Αρώματα και δέρμα: Ο κρυφός κίνδυνος πίσω από την μυρωδιά

Date:

Η αλλεργία στα αρώματα επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και το 1,8% των παιδιών και των εφήβων.

Η αλλεργία στα αρώματα επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και το 1,8% των παιδιών και των εφήβων. Είναι η δεύτερη αιτία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, μετά την αλλεργία στο νικέλιο. Η αποφυγή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού υπάρχουν σε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων.

Εκτός τα προφανή, δηλαδή τα parfums, eau de parfums, eau de cologne και eau de toilette που περιέχουν αρωματικά έλαια σε υψηλές συγκεντρώσεις (15-25%, 8-15%, 4-10% και 2-5% αντίστοιχα), υπολογίζεται ότι για τη σύνθεση των αρωμάτων που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα χρησιμοποιούνται περισσότερες από 3.000 χημικές ουσίες. Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η επίδραση στον δερματικό φραγμό

«Η χρήση των αρωμάτων και προϊόντων που περιέχουν αρωματικές ουσίες επηρεάζει αρνητικά το φραγμό του δέρματος αφού απορροφούν την υγρασία του. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, ιδίως στα άτομα με έκζεμα και ψωρίαση που δεν διαθέτουν αυτή την πρώτη γραμμή άμυνας. Μπορούν εύκολα να ερεθίσουν και να εντείνουν την ξηρότητα στο ήδη αφυδατωμένο δέρμα τους, επιδεινώνοντας έτσι την πάθησή τους», προειδοποιεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πραγματικά τα αρώματα είναι πανταχού παρόντα. Προϊόντα προσωπικής φροντίδας (όπως αφρόλουτρα, λοσιόν, σαμπουάν, μαλακτικά, aftershaves, αποσμητικά, μωρομάντηλα, σερβιέτες και χαρτί υγείας), καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ (όπως κραγιόν και lipbalm) οικιακά προϊόντα, (όπως απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων, αρωματικά χώρου, καθαριστικά, κεριά, ποτ-πουρί), αρώματα τροφίμων που αναμιγνύονται σε φαγητά και ποτά και ενισχύουν τη μυρωδιά τους (όπως άρωμα βουτύρου ή παρμεζάνας ή πορτοκαλιού), είναι μερικά από αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως. Ακόμα τα προϊόντα που βασίζονται σε φυσικά συστατικά μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα αρωμάτων ίσως και σε υψηλότερη συγκέντρωση από άλλα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει τάση να προστίθενται αρωματικές χημικές ουσίες και σε πολλά είδη καταναλωτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται από και σε παιδιά, όπως παιχνίδια και πάνες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην έκθεσή τους σε αρώματα μέσω της δερματικής οδού. Αρωματικές ενώσεις (μείγματα από 20 έως και πάνω από 200 συνθετικές χημικές ουσίες αρωμάτων ή φυσικές αρωματικές ύλες), προστίθενται επίσης για την κάλυψη δυσάρεστων οσμών, όπως χημικών διαλυτών.

Τα θύματα και τα σημεία εμφάνισης

Ηλικιακά, τα άτομα κάτω των 40 ετών εκτίθενται και παρουσιάζουν δερματικές αντιδράσεις περισσότερο από τους μεγαλύτερους, αν και μια θετική αντίδραση μπορεί να παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται από προϊόντα που μένουν στο δέρμα, συγκριτικά με αυτά που ξεπλένονται.

Τα πιο συχνά “θύματα” είναι γυναίκες γιατί εκτίθενται σημαντικά περισσότερο σε προϊόντα με άρωμα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή από τους άνδρες. Tα χέρια και το πρόσωπο επηρεάζονται συχνότερα, όπως επίσης ο λαιμός στις γυναίκες και τα κάτω άκρα στους άνδρες. Άλλες περιοχές που παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα είναι η μασχαλιαία, από τα αποσμητικά και η περιπρωκτική, από τα μωρομάντηλα και το αρωματικό χαρτί υγείας. Βέβαια, τα χέρια μπορούν να μεταφέρουν την ουσία που προκαλεί τη δερματοπάθεια σε κάθε μέρος του σώματος.

Συμπτώματα και μηχανισμοί αντίδρασης

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται ως φολιδωτές ερυθηματώδεις πλάκες. Μπορεί να υπάρχει οίδημα, κυστίδια και πομφόλυγες (μεγάλες φυσαλίδες). Η συνεχής έκθεση στο αλλεργιογόνο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δερματίτιδα με λειχηνοποίηση και απολέπιση. Η δερματίτιδα προκαλεί φαγούρα και μπορεί επίσης να προκαλέσει κάψιμο και τσούξιμο. Η αλλεργία σε αρώματα μπορεί να επηρεάσει το στόμα (αλλεργική στοματίτιδα εξ επαφής), με αποτέλεσμα χειλίτιδα, ουλίτιδα, φουσκάλες και διαβρώσεις ή στοματικό ομαλό λειχήνα.

