Αλλεργία: Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούμε να την προλάβουμε

Date:

Η αλλεργία είναι μία από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζεται σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού.

Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση υπερευαισθησίας ενάντια σε συνήθως αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον, στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε, σε τσιμπήματα εντόμων, σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, καθώς επίσης και σε φαρμακευτικές ουσίες.

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες, χαρακτηρίζονται ως ατοπικοί.

«Οι ουσίες που, δυνητικά, προκαλούν αλλεργική αντίδραση ονομάζονται αλλεργιογόνα και ανάμεσα τους συναντούμε τη γύρη των λουλουδιών -ιδιαιτέρως την άνοιξη-, τις τρίχες των ζώων, την οικιακή σκόνη, ατμοσφαιρικούς μύκητες, κάποιες τροφές και φάρμακα. Επιπλέον, σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα εντόμων. Ένα από τα λουλούδια που προκαλεί τις σοβαρότερες αλλεργίες είναι το περδικάκι, του οποίου η γύρη κυκλοφορεί έντονα στην ατμόσφαιρα», αναφέρει o κ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος Αλλεργιολόγος στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Στο αίμα μας κυκλοφορούν διάφορα αντισώματα που στοχεύουν στο να απομονώσουν και να καταστρέψουν κάθε ξένη ουσία που μπορεί να μας βλάψει. Εκείνα που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της αλλεργίας είναι κατά κύριο λόγο οι ανοσοσφαιρίνες Ε (immunoglobulineE ή εν συντομία IgE). Τα συγκεκριμένα αντισώματα ενεργοποιούνται μετά από επαφή με τα αλλεργιογόνα και δρομολογούν μια σειρά από αντιδράσεις. Αρχικά, παράγονται τα ειδικά αντισώματα Ε, τα οποία επικάθονται στην επιφάνεια ειδικών κυττάρων που ονομάζονται μαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αφθονούν στη μύτη, τους οφθαλμούς, το δέρμα, τους πνεύμονες και στη γαστρεντερική οδό και περιέχουν χημικές ουσίες (π.χ. ισταμίνη), τους λεγόμενους «μεσολαβητές» που «συλλαμβάνουν» κάθε φορά την αλλεργιογόνο ουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλεργία είναι μία από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζεται σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού», τονίζει.

Δείτε επίσης: Ανοσοσφαιρίνη IgE: Η ουσία στο αίμα που δείχνει αν έχετε αλλεργία

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα αλλεργιογόνα του αέρα;

Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν κυρίως τη μύτη, με τα άτομα να παρουσιάζουν καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα, φαγούρα στον ουρανίσκο και την γλώσσα και υπερέκκριση βλέννας, και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αλλεργική βρογχίτιδα, βήχα και άσθμα. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσουν και το δέρμα, εμφανίζοντας έκζεμα ή εξανθήματα, ενώ συμπτώματα παρουσιάζονται και στα μάτια, με την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας αλλά και ερυθρότητας, φαγούρας ή οιδήματος στα βλέφαρα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αλλεργίας;

Οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι:

  • Αλλεργικά δερματικά τεστ (skin prick tests, ενδοδερμικά και PATCH TESTS)
  • Τα αλλεργικά δερματικά τεστ αποτελούν την πιο συνηθισμένη μέθοδο για να εντοπιστεί κάποια αλλεργία. Γίνεται με ένα ελαφρύ ξύσιμο στο δέρμα, αφού προηγουμένως έχουμε εγχύσει μία σταγόνα από κάθε αλλεργιογόνο ουσία. Αν δημιουργηθεί αντίδραση όπως ερεθισμός, οίδημα ή κνησμός, τότε υφίσταται αλλεργική προδιάθεση στη συγκεκριμένη ουσία.
  • Αιματολογικά tests (RAST): Είναι αιματολογική εξέταση, περισσότερο δαπανηρή από την προηγούμενη, με λιγότερο άμεσα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των δερματικών δοκιμασιών.
  • Μέτρηση της ολικής IgE: Πραγματοποιείται κυρίως σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση.
  • BAT(Test ενεργοποίησης βασεοφίλων)
  • LTT(Test μετασχηματισμού λεμφοκυττάρων)
  • Για το βρογχικό άσθμα είναι απαραίτητη η σπιρομέτρηση, η οποία εκτελείται και επαναλαμβάνεται, αφού ο εξεταζόμενος έχει κάνει εισπνοές με β2-διεγέρτη.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις αλλεργίες;

Σημαντική είναι η πρόληψη με την αποφυγή, όσο είναι δυνατόν, των γνωστών αλλεργιογόνων ουσιών και η απομάκρυνση από χώρους που αποδεδειγμένα αποτελούν αιτία συχνών και σοβαρών αλλεργικών κρίσεων.

«Υπάρχουν ασθενείς που παρουσιάζουν σταθερά κάθε χρόνο, την άνοιξη, συμπτωματολογία αλλεργικής ρινίτιδας ή βρογχικού άσθματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αρχίσουμε την κατάλληλη αγωγή ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη της άνοιξης, ώστε να αποφύγουμε την εκδήλωση της νόσου ή τον περιορισμό της συμπτωματολογίας.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής συμπτωματολογίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό αλλεργιολόγο ώστε να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση», συστήνει ο ειδικός.

Δείτε επίσης: Γιατί οι αλλεργίες στη γύρη είναι χειρότερες από ποτέ

Η λύση για τις αλλεργίες

«Μία πρώτη βοήθεια μπορεί να επέλθει από ένα αντιισταμινικό, όπως αντιισταμινικά χάπια με ελάχιστες παρενέργειες, ρινικά σπρέι εκ των οποίων πιο ασφαλή και με σωστή δόση θεωρούνται τα κορτιζονούχα, και εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα.

