Health

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων τους πρώτους μήνες του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει ο δάγκειος πυρετός στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ στο Πουέρτο Ρίκο οι Αρχές αναγκάστηκαν να κηρύξουν επιδημία.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του νησιού, τουλάχιστον 549 κάτοικοι έχουν νοσήσει έως στιγμής το 2024. Περισσότεροι από 390 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Έως και τις 21 Μαρτίου 2024, το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει παρατηρήσει αύξηση κατά 140% στα κρούσματα δάγκειου πυρετού στο Πουέρτο Ρίκο, έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι», επισημαίνει.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσά του, το Σαν Χουάν. Ο δάγκειος πυρετός είχε 12 χρόνια να παρουσιάσει τόσο μεγάλη εξάπλωση. Τελευταία φορά είχε κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το 2012.

Το 2023, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 1.293. Οι Αρχές του Πουέρτο Ρίκο εκτιμούν ότι τα εφετινά κρούσματα θα τον υπερβούν, πριν καν περάσει το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα το 2024

Το Πουέρτο Ρίκο είναι μόνο μία από τις χώρες που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη νόσο. Ο δάγκειος πυρετός έχει αρρωστήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους εφέτος σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 500 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Από τα παγκόσμια κρούσματα, η συντριπτική πλειονότητα έχει καταγραφεί στην Αμερικανική Περιφέρεια (PAHO) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2024 (έως τις 25 Φεβρουαρίου) είχαν δηλωθεί 1,87 εκατομμύρια κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι 2,5 φορές υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό του 2023.

Η Βραζιλία, λ.χ., έχει αναφέρει πάνω από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα το 2024. Οι 278 από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Αργεντινή κατέγραψε τους δύο πρώτους μήνες του 2024 πάνω από 57.400 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι 25πλάσιος απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο τοτ 2023 (ήταν μόλις 2.550).

Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Άγιος Βαρθολομαίος και Άγιος Μαρτίνος έχουν επιδημίες. Στη Γαλλική Γουϊάνα τα κρούσματα είχαν υπερβεί τις 5.000 τον Φεβρουάριο 2024.

Και άλλες χώρες

Στην Τζαμάικα ο δάγκειος πυρετός προκάλεσε έξαρση τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν αναφέρθηκαν 1.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έως τον Νοέμβριο 2023 είχαν νοσήσει περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι. Τον εφετινό Ιανουάριο η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών  Dr. Jacquiline Bisasor McKenzie ανακοίνωσε πως η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τη χώρα.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και σε πολλές άλλες χώρες, από την Κολομβία και το Μεξικό έως την Νικαράγουα, τον Παναμά και το Περού.

Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από ιό που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Κακή στοματική υγεία: Πώς συνδέεται με τους πόνους στο αυτί

admin

Νέα έρευνα: Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου

admin

Λιγότερα κιλά, περισσότερο βάδισμα, καλύτερη υγεία – Η άσκηση είναι το φθηνότερο… φάρμακο

admin

Πώς επηρεάζει η χρήση του κινητού τη γονιμότητα του άνδρα

admin

Κιρσοί: Πώς προκαλούνται και πώς θα βρείτε ανακούφιση

admin

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Οι πέντε συνήθειες που είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε

admin

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

admin

Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Πού οφείλονται και τι μπορεί να σημαίνουν

admin

Στο Ερρίκος Ντυνάν υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση ασθενής 100 ετών – «Αποτελεί πρότυπο για όλους μας»

admin

Εγκρίθηκε νέα γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Β

admin

Εργατικά ατυχήματα: 4.400 τραυματίες, 20 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα

admin

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που σταματά τον καρκίνο στο δέρμα

admin