Καινοτομία: Μπορούμε να γυμναστούμε καταπίνοντας ένα χάπι

Πόσο πιθανό θα ήταν οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης να περικλείονταν σε ένα μόλις χάπι που δεν θα απαιτούσε από εμάς παρά να σηκώσουμε το χέρι για να το φέρουμε στο στόμα μας; Ακούγεται απίθανο ή βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται όμως πως η επιστήμη δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει.

Τη δυνατότητα παρασκευής ενός τέτοιου χαπιού υποστηρίζουν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) -ένα εύρημα «κατά τύχη» όπως εξηγούν για τη σχετική μελέτη που δημοσιεύται στο Clinical and Experimental Ophthalmology-, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για άτομα που αδυνατούν να ασκηθούν για διάφορους ιατρικούς λόγους όπως σοβαρές νευρολογικές παθήσεις (π.χ. νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Riccardo Natoli, διευθυντή τους Κέντρου Έρευνας για την Υγιή Όραση του αυστραλιανού Πανεπιστημίου, βασικό συστατικό του σκευάσματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν ειδικά μοριακά σήματα (σωματίδια λιπιδίων) που αποστέλλει ο οργανισμός στον εγκέφαλο και τα μάτια μετά την άσκηση, εφόσον οι επιστήμονες καταφέρουν να τα «ξεκλειδώσουν», επανακωδικοποιήσουν και συμπεριλάβουν σε ένα δισκίο όπως τα βιταμινούχα συμπληρώματα.

Μοριακά και γενετικά συμπληρώματα

Οι ερευνητές μελετούν επισταμένως την επίδραση αυτών των μοριακών μηνυμάτων της άσκησης στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αναφορικά με παθολογικές καταστάσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που προκαλείται με την έλευση του γήρατος, με στόχο τη «συνταγογράφηση» αυτών των μηνυμάτων σε ανθρώπους που αδυνατούν να ασκηθούν. Αυτά τα μοριακά ή γονιδιακά συμπληρώματα, όπως τα αποκαλεί ο Δρ Natoli, θα μπορούν να αξιοποιηθούν από ομάδες όπως οι ηλικωμένοι στους οποίους η επικοινωνία μεταξύ μυών και αμφιβλσητροειδούς εξασθενεί.

Σωτήριο θα μπορούσε να αποδειχθεί και για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, για τους οποίους η έντονη σωματική άσκηση αποτελεί γενική σύσταση προς καλύτερα αποτελέσματα υγείας και επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, πρόσθεσε ο Δρ Joshua Chu-Tan, ερευνητής και ο ίδιος στο κέντρο οφθαλμολογικής έρευνας.

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση ωφελεί την όραση αλλά όχι σε τι βαθμό. Στόχος μας είναι να τα κατανοήσουμε σε μοριακό επίπεδο και με ποιους μηχανισμούς ευεργετούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή» ανέφερε ο Δρ Chu-Tan.

Ανακάλυψη… κατά τύχη

Οι Αυστραλοί επιστήμονες κατέληξαν τυχαία στο ενδιαφέρον εύρημα ενόσω μελετούσαν το ανεξερεύνητο πεδίο των θετικών επιπτώσεων της άσκησης στην υγεία του αμφιβληστροειδούς και αν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να θωρακίσει την όραση κατά τη γήρανση.

«Μάλλον αδυνατούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης σε ένα μόνο χάπι, καθώς το πλήθος οφελών της εκτείνεται σε όλο το σώμα και υπερβαίνει αυτά που θα μπορούσαν να ”συνταγογραφηθούν”. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος» κατέληξε ο Δρ Chu-Tan, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια πατέντα θα αποσκοπεί στην ενίσχυση ατόμων με παθολογικές καταστάσεις αποκλειστικά και όχι στην εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ «δουλεύει» μόνον στα πολύ πρώιμα στάδια της ασθένειας, λένε οι ειδικοί

Άνοια: Η χρόνια ανεπάρκεια που αυξάνει πάνω από 70% τον κίνδυνο νόσου

Άνοια: Αυτό είναι το πρώτο σημάδι που αποκαλύπτει ότι χάνουμε το μυαλό μας

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

J2US: Τι τηλεθέαση σημείωσε με την ηχηρή προσθήκη του Ηλία Ψινάκη;

Τι ποσοστά κατόρθωσε να φέρει στο J2US η έκτακτη συμμετοχή του Ηλία Ψινάκη, το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen;

Πανθέοι: Η Βέτα ενισχύει της υποψίες της Νίνας

Στην σειρά του ΣΚΑΪ, Πανθέοι, η αντίστροφη μέτρηση για τη φυγή του παράνομου ζευγαριού έχει ξεκινήσει... σήμερα στις 18.40 στον ΣΚΑΙ.

Ιωάννα Τούνη: «Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media;» – «Τσάμπα τα φίλτρα. Τσάμπα όλα μάλλον»

Η Ιωάννα Τούνη εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά το πώς φαίνεται μέσα από το instagram, λέγοντας στους followers της «Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media;». Πιο συγκεκριμένα η influencer ανεβάζοντας ένα βίντεο στο Instagram ρώτησε του διαδικτυακούς της φίλους σχετικά με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, μέσω τον κοινωνικών δικτύων, αφού όπως

Ιωάννα Μαλέσκου: Δεν περιμένω από τους ανθρώπους να μου χαϊδέψουν τα αυτιά, δεν θέλω κόλακες δίπλα μου

Θέλω ανθρώπους που θα μου επισημάνουν κάτι που μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου, συμπλήρωσε η παρουσιάστρια

Σίντνεϊ Σουίνι: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τις διακοπές της

Εντάξει, πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά τώρα, αυτό ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό, έγραψε στην ανάρτησή της η ηθοποιός

Σαλμονέλα: Τι είναι και πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται πιο συχνά μέσω του μολυσμένου νερού ή της μολυσμένης τροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα

Η Πενέλοπε Κρουζ γίνεται 50 ετών! Γενέθλια για την οσκαρική ηθοποιό με το αστείρευτο ταλέντο και τη μεσογειακή ομορφιά

Πανέμορφη και απέραντα ταλαντούχα παραμένει η Πενέλοπε Κρουζ που έκλεισε σήμερα (28.04.2024) τα 50 της χρόνια. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ έχοντας κάνει μία αξιοθαύμαστη καριέρα. Γεννημένη στο Αλκομπέντας της Κοινότητας της Μαδρίτης στην Ισπανία, η Πενέλοπε Κρουζ έφερε έναν διαφορετικό φρέσκο αέρα με τη μεσογειακή ομορφιά της, τον πύρινο ερωτισμό της

Πικάντικες γαρίδες με φιδέ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. γαρίδες (μέτριες) καθαρισμένες 60 ml ελαιόλαδο 30 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένα 250 γρ. φωλιές «Μιτσίδης» 35 γρ. πάστα ντομάτας «Μιτσίδης» 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασάτα «Μιτσίδης» 2 κουταλάκια πάπρικα ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή καγιέν ¼ κουταλάκι πιπέρι 750 ml