Απαραίτητος ο διαγνωστικός έλεγχος των νεογνών για νωτιαία μυϊκή ατροφία

Η νωτιαία μυϊκή ατροφία είναι μια σπάνια, πλην όμως ολέθρια γενετική νόσος που αν δε διαγνωστεί νωρίς μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους κινητικούς νευρώνες ενός νεογνού, επηρεάζοντας λειτουργίες, όπως η κίνηση, η κατάποση και η αναπνοή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επιστήμονες και ιατροί υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα η σοβαρότατη αυτή ασθένεια να προστεθεί στη σχετική λίστα για διαγνωστικό έλεγχο σε όλα τα νεογνά. Ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Senior Medical Manager της Novartis Gene Therapies, εξηγεί το γιατί:

Κύριε Καραγιάννη, πόσο σπάνια είναι η νωτιαία μυϊκή ατροφία και γιατί μας αφορά όλους;

Είναι δυο πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA, Spinal Muscular Atrophy):

  1. Πρώτον, το ότι είναι μια σπάνια μεν γενετική νευρομυϊκή ασθένεια, που έχει όμως ως αποτέλεσμα την ταχεία και μη αναστρέψιμη απώλεια των κινητικών νευρώνων ενός νεογνού αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ή τη δυσλειτουργία ενός γονιδίου (SMN1) που καθορίζει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιβίωση των κινητικών νευρώνων. Δίχως αυτήν την πρωτεΐνη οι νευρώνες καταστρέφονται ανεπιστρεπτί! Ως εκ τούτου, η SMA οδηγεί βαθμιαία σε μυϊκή αδυναμία, παράλυση κι εν τέλει – στη σοβαρότερη μορφή της νόσου, SMA τύπου 1– στο θάνατο.
  2. Δεύτερον, μπορεί ως νόσος να είναι σπάνια (έχει συχνότητα εμφάνισης μια (1) σε κάθε 10.000 γεννήσεις, ή αντιστοίχως, περίπου οκτώ (8) γεννήσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα), αλλά το γενετικό ελάττωμα που την προκαλεί είναι αρκετά πιο συχνό: Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 54 άτομα φέρουν το γενετικό ελάττωμα που είναι υπεύθυνο για την SMA! Όταν και οι δυο γονείς είναι φορείς, τότε σε κάθε κύηση υπάρχει 25% πιθανότητα το παιδί τους να πάσχει από SMA.

Τι επιλογές θεραπείας έχει σήμερα ένας γονιός που το παιδί του γεννιέται με SMA;

Μέχρι πρότινος οι ιατροί διέθεταν ελάχιστα όπλα για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νόσο και οι προοπτικές για τα νεογνά που γεννιόντουσαν με SMA ήταν ιδιαίτερα αρνητικές. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που έχουν ενισχύσει το οπλοστάσιο των ιατρών και μπορούν να διακριθούν στις εξής δυο προσεγγίσεις:

  • Στη δια βίου χορήγηση θεραπείας που εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγής της απαραίτητης για τους κινητικούς νευρώνες πρωτεΐνης μέσω ενός αναπληρωματικού γονιδίου, του SMN2.
  • Στην εφάπαξ χορήγηση γονιδιακής θεραπείας, η οποία προσφέρει ένα νέο, πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του γονιδίου SMN1. Με αυτόν τον τρόπο δύναται να αποκατασταθεί ο μηχανισμός παραγωγής της πρωτεΐνης και να σταματήσει η καταστροφή των κινητικών νευρώνων.

Γιατί είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της SMA;

Για μια νόσο, όπως η SMA, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την καταστροφή των κινητικών νευρώνων ενός νεογνού από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής του, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν οι νευρώνες καταστρέφονται δεν μπορούν να αντικατασταθούν και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Επομένως, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η SMA, τόσο πιο άμεσα μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, ελαχιστοποιώντας εν δυνάμει τη ζημιά στους κινητικούς νευρώνες. Αντίθετα, αν χαθεί πολύτιμος χρόνος η ζημιά ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη και η αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας επηρεάζεται αρνητικά.

Τι εξυπηρετεί ο διαγνωστικός έλεγχος των νεογνών για SMA;

Όταν ένα παιδί γεννιέται με SMA, η νόσος δεν έχει εξ αρχής προφανή συμπτώματα. Ως εκ τούτου, ένα μωρό που νοσεί μπορεί να φαίνεται ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά για λίγους μήνες. Όμως, όταν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή, τότε ενδέχεται να έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά στους κινητικούς νευρώνες του παιδιού και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση ώστε, ιδανικά, να ανακοπεί η εξέλιξη της νόσου.

Ιδανικά, λοιπόν, η διάγνωση της SMA θα έπρεπε να γίνεται από την πρώτη ημέρα κι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό, είναι ένα γενικευμένο πρόγραμμα διαγνωστικού ελέγχου όλων των νεογνών για SMA (NBS, New Born Screening).

Γίνονται τέτοιοι έλεγχοι στο εξωτερικό; Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Ολοένα και περισσότερες χώρες εντάσσουν την SMA στη λίστα των ασθενειών για τις οποίες γίνεται διαγνωστικός έλεγχος στα νεογνά. Στις ΗΠΑ 3 στα 5 νεογνά ελέγχονται για SMA μετά τη γέννησή τους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει μια σχετική πρωτοβουλία της Συμμαχίας για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA Europe), την οποία στηρίζει απόλυτα η Novartis Gene Therapies, η οποία προωθεί πανευρωπαϊκά το διαγνωστικό έλεγχο των νεογνών για SMA. Ήδη, σε αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα και προωθούνται σχετικές νομοθεσίες.

