Λιγότερο καθισιό για τους 60ρηδες – Τα 10′ που μακραίνουν τη ζωή

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Harvard εξετάζουν το πώς επιδρά η σωματική άσκηση στην ανθρώπινη βιολογία. Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο PNAS, παρουσιάζει εξελικτικά και βιοϊατρικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι εξελίχθηκαν για να ζουν πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της αναπαραγωγικής τους ιδιότητας, εξελίχθηκαν, επίσης, και για να είναι σχετικά δραστήριοι ακόμα και στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

«Είναι διαδεδομένη η ιδέα στις δυτικές κοινωνίες ότι καθώς γερνάμε είναι φυσιολογικό να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας, να κάνουμε λιγότερα πράγματα και να αποσυρόμαστε. Το δικό μας μήνυμα είναι το ανάποδο: Καθώς μεγαλώνουμε, είναι ακόμα πιο σημαντικό να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι», αναφέρει ο βιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Δρ. Daniel E. Lieberman.

Η ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει επίσης τους Aaron Baggish και I-Min Lee από την Ιατρική Σχολή του Harvard, υποστηρίζει ότι η εργασία αυτή είναι η πρώτη λεπτομερής εξελικτική εξήγηση για το ότι η απουσία της φυσικής δραστηριότητας, όσο ο άνθρωπος γερνά, αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων και μειώνει τη μακροζωία.

Η μελέτη έγινε σε πρωτεύοντα θηλαστικά, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι οι πίθηκοι, που ζουν συνήθως μόλις 35-40 χρόνια και σπάνια επιβιώνουν μετά την εμμηνόπαυση είναι σημαντικά λιγότερο δραστήριοι από τους περισσότερους ανθρώπους. Υποδεικνύεται, λοιπόν, ότι υπήρχε μια κλίση στην ανθρώπινη εξέλιξη όχι μόνο για να ζούμε περισσότερο αλλά και για να είμαστε πιο δραστήριοι σωματικά.

Όμως, πλέον τα πράγματα είναι ανησυχητικά για τους ανθρώπους που δεν ενσωματώνουν την οδηγία για τα 135 λεπτά μέτριας προς έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Αυτό το επίπεδο κίνησης –περίπου έξι έως 10 φορές περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο- μπορεί να είναι το κλειδί που να εξηγεί το γιατί οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περίπου επτά δεκαετίες, δηλαδή σχεδόν 20 χρόνια μετά την ηλικία που σταματούν να κάνουν παιδιά. Τα απολιθώματα δείχνουν ότι αυτό το παρατεταμένο προσδόκιμο ζωής ήταν συχνό 40.000 πριν, αντίθετα με τη θεωρία ότι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ήταν μικρό μέχρι πρόσφατα.

Η ομάδα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το σημαντικό όφελος υγείας από τη σωματική άσκηση είναι ότι παρατείνει ένα υγιές προσδόκιμο ζωής, όπως ορίζεται από τα χρόνια καλής υγείας.


Οι ερευνητές εξέτασαν τα δύο μονοπάτια μέσω των οποίων η δια βίου σωματική άσκηση ανακατανέμει την ενέργεια για να βελτιώσει την υγεία. Το πρώτο κομμάτι περιλαμβάνει τη διαχείριση της περίσσειας ενέργειας μακριά από πιθανόν επιβλαβείς μηχανισμούς, όπως η υπερβολική αποθήκευση λίπους. Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο η φυσική δραστηριότητα κατανέμει την ενέργεια για να αποκαταστήσει και να διατηρήσει τις διαδικασίες. Η εργασία δείχνει ότι πέρα από την καύση των θερμίδων, η σωματική άσκηση είναι στρεσογόνα και προκαλεί στο σώμα σε μοριακό, κυτταρικό επίπεδο και σε επίπεδο ιστών. Η απόκριση του σώματος σε αυτή τη βλάβη, ωστόσο, είναι σημαντική για να επανέλθει ουσιαστικά πιο δυνατό.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των μυϊκών ινών, των χόνδρων και των μικροκαταγμάτων. Επίσης, η απόκριση αφενός προκαλεί την απελευθέρωση αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών που σχετίζονται με την άσκηση και αφετέρου ενισχύει τη ροή του αίματος. Με την απουσία της φυσικής δραστηριότητας, αυτές οι αποκρίσεις είναι λιγότερο ενεργοποιημένες. Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι οι διαδικασίες κυτταρικής αποκατάστασης και επιδιόρθωσης του DNA μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου, οστεοπόρωσης, νόσου Αλτσχάιμερ και κατάθλιψης.

«Το σημαντικό είναι ότι επειδή εξελιχθήκαμε για να είμαστε δραστήριοι σε όλη τη ζωή μας, το σώμα μας χρειάζεται τη φυσική δραστηριότητα για να γεράσει καλά. Στο παρελθόν, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα ήταν απαραίτητη για την επιβίωση, αλλά σήμερα επιλέγουμε πότε και αν θα ασκηθούμε. Και πρέπει να το κάνουμε για το καλό της υγείας και της ευεξίας μας»,τονίζει  ο Δρ. Lieberman ο οποίος επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο δραστήριοι όσο οι κυνηγοί – τροφοσυλλέκτες της προιστορικής επχοής. αρκούν και 10-20′ άσκησης την ημέρα για να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Τα 10′ που σάς προστατεύουν από σοβαρή νόσηση

Μακροζωία: Αυτά είναι τα τρόφιμα που αγαπούν την καρδιά και μακραίνουν τη ζωή

Η παυσίπονη δραστηριότητα που μας δείχνει επτά χρόνια νεότερους

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αννίτα Μπραντ: “Το έπαθα μετά το πρώτο παιδί, είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή για μία γυναίκα”

Ο Χάρης Χριστόπουλος και η Αννίτα Μπραντ καλεσμένοι στο «Happy Day» μίλησαν για την οικογένειά τους και η γνωστή make up

Παραλία: Η Μαίρη αποκαλύπτει στον Δημητρό την αλήθεια για τον Γράντο

Παραλία: Η Μαίρη αποκαλύπτει στον Δημητρό την αλήθεια για τον Γράντο Η Παραλία, Δευτέρα έως Πέμπτη στις 22:45 στην ΕΡΤ1. Η Παραλία, Τετάρτη 1/5 (22:45, ΕΡΤ1) – Το κοινόβιο των χίπηδων αντιδράει στην προοπτική ανέγερσης του μεγάλου ξενοδοχείου που φιλοδοξεί να χτίσει στην περιοχή η Ελένη καθώς οι χίπηδες θεωρούν πως η ανέγερση αυτή θα σηματοδοτήσει

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 2 Μαϊου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Πέμπτη 2 Μαϊου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Ο Πλούτωνας ξεκινά τον ετήσιο ανάδρομο κύκλο του σήμερα και πρέπει να ξανασκεφτείς ορισμένους από τους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς στόχους μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτός ο ανάδρομος κύκλος διαρκεί

Δημήτρης Παπανικολάου: Έχω μια πιο ήπια μορφή αυτισμού, την έχουν ο Έλον Μασκ, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτωνας κι εγώ

Δημήτρης Παπανικολάου: Έχω μια πιο ήπια μορφή αυτισμού, την έχουν ο Έλον Μασκ, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτωνας κι εγώ Δημήτρης Παπανικολάου: Έχω μια πιο ήπια μορφή αυτισμού, την έχουν ο Έλον Μασκ, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτωνας κι εγώ Ο γιατρός είπε στην Έλια να μη με παρεξηγεί, γιατί έχω στοιχεία Άσπεργκερ, επειδή του έκανε παράπονα

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Φωτογραφίζεται στο μπάνιο της φορώντας μονάχα το εσώρουχό της

Δείτε τα αποκαλυπτικά στιγμιότυπα που μοιράστηκε στο Instagram

Ευαγγελία Πλατανιώτη: “«Με τον πρώτο άνθρωπο που μίλησα όταν πήρα το παγκόσμιο ήταν ο σύντροφός μου και η οικογένειά μου»

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην καλλιτεχνική κολύμβηση, Ευαγγελία Πλατανιώτη μίλησε στην κάμερα του «Happy Day» και

Γιάννα Τερζή για τη ψυχολογική κακοποίηση στην Eurovision: “Οι πιο πολλοί πέφτετε μέσα για αυτόν τον νάρκισσο”

Η ανάρτηση που έκανε η Γιάννα Τερζή. Η Γιάννα Τερζή έκανε χθες μία συγκλονιστική εξομολόγηση για τον άνθρωπο που την κακοποίησε ψυχολογικά όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision. Λίγο αργότερα η γνωστή τραγουδίστρια προχώρησε σε μία ανάρτηση, όπου έγραψε πως αρκετοί από όσους της έχουν στείλει μηνύματα συμπαράστασης, πέφτουν μέσα στην πρόβλεψή τους. «Ευχαριστώ για

Κατερίνα Καινούργιου: Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω

Κατερίνα Καινούργιου: Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω Κατερίνα Καινούργιου: Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω Η ίδια έχει εκφράσει πολλές φορές, δημόσια την επιθυμία της να γίνει μητέρα Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια ακόμα πιο