Η φωτοαλλεργία είναι επίσης πιθανή, αφού τα αρωματικά έλαια, αφρόλουτρα, σαπούνια και καλλυντικά περιέχουν ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε φωτοτοξική αντίδραση. «Μια δερματική αλλεργία προκαλείται όταν μια ελάχιστη ποσότητα κάποιας αρωματικής ουσίας διεισδύσει στο δέρμα και προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη του, προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ενώ υπάρχουν αρωματικές ουσίες που συνδέονται άμεσα με τις πρωτεΐνες του δέρματος, υπάρχουν και άλλοι τύποι που πρέπει να μετασχηματιστούν χημικά πριν συνδεθούν με αυτές. Ο μετασχηματισμός συμβαίνει στο δέρμα, για παράδειγμα παρουσία αέρα ή ηλιακού φωτός, ή μέσω βιοενεργοποίησης, μετατρέποντας μη ή ασθενώς αλλεργιογόνες ουσίες σε ισχυρά αλλεργιογόνα του δέρματος», εξηγεί ο ειδικός.

Διάγνωση και πρόληψη

Εκτός από την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, η χρήση προϊόντων με άρωμα μπορεί να προκαλέσει ερεθιστικές αντιδράσεις και όχι δερματικές αλλεργίες. Η βασική διαφορά είναι ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως με καθυστέρηση περίπου μίας ημέρας μετά τη χρήση του αρώματος ή του καλλυντικού προϊόντος, ενώ οι ερεθιστικές αντιδράσεις αναπτύσσονται αμέσως μετά τη χρήση.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται και από τις δύο δερματικές παθήσεις γίνεται με τοπικά στεροειδή και τη χρήση ενυδατικών προϊόντων. Η πρόληψη από την άλλη, έγκειται στον εντοπισμό του αλλεργιογόνου μέσω τεστ αλλεργιών, που είναι ασφαλή και ανώδυνα, και την αποφυγή του.

«Όταν το δέρμα αντιδρά σε ένα προϊόν, συστήνεται η διακοπή της χρήσης του και η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο εάν δεν υποχωρήσουν σύντομα τα συμπτώματα. Επιτρέπεται η χρήση προϊόντων που φέρουν την ένδειξη «χωρίς άρωμα», αν και κάποια «άοσμα» προϊόντα μπορούν να περιέχουν αρωματικές ουσίες σε μικρές ποσότητες. Η οδηγία της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αναφέρεται η παρουσία οποιασδήποτε ουσίας όταν η συγκέντρωσή της υπερβαίνει το 0,001% στα προϊόντα που δεν ξεπλένονται και το 0,01% στα προϊόντα που ξεπλένονται» καταλήγει ο δρ Στάμου.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Από το γυμναστήριο στην περιστασιακή άσκηση: Πώς λίγα λεπτά την ημέρα θωρακίζουν την υγεία

Η παραδοσιακή εικόνα της άσκησης που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, συνδρομές σε γυμναστήρια και τουλάχιστον μία ώρα ελεύθερου χρόνου φαίνεται να καταρρίπτεται από τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Η ιατρική κοινότητα στρέφει πλέον την προσοχή της σε μια πιο απλή και προσβάσιμη προσέγγιση στην άσκηση: τις σύντομες δόσεις φυσικής δραστηριότητας, που ενσωματώνονται οργανικά στην καθημερινότητα. Η νέα

Σπονδυλοαρθρίτιδα: «Νόμιζα πως ήταν η μέση μου» – Η μαρτυρία της Άννας – Μαρίας Παπαχαραλάμπους

«Νόμιζα πως ήταν η μέση μου… Είχα κάνει δύο χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη — ήμουν σίγουρη πως ήταν αυτό. Μέχρι που δεν πήγαινε άλλο. Είχα να κοιμηθώ χρόνια». Αυτή είναι η μαρτυρία της ηθοποιού Άννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους, που αποτυπώνει με ωμό τρόπο αυτό που οι γιατροί περιγράφουν ως «διάγνωση-φάντασμα»: τη χρόνια αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα που υπάρχει, εξελίσσεται, αλλά

Φαλάφελ

ΥΛΙΚΑ 2 φλ. ρεβίθια σωστά ή ξεφλουδισμένα Νatural Life2 κουταλάκια σπόρους ξηρό κόλιανδρο2 κουταλάκια σπόρους κύμινο (αρτυσιά)3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες1 φλ. φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια1 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό1 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ1 λεμόνι, ο χυμός1 κουταλάκι αλάτι1 πρέζα μαύρο πιπέρι5 -7 κουταλιές φρυγανιά (γαλέτα)λάδι (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο) για τηγάνισμα Για το σερβίρισμα

Πικάντικές φτερούγες μπάφαλο με πουρέ γλυκοπατάτας

Υλικά 12 φτερούγες κοτόπουλου κομμένες στη μέση 2 κλωναράκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα Για το μίγμα μπαχαρικών Μπάφαλο 1 κουτάλι σούπας καπνιστή πάπρικα 1 κουτάλι σούπας πιπέρι καγιέν 1 κουτάλι σούπας σκόνη σκόρδου 1 κουτάλι σούπας  μπέικιν πάουντερ Για τη σάλτσα Μπάφαλο 50 ml ελαιόλαδο 1 κουτάλι σούπας καυτερή σάλτσα 1 κουτάλι σούπας μέλι 1 κουτάλι

