Οι ηλικιωμένοι με πολύ καλή μνήμη διαθέτουν «σούπερ νευρώνες» στον εγκέφαλό τους

Αν μερικοί άνθρωποι δεν ξεχνούν το παραμικρό παρά την προχωρημένη ηλικία τους, αυτό μπορεί να οφείλεται στο μεγάλο μέγεθος μερικών ζωτικών εγκεφαλικών κυττάρων τους.

Οι άνθρωποι άνω των 80 ετών που διατηρούν σχεδόν άθικτη τη μνήμη τους, διαθέτουν στον εγκέφαλό τους «σούπερ» νευρώνες, σημαντικά μεγαλύτερους σε μέγεθος από τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους, αλλά και πιο υγιείς, αποκαλύπτει για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευροψυχολογίας Ταμάρ Γκέφεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», συμπέραναν ότι «οι μεγαλύτεροι νευρώνες συνιστούν βιολογική «υπογραφή» της πορείας της Σούπερ-Γήρανσης» (Super-Aging).

Η μετά θάνατον συγκριτική μελέτη του εγκεφάλου έξι ατόμων με πολύ καλή μνήμη που πέθαναν σε μέση ηλικία 91 ετών, επτά ανθρώπων που πέθαναν σε μέση ηλικία 89 ετών και είχαν την τυπικά εξασθενημένη μνήμη για την ηλικία τους, έξι ατόμων που πέθαναν σε μέση ηλικία 49 ετών και πέντε ανθρώπων στο αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ, έφερε στο φως στην πρώτη ομάδα, στην εγκεφαλική περιοχή της μνήμης τους που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την άνοια (στον ενδορρινικό φλοιό), την ύπαρξη νευρώνων που είναι μεγαλύτεροι ακόμη και από άτομα κατά 20 έως 30 χρόνια νεότερα στην ηλικία.

Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με θαυμάσια μνήμη (οι λεγόμενοι «super-agers») είχαν νευρώνες κατά περίπου 10% μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους νευρώνες στους ανθρώπους που πέθαναν σε παρόμοια ηλικία αλλά είχαν χειρότερη μνήμη.

Επίσης οι «super-agers» είχαν νευρώνες περίπου 5% μεγαλύτερους από όσους πέθαναν σε ηλικία 40 χρόνια νεότερη. Αυτοί οι υπερ-νευρώνες, πέρα από το ασυνήθιστο μέγεθός τους, δεν εμφανίζουν επίσης «πλάκες» τοξικών πρωτεϊνών, που αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παθολογικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η αξιοσημείωτη παρατήρηση ότι οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζουν μεγαλύτερους νευρώνες ακόμη και από τους νεότερους, μπορεί να υποδηλώνει ότι τέτοια μεγάλα νευρικά κύτταρα ήταν παρόντα ήδη από τη γέννησή τους και διατηρήθηκαν δομικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», ανέφερε η δρ Γκέφεν.

Η Ελληνίδα επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Αλεξάνδρα Τουρούτογλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία εδώ και χρόνια μελετά τους «super-agers», δήλωσε στο περιοδικό «New Scientist», ότι η νέα μελέτη «έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι super-agers διαφέρουν από τους τυπικούς ενήλικες σε πολλαπλά επίπεδα του εγκεφάλου. Το δείγμα (της μελέτης) είναι σχετικά μικρό, όμως αυτό είναι κατανοητό. Οι super-agers αποτελούν μια σπάνια ομάδα, συνεπώς είναι δύσκολο να βρεθεί ένας μεγάλος αριθμός τους για μια μεταθανάτια μελέτη του εγκεφάλου τους».

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ανοσία στη νόσο Αλτσχάιμερ και διατηρούν θαυμάσια μνήμη παρά τα γηρατειά τους.

Η νέα έρευνα παρέχει μια βιολογική εξήγηση γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν και παραμένει το ερώτημα γιατί οι εν «τυχεροί» έχουν τόσο μεγάλους και υγιείς νευρώνες μέχρι τόσο προχωρημένη ηλικία.

-

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Κλέλια Ρένεση αποθέωσε τη «συμμορία» του Οικονομίδη και ο Μπισμπίκης αντέδρασε

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιστρέφει σύμφωνα με τις πληροφορίες με νέα ταινία, την οποία συνυπογράφει με τον Βασίλη Μουρίκη.

Η κατάσταση του Μπρους Γουίλις επιδεινώνεται και η Μουρ ετοιμάζεται για συναισθηματικό αποχαιρετισμό

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Μπρους Γουίλις αποσύρθηκε από την υποκριτική, μετά από διάγνωση με αφασία.

Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους – Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε

Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους - Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους - Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε Δείτε την ανάρτησή της στο Instagram Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα νέα προγράμματα

Γιάννα Τερζή για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε στη Eurovision το 2018: Οι περισσότεροι πέφτετε μέσα για το άτομο

Γιάννα Τερζή για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε στη Eurovision το 2018: Οι περισσότεροι πέφτετε μέσα για το άτομο Με κακοποίησε ψυχικά με τον πιο χυδαίο και αισχρό τρόπο, είπε σε συνέντευξή της η τραγουδίστρια Η Γιάννα Τερζή μίλησε για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε από άτομο της ομάδας της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη

Γιάννης Στάνκογλου: “Κάνω και παστουρμαδόπιτα, είναι πολύ επιτυχημένη και μου τη ζητούν διάφοροι φίλοι μου”

Γιάννης Στάνκογλου: «Κάνω και παστουρμαδόπιτα, είναι πολύ επιτυχημένη και μου τη ζητούν διάφοροι φίλοι μου» "Έχω παρασκευάσει συνταγές από διάφορες κουζίνες, από σούσι και ταϋλανδέζικο μέχρι παέγια" δήλωσε ο Γιάννης Στάνκογλου. Ο Γιάννης Στάνκογλου έδωσε συνέντευξη στο Wine Guru και στην Μία Κόλλια και μίλησε για τις μαγειρικές του ικανότητες και πόσο τον ηρεμεί να

Χριστίνα Κοντοβά: “Άργησα να έχω συναισθήματα για το παιδί”

Η Χριστίνα Κοντοβά άνοιξε την καρδιά της στο Marie Claire και στη δημοσιογράφο Εβίτα Τσιλοχρήστου και μίλησε για την υιοθεσία

Η νέα σέξι φωτογράφιση της Ντούα Λίπα με εσώρουχα και ζαρτιέρες

LIFESTYLE 24 λ. πριν Νέο παράθυρο Η νέα σέξι φωτογράφιση της Ντούα Λίπα με εσώρουχα και ζαρτιέρες ΚΟΣΜΟΣ 53 λ. πριν Νέο παράθυρο Φονική φωτιά σε σπίτι στο Οχάιο – Οι φερόμενοι εμπρηστές πιάστηκαν σε βίντεο να διαφεύγουν από το σημείο ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 2 ω. πριν Νέο παράθυρο Ισοφάρισαν στις ασυλίες οι Κόκκινοι στο Survivor –

Τζώρτζογλου – Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη

Ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Σοφία Μαριόλα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και ερωτευμένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz.