Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε – Πότε να πάτε στον γιατρό

Date:

Ποια μορφή είναι πιο επικίνδυνη και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να την εκδηλώσουν. Η σημασία του χρόνου.

Απειλητική για τη ζωή σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχθεί η μηνιγγίτιδα, εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Γι’ αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να γνωρίζουμε τα συμπτώματά της.

Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή στους προστατευτικούς χιτώνες (λέγονται μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προκαλείται κυρίως από λοίμωξη από διάφορα βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περισσότερες λοιμώξεις μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε σπάνιες περιπτώσεις η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από άλλα αίτια (π.χ. τραυματισμούς).

Η πιο συχνή επικίνδυνη μορφή είναι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Μπορεί να αποδειχθεί μοιραία εντός 24 ωρών. Για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη η νοσηλεία στο νοσοκομείο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με ειδικούς από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Στη διάρκεια της νοσηλείας οι ασθενείς θα υποβληθούν σε θεραπεία, που συμπεριλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών και υγρών από τη φλέβα και μάσκα οξυγόνου.

Αντιθέτως, η ιογενής μηνιγγίτιδα συχνά δεν απαιτεί νοσηλεία. Υποχωρεί μόνη της σε 7-10 ημέρες, με τον ασθενή να παραμένει σε πολλές περιπτώσεις σπίτι του. Πρέπει όμως να ξεκουράζεται και να παίρνει παυσίπονα και φάρμακα κατά της ναυτίας. Η ιογενής μηνιγγίτιδα σπανίως προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα.

Οι ασθενείς με  βακτηριακή λοίμωξη συνήθως αναρρώνουν πλήρως, εφ’ όσον διαγνωστούν εγκαίρως. Μερικοί από αυτούς όμως απομένουν με σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα, όπως:

  • Μερική ή πλήρη απώλεια ακοής ή όρασης
  • Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
  • Επιληπτικούς σπασμούς
  • Διαταραχές συντονισμού των κινήσεων, κινητικότητας, ισορροπίας
  • Απώλεια άκρων (μπορεί να χρειαστούν ακρωτηριασμό)

Ποιοι κινδυνεύουν

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας. Ωστόσο κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από αυτήν, ιδίως την βακτηριακή, όσοι συνωστίζονται με πολλά άγνωστα άτομα, όπως οι έφηβοι και οι φοιτητές, τονίζει η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Τα μικρόβια που προκαλούν συχνότερα τη βακτηριακή μορφή της είναι τέσσερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

  • Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis)
  • Ο πνευμονιόκοκκος (στρεπτόκοκκος της πνευμονίας)
  • Ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας
  • Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β (Streptococcus agalactiae)

Τα βακτήρια αυτά ευθύνονται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω μηνιγγίτιδας που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο. Προκαλούν επίσης άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως η σήψη και η πνευμονία.

Μην ξεχνάτε τα εμβόλια

Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια που προστατεύουν από τη μηνιγγίτιδα. Συνιστώνται σε ορισμένες ηλικίες ή/και πληθυσμιακές ομάδες. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας γι’ αυτά.

Τα συνιστώμενα στη χώρα μας εμβόλια ανά ηλικία αναφέρει επίσης το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών Παιδιών & Εφήβων και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων. Όσα αναγράφονται στα προγράμματα αυτά χορηγούνται δωρεάν, εφ’ όσον πληροί κάποιος τις αναγραφόμενες προϋποθέσεις.

Ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν από όλες τις αιτίες της μηνιγγίτιδας. Επομένως κι αν ακόμα είστε εμβολιασμένοι, πρέπει να γνωρίζετε τα ύποπτα συμπτώματα.

Πώς εκδηλώνεται

Η πιο συχνή σοβαρή μηνιγγίτιδα είναι αυτή από μηνιγγιτιδόκοκκο. Στην αρχή θυμίζει βαριά γρίπη ή άλλη ίωση, καθώς προκαλεί πυρετό, έμετο, πόνους στο σώμα, γενικευμένη κόπωση και πονοκεφάλους. Ωστόσο ο ασθενής με μηνιγγίτιδα ή/και σήψη (σηψαιμία) εξαιτίας του μηνιγγιτιδόκοκκου θα παρουσιάσει επιδείνωση μέσα σε λίγες ώρες.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά όποιον είναι άρρωστος. Αν δούμε γρήγορη επιδείνωση, πρέπει αμέσως να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Να κοιτάτε επίσης αν έχει κρύα χέρια ή πόδια, αν έχει έντονους πόνους στα άκρα και αν έχει χλωμό και κηλιδωμένο δέρμα. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης.

Η μηνιγγίτιδα προκαλεί επίσης εξάνθημα στο δέρμα, το οποίο δεν «σβήνει» όταν το πιέσουμε με το πλάι ενός διαφανούς γυάλινου ποτηριού. Ωστόσο το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται πιο αργά στην πορεία της λοίμωξης. Το ίδιο και η σύγχυση, το ντελίριο ή η υπνηλία που αναπτύσσουν οι ασθενείς. Αν δείτε τέτοιου είδους συμπτώματα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα για τη μηνιγγίτιδα που πρέπει να έχετε το νου σας είναι:

  • Πυρετός
  • Πολύ δυνατός πονοκέφαλος
  • Έμετος
  • Δυσκαμψία στον αυχένα
  • Δυσανεξία στο έντονο φως
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Σύγχυση, ντελίριο
  • Σοβαρή υπνηλία, απώλεια συνείδησης
  • Σπασμοί

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα για τη σήψη είναι:

  • Πυρετός και ρίγη
  • Σοβαροί πόνοι σε άκρα και αρθρώσεις
  • Έμετος
  • Πολύ κρύα χέρια και πόδια
  • Ωχρό ή κηλιδωμένο δέρμα
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Διάρροια και στομαχικές κράμπες
  • Κόκκινο ή μωβ «μωλωπισμένο» ή κηλιδωμένο εξάνθημα στο δέρμα που δεν ξεθωριάζει όταν το πιέζετε με ένα γυάλινο ποτήρι
  • Δυσκολία στη βάδιση ή την ορθοστασία
  • Σοβαρή υπνηλία, απώλεια συνείδησης

Τι να κάνετε

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν εμφανίζονται όλα μαζί. Μπορεί να εκδηλωθούν μερικά και με οποιαδήποτε σειρά. Μπορεί επίσης να υπάρχουν διάφορα και από τις νόσους. Ωστόσο όποιος πάσχει από μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη συνήθως αρρωσταίνει βαριά μέσα σε λίγες ώρες. Επομένως καλέστε αμέσως τον γιατρό, εάν έχετε αμφιβολία ή σας ανησυχεί κάτι.

Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, πάλι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Η άμεση θεραπεία μπορεί να είναι σωτήρια, τονίζει η UKHSA.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες