Γιατί κάνουμε πυρετό όταν αρρωσταίνουμε

Date:

Το 1917, οι γιατροί πρότειναν μια παράδοξη θεραπεία για τη σύφιλη, την ανίατη βακτηριακή λοίμωξη που είχε ρημάξει την Ευρώπη για αιώνες:

  1. Μόλυναν τους ασθενείς σε μεταγενέστερα στάδια της σύφιλης με το παράσιτο που προκαλεί ελονοσία, τη θανάσιμη αλλά ιάσιμη ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
  2. Ήλπιζαν ότι ο πυρετός από την ελονοσία θα καθαρίσει τη σύφιλη.
  3. Χορήγησαν στους ασθενείς κινίνη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πλάνο, οι ασθενείς θα επιβίωναν απαλλαγμένοι και από τις δύο ασθένειες. Το πείραμα σκότωσε περίπου το 15% των ασθενών, αλλά για εκείνους που επέζησαν, φαινόταν να λειτουργεί. Έγινε στην πραγματικότητα η τυπική θεραπεία για τη σύφιλη μέχρι την πενικιλίνη που χρησιμοποιήθηκε ευρέως δεκαετίες αργότερα.

Η κινητήρια δύναμη της θεραπείας ήταν ο πυρετός

Υπάρχουν πολλά μυστήρια γύρω από τον πυρετό, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι όλα τα θηλαστικά, μερικά πουλιά, ακόμη και μερικά ασπόνδυλα και είδη φυτών (!) έχουν την ικανότητα να… κάνουν πυρετό, δηλαδή να ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους.

Ο πυρετός, ως “όπλο” του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχει εδώ πάνω από 600 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Αλλά έχει σημαντικό κόστος: Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου αύξηση θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, υπάρχει μια αύξηση 12,5% στην απαιτούμενη ενέργεια (το ισοδύναμο περίπου 20 λεπτών τζόγκινγκ).

Γιατί και πώς, λοιπόν, το σώμα μας κάνει πυρετό;

Η θερμοκρασία πυρήνα του σώματός σας διατηρείται μέσω θερμορύθμισης, ενός συνόλου διαδικασιών που συνήθως σας διατηρούν γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι μηχανισμοί αυτοί ελέγχονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, που ανιχνεύει τις μικρές αλλαγές θερμοκρασίας και αναλόγως στέλνει σήματα σε όλο το σώμα:

  • Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, ο υποθάλαμος παράγει σήματα που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες ή διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, μετακινώντας το αίμα πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, διαδικασίες που απελευθερώνουν θερμότητα και σας δροσίζουν.
  • Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και μπορεί να αρχίσετε να τρέμετε, γεγονός που παράγει θερμότητα.

Το σώμα σας θα διαταράξει τη συνήθη θερμοκρασία για να προκαλέσει πυρετό, πάνω από 38 βαθμούς κελσίου. Εν τω μεταξύ, διαθέτει μηχανισμούς για να τον εμποδίσει να φτάσει πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου και να μην φτάσει να βλάψει τα όργανα. Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά μιας λοίμωξης προκαλούν πυρετό, ενεργοποιώντας έναν βιοχημικό “καταρράκτη” που δίνει τελικά οδηγίες στον υποθάλαμό σας να αυξήσει την κανονική σας θερμοκρασία.

Το σώμα σας στη συνέχεια προσπαθεί να επαναρυθμιστεί με μηχανισμούς οι οποίοι παράγουν θερμότητα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Μέχρι να φτάσει στη νέα θερμοκρασία, θα αισθανθείτε σχετικά δροσεροί, γι’ αυτό μπορεί να έχετε ρίγη.

Όμως γιατί το σώμα σας το κάνει αυτό;

Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα για το πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τα παθογόνα. Φαίνεται ότι η κύρια επίδραση του πυρετού είναι ότι προκαλεί γρήγορα μια ανοσολογική απόκριση σε ολόκληρο το σώμα. Μετά την έκθεση σε αυξημένες εσωτερικές θερμοκρασίες, μερικά από τα κύτταρα απελευθερώνουν πρωτεΐνες θερμικού κλονισμού (ΗSP), μια οικογένεια μορίων που παράγονται σε έντονες συνθήκες. Οι πρωτεΐνες βοηθούν τα λεμφοκύτταρα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα παθογόνα, να ταξιδεύουν πιο γρήγορα σε εστίες μόλυνσης. Το κάνουν αυτό ενισχύοντας την ικανότητα των λεμφοκυττάρων να κολλούν και να περνούν μέσω των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, για να μπορούν να φτάσουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μόλυνση.

Στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων, βοηθούν στο να “πουν” στα κοντινά κύτταρα να αμβλύνουν την παραγωγή πρωτεϊνών, που περιορίζει την ικανότητά τους να αναπαραχθούν. Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση του ιού, επειδή εξαρτάται από τον μηχανισμό αναπαραγωγής του ξενιστή του για να εξαπλωθεί. Προστατεύει επίσης τα γύρω κύτταρα από βλάβη, διότι ορισμένοι ιοί εξαπλώνονται σπάζοντας το κύτταρο ξενιστή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ζημιά, σε συσσώρευση εκκριμάτων, ακόμη και σε βλάβη των οργάνων.

Η ικανότητα του θερμικού κλονισμού να προστατεύει τα κύτταρα και να βελτιώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, μπορεί να περιορίσει την καταστροφική δράση του παθογόνου μέσα στο σώμα. Αλλά απ′ όσα ξέρουμε για τον ρόλο του πυρετού στην ανοσολογική ενεργοποίηση, ορισμένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα φάρμακα καταπολέμησης πυρετού δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή τα ποσοστά ανάκαμψης.

Γι′ αυτό δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με το αν θα καταστείλουμε έναν πυρετό ή όχι. Οι γιατροί αποφασίζουν κατά περίπτωση.

Η διάρκεια και η ένταση του πυρετού, η ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς, το επίπεδο άνεσης και η ηλικία θα παίξουν όλα ρόλο στην επιλογή της θεραπείας. Αν αφήσουν τον πυρετό, θα συστήσουν πιθανώς ξεκούραση και πολλά υγρά για την αποφυγή αφυδάτωσης, καθώς το σώμα δίνει την έντονη μάχη του.

-: https://www.ted.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο πυρετός του παιδιού

Πυρετός – δέκατα: Πού οφείλονται – Συμπτώματα και τι να προσέχετε

Πυρετός με ή χωρίς άλλα συμπτώματα: Πότε πρέπει να προσέχετε

Πυρετός – Καταρροή – Βήχας: ΟΛΑ όσα χρειάζεστε – Συμπτώματα και θεραπεία

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: Δεν έχω κάνει επεμβάσεις στο πρόσωπό μου, δεν θέλω να γιορτάζω της Μεταμορφώσεως

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: Δεν έχω κάνει επεμβάσεις στο πρόσωπό μου, δεν θέλω να γιορτάζω της Μεταμορφώσεως Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: Δεν έχω κάνει επεμβάσεις στο πρόσωπό μου, δεν θέλω να γιορτάζω της Μεταμορφώσεως Βλέπεις μια που ήξερες και λες «ποια είναι αυτή;», είπε η ηθοποιός για τις γυναίκες που γίνονται αγνώριστες μετά από επεμβάσεις Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου μίλησε

Ρίτα Γουίλσον για τη συνεργασία της με τον Χρήστο Μάστορα: Ήταν η απόλυτη ευτυχία

Ρίτα Γουίλσον για τη συνεργασία της με τον Χρήστο Μάστορα: Ήταν η απόλυτη ευτυχία Ρίτα Γουίλσον για τη συνεργασία της με τον Χρήστο Μάστορα: Ήταν η απόλυτη ευτυχία «Εξαιρετικό συνεργάτη» χαρακτήρισε τον τραγουδιστή σε ανάρτησή της  Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ! Η Nova σε βάζει στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου και σου προσφέρει

Με Βασίλη Καρρά θα κάνει πρεμιέρα ο Βαλάντης – Συγκίνηση στην πρόβα τζενεράλε! Αποκλειστικά βίντεο

Ο Βαλάντης, ο Τριαντάφυλλος και η Χριστίνα Κολέτσα είναι έτοιμοι για τη μεγάλη τους πρεμιέρα η οποία είναι αυτή την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη.

