Κορωνοϊός: Στο 100% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο αυτό αποδίδει και με μία δόση. Πόσο καιρό κάνει να επιδράσει. Τι έδειξε η πρώτη μελέτη με 800 ασθενείς. Πότε θα κατατεθεί αίτημα για αδειοδότηση.

Πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχε η πρώτη κλινική μελέτη με το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Το εμβόλιο Ad26.COV2.S παρήγαγε ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση και στους 805 εθελοντές που το έκαναν. Ωστόσο χρειάσθηκε λίγος καιρός για να επιτευχθεί αυτό. Στην πραγματικότητα, χρειάσθηκε:

  • Ένας μήνας για να ανιχνευθούν εξουδετερωτικά αντισώματα στο τουλάχιστον 90% των εθελοντών
  • Δύο μήνες για να αναπτύξουν όλοι οι συμμετέχοντες εξουδετερωτικά αντισώματα

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι αντιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν με μία και μόνη δόση από το εμβόλιο. Αν το εύρημα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και στις πολυπληθέστερες μελέτες που ακολούθησαν την πρώτη, τότε θα δοθεί σημαντική ώθηση στους εμβολιασμούς παγκοσμίως.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα στο πλαίσιό της εξετάστηκαν ξεχωριστά τα άτομα ηλικίας 18-55 ετών από εκείνα άνω των 65 ετών.

Το εύρημα αυτό «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό», σχολίασε ο Dr. Andrew Badley, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Οι ηλικιωμένοι είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου για βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επομένως ένα εμβόλιο που μπορεί να τους προστατεύσει με μία δόση, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στη μάχη εναντίον του. Πόσο μάλλον που η ανοσοποιητική αντίδραση επιμένει επί τουλάχιστον 71 ημέρες».

Δεν χρειάζεται κατάψυξη

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παράγεται με διαφορετική τεχνολογία απ’ ό,τι αυτά που ήδη έχουν εγκριθεί. Ουσιαστικά είναι ένα εμβόλιο DNA και αποτελείται από έναν αδρανοποιημένο ιό κρυολογήματος. Στον ιό αυτό εισάγουν οι επιστήμονες την γενετική πληροφορία που διαθέτει ο νέος κορωνοϊός για να δημιουργεί την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αντιληφθεί αυτή την ατελή και αβλαβή πρωτεΐνη, εξαπολύει επίθεση εναντίον της. Η επίθεση έχει διπλό στόχο. Αφ’ ενός να την εξουδετερώσει και αφ’ ετέρου να δημιουργηθεί «μνήμη» ώστε αν τυχόν στο μέλλον ξαναεκτεθεί ο οργανισμός στον κορωνοϊό, να τον αντιμετωπίσει αμέσως.

Τα εμβόλια mRNA που ήδη έχουν εγκριθεί για διάθεση στην Ευρώπη, βασίζονται σε παραπλήσια τεχνολογία. Ωστόσο η γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη-ακίδα μεταφέρεται σε μία ελαιώδη «φυσαλίδα», η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στο χειρισμό. Επιπλέον, είναι σταθερή μόνο σε θερμοκρασίες κατάψυξης ή και βαθιάς ψύξης, αναλόγως με το εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όμως, παραμένει σταθερό για αρκετό καιρό σε απλό ψυγείο.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αποτελούν τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 1/2a του εμβολίου εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Σε αυτήν συμμετείχαν 805 ενήλικες, υγιείς εθελοντές.

Την 29η ημέρα από τον εμβολιασμό, το τουλάχιστον 90% των εθελοντών είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα. Το ποσοστό αυτό έφτασε το 100% την 57η ημέρα, με περαιτέρω αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων αυτών.

Ορισμένοι από τους εθελοντές έκαναν και δεύτερη δόση του εμβολίου, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που ανέπτυξαν.

Οι επιστήμονες περιμένουν και τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών μελετών (συμμετέχουν 45.000 εθελοντές) για να αποφασίσουν ποιο εμβολιαστικό σχήμα παρέχει την πιο παρατεταμένη ανοσία.

Κρίσιμος ο Φεβρουάριος

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3, αναμένονται έως τα τέλη Ιανουαρίου, ανακοίνωσε προ ημερών η Johnson & Johnson. Εκτός απροόπτου, θα καταθέσει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, έγινε χθες γνωστό.

Η παρούσα μελέτη έδειξε ακόμα ότι το νέο εμβόλιο έχει παρόμοιο προφίλ ασφαλείας με τα υπάρχοντα. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν πυρετός και ακολούθως κόπωση, πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα.

