Εγκεφαλικό: Γιατί πρέπει να πάμε μέσα στις πρώτες ώρες στον γιατρό

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον συνήγορό του είχε μούδιασμα στην μία πλευρά του σώματος επί 4 ημέρες. Γιατί δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ, όποιος έχει ύποπτα συμπτώματα εγκεφαλικού.

Όπως γράφουν σε παλαιότερο άρθρο τους οι δρες Αλέξανδρος Ανδρέου (Νευροχειρουργός,  Διευθυντής), Ιωάννης Ιωαννίδης (Επεμβατικός Νευροακτινολόγος) και Νίκος Νάσης (Επεμβατικός Νευροακτινολόγος Β’ Νευροχειρουργική Κλινική & Τμήμα Παρεμβατικής Νευροακτινολογίας) του ομίλου ΥΓΕΙΑ, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.) συμβαίνει όταν αποφράσσεται κάποια αρτηρία του εγκεφάλου.

Η τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία εξαρτάται αποκλειστικά από τις αρτηρίες του οι οποίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά και τους πνεύμονες. Αν μια αρτηρία παραμείνει κλειστή για περισσότερο από μερικά λεπτά τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν. Για τον λόγο αυτό η αντιμετώπιση του Α.Ε.Ε. είναι μια υπερεπείγουσα κατάσταση.

Πως προκαλείται το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το Α.Ε.Ε. προκαλείται συχνά από στενώσεις των αρτηριών του λαιμού ή του εγκεφάλου. Οι στενώσεις αυτές δημιουργούνται από αθηρώματα, λόγω συγκέντρωσης χοληστερόλης στο τοίχωμά τους (αθηρωμάτωση/αρτηριοσκλήρυνση). Στα σημεία της αθηρωματικής στενώσεως μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβος ο οποίος πιθανόν:

  1. να φράξει την ήδη στενωμένη αρτηρία
  2. να αποκολληθεί, παρασυρόμενος από την κυκλοφορία και να φράξει κάποια μικρότερη αρτηρία πιο βαθιά μέσα στον εγκέφαλο (εμβολή)

Άλλη συχνή αιτία εμβολής των εγκεφαλικών αρτηριών είναι θρόμβοι που σχηματίζονται στην καρδιά από αρρυθμία, καρδιακά επεισόδια ή κατασκευαστικές ανωμαλίες. Σπανιότερες αιτίες αποτελούν οι τραυματισμοί των αρτηριών του λαιμού και ορισμένες διαταραχές πήξης του αίματος.

Ποιοι προσβάλλονται από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Προσβάλλονται από Α.Ε.Ε. άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας ακόμη και παιδιά. Η πιθανότητα εμφάνισης Α.Ε.Ε. αυξάνει με την ηλικία και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Υψηλού κινδύνου ομάδες είναι οι υπερτασικοί, καρδιοπαθείς, καπνιστές και οι διαβητικοί. Υπολογίζεται ότι περίπου 880.000 άνθρωποι στην Ευρώπη παθαίνουν Α.Ε.Ε. ετησίως.

Πως αντιμετωπίζεται το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

H αντιμετώπισή του A.E.E. μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο στην οξεία του φάση, δηλαδή μέσα στις πρώτες ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ρυθμός νέκρωσης των εγκεφαλικών κυττάρων που δεν λαμβάνουν αίμα είναι ιλιγγιώδης.

Υπολογίζεται ότι κάθε λεπτό της ώρας η ισχαιμούσα περιοχή του εγκεφάλου χάνει 1,9 εκατομμύρια νευρώνες (σ.σ. κύτταρα του εγκεφάλου)

Αυτό συγκριτικά με τον φυσιολογικό ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου σημαίνει ότι για κάθε μία ώρα ισχαιμίας ο εγκέφαλος γερνά κατά 3,6 χρόνια. Εξ ου και το ρητό “TIME IS BRAIN” δηλ. “ΧΡΟΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ”. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι ο πρώτος που καλείται να αντιμετωπίσει το Α.Ε.Ε. είναι ο ίδιος ο ασθενής και το περιβάλλον του. Αμέσως μόλις αντιληφθεί κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα όπως αδυναμία ή παράλυση κάποιου άκρου, αδυναμία ή παράλυση χεριού και ποδιού από την ίδια πλευρά, δυσκολία ή αλλοίωση της ομιλίας, απώλεια επικοινωνίας ακόμη κι αν αυτά είναι παροδικά, πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επικοινωνήσει με τον ιατρό του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν.

