O FDA ενέκρινε το πρώτο προφυλακτικό για το πρωκτικό σεξ

Date:

Το πρωκτικό σεξ ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Σχετίζεται επίσης με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το πρώτο προφυλακτικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά το πρωκτικό σεξ, ενέκρινε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Το προφυλακτικό, που θα διατεθεί στο εμπόριο με την ονομασία One Male Condom, ενδείκνυται επίσης για την μείωση του κινδύνου εγκυμοσύνης και μετάδοσης των νοσημάτων αυτών κατά το κολπικό σεξ.

Όπως εξηγεί στη σχετική ανακοίνωσή της η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Επιπλέον, σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η FDA εκτιμά ότι η έγκριση ενός προφυλακτικού ειδικά σχεδιασμένου και ελεγμένου για το πρωκτικό σεξ,  μπορεί να μειώσει τους κινδύνους αυτούς. Αρκεί η χρήση του προφυλακτικού να γίνεται με συνέπεια και με σωστό τρόπο.

Το νέο προφυλακτικό θα διατεθεί σε τρεις διαφορετικές εκδοχές και σε πολλά διαφορετικά μεγέθη. Στόχος είναι κάθε άνδρας να μπορεί να βρίσκει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Όταν θα χρησιμοποιείται κατά το πρωκτικό σεξ, θα πρέπει να προηγείται χρήση λιπαντικού συμβατού με το προφυλακτικό.

Ποσοστά αποτυχίας και ανεπιθύμητες ενέργειες

Σύμφωνα με την FDA, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού One Male Condom αξιολογήθηκε σε 252 ομοφυλόφιλους και 252 ετεροφυλόφιλους άνδρες. Όλοι τους είχαν ηλικία μεταξύ 18 και 54 ετών.

Το συνολικό ποσοστό αποτυχίας του προφυλακτικού ήταν:

  • 0,68% κατά το πρωκτικό σεξ
  • 1,89% κατά το κολπικό σεξ

Ως «αποτυχία» ορίστηκαν τα περιστατικά ολίσθησης του προφυλακτικού, ρήξης ή και των δύο, τα οποία καταγράφηκαν στο σύνολο των ερωτικών επαφών που είχαν οι εθελοντές.

Το προφυλακτικό είχε επίσης ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, που αναφέρθηκαν από το 1,92% των ανδρών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν ενόχληση του χρήστη από το προφυλακτικό ή το λιπαντικό (0,85% των ανδρών), ενόχληση του/της συντρόφου από το λιπαντικό (0,21%) και ουρολοίμωξη στον/στην σύντροφο (0,21%).

Ορισμένες αυτοαναφορές για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν είναι γνωστό αν σχετίζονται με το προφυλακτικό, επισημαίνει η FDA στην ανακοίνωσή της. Και αυτό, διότι οι άνδρες δεν είχαν ελεγχθεί πριν από την έναρξη της μελέτης.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»

Σίσσυ Φειδά: Στη Μύκονο με την κόρη της, σε μια σπάνια εμφάνισή τους

Η Σίσσυ Φειδά κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και απολαμβάνει μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Μύκονο. Μαζί της είναι η πολυαγαπημένη κόρη της, Διώνη. Η κάμερα του Mykonos Live TV τις εντόπισε να βολτάρουν στα γραφικά σοκάκια μαζί με μια φίλη της interior designer. Σίσσυ Φειδά: «Όταν πηγαίνω επίσκεψη σε κάποιο

Αναστασία: “Με φλερτάρoυν με μηνύματα αλλά από κοντά με σέβονται περισσότερο”

Παρασκευή, 3.5.2024, 12:05 Zappit@ZAPPIT_ "Ο έρωτας είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα και πρέπει να τον ζούμε στο 100%" παραδέχεται η Αναστασία. Με αφορμή την επερχόμενη συνεργασία με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, το φετινό καλοκαίρι, η Αναστασία παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα. Μέσα σε όλα, η νεαρή τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο κομμάτι του

Τερέζα: “Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη”

"Μετά η σχέση μεταμορφώθηκε και έγινε αγάπη, έγινε φιλία. Τώρα πια, όποτε τον βλέπω, θέλουμε πέντε, έξι ώρες για να μιλάμε..."