«Ξαναγράφουν» το DNA για να θεραπεύσουν σοβαρές κληρονομικές καρδιοπάθειες

Διεθνής ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει γενετική θεραπεία που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Η θεραπεία θα «διορθώνει» ή θα αδρανοποιεί τα γενετικά «σφάλματα» που ευθύνονται για τις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο, το οποίο θα θεραπεύει κληρονομικές καρδιοπάθειες που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε μία πενταετία, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Το εμβόλιο αναπτύσσουν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Προορίζεται για τη θεραπεία των κληρονομικών καρδιομυοπαθειών και βασίζεται στην τροποποίηση του DNA. Το εμβόλιο θα «διορθώνει» ή θα αδρανοποιεί τα ελαττωματικά γονίδια που ευθύνονται για τις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για να συνεχίσει την έρευνά της.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορούν να κάνουν στους ασθενείς μία έγχυση, που θα εμποδίζει τις συγγενείς καρδιοπάθειες να εκδηλωθούν.

Όπως αναφέρει το Sky News, οι παθήσεις αυτές είναι ποικίλες και προκαλούν διαφορετικές βλάβες στην καρδιά. Το κοινό γνώρισμά τους όμως είναι πως μπορεί να προκαλέσουν:

  • Αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ή
  • Προοδευτικά εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια

Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα 12 νέοι άνθρωποι (ηλικίες κάτω των 35 ετών) πεθαίνουν στη Βρετανία από αδιάγνωστες καρδιοπάθειες. Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα αυτά είναι κληρονομικές νόσοι του καρδιακού μυός, δηλαδή συγγενείς καρδιομυοπάθειες.

Όσοι φέρουν τα ελαττωματικά γονίδια που τις προκαλούν έχουν 50% πιθανότητες να τα μεταδώσουν στα παιδιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις αρκετά μέλη των ίδιων οικογενειών αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια, χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς ή πεθαίνουν αιφνιδίως σε νεαρή ηλικία.

1 άνθρωπος στους 250

«Οι καρδιομυοπάθειες είναι αρκετά συχνές, προσβάλλοντας 1 άνθρωπο ανά 250», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος CureHeart Dr. Hugh Watkins, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Υπάρχουν 1-2 περιστατικά σε κάθε σχολείο, αρκετά περισσότερα σε κάθε γενικό ιατρείο, αλλά η σοβαρότητά τους παρουσιάζει διακύμανση».

Όπως εξήγησε, τη νέα θεραπεία δεν θα χρειάζονται όλοι όσοι έχουν κληρονομικές καρδιοπάθειες. Ωστόσο «θα ωφεληθεί σημαντικός αριθμός των ασθενών», πρόσθεσε.

«Είναι μία ευκαιρία που συναντάς μία φορά σε κάθε γενιά», τόνισε. «Θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες να απαλλαγούν από την συνεχή αγωνία του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, της καρδιακής ανεπάρκειας και ίσως της μεταμόσχευσης καρδιάς.

»Μετά από 30 χρόνια έρευνας έχουμε εντοπίσει πολλά από τα υπαίτια γονίδια και συγκεκριμένα γενετικά σφάλματα που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Έχουμε επίσης εντοπίσει τον τρόπο δράσης τους. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε έτοιμη την γενετική θεραπεία μας. Μέσα στην προσεχή πενταετία θα είναι έτοιμη για να αρχίσει να δοκιμάζεται σε ανθρώπους».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πενέλοπε Κρουζ: Φωτογραφήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας The Bride

Πενέλοπε Κρουζ: Φωτογραφήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας The Bride Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν στιγμιότυπα από τους πρωταγωνιστές, τον Κρίστιαν Μπέιλ και την Τζέσι Μπάκλεϊ Η Πενέλοπε Κρουζ εθεάθη στα γυρίσματα της επερχόμενης ταινίας «The Bride». Η 50χρονη ηθοποιός φορούσε ένα καρό κοστούμι με φούστα και ασορτί σακάκι, ενώ τα μαλλιά ήταν σε καρέ με

