Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Date:

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Ο κύριος Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis  παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που αυξάνουν τις πιθανότητες υγιούς κύησης 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν παιδί τα τελευταία 44 χρόνια. Οι εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ραγδαίες και αφορούν το κλινικό, αλλά κυρίως το εργαστηριακό σκέλος των διαδικασιών. Η βελτιστοποίηση των ποσοστών κυήσεων και γεννήσεων υγιών παιδιών εξαρτάται –και θα εξαρτάται πάντα– από την κλινική επιδεξιότητα, εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση ιατρών και εμβρυολόγων, αλλά στηρίζεται πλέον σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό και στην τεχνολογία.

Το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχει ενσωματωθεί σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Αυτό φέρνει τους υποψήφιους γονείς ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των προσδοκιών για απόκτηση παιδιού. Για παράδειγμα, η υποκειμενική υπερηχογραφική μέτρηση των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων κατά τη φάση της ωοθηκικής διέγερσης μπορεί να αντικατασταθεί από την αυτοματοποιημένη καταγραφή και επεξεργασία λήψεων δύο ή τριών διαστάσεων, ενώ με την προσθήκη δεδομένων εργαστηριακών εξετάσεων και κλινικών χαρακτηριστικών θα είναι σύντομα εφικτή η απόλυτη εξατομίκευση της επιλογής, της εφαρμογής και της περαίωσης με τον ιδανικότερο τρόπο των πρωτοκόλλων ωοθηκικής διέγερσης.

Επίσης, η ανάλυση υπερηχογραφικών τομών ενδομητρίου, συνδυαζόμενη με άλλα δεδομένα εμφύτευσης, θα μπορέσει σύντομα να αυτοματοποιήσει την ανάλυση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου. Eπιπρόσθετα, το περιβάλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει θεαματικά και ήδη εφαρμόζεται είναι αυτό του εμβρυολογικού εργαστηρίου. Οι σύγχρονοι επωαστές με σύστημα time lapse (που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριό μας) έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Εξασφαλίζουν ένα σταθερό περιβάλλον καλλιέργειας εμβρύων, με τη θερμοκρασία να ρυθμίζεται με αυστηρή ακρίβεια, τον αέρα να καθαρίζεται μέσω HEPA/VOC φίλτρων και με τον ενσωματωμένο μείκτη αερίων να εξασφαλίζει τις προτιμώμενες χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Πρακτικά, είναι οι καλύτεροι επωαστές της εποχής μας. Παράλληλα, διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα που κατα- εικόνες κάθε εμβρύου χωριστά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με απόλυτη ασφάλεια ως προς το μήκος κύματος του φωτός και τη συνολική ενέργεια έκθεσης, και μάλιστα με πολλαπλά επίπεδα εστίασης (computer vision). Έτσι έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεχή παρακολούθηση των εμβρύων.

Η επίτευξη κύησης στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολυπαραγοντική. Καθοριστικός παράγοντας είναι η επιλογή του «κατάλληλου» εμβρύου. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης , μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών και αυξάνονται οι πιθανότητες γέννησης ενός υγιούς μωρού. H αποτύπωση της εξέλιξης των εμβρύων μέσα από χιλιάδες εικόνες εκκολαπτόμενων εμβρύων εντός των κλιβάνων και η επιτυχής επιλογή των εμβρύων για εμβρυομεταφορά δημιούργησαν άλλη μία σημαντική εξέλιξη. Στο σημείο αυτό εισέρχεται η τεχνητή νοημοσύνη: με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού στο οποίο έχουν καταχωρισθεί δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες έμβρυα, υποδεικνύονται τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και χρονικά σημεία διαιρέσεων για την αξιόπιστη βαθμονόμηση κάθε εμβρύου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιλογή του καλύτερου για να μεταφερθεί στη γυναίκα. Παράλληλα με την ανατροφοδότηση του συστήματος, η επιλογή συσχετίζεται και με την πιθανότητα επίτευξης κύησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα μας αναπτύσσει ένα πρωτότυπο δικό μας σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού (Cambridge, Nottingham), μένοντας πιστή στη δέσμευση για ερευνητική πρωτοπορία και κλινική αριστεία.

