Οι καβγάδες και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο κομμάτι κάθε σχέσης. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε αυτές τις συγκρούσεις μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην υγεία και τη μακροζωία της σχέσης μας.
Ενώ είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην εποικοδομητική επικοινωνία και την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν, υπάρχουν ορισμένες παγίδες που πρέπει να αποφεύγουμε όταν εμπλεκόμαστε σε μια διαφωνία με τον σύντροφό μας.
Άσε στην άκρη τους χαρακτηρισμούς
Πρώτον, θα πρέπει να αποφεύγει κανείς να καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις ή χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάσαι ότι δεν πολεμάτε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά προσπαθείτε να επιλύσετε από κοινού μια διαφωνία. Η χρήση λέξεων που πληγώνουν ή η υποτίμηση του συντρόφου σου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη σχέση και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη.
Μην αναφέρεσαι σε λάθη του παρελθόντος
Ομοίως, απόφυγε να αναφέρεις παράπονα του παρελθόντος ή να ανασύρεις παλιές διαφωνίες. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να αναφέρεις λάθη του παρελθόντος ψάχνοντας… το δίκιο σου, με τον τρόπο αυτό το μόνο που πετυχαίνεις είναι να αποπροσανατολίζεσαι από το τρέχον ζήτημα και να κλιμακώνεις περαιτέρω τη σύγκρουση. Αντ’ αυτού, επικεντρώσου στην αντιμετώπιση του σημερινού προβλήματος και στην εύρεση μιας λύσης που να λειτουργεί και για τα δύο μέρη.
Μην σταματάς την επικοινωνία
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που πρέπει να αποφύγεις είναι να κλείνεις εντελώς την επικοινωνία. Ενώ είναι φυσικό να αισθάνεσαι στενοχωρημένη, θυμωμένη ή απογοητευμένη κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, η απόσυρση από τη συζήτηση απλώς παρατείνει τη σύγκρουση και εμποδίζει την επίλυση. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να παραμείνεις εστιασμένη και να ακούσεις ενεργά την άποψη του συντρόφου σου.
Μην επιρρίπτεις όλες τις ευθύνες στο άλλο άτομο
Απόφυγε να παίζεις το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και να παίρνεις αμυντική στάση. Η ανάληψη ευθύνης για τις δικές σου πράξεις και η αναγνώριση του ρόλου σου στη σύγκρουση είναι απαραίτητη για να προχωρήσεις μπροστά και να βρεις λύση. Αντί να δείχνεις με το δάχτυλο, επικεντρώσου στην εξεύρεση κοινού εδάφους και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων.
Μην απορρίπτεις τα συναισθήματα του άλλου ατόμου
Τέλος, είναι σημαντικό να μην απορρίπτεις ή να ακυρώνεις τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Ακόμη κι αν δεν συμφωνείς με την άποψή του, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά του και να δείχνεις ενσυναίσθηση. Η απόρριψη των συναισθημάτων του συντρόφου σου μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και να βλάψει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]