H Bottega Veneta και ο καλλιτέχνης Gaetano Pesce παρουσιάζουν την εγκατάσταση “Vieni a Vedere”

Ο οίκος Bottega Veneta και ο εικαστικός Gaetano Pesce ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, έπειτα από τη συνεργασία τους για το show της συλλογής SS23′, στο πλαίσιο της έκθεσης Salone del Mobile 2023.

Ο ουμανιστής αρχιτέκτονας – σχεδιαστής – εικαστικός Gaetano Pesce είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα σε κάθε τομέα του, ένας αληθινός διεπιστημονιστής με εικονοκλαστική ατζέντα, με καριέρα του που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες. Σε πολυάριθμα δημόσια και ιδιωτικά έργα που υλοποίησε σε παγκόσμιο επίπεδο, στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, του εσωτερικού σχεδιασμού, του βιομηχανικού σχεδιασμού και του σχεδιασμού εκθέσεων είναι ευδιάκριτος ο συνεχής πειραματισμός ενός καλλιτέχνη που αρνείται την επανάληψη.

Bottega Veneta

Μετά την ανάθεση στον Pesce να δημιουργήσει ένα προσωρινό έργο τέχνης για την επίδειξη μόδας της Bottega Veneta το καλοκαίρι του ’23, ο διάλογος συνεχίζεται και ένα ακόμη στάδιο διερευνάται. Για άλλη μια φορά δόθηκε στον εικαστικό λευκή «δημιουργική» επιταγή. Το αποτέλεσμα είναι μία μοναδική εγκατάσταση με τίτλο “Vieni a Vedere” (Ελάτε και δείτε) στο κατάστημα του οίκου επί της Montenapoleone στο Μιλάνο. Η καθηλωτική εγκατάσταση που εκτείνεται στο κατάστημα, χρησιμοποιεί ρητίνη και ύφασμα για να δημιουργήσει μία μοναδική εμπειρία μέσα από την οποία ταξιδεύει ο επισκέπτης. Η εγκατάσταση πλαισιώνει μια έκδοση τσαντών που υλοποιήθηκε από την Bottega Veneta για τον καλλιτέχνη σύμφωνα με τα σχέδιά του.

Bottega Veneta

Bottega Veneta

“Ο χώρος στον οποίο παρουσιάζουμε τις τσάντες είναι “μια σπηλιά”. Είναι στενόμακρος διάδρομος που τον διασχίζουμε ένας – ένας, είτε είναι υπόγεια είτε πάνω από το έδαφος, βρίσκεις έναν τρόπο να περάσεις. Αυτό που στην πραγματικότητα περπατάς είναι το περίγραμμα μιας φιγούρας που στοχεύει ένα καλάθι. Αντιπροσωπεύει σχεδόν μια νίκη – δεν είναι ξεκάθαρο αν το πετυχαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, η νίκη είναι η ανακάλυψη, η ανακάλυψη της γλώσσας του αναπαράστασης. Πρόκειται για το άνοιγμα νέων δρόμων για τον σχεδιασμό”, αναφέρει ο Gaetano Pesce.

‘MY DEAR MOUNTAINS’ και ‘MY DEAR PRAIRIES’ τσάντες

“Αυτό είναι το πρώτο μου σχέδιο τσάντας και είναι αλληγορικό – δύο βουνά με μια ανατολή ή ένα ηλιοβασίλεμα πίσω. Ήθελα μια τσάντα με μια αισιόδοξη άποψη. Υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα πάντα στην Bottega Veneta και αυτή η τσάντα ανοίγει έναν τρόπο έκφρασης του μελλοντικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος πρέπει να είναι παραστατικός και πρέπει να επικοινωνεί κάτι – ένα τέτοιο αντικείμενο πρέπει να λέει μια ιστορία”, λέει ο εικαστικός για τις τσάντες του.

Bottega Veneta

Bottega Veneta

Αγκαλιάζοντας την παραστατικότητα και τις προσωπικές ιστορίες και όχι το καθαρά λειτουργικό, οι τσάντες του Pesce αξιοποιούν το ιδιοσυγκρασιακό τόσο από άποψη χειροτεχνίας όσο και από άποψη δημιουργικότητας. Με βάση τα βουνά και τα λιβάδια, οι τσάντες απηχούν την πρώιμη ζωή του στην Ιταλία που μεγάλωσε κοντά στα βουνά στο Este, και τα λιβάδια της Αμερικής, μια αντανάκλαση του τόπου όπου ζει σήμερα.

Κατασκευασμένες από τους βυρσοδέψες και τους τεχνίτες της Bottega Veneta, η χαρακτηριστική πλέξη του οίκου (σ.σ. intrecciato) χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά, αλλά με έναν εντελώς νέο τρόπο σύμφωνα με τα σκίτσα του Pesce. Τα ομαλά βουνά και τα χορταριασμένα λιβάδια αντανακλώνται στις μοναδικές, έντονα χειροποίητες τεχνικές. Κάθε γυαλιστερή τσάντα Intrecciato είναι ζωγραφισμένη ξεχωριστά με την τεχνική airbrush σε δέρμα νάπα, ώστε να μοιάζει με την υδατογραφία του Pesce. Μία σχολαστική τεχνική βελονάκι χρησιμοποιείται σε δέρμα μοσχαριού και αρνιού για τα λιβάδια σε επτά αποχρώσεις του πράσινου, που θυμίζουν τα χορτάρια που φουντώνουν.

Πληροφορίες για την έκθεση 

Για τον εορτασμό αυτού του μοναδικού έργου του Gaetano Pesce, κάθε επισκέπτης της εγκατάστασης θα λάβει ένα δώρο. Μια αφίσα σχεδιασμένη από τον Pesce και σοκολατάκια ζωγραφισμένα στο χέρι από τον Peyrano, τον ιστορικό σοκολατοποιό με έδρα το Τορίνο. Και τα δύο δώρα είναι εμπνευσμένα από τη σημασία που έχουν για τον εικαστικό τα βουνά.

Bottega Veneta

“Το να έχεις ένα αλληγορικό σχέδιο είναι πολύ σημαντικό. Θέλω οι άνθρωποι να εκφράζουν κάτι σε αυτό, να εκφράζουν τον εαυτό τους και την ταυτότητά τους. Πρέπει να μην ακολουθούμε μόνο τη λειτουργία και τη χρησιμότητα μέσω του σχεδιασμού, αλλά να εξερευνούμε το προσωπικό και μοναδικό και όχι το καθαρά πρακτικό”, καταλήγει Gaetano Pesce.

Bottega Veneta

Bottega Veneta

Bottega Veneta

Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη για μια εβδομάδα – 15-22 Απριλίου. Οι εξαιρετικά περιορισμένες, αριθμημένες και καταγεγραμμένες χειροποίητες τσάντες διατίθενται προς πώληση.

Ακολουθήστε το - στο

Google News

και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια

Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια Είναι απόλυτα υποστηρικτικοί και περήφανοι ο ένας για τον άλλον, ανέφερε μια πηγή Την υποστήριξή του στη νέα ταινία της Ζεντάγια έδειξε ο Τομ Χόλαντ. Εν μέσω της πρεμιέρας του «Challengers», μια

Eurovision: Αναχώρησε για το Μάλμε της Σουηδίας η ελληνική αποστολή

Eurovision: Αναχώρησε για το Μάλμε της Σουηδίας η ελληνική αποστολή Είμαστε έτοιμοι, είναι όλα έτοιμα, δήλωσε η Μαρίνα Σάττι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Η ελληνική αποστολή της Eurovision αναχώρησε την Κυριακή 28 Απριλίου για το Μάλμε της Σουηδίας. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον φετινό μουσικό διαγωνισμό, Μαρίνα Σάττι, απαθανατίστηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μαζί

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πώς επηρεάζει γονιμότητα και εγκυμοσύνη [έρευνα]

Τι δείχνει η πρώτη έρευνα για τη σχέση γονιμότητας-ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο πληθυσμό Οι γυναίκες θα πρέπει να κόψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εάν ευελπιστούν να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητα. Στην πρώτη έρευνα που διερευνά τη σχέση μεταξύ προοπτικών γονιμότητας και ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου μάλλον βαρέθηκε τη σχέση σας

Σε κάθε σχέση, είναι φυσικό η αρχική σπίθα να ατονεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο μειωμένος ενθουσιασμός μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σημαντικό: την πλήξη. Η αναγνώριση των σημαδιών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων πριν αυτά κλιμακωθούν. Ακολουθούν ορισμένες κοινές ενδείξεις ότι ο σύντροφός

J2US: Τι τηλεθέαση σημείωσε με την ηχηρή προσθήκη του Ηλία Ψινάκη;

Τι ποσοστά κατόρθωσε να φέρει στο J2US η έκτακτη συμμετοχή του Ηλία Ψινάκη, το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen;

Πανθέοι: Η Βέτα ενισχύει της υποψίες της Νίνας

Στην σειρά του ΣΚΑΪ, Πανθέοι, η αντίστροφη μέτρηση για τη φυγή του παράνομου ζευγαριού έχει ξεκινήσει... σήμερα στις 18.40 στον ΣΚΑΙ.

Ιωάννα Τούνη: «Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media;» – «Τσάμπα τα φίλτρα. Τσάμπα όλα μάλλον»

Η Ιωάννα Τούνη εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά το πώς φαίνεται μέσα από το instagram, λέγοντας στους followers της «Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media;». Πιο συγκεκριμένα η influencer ανεβάζοντας ένα βίντεο στο Instagram ρώτησε του διαδικτυακούς της φίλους σχετικά με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, μέσω τον κοινωνικών δικτύων, αφού όπως

Single και στο Instagram η Αθηνά Οικονομάκου – Η αλλαγή στο προφίλ της μετά το διαζύγιο από τον Φίλιππο Μιχόπουλο

Ένα «refresh» έκανε στον λογαριασμό της στο Instagram η Αθηνά Οικονομάκου, μετά την είδηση του διαζυγίου της από τον Φίλιππο Μιχόπουλο. Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση του χωρισμού της Αθηνάς Οικονομάκου από τον Φίλιππο Μιχόπουλο προχτές (26.04.2024). Η γνωστή ηθοποιός έκανε μία αλλαγή στον λογαριασμό της στο Instagram, την οποία οι ακόλουθοί της παρατήρησαν και