Ιωάννα Τούνη: Πήγε στις Σεϋχέλλες με τον Δημήτρη Αλεξάνδρο και τον γιο τους – Δείτε το βίντεο

Ιωάννα Τούνη: Πήγε στις Σεϋχέλλες με τον Δημήτρη Αλεξάνδρο και τον γιο τους - Δείτε το βίντεο Ιωάννα Τούνη: Πήγε στις Σεϋχέλλες με τον Δημήτρη Αλεξάνδρο και τον γιο τους - Δείτε το βίντεο Η instagrammer έδειξε στους ακολούθους της το δωμάτιο που θα μείνουν και την εξωτική παραλία που έκαναν μπάνιο Η Ιωάννα Τούνη και

Συμβουλές για τα τέλεια κόκκινα πασχαλινά αυγά

Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα κόκκινα αυγά, τα οποία θα… τσουγκρίσουμε το Πάσχα. Πώς όμως θα καταφέρουμε να βάψουμε κατακόκκινα αυγά; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει συμβουλές και… συνταγές για τα τέλεια αυγά ενόψει Πάσχα! Συμβουλή 1η: Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν

Η ανάρτηση του Άρη Σοϊλέδη για τον χωρισμό του – «Δεν αφορά κανέναν το πως προχωρά κάποιος τη ζωή του»

Μία νέα σχετική ανάρτηση μετά το χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά, έκανε ο Άρης Σοϊλέδης εμφανώς ενοχλημένος. «Θέλω να σταματήσει όλο αυτό», έγραψε ο πρώην ποδοσφαιριστής. Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την είδηση «βόμβα» για τον χωρισμό του Άρη Σοϊλέδη και της Μαρίας Αντωνά, λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο πρώην

H Ελένη Μενεγάκη ποζάρει στον καθρέφτη από τις διακοπές της – Η Barbie στα 50, της γράφουν

Η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στο Instagram μία φωτογραφία της, όπου ποζάρει μπροστά στον καθρέφτη. Η παρουσιάστρια το τελευταίο διάστημα μοιράζεται περισσότερες στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Αυτή τη φορά, η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στο Instagram μία φωτογραφία από τις διακοπές της.  «Τελευταία μάτια στον καθρέφτη…» σημείωσε στη λεζάντα της φωτογραφίας. Όπως είναι

Μαριέττα Χρουσαλά: Ποζάρει με το μπικίνι της κι εύχεται «καλό μήνα»

Μαριέττα Χρουσαλά: Ποζάρει με το μπικίνι της κι εύχεται «καλό μήνα» GALA Μαριέττα Χρουσαλά Μπικίνι Μαριέττα Χρουσαλά: Ποζάρει με το μπικίνι της κι εύχεται «καλό μήνα» Δείτε την ανάρτηση που έκανε στο Instagram 02.05.2024, 15:07 Η Μαριέττα Χρουσαλά ευχήθηκε στο κοινό της «καλό μήνα» με μία καλοκαιρινή φωτογραφία. Η πρώην παρουσιάστρια φαίνεται πως έχει μπει

Όζι Όσμπορν: Θέλω να κερδίσω ένα Όσκαρ, ο Έλτον Τζον έχει

Ο τραγουδιστής αποκάλυψε ποιο βραβείο του λείπει και εξέφρασε την επιθυμία του να το αποκτήσει

Ο Όζι Όσμπορν θέλει να κερδίσει Όσκαρ

Ο Όζι Όσμπορν αποκάλυψε ποια τιμητική διάκριση επιθυμεί να αποσπάσει. Στο τελευταίο επεισόδιο του προγράμματος στο SiriusXM «Ozzy Speaks», ο πρώην αρχηγός των Black Sabbath ρωτήθηκε τι δεν έχει επιτύχει ακόμη στην πολυετή καριέρα του. Τώρα που σύντομα πρόκειται να μπει στο «Rock & Roll Hall of Fame» ως σόλο τραγουδιστής, μένει μόνο ένα πράγμα