Προσοχή αν σας συμβεί αυτό πριν τα 40: Συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν παίρνουν οξυγόνο και, μοιραία, πεθαίνουν.

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέεται με πολλές κοινές ιατρικές καταστάσεις, όπως

  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • υψηλή χοληστερόλη
  • καρδιακές παθήσεις
  • διαβήτης
  • αλλά ορισμένες συμπεριφορές όπως:
  • ανθυγιεινή διατροφή
  • καθιστική ζωή (σωματική αδράνεια)
  • παχυσαρκία
  • άνευ μέτρου κατανάλωση αλκοόλ

Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, που είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Εάν εμφανίσετε εμμηνόπαυση πριν από τα 40, έχετε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Η εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να έχει συνέπειες. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου στο περιοδικό Stroke, ανέλυσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 15 χρόνια περίπου 16.200 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας από 26 έως 70 ετών. Καταγράφηκαν συνολικά 830 εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 είχαν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τις γυναίκες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 50-54 ετών.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις γυναίκες να προσπαθούν να επιτύχουν την βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία πριν και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό για εκείνες τις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Yvonne van der Schouw, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο κίνδυνος μειώνεται για κάθε χρόνο που καθυστερεί η εμμηνόπαυση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για γυναίκες άνω των 50 ετών (δηλαδή κοντά στον μέσο ηλικιακό όρο για έναρξη εμμηνόπαυσης) ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 2% για κάθε έτος πέραν των 50 που καθυστέρησε η εμμηνόπαυση.

Οι αλλαγές στις ενδογενείς ορμόνες μπορεί να εξηγούν την σχέση μεταξύ της πρώιμης ηλικίας στην εμμηνόπαυση και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού. Η πρώιμη εμμηνόπαυση οδηγεί σε πρόωρη μείωση της οιστραδιόλης και αυτό μπορεί είτε να έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία, είτε να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Περίπου το 5% των γυναικών εμφανίζει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Διατρέχουν γενικά 4% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους άνδρες. Αλλά η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Περίπου το 5% των γυναικών έχει πρόωρη εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, την χημειοθεραπεία, θεραπείες πυελικής ακτινοβολίας για καρκίνο, καθώς και από ορισμένες καταστάσεις υγείας όπως αυτοάνοση ασθένεια, HIV, AIDS, χρωμοσώματα που λείπουν, ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Εάν δεν είχατε περίοδο για μήνες, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες θεωρήθηκαν μετεμμηνοπαυσιακές, όταν ανέφεραν ότι δεν είχαν βιώσει εμμηνορροϊκή αιμορραγία για τουλάχιστον 12 μήνες.

Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να φτάσατε στην εμμηνόπαυση. Εκείνος μπορεί να σας κάνει μια εξέταση αίματος για την μέτρηση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών, καθώς και να σας μιλήσει για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Άλλα σημάδια εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • κολπική ξηρότητα
  • εξάψεις
  • ρίγη
  • νυχτερινές εφιδρώσεις
  • προβλήματα ύπνου
  • μεταπτώσεις στην διάθεση
  • αύξηση βάρους
  • μειωμένος μεταβολισμός
  • αραίωση μαλλιών
  • ξηρό δέρμα

Πηγές: https://www.heart.org, https://www.womenshealth.gov, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν έχετε αυτό

Μάθετε το ΠΑΔΩ: Προλαμβάνει το εγκεφαλικό και εντοπίζει τα προειδοποιητικά σημάδια του!

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια τρόφιμα προστατεύουν, ποια αυξάνουν τον κίνδυνο

Εμμηνόπαυση: Έξι διατροφικές αλλαγές για να μην πάρετε κιλά μετά τα 40

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή έξω από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Μαλού

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή έξω από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Μαλού έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1. Στο βίντεο φαίνεται η ένταση που επικράτησε έξω από το μαγαζί επί της Λεωφόρου Κηφισίας και καταγράφηκε το αιματηρό περιστατικό με πρωταγωνιστές τον 20χρονο που τελικά υπέκυψε στα τραύματα που έφερε

Eurovision 2024: Η μεγάλη αποκάλυψη της Μαρίνας Σάττι για το ρούχο που θα φορέσει

Eurovision 2024 - Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εντόπισαν οι τηλεοπτικές κάμερες την Μαρίνα Σάττι και την ελληνική αποστολή καθώς σήμερα 28/4

The Loop of Triumph: Ένας Έλληνας BMXας βγάζει το μεγαλύτερο Full Loop στον κόσμο

Ο Γιώργος Νταβουτιάν ανέβηκε στα Τρίκαλα, βρήκε ένα pipe με ύψος 7,5 μέτρα – όσο ένα διώροφο κτίριο – και στη συνέχεια… έγραψε ιστορία! Λίγο έξω από τα Τρίκαλα, στον Δήμο Πύλης, κοντά στον Πορταϊκό ποταμό, η ομορφιά της φύσης και το φυσικό τοπίο συνάντησαν το τολμηρό πνεύμα του Γιώργου Νταβουτιάν. Ως Red Bull αθλητής

Στο «κόκκινο» η κόντρα Συνατσάκη – Ψινάκη για το «δεν πάω τη γυναίκα σας» στον Ίαν Στρατή – Η ανάρτηση της influencer

Στην επίθεση που δέχτηκε από τον Ηλία Ψινάκη, απάντησε η Μαίρη Συνατσάκη με ανάρτησή της. Ο Ηλίας Ψινάκης, guest κριτής στο J2US, ανέφερε μιλώντας στον Ίαν Στρατή πως «είχα αρνητική γνώμη για εσάς γιατί δεν πήγαινα τη γυναίκα σας, δεν πάω τη γυναίκα σας βασικά». Συγκεκριμένα ο Ηλίας Ψινάκης, δικαιολόγησε την άποψή του αυτή, λέγοντας:

Η πρωτοπόρος της country μουσικής Λίντα Μαρτέλ συμμετέχει στο νέο άλμπουμ της Beyoncé

Η Λίντα Μαρτέλ συμμετέχει στο πρώτο country άλμπουμ της Beyoncé «Cowboy Carter» στα τραγούδια «The Linda Martell Show» και «Spaghettii». Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα η Λίντα Μαρτέλ υπήρξε μεγάλη σταρ της country στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η ίδια είχε ένα επιτυχημένο σινγκλ σε ένα άλμπουμ με τίτλο « Color Me Country» και

Diddy: Προσπαθεί να απορρίψει κάποιες από τις αγωγές εις βάρος του

Ο Diddy θέλει να απορρίψει κάποιες από τις αγωγές σε μια από τις υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης εις βάρος του, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να μηνυθεί βάσει νόμων που δεν υπήρχαν καν κατά τη στιγμή του φερόμενου περιστατικού. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, τα οποία απέκτησε το TMZ οι δικηγόροι του Diddy ανταπαντούν στους ισχυρισμούς της

Συνταξιοδοτικό: 72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι – Εργασία και μετά τα 70

Ενδιαφεροντα ΣΥΝΤΑΞΗ Συνταξιοδοτικό: 72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι – Εργασία και μετά τα 70 Πότε βγαίνει ένας ασφαλισμένος σε σύνταξη – Πόσα χρόνια εργασίας απαιτούνται Newsroom 28.04.2024 | 14:56 Η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προβλέπει σημαντική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, συντάξεις πείνας και εργασία για τουλάχιστον 1 στους 4 μελλοντικούς συνταξιούχους, ακριβώς