Η εταιρεία είχε προσωρινά διακόψει τις κλινικές δοκιμές τον περασμένο Οκτώβριο, επειδή ένας εθελοντής παρουσίασε μία ανεξήγητη νευρολογική νόσο. Ωστόσο ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών αποφάνθηκε ότι η νόσος δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Σε τι θέση δίνουν τη Σάττι τα στοιχήματα & ποια χώρα διεκδικεί σταθερά την πρωτιά;

Αναχώρησε σήμερα το πρωί (28/4) η Μαρίνα Σάττι μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή για το Μάλμε της Σουηδίας όπου θα διεξαχθεί φέτος ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.  Αύριο, η Ελληνίδα εκπρόσωπος θα ανέβει στη σκηνή του Μάλμε για να κάνει την πρώτη τεχνική πρόβα της και φυσικά τόσο η ίδια όσο και οι

Γαλήνη Τσεβά: «Η κόρη μου δεν είχε μνήμες από τον πατέρα της-Δεν ήταν παρών στο μεγάλωμά της…»

Στην εκπομπή «Μαμά-δες» μίλησε η Γαλήνη Τσεβά το απόγευμα της Κυριακής 28/4. Η ηθοποιός που απολαύσαμε στη σειρά της ΕΡΤ «Η παραλία»

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» δημόσια τον Ηλία Ψινάκη: Επιφυλάσσομαι για τη συμπεριφορά του

Η τραγουδίστρια διέψευσε ότι είχε συνεννοηθεί με τον μάνατζερ να της κατεβάσει το ρούχο στην τηλεόραση

Tο Ναυάγιο: Ο Ιπποκράτης γίνεται βίαιος με τον Ορφέα και η Ειρήνη προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί

Στα επόμενα επεισόδια της δραματικής σειράς του MEGA, «Το ναυάγιο», ο Ιπποκράτης γίνεται βίαιος με τον Ορφέα και η Ειρήνη προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί. Ο Γιώργης χάνει τη γη κάτω απ' τα πόδια του, όταν μαθαίνει ότι ο Παντελίδης και η Αλίκη παντρεύονται. Όσα θα δούμε τη Μ. Δευτέρα 29 και τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στις 22:50: Επεισόδιο

Αλέξης Παππάς για την αποχώρησή του από το Survivor: Προέκυψε θέμα υγείας με ένα δικό μου πρόσωπο

Ο Αλέξης Παππάς ήταν καλεσμένος στο Γεια σου με την Μαρία Μπακοδήμου και φυσικά μίλησε για την εμπειρία του από τον φετινό κύκλο του Survivor και τον λόγο που αποχώρησε οικειοθελώς. «Πεινάσαμε. Έχασα 12 κιλά συνολικά. Το 2021 είχα χάσει 14 κιλά, είχα κάτσει πιο πολύ και ήταν πιο μεγάλη η ταλαιπωρία» είπε αρχικά Αλέξης Παππάς και

Ο Justin Bieber «φωνάζει για βοήθεια» – Η νέα ανάρτηση που προκαλεί ανησυχία

Η τελευταία ανάρτηση του Justin Bieber στο Instagram έφερε ανησυχία στους θαυμαστές του καθώς η εύθραυστη εικόνα του προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ο Justin επέστρεψε στο Instagram, το βράδυ του Σαββάτου, 27 Απριλίου και όπως θα δείτε και παρακάτω, είχε κάποιες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Εκτός από τις υπέροχες εικόνες που ανέβασε από τις τελευταίες του εμφανίσεις, είδαμε

Τσουρός για Οικονομάκου-Μιχόπουλο: «Πήγαινε διακοπές με φίλες, ξέραμε ότι δεν πάει καλά ο γάμος της»

Να σχολιάσει τον χωρισμό της Αθηνάς Οικονομάκου και του Φίλιππου Μιχόπουλου θέλησε ο Κώστας Τσουρός μέσα από την εκπομπή του στο Mega.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής

Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο αδερφός του. Έφυγε από τη ζωή ο αθλητικός δημοσιογράφος, Στράτος Σεφτελής, σε ηλικία 68 ετών. Το δυσάρεστο γεγονός έκανε γνωστό ο αδελφός του, Κώστας, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook. Ο Στράτος Σεφτελής γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1955 στην Μυτιλήνη. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία από την εφημερίδα «Φως των