Κορωνοϊός: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Δέλτα Plus. Τι πρέπει να ξέρουμε

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες για τη νέα παραλλαγή που δημιούργησε το στέλεχος Δέλτα. Σε τι διαφέρει το στέλεχος Δέλτα Συν (Delta Plus) από το απλό στέλεχος Δέλτα. Πόσο πρέπει στ’ αλήθεια να μας προβληματίζει. Τι λένε οι ειδικοί.

Θέμα έγινε την τελευταία εβδομάδα ένα νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός και το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση στη Βρετανία, όπου προκαλεί αρκετά κρούσματα. Το στέλεχος αυτό λέγεται Δέλτα Συν (Delta Plus) και έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά στη χώρα μας. Ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί γι’ αυτό.

Το στέλεχος Δέλτα Συν αποτελεί παραλλαγή του στελέχους Δέλτα. Το Δέλτα επικρατεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως (και στην Ελλάδα). Τα προηγούμενα στελέχη (π.χ. το Άλφα ή βρετανικό) έχουν σχεδόν εκλείψει.

Ωστόσο στη Βρετανία, το 6% των κρουσμάτων ανήκουν στην παραλλαγή Δέλτα Συν (ή ΑΥ.4.2 όπως είναι η επιστημονική ονομασία). Γι’ αυτό τον λόγο οι βρετανικές Αρχές την αναβάθμισαν σε «στέλεχος υπό παρακολούθηση». Αυτό σημαίνει ότι «πιστεύεται πως έχει ανησυχητικές επιδημιολογικές, ανοσολογικές ή παθογενετικές  ιδιότητες».

Η αναβάθμιση αυτή, όμως, δεν σημαίνει πως αποτελεί «στέλεχος ανησυχίας» (είναι η υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας). Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσουν να μας προστατεύουν από την Δέλτα Συν.

Σε κάθε περίπτωση όμως «το στέλεχος Δέλτα κυριαρχεί, αλλά εξελίσσεται», προειδοποίησε η Dr. Maria Van Kerkhove, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και πρόσθεσε πως «όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο κορωνοϊός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί».

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα Συν

Οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς, δημιουργώντας αλλαγές που τους επιτρέπουν να διασπείρονται πιο αποτελεσματικά. Το νέο στέλεχος Δέλτα Συν, έχει δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, με την οποία προσκολλάται ο κορωνοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά την προσκόλλησή του, είναι εύκολο να εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Οι πρώτες έρευνες με το νέο στέλεχος έδειξαν ότι ενδεχομένως είναι 10-15% πιο μεταδοτικό απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος Δέλτα. Τα ευρήματα αυτά όμως είναι προκαταρκτικά. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αξιολογηθεί πλήρως ο δυνητικός κίνδυνος που συνιστά.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College London (UCL) είπε ότι πιθανώς είναι «οριακά πιο μεταδοτικό στέλεχος». «Πιθανώς θα είναι 10% πιο μεταδοτικό», εξήγησε. «Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεταδοτικότητα των στελεχών Άλφα και Δέλτα που έφτασαν το 50-60%. Επομένως μιλάμε για κάτι ήπιο που βρίσκεται υπό διερεύνηση».

«Το παρακολουθούμε»

Το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι μία από τις 20 παραλλαγές του στελέχους Δέλτα που παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως εξήγησε η Dr. Van Kerkhove, «έχουμε διαρκώς το νου μας στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οπότε το παρακολουθούμε και αυτό».

Εκτός Βρετανίας, όμως, τα κρούσματα του στελέχους Δέλτα Συν είναι λιγοστά. Στις ΗΠΑ λ.χ. έχουν καταγραφεί κάποια, αλλά «είναι σποραδικά» και προς το παρόν δεν προκαλούν ανησυχία.

Εξίσου καθησυχαστικός ήταν και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε ότι «δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα (αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα) σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα».

Και πρόσθεσε πως «τα στοιχεία από τα εργαστήρια, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Μπακοδήμου: Η ξεχωριστή σχέση με τους γιους της: «Δε γίνεται να μη λυγίσεις»

Για τη σχέση με τους γιους της, Νικήτα και Άρη, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μαρία Μπακοδήμου.

Μουζουράκης – Κόζαρη: Το Πάσχα στην Αίγινα, το όνομα της κόρης τους και οι νονοί

Με μάτια γεμάτα αγάπη ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τις δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του Μαριλού Κόζαρη που βρισκόταν στο πλευρό του στην παρουσίαση του νέου του δίσκου, αλλά και για την οκτώ μηνών κορούλα του. «Το πιο συγκινητικό τραγούδι για εμένα είναι το "Τρυφερά", το πιο αλέγκρο είναι το "Πυροτέχνημα". Αυτά

Τζένιφερ Άνιστον για τα social media: Έχουμε καλές και κακές μέρες, καλύτερα να είσαι αυτός που είσαι

Δεν θα εγγραφώ σε κάτι άλλο που θα καταστρέψει τη ζωή μου ή τη ζωή κάποιου άλλου, πρόσθεσε για το TikTok

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Η σταρ αναφέρθηκε επίσης, στο φλερτ του Έλβις Πρίσλεϊ, τον οποίο και απέρριψε στο παρελθόν Η Σερ έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την προτίμησή της στους νεότερους από εκείνη, άνδρες. Η 77χρονη τραγουδίστρια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό με τον 38χρονο

Δημήτρης Καλλιβωκάς: Ανάσταση στην Τήνο για τον 94χρονο ηθοποιό μετά τον Γολγοθά της υγείας του

Οι θεράποντες ιατροί δεν πίστευαν πως ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χειρουργικής επέμβασης.

Δανάη Μπάρκα: “Αν ήταν η μαμά μου τόσο παντοδύναμη, θα της έλεγα να με έχει εδώ με τόσα άγχη;”

"Κάποιος θα βρεθεί να μου σχολιάσει: επειδή η μαμά σου είναι ηθοποιός. Εκεί λες: τόσα έχεις να μου προσάψεις, σε αυτό μένεις;", σχολιάζει η Δανάη Μπάρκα.

Κατερίνα Καινούργιου: «Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω»

Η Κατερίνα Καινούργιου γιόρτασε την Πρωτομαγιά τα γενέθλιά της στο πλατό της εκπομπής «Super Κατερίνα». «Κλείνω τα 39, είμαι λίγο πριν τα 40. Υπό άλλες συνθήκες, σήμερα, Πρωτομαγιά, θα είχα βάλει τα φορέματά μου, θα είχαμε εδώ ανθοδέσμες, θα είχαμε βάλει στεφάνια, αλλά επειδή είναι Μεγάλη Τετάρτη, μία πολύ σημαντική ημέρα, θα κρατήσουμε λίγο χαμηλούς τόνους. Δεν

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς πρέπει να μοιράζουμε τις ώρες μας για καλή υγεία. Επιστήμονες από την Αυστραλία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς πόσες ώρες πρέπει να διαθέτουμε την ημέρα για να καθόμαστε, να κοιμόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να γυμναζόμαστε, για να έχουμε γερή καρδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι