ριζότο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 αρνίσια κότσια 2 καρότα, κοµµένα σε ροδέλες 2 µικρές πατάτες, κοµµένες σε ροδέλες 1 κρεµµύδι κοµµένο στη µέση 1-2 κλωναράκια σέλινο Μαύρο πιπέρι 1-2 φυλλαράκια δάφνη 1-2 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί 1 µατσάκι µε διάφορα αρωµατικά (bouquet garni) Για το ριζότο: ½ κιλό ρύζι Arborio για το ριζότο 125 γρ.