Εφόσον ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο εντός του πρώτου εξάωρου σημαίνει ότι  πρακτικά βρίσκεται εντός του χρονικού παραθύρου κατά το οποίο μπορεί να ωφεληθεί από άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ποιες είναι οι άμεσες θεραπευτικές παρεμβάσεις;

Οι άμεσες θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να «σώσουν» τον ασθενή είναι:

Η φαρμακευτική θρομβόλυση

Χορηγείται ενδοφλεβίως κάποια ουσία ικανή να διαλύσει το θρόμβο και να αποκαταστήσει τη ροή αίματος στο αποφραγμένο αγγείο. Η θεραπεία αυτή έχει καλά αποτελέσματα αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα στο πρώτο τρίωρο από την εγκατάσταση του εγκεφαλικού. Όταν όμως ο θρόμβος είναι μεγάλος και έχει φράξει κάποιο κεντρικό κλάδο η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μειώνεται πάρα πολύ.

Η μηχανική θρομβεκτομή

Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που εκτελείται από επεμβατικούς νευροακτινολόγους. Συνίσταται στην προσέγγιση του θρόμβου, μέσω παρακέντησης της μηριαίας αρτηρίας και την απομάκρυνση του από τον αυλό του αγγείου, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος.

Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

  1. Μηχανική θρομβεκτομή: «σύλληψη» του θρόμβου με ειδικά σχεδιασμένη μεταλλική συσκευή σαν τα γνωστά stent (Stent Retriever)
  2. Αναρρόφηση του θρόμβου με ειδικό καθετήρα

Και οι δύο μέθοδοι είναι ασφαλείς, με εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα (έως και πλήρη αποκατάσταση των συμπτωμάτων), αρκεί να τηρούνται οι ενδείξεις: διάνοιξη αποφραχθείσης μεγάλης εγκεφαλικής αρτηρίας εφαρμόζοντας μηχανική θρομβεκτομή εντός 6 έως 8 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά σε μελέτες οι οποίες είναι εν εξελίξει, ώστε σύντομα αναμένεται αύξηση των χρονικών ορίων πέρα των 8 ωρών.

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το προλάβετε

Μάθετε το ΠΑΔΩ: Προλαμβάνει το εγκεφαλικό και εντοπίζει τα προειδοποιητικά σημάδια του

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Κλέλια Ρένεση αποθέωσε τη «συμμορία» του Οικονομίδη και ο Μπισμπίκης αντέδρασε

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιστρέφει σύμφωνα με τις πληροφορίες με νέα ταινία, την οποία συνυπογράφει με τον Βασίλη Μουρίκη.

Η κατάσταση του Μπρους Γουίλις επιδεινώνεται και η Μουρ ετοιμάζεται για συναισθηματικό αποχαιρετισμό

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Μπρους Γουίλις αποσύρθηκε από την υποκριτική, μετά από διάγνωση με αφασία.

Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους – Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε

Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους - Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους - Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε Δείτε την ανάρτησή της στο Instagram Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα νέα προγράμματα

Γιάννα Τερζή για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε στη Eurovision το 2018: Οι περισσότεροι πέφτετε μέσα για το άτομο

Γιάννα Τερζή για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε στη Eurovision το 2018: Οι περισσότεροι πέφτετε μέσα για το άτομο Με κακοποίησε ψυχικά με τον πιο χυδαίο και αισχρό τρόπο, είπε σε συνέντευξή της η τραγουδίστρια Η Γιάννα Τερζή μίλησε για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε από άτομο της ομάδας της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη

Γιάννης Στάνκογλου: “Κάνω και παστουρμαδόπιτα, είναι πολύ επιτυχημένη και μου τη ζητούν διάφοροι φίλοι μου”

Γιάννης Στάνκογλου: «Κάνω και παστουρμαδόπιτα, είναι πολύ επιτυχημένη και μου τη ζητούν διάφοροι φίλοι μου» "Έχω παρασκευάσει συνταγές από διάφορες κουζίνες, από σούσι και ταϋλανδέζικο μέχρι παέγια" δήλωσε ο Γιάννης Στάνκογλου. Ο Γιάννης Στάνκογλου έδωσε συνέντευξη στο Wine Guru και στην Μία Κόλλια και μίλησε για τις μαγειρικές του ικανότητες και πόσο τον ηρεμεί να

Χριστίνα Κοντοβά: “Άργησα να έχω συναισθήματα για το παιδί”

Η Χριστίνα Κοντοβά άνοιξε την καρδιά της στο Marie Claire και στη δημοσιογράφο Εβίτα Τσιλοχρήστου και μίλησε για την υιοθεσία

Η νέα σέξι φωτογράφιση της Ντούα Λίπα με εσώρουχα και ζαρτιέρες

LIFESTYLE 24 λ. πριν Νέο παράθυρο Η νέα σέξι φωτογράφιση της Ντούα Λίπα με εσώρουχα και ζαρτιέρες ΚΟΣΜΟΣ 53 λ. πριν Νέο παράθυρο Φονική φωτιά σε σπίτι στο Οχάιο – Οι φερόμενοι εμπρηστές πιάστηκαν σε βίντεο να διαφεύγουν από το σημείο ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 2 ω. πριν Νέο παράθυρο Ισοφάρισαν στις ασυλίες οι Κόκκινοι στο Survivor –

Τζώρτζογλου – Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη

Ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Σοφία Μαριόλα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και ερωτευμένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz.