Κορονοϊός: Από τι εξαρτάται η κλινική πορεία της σοβαρής COVΙD-19 σε παιδιά και ενήλικες

Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια εάν ένας ενήλικας ασθενής που διαγνώστηκε με COVID-19 θα αναρρώσει γρήγορα ή θα αναπτύξει επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή του.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά αν και ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με μια κοινή ίωση. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών αναπτύσσει ένα σύνδρομο,  με καθυστέρηση σε σχέση με την αρχική λοίμωξη, αλλά εξαιρετικά ανησυχητικό, το οποίο ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (multisystem inflammatory syndrome in children : MIS-C).

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων, που εμφανίζεται εβδομάδες μετά την ανάρρωση από την COVID-19. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται στη θεραπεία και αναρρώνουν γρήγορα.

Οι διαφορετικές επιπλοκές της  COVID-19 στα παιδιά πιθανότατα δεν οφείλονται στη σοβαρότητα αυτής καθεαυτής της λοίμωξης, αλλά σε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση ή σε απώτερες συνέπειες αυτής της ανοσολογικής απόκρισης. Νέα δεδομένα σχετικά με αυτό το φαινόμενο δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Medicine, σε μια μελέτη που συνέκρινε τις ανοσολογικές αντιδράσεις των  παιδιών και των ενηλίκων με COVID-19. Οι Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα αυτής της δημοσίευσης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις όσον αφορά την παραγωγή αντισωμάτων σε παιδιά και ενήλικες με ήπια COVID-19 είναι αρκετά παρόμοιες. Ωστόσο, οι επιπλοκές που παρατηρούνται σε παιδιά με MIS-C και σε ενήλικες με σοβαρή COVID-19 φαίνεται να οφείλονται σε δύο διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων που εμπλέκονται σε διαφορετικές πτυχές της ανοσοαπόκρισης.

Τα ευρήματα προέρχονται από ερευνητές από τις ΗΠΑ (Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στην Βοστώνη, το MIT και την Ιατρική Σχολή του Harvard), οι οποίοι όταν ξεκίνησε η πανδημία άρχισαν να συλλέγουν δείγματα αίματος από παιδιά με ήπια COVID-19 και στη συνέχεια άρχισαν να βλέπουν παιδιά να νοσηλεύονται με MIS-C, και συνέλεξαν επίσης και από αυτά δείγματα. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δείγματα αίματος  για να δουν την ανοσολογική απόκριση,  και κατέγραψαν λεπτομερώς τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 σε 17 παιδιά με MIS-C και 25 παιδιά με ήπια COVID-19 ενώ επίσης κατέγραψαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε επίπεδο αντισωμάτων σε 60 ενήλικες με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 26 με σοβαρή νόσο.

Οι ερευνητές αρχικά περίμεναν ότι τα προφίλ των αντισωμάτων και οι αντισωματικές αποκρίσεις στα παιδιά θα ήταν αρκετά διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων. Όμως ενήλικες και παιδιά με ήπια COVID-19 δεν εμφάνιζαν αξιοσημείωτες διαφορές στα προφίλ των αντισωμάτων τους. Σημαντικές διαφορές υπήρχαν μόνο όταν συνέκριναν τα αντισώματα σε παιδιά με MIS-C και σε ενήλικες με σοβαρή COVID-19.

Σε παιδιά που αναπτύσσουν MIS-C μετά την COVID-19, είδαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων τάξης G (IgG) μακράς διαρκείας, τα οποία συνήθως βοηθούν στον έλεγχο μιας οξείας λοίμωξης. Αυτά τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG δεν παρατηρήθηκαν σε ενήλικες ή σε παιδιά με ήπια COVID-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές σε παιδιά με MIS-C, αυτά τα αντισώματα μπορούν να ενεργοποιήσουν μια τάξη κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα, που παράγουν κυτταροκίνες που οδηγούν σε ισχυρή φλεγμονή και πιο σοβαρές επιπλοκές.

Σε ενήλικες με σοβαρη COVID-19, το πρότυπο ήταν διαφορετικό.

Αντί για υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG, οι ενήλικες εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων τάξης Α (IgA). Αυτά τα αντισώματα IgA αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται ουδετερόφιλα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση κυτταροκινών (που διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από αυτές που εκκρίνουν τα μακροφάγα). Η απελευθέρωση πάρα πολλών κυτταροκινών μπορεί να προκαλέσει την «καταιγίδα κυτταροκινών», μια σοβαρή επιπλοκή της COVID-19 που σχετίζεται με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και άλλες επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.

Μελέτες όπως αυτή βοηθούν στην κατανόηση  των υποκείμενων μηχανισμών της ανοσολογικής απόκρισης ώστε να κατανοήσουμε πώς ένας συγκεκριμένος ιός μπορεί να προκαλέσει τόσο διαφορετικά κλινικά σύνδρομα. Απαιτείται περισσότερη μελέτη για την κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης στον SARS-CoV-2 τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, αλλά αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τρεις νέες παρενέργειες από το εμβόλιο ανακοίνωσαν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Πρέπει να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε για τρέξιμο;

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια;

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αν κολλήσετε δύο παραλλαγές του ιού ταυτόχρονα

Κορονοϊός: Τι εκπληκτικό έδειξε νέα έρευνα για όσους παίρνουν στατίνες για την χοληστερόλη

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

“Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε στην άκρη του μυαλού της να ακουμπήσει σε έναν άνδρα”

Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα On Time και στην Σίσσυ Μενεγάτου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Survivor: “Ό,τι πει η Δαλάκα το κάνουν, την έχουν επιλέξει σαν μάνα που προσέχει τα παιδιά της”

Survivor: "Εδώ και πολύ καιρό η αρχηγός της Κόκκινης ομάδας είναι η Κατερίνα Δαλάκα". Τις ηγετικές ικανότητες της Κατερίνας Δαλάκα στο Survivor σχολίασαν οι Μπλε και συγκεκριμένα ο Φάνης Μπολέτσης και ο Θοδωρής Τουρκογεώργος. «Στην Κόκκινη ομάδα υπάρχει ξεκάθαρα μία ιεραρχία. Από την αρχή είχαμε καταλάβει ότι μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας όταν είναι να αναλάβουν

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι ευχήθηκε στην Καινούργιου για τα γενέθλιά της

Τα γενέθλιά της έχει σήμερα, Πρωτομαγιά, η Κατερίνα Καινούργιου και δεν έχει σταματήσει να δέχεται ευχές από τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Η Δέσποινα Βανδή μπήκε ξανά στην κουζίνα – Η συνταγή για τα τσουρέκια που ξετρέλαναν τη Μενεγάκη

Η Δέσποινα Βανδή μπήκε ξανά στην κουζίνα της για να φτιάξει την καθιερωμένη της συνταγή, όπως κάθε χρόνο, τα αγαπημένα της τσουρέκια που έχουν ξετρελάνει τους πάντες. Η όμορφη τραγουδίστρια ανέβασε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης 1/5, μια φωτογραφία μέσα από την κουζίνα της, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και έγραψε: «Τσουρέκια, ήρθε η

Χριστίνα Παππά για τη σχέση της με τη νύφη της, Άννα Μπεζάν: Πήρε χρόνο, της έλεγα μία συμβουλή και είχε άρνηση

Της είχα πει «θέλεις να σε δω σαν νύφη μου ή σαν κόρη μου;» πρόσθεσε η ηθοποιός

Νίνο και Ζόζεφιν έκαναν ξανά ο ένας τον άλλο unfollow στο Instagram – Η αινιγματική ανάρτηση του τραγουδιστή

Νίνο και Ζόζεφιν έκαναν ξανά ο ένας τον άλλο unfollow στο Instagram - Η αινιγματική ανάρτηση του τραγουδιστή Ελεύθερος επίσημα, έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής του ο Νίνο, μετά το unfollow στη Ζόζεφιν Ο Νίνο και η Ζόζεφιν έκαναν ξανά ο ένας τον άλλο unfollow στο Instagram, με τις φήμες που θέλουν τη σχέση τους

«Με κακοποίησε ψυχικά με χυδαίο και αισχρό τρόπο» – Η Γιάννα Τερζή αποκαλύπτει μια φρικτή εμπειρία από την Eurovision του 2018

Για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε από άτομο της ομάδας της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision το 2018, μίλησε η Γιάννα Τερζή. Η γνωστή τραγουδίστρια, καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, δήλωσε τα εξής, χωρίς να κατονομάσει, ωστόσο, τον άνθρωπο που την κακοποίησε: «Το τραγούδι πήγαινε σφαίρα. Δεν

Νικόλας Βαφειάδης: “Υπήρχαν κάποιες φορές τριβές και φόβος, ακόμα και τώρα”

Νικόλας Βαφειάδης: «Υπήρχαν κάποιες φορές τριβές και φόβος, ακόμα και τώρα» Όσα δήλωσε ο Νικόλας Βαφειάδης. Ο Νικόλας Βαφειάδης έδωσε συνέντευξη στην Real L!fe και στην Πολυξένη Καραμίχα και μίλησε για τα δύσκολα ρεπορτάζ που έχει καλύψει και αν έχει αρνηθεί ποτέ για οικογενειακούς λόγους. Ποια περίοδο όλης αυτής της πορείας σας θεωρείτε ότι ήταν