Για να εξασφαλίσουμε τα παραπάνω, έχουμε μεριμνήσει ώστε η μονάδα μας να αποτελεί πρότυπο άριστης λειτουργείας και ασφάλειας, υιοθετώντας πρωτοποριακά συστήματα και εξοπλισμό. Έτσι, με την εγκατάσταση στο εργαστήριο και στα χειρουργεία του ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης RI Witness, εξασφαλίζεται η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση όλων των διαδικασιών, από την ωοληψία έως την εμβρυομεταφορά, την κρυοσυντήρηση και την απόψυξη. Ωάρια, σπερματοζωάρια και έμβρυα ταυτοποιούνται και αντιστοιχίζονται ηλεκτρονικά με τους ασθενείς από τους οποίους προήλθαν. Με τον τρόπο αυτόν είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί κάποιο λάθος και διασφαλίζεται η ορθότητα των διαδικασιών.

Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ως εκ τούτου, αλλάζει το «μέλλον» της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για επίτευξη εγκυμοσύνης και απόκτηση υγιών παιδιών. Αυτή την εποχή η έρευνα διεξάγει μελέτες που κατευθύνονται στην διερεύνηση της δυνατότητας να αναγνωρίζονται χρωμοσωμικές ανωμαλίες και άλλα γενετικά σύνδρομα στα έμβρυα, χωρίς να απαιτείται βιοψία ή άλλες γνωστές επεμβατικές πρακτικές.

Αυτή την εποχή η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί την πλέον υποσχόμενη μέθοδο τεχνολογικής υποστήριξης στην κλινική Εμβρυολογία  και την Αναπαραγωγική Ιατρική. Παρότι ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα δεν μπορεί να αντικατασταθεί, η συνεργασία μεταξύ της τεχνολογίας και των ιατρών δημιουργεί μια νέα εποχή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπου η επιστήμη και η τεχνητή νοημοσύνη εργάζονται μαζί για να κάνουν την απόκτηση παιδιού μια πιο ασφαλή και επιτυχημένη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Υπογονιμότητα: Μελέτη προτείνει τον τύπο εμβρυομεταφοράς που αυξάνει την επιτυχία της εξωσωματικής 

Φυσιολογική σύλληψη μετά από αποτυχημένη Εξωσωματική: Συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζετε

Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία προσωπικά είδη του Ντέιβιντ Λιντς!

Προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στον θρυλικό δημιουργό Ντέιβιντ Λιντς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, πωλήθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Λος 'Αντζελες. Η υψηλότερη προσφορά, που έφτασε τα 195.000 δολάρια, δόθηκε για τα ανολοκλήρωτα σενάρια του κινηματογραφικού του πρότζεκτ, «Ronnie Rocket». Ο Ντέιβιντ Λιντς & οι

Καίτη Ντάλη: Η ιέρεια του λαϊκού τραγουδιού «Σπάει δεσμά»

Η ιέρεια του λαϊκού μας τραγουδιού Καίτη Ντάλη σπάει τη σιωπή της… και κυκλοφορεί ένα νέο τραγούδι με τίτλο «Σπάω Δεσμά»!

Νέλλη Γκίνη: “Υπήρξαν περίοδοι μοναξιάς στη ζωή και υπάρχουν ακόμα”

Νέλλη Γκίνη: «Υπήρξαν περίοδοι μοναξιάς στη ζωή και υπάρχουν ακόμα» Σάββατο, 28.6.2025, 00:35 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτή η δουλειά έχει κι αυτό το τίμημα... η μοναξιά έρχεται και φεύγει σαν κύμα αλλά είχα πάντα ένα αντίδοτο" δηλώνει η Νέλλη Γκίνη. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Νέλλη Γκίνη στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Βαζαίο.

Μάριος Ιορδάνου: “Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, είναι οι μάσκες τους που πέφτουν”

Μάριος Ιορδάνου: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, είναι οι μάσκες τους που πέφτουν» Παρασκευή, 27.6.2025, 23:48 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν ετεροκαθορίζομαι από καμία δουλειά και καμία συνεργασία, μόνο από τη σύμπραξη με τη Σοφία" δηλώνει ο Μάριος Ιορδάνου. Μαζί με την εκλεκτή της καρδιάς του, Σοφία Καζαντζιάν έδωσε ο Μάριος Ιορδάνου συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό Λοιπόν

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Οι τρυφερές στιγμές με την κόρη τους στη κούνια

Σε μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής τους βρίσκονται ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση, οι οποίοι απολαμβάνουν την καθημερινότητα με την κόρη τους, λίγους μήνες μετά τη γέννησή της. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση οι οποίοι ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου τον Σεπτέμβριο του 2023, βιώνουν τις