Γιώργος Χριστοδούλου: «Είμαι ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από τη Λάμψη – Μια πρωταγωνίστρια ενοχλήθηκε που θα έκανα διπλό ρόλο»

Ο Γιώργος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της παρουσίας του σήμερα στο “Buongiorno”, αναφέρθηκε στο λόγο που παραιτήθηκε από τη Λάμψη. «Μετά την επιτυχία που υπήρχε στη Λάμψη με τον συγκεκριμένο ρόλο του παπά που έκανα… Ήμουν μόνο τρία χρόνια στη Λάμψη, γιατί παραιτήθηκα. Κάθε χρόνο, όταν τελειώναμε, μας φώναζε ο Φώσκολος σε ένα δωμάτιο και υπογράφαμε τα

Ηλίας Γκότσης: «Μου έδιναν 500.000 ευρώ για να πάω στο Bachelor και να με διεκδικούν άνδρες»

Ο Ηλίας Γκότσης βρέθηκε “Στην αγκαλιά του Φάνη” το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να συνομιλήσει για όλα με τον Φάνη Λαμπρόπουλο, όπως είδαμε στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Αναφερόμενος στην τηλεοπτική του διαδρομή μέχρι σήμερα, ωστόσο, ο γοητευτικός personal trainer αποκάλυψε την πρόταση που δέχθηκε στο παρελθόν για να βρεθεί σε ριάλιτι αγάπης του εξωτερικού. Πιο

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Τα παιδιά βαφτίστηκαν γιατί ήταν επιθυμία του Φάνη Μουρατίδη και της οικογένειάς του

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και ο Φάνης Μουρατίδης έχουν δημιουργήσει μία όμορφη οικογένεια και είναι γονείς δύο αγοριών. Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα αποκάλυψε τον λόγο που βάφτισε τα παιδιά της, παρόλο που η ίδια δεν είχε αυτήν την επιθυμία. Η γνωστή ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ και τον Μιχάλη Ροδόπουλο. Μεταξύ άλλων, η Άννα Μαρία

Τζωρτζίνα Λιώση: «Βρίζω πολύ στην καθημερινότητα αλλά όχι για να τσακωθώ»

«Θυμώνω. Εξοργίζομαι με την αγένεια» είπε μεταξύ άλλων η Τζωρτζίνα Λιώση. Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλύτερα αργά» και στην Αθηναϊδα Νέγκα παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (30.04.2026) η Τζωρτζίνα Λιώση. Η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι στην καθημερινότητά της βρίζει αρκετά, αλλά όχι για να τσακωθεί. Όπως είπε, όταν τσακώνεται προσπαθεί ο λόγος της να είναι πιο δομημένος.

Χωρίς διάγνωση: Όταν οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν τα συμπτώματα του ασθενούς

Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή των ραγδαίων ιατρικών εξελίξεων, δεν είναι καθόλου σπάνιο ένας ασθενής να επισκέπτεται τον γιατρό του με ένα σύνολο συμπτωμάτων που δεν εντάσσονται καθαρά σε κάποια γνωστή διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνος λειτουργεί αποκαλυπτικά και η ασθένεια τελικά παίρνει μορφή και όνομα. Και τότε, η ανακούφιση είναι αισθητή, τόσο για

Η Λέσβος (ξανά) στο επίκεντρο της διεθνούς ελαιοκομίας – Ραντεβού στη Μυτιλήνη 27–30 Μαΐου

Το 3ο ELIA Lesvos Confest λειτουργεί ως μια ανοιχτή πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ κοινού, παραγωγών, επιχειρηματιών και επιστημόνων - Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου Το ELIA Lesvos Confest επιστρέφει το 2026 στη Λέσβο , ακόμη πιο δυναμικό και διευρυμένο. Από τις 27 έως τις 30 Μαΐου, το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ για

Τι μπορείτε να πάθετε αν δεν περπατάτε τακτικά

Το περπάτημα είναι μία από τις πιο απλές και προσιτές μορφές άσκησης, με σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και το μυαλό. Ακόμη και μια σύντομη βόλτα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης, της καρδιαγγειακής υγείας, της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά και της φυσικής κατάστασης συνολικά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το καθημερινό περπάτημα

«Όταν κάνεις δώρο πατίνι στο παιδί σου ετοιμάσου να το νεκρόφιλήσεις…» – Τάσος Δούσης για θάνατο του 13χρονου στην Ηλεία με το πατίνι

Ενδιαφεροντα 13ΧΡΟΝΟΣ ΔΟΥΣΗΣ ΠΑΤΙΝΙ «Όταν κάνεις δώρο πατίνι στο παιδί σου ετοιμάσου να το νεκρόφιλήσεις…» – Τάσος Δούσης για θάνατο του 13χρονου στην Ηλεία με το πατίνι diaforetiko newsroom 01.05.2026 | 08:41 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο θάνατος  13χρονου παιδιού στην Ηλεία, ύστερα από ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι, επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της