Στη χώρα μας διαθέτουμε ένα εξαιρετικό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των νεογνών, και ήδη οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός αντίστοιχου προγράμματος και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν άλλες σπάνιες ασθένειες για τις οποίες η Novartis Gene Therapies αναπτύσσει γονιδιακές θεραπείες;

Η γονιδιακή θεραπεία αποτελεί, σήμερα, την αιχμή του δόρατος στο διαρκή αγώνα για την αντιμετώπιση σπάνιων κι ολέθριων γενετικών ασθενειών και η θεραπεία που αναπτύξαμε για την SMA είναι μόνο η αρχή.

Αυτή τη στιγμή, η Novartis Gene Therapies βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών για σπάνιες γενετικές νευρολογικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Rett και η Αταξία του Friedreich. Ευελπιστούμε ότι σχετικά σύντομα, μέσα στα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόσφατα, η Novartis Gene Therapies και η γονιδιακή θεραπεία για την SMA απέσπασε το βραβείο «Καλύτερο Προϊόν Για Σπάνιες Παθήσεις» στα Prix Galien Greece 2021. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για μας μέσω της οποίας αναγνωρίζεται αφενός η καινοτομία που φέρνει στην ιατρική η γονιδιακή θεραπεία κι αφετέρου η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε στη Novartis Gene Therapies από την πρώτη ημέρα προκειμένου η νέα αυτή θεραπεία να καταστεί διαθέσιμη σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, δίχως καθυστερήσεις και παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Ioannis Karagiannis Senior Medical Manager at Novartis Gene Therapies Greece, Cyprus & Malta

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Όλες οι λεπτομέρειες για την εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου

Η διεθνής Ελληνίδα pop star Έλενα Παπαρίζου επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision, 19 χρόνια μετά τη νίκη της στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η “number one” Έλενα Παπαρίζου πρόκειται να εμφανιστεί στο interval act του 2ου ημιτελικού την Πέμπτη 9 Μαΐου, παρουσιάζοντας ζωντανά το νικητήριο τραγούδι της Ελλάδας “My Number One”, σε ένα special Sing-A-Long performance

Μαρία Μπακοδήμου: Εξιτήριο από το νοσοκομείο – Δεν ήταν τίποτα το σοβαρό! Γύρισα σπίτι μου!

Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο η Μαρία Μπακοδήμου , η οποία μπήκε για προγραμματισμένη επέμβαση.

Πήρε εξιτήριο και αναρρώνει μετά το χειρουργείο η Μαρία Μπακοδήμου – Συγκινεί με την πρώτη ανάρτησή της

Τελείωσε η μικρή περιπέτεια υγείας της Μαρίας Μπακοδήμου η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και πλέον πήρε εξιτήριο και αναρρώνει δίπλα στην οικογένειά της. Η γνωστή παρουσιάστρια μετά την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, ευχαρίστησε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της αφήνοντας ένα συγκινητικό κοινωνικό μήνυμα. «Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, δεν ήταν τίποτα το

Η πρώτη ανάρτηση της Αθηνάς Οικονομάκου μετά το διαζύγιο από τον Φίλιππο Μιχόπουλο

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την Παρασκευή το βράδυ, όταν η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος αποφάσισαν να χωρίσουν έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας «Έπειτα από 10 χρόνια κοινής διαδρομής και την απόκτηση των δύο παιδιών μας, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε τη λύση του γάμου μας. Τα παιδιά μας είναι αυτά

Πάσχα στο Ζαγόρι με πίτες, κλαρίνα και αρνί: 14 συνταγές στη μασίνα και στη γάστρα

Στη Βίτσα, στο Ζαγόρι, στήσαμε ένα ηπειρώτικο γλέντι με κλαρίνα, ντόπιο κρασί ντεμπίνα και λαμπριάτικα φαγητά εμπνευσμένα από τη δωρική κουζίνα του τόπου. να αυθεντικό Πάσχα στο χωριό ζήσαμε σκαρφαλώνοντας σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου, τη Βίτσα. Στην πλατεία της, κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, παρέα με τρεις σεφ, τη Νένα Ισμυρνόγλου, τον

Γαϊτάνος: Δεν πρέπει να κατηγορούμε την ερωτική διάθεση οποιουδήποτε

«Εμείς δεν πρέπει να κατηγορούμε την ερωτική διάθεση», ανέφερε ο Πέτρος Γαϊτάνος σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μιλώντας στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ανέφερε αρχικά ότι: «επίτρεψέ μου να μη σχολιάσω κάτι για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιδράσεις, γιατί δεν ξέρουμε για ποιον λόγο ένας ιερέας ή ένας μητροπολίτης

Η επόμενη πανδημία «θα μπορούσε να είναι ένας θανατηφόρος μύκητας» – Τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να δουν μια αύξηση «θανατηφόρων» μυκητιασικών λοιμώξεων που συχνά εμποδίζουν την αναπνοή και προκαλούν φρικτό εγκεφαλικό πρήξιμο, ισχυρίστηκε ένας ειδικός. Αν και μπορεί να μην μετατρέψει τους ανθρώπους σε ζόμπι, όπως εμφανίζονται σε γνωστές σειρές και ταινίες, μια μυκητιακή «πανδημία» θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο που θα δούμε τα

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η Μαρία Μπακοδήμου μετά την περιπέτεια της υγείας της

Η Μαρία Μπακοδήμου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως η ίδια ανακοίνωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Λόγω μίας περιπέτειας που είχε με την υγείας της, γνωστή παρουσιάστρια χρειάστηκε να κάνει μία προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση τις προηγούμενες μέρες. Όπως αποκάλυψε μέσω ενός story της στο Instagram, η Μαρία Μπακοδήμου