Ταυτόχρονα, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει η απευαισθητοποίηση, τα λεγόμενα εμβόλια της αλλεργίας. Σε αυτήν τη θεραπεία, χορηγώντας την πρωτεΐνη του αλλεργιογόνου, είτε με τη μορφή ένεσης, είτε υπογλώσσια, ο ασθενής εξοικειώνεται με τη συγκεκριμένη ουσία, καθώς το ανοσοποιητικό του μαθαίνει ότι αυτή η ουσία δεν πρέπει να τον ενοχλεί», καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: Αντιμέτωπος με τουλάχιστον 16 καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση!

Έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος και διάσημος μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ έχει κατηγορηθεί από τουλάχιστον 16 γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά...

Eurovision 2024: Τα 50 δευτερόλεπτα της παράνοιας – Τα ακροβατικά των cameramen & οι κασκαντέρ

Eurovision 2024: Μπορεί εμείς να παρακολουθήσαμε ένα υπερθέαμα από τους Σουηδούς στις οθόνες μας, όμως στα παρασκήνια, οι εργαζόμενοι έδιναν αγώνα!

Παραλία: Ο Νικήτας μόλις συνέρχεται αποκαλύπτει στον Χάρη όσα του είπε ο Δημητρός για το θάνατο της Αντιγόνης και εξαφανίζεται

Παραλία - Eπεισόδιο 138 - Περιγραφή επεισοδίου: Ο Διονύσης έχοντας ενημερωθεί τελευταία στιγμή από τον Γράντο για την παγίδα που έχει στηθεί

Τζένιφερ Λόπεζ – Ελληνίδα αεροσυνοδός «καρφώνει» τη σταρ για τη συμπεριφορά της: “Αν το έκανε άλλος επιβάτης, θα φωνάζαμε στην αστυνομία”

Η αεροσυνοδός, Ειρήνη Καλαμπούκα, μίλησε στο TikTok για τη συμπεριφορά της Τζένιφερ Λόπεζ κατά την πτήση της για το Ντουμπάι. Η ίδια, έχοντας

Νίκος Οικονομόπουλος: H έκκλησή του μετά τη διαπίστωση ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης

Ακόμα ένα θύμα διαδικτυακής απάτης καταγράφεται μεταξύ των επωνύμων μιας και τώρα ήρθε η σειρά του Νίκου Οικονομόπουλου για να βιώσει μία τέτοια κατάσταση.

«Λοξοδρόμησε το αυτοκίνητο μέσα στα καλαμπόκια & βγήκαν κάτι τύποι με πιστόλια & απήγαγαν τον Καρρά»

Στο Στούντιο 4 καλεσμένος βρέθηκε ο συγγραφέας της βιογραφίας του Βασίλη Καρρά , Θάνος Κανούσης και μίλησε για τη σχεδόν κινηματογραφική απαγωγή του αξέχαστου...

Τζένιφερ Λόπεζ: Δίνει στο κοινό μια γεύση από τις πρόβες που κάνει για τα σόου της

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε η Λατίνα σταρ στο Instagram

Νίνο: Το story με τη Ζόζεφιν στο Instagram που διαψεύδει τις φήμες χωρισμού

Το ζευγάρι φαίνεται πως είναι μαζί και πάλι, παρά τα unfollow που έκαναν ο ένας στον άλλο

Eurovision 2024: Πού είναι οι πολυκατοικίες που είχε φόντο η Μαρίνα Σάττι στο «ZARI»;

Το πλάνο με τις ταράτσες των πολυκατοικιών που είχε η Μαρίνα Σάττι στην εμφάνισή της στην Eurovision 2024 με το «ZARI», έχει προκαλέσει πολλά σχόλια. Το πρωί της Τετάρτης (15/05) στον «αέρα» του «Πρωινού» αποκαλύφθηκε το πού βρίσκονται τα κτίρια που είδαμε στις οθόνες μας την ώρα που η Μαρίνα Σάττι και οι χορευτές σχημάτιζαν

Άσκηση: Πώς επηρεάζει τον ύπνο η σωματική δραστηριότητα αργά το βράδυ

Είναι γνωστό ότι η άσκηση, γενικά, ωφελεί τον ύπνο. Πώς, όμως, μας επηρεάζει η γυμναστική αργά το βράδυ; Μήπως η ενέργεια που αισθανόμαστε μετά την άσκηση μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμά μας, εμποδίζοντάς μας να κοιμηθούμε την ώρα που θέλουμε; Η αλήθεια είναι, λένε οι ειδικοί, ότι δίνοντας στον εαυτό μας τον χρόνο να χαλαρώσουμε

Όσα έγιναν στα backstage της Eurovision – Τα 50 δευτερόλεπτα απόλυτης τρέλας, οι «αόρατοι» κασκαντέρ και το «ιπτάμενο» σορτσάκι

Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι μια διοργάνωση, η οποία χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση από τους εργαζόμενους στην παραγωγή και απόλυτο συγχρονισμό. Ο χρόνος ανάμεσα στην παρουσίαση δύο τραγουδιών είναι ελάχιστος και όλα πρέπει να πάνε… ρολόι. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της παραγωγής έχουν μόλις 50 δευτερόλεπτα να απομακρύνουν τα props του προηγούμενου act, να στήσουν τα σκηνικά

Γιάννης Ζουγανέλης για Σταρόβα: «Είμαι σε σοκ, η ψυχή μου πονάει… ο Δημήτρης αγαπάει τη ζωή»

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης μετά την είδηση ότι ο Δημήτρης Σταρόβας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο σήμερα το πρωί (15/5).