Καινούργιου: Η νέα φωτό από το ρομαντικό ραντεβού με τον σύντροφό της, Παναγιώτη Κουτσουμπή

Μια από τις πιο ξεχωριστές περιόδους της ζωής της φαίνεται πως διανύει η Κατερίνα Καινούργιου, η οποία είναι ερωτευμένη ξανά. Η παρουσιάστρια του Alpha που προετοιμάζεται για την τηλεοπτική της επιστροφή, έχει βρει τον έρωτα στα μάτια του Παναγιώτη Κουτσουμπή. Μέχρι την πρεμιέρα στις 16/9 φροντίζει ώστε να απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο της με τον

Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα για τον περιορισμό της σειράς Famagusta στην Τουρκία: Προδοσία των δημοκρατικών αρχών

Η ΠΣΕΚΑ καλεί το Netflix να μην υποκύψει στις πιέσεις της Τουρκίας και να μεταδοθεί παντού η σειρά

Μαρία Παλαιολόγου: Η Ελένη Ράντου κράτησε μια απόσταση. Ήταν ψυχρή απέναντί μου

Για την εποχή του Κωνσταντίνου και Ελένης μίλησε η Μαρία Παλαιολόγου αποκαλύπτοντας τη σχέση της με την Ελένη Ράντου σήμερα.

Μαρία Ιωαννίδου για Γερμανού: «Τη Ναταλία την είχα σαν αδελφή, μετά σαν κόρη και τώρα σαν τίποτα»

Στη Ναταλία Γερμανού και στις σχέσεις που έχουν σήμερα, αναφέρθηκε η Μαρία Ιωαννίδου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηθοποιός μιλά για την παρουσιάστρια όμως αυτή τη φορά η δήωσή της προκαλεί αίσθηση. Η Μαρία Ιωαννίδου απαγορεύει στον Νίκο Γαλανό να αποκαλύψει το ...κοινό τους μυστικό «Με το Ναταλάκι κάναμε πολύ παρέα στα πρώτα

Power of love: Ένταση στο σπίτι

Power of love με την Κατερίνα Καραβάτου, απόψε στις 23.15 στον ΣΚΑΪ. Μία συζήτηση μέσα στο σπίτι έχει απρόβλεπτη εξέλιξη για τον Γιώργο και τη Σωτηρία στο Power of love του ΣΚΑΪ. Κάποια λόγια της φέρνουν την αντίδρασή του, με τη Γλυκερία να υποστηρίζει πως πρόκειται για ζήλια. Η κόντρα τους ενισχύεται, όταν η Σωτηρία

Δημήτρης Μοθωναίος: “Η Μαρία Ναυπλιώτου είναι ο νεανικός μου έρωτας”

Δημήτρης Μοθωναίος: «Η Μαρία Ναυπλιώτου είναι ο νεανικός μου έρωτας» "Για κάποιο λόγο μας είχαν αφήσει μόνο εμάς τους δυο σε ένα καμαρίνι χαμηλοφωτισμένο με κεριά" θυμάται ο Δημήτρης Μοθωναίος. Ο Δημήτρης Μοθωναίος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά, το πρωινό της Πέμπτης, στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν

Μεταξόπουλος: Αν δω τον Κασσελάκη πρωθυπουργό, θα φύγω από την Ελλάδα – Είναι ντροπή

Ο Φώτης Μεταξόπουλος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Λοιπόν και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου. Μεταξύ άλλων, ο διάσημος χορογράφος μίλησε για τον Στέφανο Κασσελάκη και αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της πρώην συζύγου του, Νάντιας Φοντάνα. Είναι αλήθεια πως η Νάντια Φοντάνα είναι σήμερα σε άσχημη

Μαλέσκου: «Κουβαλάω πολύ καλοκαίρι μέσα μου»-Το κόκκινο φόρεμα & η βόλτα με την κόρη της στην Κύθνο

Διακοπές Σεπτεμβρίου στην πανέμορφη Κύθνο κάνει η Ιωάννα Μαλέσκου η οποία συνεχίζει τις εξορμήσεις της στα νησιά.