Ο Τζεφ Μπέζος και η Λόρεν Σάντσεζ παντρεύτηκαν στη Βενετία – Η πρώτη εικόνα του ζευγαριού από την τελετή

Ο Τζεφ Μπέζος και η Λόρεν Σάντσεζ παντρεύτηκαν κι επίσημα. Ο ιδρυτής της Amazon, 61 ετών, και η βραβευμένη με Emmy δημοσιογράφος, 55 ετών, αντάλλαξαν όρκους σε μια λαμπερή επίσημη τελετή την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στο νησί Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε στη Βενετία της Ιταλίας. Το ζευγάρι γιόρτασε τον γάμο του στην Ιταλία με πολυήμερες εκδηλώσεις

Βαρύ πένθος για τον Δήμο Βερύκιο – Πέθανε ο αδερφός του στα 57του χρόνια

Δύσκολες στιγμές βιώνει ο δημοσιογράφος, Δήμος Βερύκιος, καθώς πέθανε ο αδερφός του σε ηλικία μόλις 57 ετών, ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αδελφός του Δήμου Βερύκιου, σύμφωνα με το Star, υπέστη εγκεφαλικό την περασμένη Παρασκευή και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για πέντε ημέρες. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και η κηδεία του έγινε το

Η αλλεργία στο σπέρμα είναι αληθινή και αυτά είναι τα συμπτώματα

Η αλλεργία στο σπέρμα δεν είναι μύθος, αλλά μια πραγματική κατάσταση που εντοπίζεται συχνότερα από όσο πιστεύουμε και δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή, επειδή παρερμηνεύονται τα συμπτώματα. Σύμφωνα με τη Cleveland Clinic, η αλλεργία στο σπέρμα, γνωστή και ως υπερευαισθησία στο σπερματικό πλάσμα (SPH), είναι μια σπάνια αντίδραση στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ανδρικό σπερματικό

Νεκρός 18χρονος την ώρα που έκανε χειρουργείο για το γόνατό του

Ενδιαφεροντα 18ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΝΕΚΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Νεκρός 18χρονος την ώρα που έκανε χειρουργείο για το γόνατό του Αργεντινή: Θρήνος για τον θάνατο του 18χρονου ποδοσφαιριστή Καμίλο Νουίν Τζωρτζίνα Φράγκου 27.06.2025 | 22:03 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αργεντινή: Θρήνος για τον θάνατο του 18χρονου ποδοσφαιριστή Καμίλο Νουίν. Πιο συγκεκριμένα, τον θάνατο του 18χρονου ποδοσφαιριστή Καμίλο Νουίν της Club Αtletico San

Τζεφ Μπέζος – Λόρεν Σάντσεζ: Σήμερα γάμος έγινε – Παντρεύτηκε το λαμπερό ζευγάρι, με VIP καλεσμένους στο πλευρό του

Disordine! Δηλαδή χαμός στα Ιταλικά για τον «γάμο του αιώνα» – όπως έχει χαρακτηριστεί – αυτόν του Τζεφ Μπέζος και της Λόρεν Σάντσεζ.  Η γαμήλια τελετή του Τζεφ Μπέζος με την δημοσιογράφο Λόρεν Σάντσεζ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το Σάββατο (27.06.2025) στη Βενετία- Τη στιγμή μάλιστα που το ερωτευμένο ζευγάρι δήλωνε τους όρκους του

Στα 40+ και Εκθαμβωτική: Καλοκαιρινά tips που πρέπει να ξέρεις

Το Καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ανανέωση, και ναι ακόμη και στα 40+ μπορείς να ανανεωθείς και να δείχνεις πιο εκθαμβωτική από ποτέ! Με την εμπειρία, την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση που έχεις χτίσει μέσα στα χρόνια έχεις όλα τα εφόδια να απογειώσεις την εμφάνισή σου, χωρίς υπερβολές. Έτσι και εγώ σήμερα, θα σου

Πέθανε 70χρονος από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό στην Ελασσόνα – Οδηγός προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι καταγράφηκε πρόσφατα ένα εγχώριο περιστατικό Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε οικισμό του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ασθενή ηλικίας άνω των 70 ετών, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο με βαριά επιδεινούμενη κλινική εικόνα και κατέληξε. Ο Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό