Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Μόλις στο 40% ο εμβολιασμός των παιδιών 11-18 ετών στην Ελλάδα

Date:

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για τουλάχιστον 11 μορφές καρκίνου και όχι μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη του εμβολιασμού εναντίον του, καθώς με το εμβόλιο μπορεί ακόμα και να εξαλειφθούν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τουλάχιστον άλλες 10 μορφές της νόσου. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται καρκίνοι για τους οποίους υπάρχει εμβόλιο και άλλοι (σπανιότεροι) για τους οποίους δεν υπάρχει.

Ειδικότερα, εμβόλιο υπάρχει για τους καρκίνους για τους οποίους ευθύνονται οι τύποι Α του HPV. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κακοήθεις όγκοι:

  • Του κόλπου και του αιδοίου
  • Του πέους και του πρωκτού
  • Του στόματος και της γλώσσας
  • Του ρινοφάρυγγα και του στοματοφάρυγγα
  • Του λάρυγγα και ίσως του οισοφάγου

Αντιθέτως, δεν υπάρχει εμβόλιο για τους τύπους Β του ιού HPV. Οι ιοί αυτοί ευθύνονται ευθύνονται για καλοήθεις και (σπανίως) για κακοήθεις αλλοιώσεις στα νύχια και στα δάχτυλα.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν εναντίον του HPV όχι μόνο τα παιδιά (κορίτσια και αγόρια) αλλά και οι ενήλικες. Η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε στη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «HPV: Ένας ιός – Δέκα καρκίνοι», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 35ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου.

Εφικτή η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει δυνατότητα εξάλειψης του καρκίνου μήτρας. Μάλιστα εδώ και δύο χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις, να αναπτύξουν όποια δράση μπορούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

«Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκανε αυτή την έκκληση διότι έχουμε πλέον τον τρόπο και τα μέσα για να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας. Και όταν λέμε να εξαλείψουμε, εννοούμε ότι η νόσος θα πλήττει λιγότερες από 4 γυναίκες ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός, πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Με τον εμβολιασμό είναι επίσης πιθανό να μειωθούν κατά πολύ και οι υπόλοιποι καρκίνοι.  «Η λογική λέει ότι θα εξαλειφθούν ή, ακόμη κι αν δεν εξαλειφθούν, θα ελαττωθούν κατά πολύ και οι άλλοι», συνέχισε ο κ. Αγοραστός. «Ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας είναι κατά 99% οφειλόμενος στους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο. Επομένως αυτός ο καρκίνος θα εξαλειφθεί. Ο καρκίνος του πρωκτού συσχετίζεται κατά 90%, του πέους κατά 50%, του στοματοφάρυγγα κατά 70%. Άρα στα ποσοστό αυτά θα υπάρξει η ανάλογη μείωση».

Το σχέδιο για την εξάλειψη

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι πρόσφατα η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το σχέδιο στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας του ΠΟΥ. Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, ο στόχος για όλες τις χώρες του κόσμου είναι μέχρι το 2030 να καταφέρουν:

  • Να εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών
  • Να κάνουν τουλάχιστον ένα HPV-test το 70% των γυναικών ηλικίας 35-45 ετών
  • Να τύχουν κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής και παρηγορητικής φροντίδας το 90% των γυναικών με σοβαρού βαθμού προκαρκινικές βλάβες ή διηθητικό καρκίνο τραχήλου μήτρας.

«Εάν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, έχει υπολογιστεί ότι σε 100 χρόνια από σήμερα, ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί από όλο τον κόσμο», εξήγησε ο καθηγητής. «Όσο πιο προηγμένη είναι μια χώρα, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να επιτύχει αυτούς τους στόχους και τόσο πιο γρήγορα θα εξαλειφθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος». 

Όπως εξήγησε, κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Αυστραλία. Με τα μαζικά προγράμματα εμβολιασμού που έχει εφαρμόσει σε αγόρια και κορίτσια, υπολογίζει πως το 2035 θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν να επιτύχουν το ίδιο γύρω στο 2045-2048. Αντιθέτως, «στην Ελλάδα δεν είμαστε καλά στο θέμα του εμβολιασμού. Είμαστε σε ποσοστό γύρω στο 40% στα παιδιά από 11-18 ετών. Αυτό δεν είναι επαρκές με κανέναν τρόπο», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Τα θηλώματα και κονδυλώματα στο φάρυγγα και τον λάρυγγα

Στη διάρκεια της εκδήλωσης σημειώθηκε ότι η ύπαρξη θηλωμάτων και κονδυλωμάτων στην περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα του ενήλικα αποτελούν μία από τις πιο κλασικές ενδείξεις για εμβολιασμό τόσο από πλευράς πρόληψης όσο και από πλευράς αντιμετώπισης.

Όπως αναφέρθηκε, με τον εμβολιασμό έναντι του HPV παρατηρείται συχνά εντυπωσιακή βελτίωση στην κατάσταση παιδιών με υποτροπιάζουσα λαρυγγική θηλωμάτωση. Έτσι τα παιδιά αυτά δεν χρειάζεται να χειρουργούνται επανειλημμένα για να διανοίγουν την αεροφόρο οδό τους.

Όσον αφορά την παρουσία HPV λοιμώξεων στο δέρμα, αναφέρθηκε ότι οι Β τύποι του HPV είναι πάρα πολύ συχνοί σε αυτό. Υπολογίζεται ότι το 90% των ανθρώπων έχουν τον Β τύπο στο δέρμα τους. Μερικές φορές, αλλά όχι πολύ συχνά, είναι υπεύθυνοι για καλοήθεις και για κακοήθεις αλλοιώσεις, ειδικά στα δάχτυλα, στα νύχια κ.λπ. Ωστόσο, το υπάρχον εμβόλιο κατά του HPV δεν καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τζάνετ Τζάκσον: Ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να της ζητούν συνεντεύξεις – Δεν μου αρέσει να μιλάω, λέει

Η τραγουδίστρια παραδέχτηκε δημόσια ότι δεν της αρέσει καθόλου να δίνει συνεντεύξεις 

Σμαράγδα Καρύδη – Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους – Δείτε φωτογραφίες

Σμαράγδα Καρύδη - Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους - Δείτε φωτογραφίες GALA Σμαράγδα Καρύδη Θοδωρής Αθερίδης Σμαράγδα Καρύδη - Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους - Δείτε φωτογραφίες Παπαγαλάκια σε μικρούτσικη κρουαζιέρα με βάρκα, γράφει η ηθοποιός σε ανάρτησή της στο Instagram 17.07.2024, 23:20 Η Σμαράγδα

Κ. Παπουτσάκη για τον ρόλο της Βουγιουκλάκη: Ήταν τόσο τραυματικό, είχα πάθει με το έντερο μου ολόκληρη ιστορία

Η Μαρία Σολωμού φιλοξένησε στο νέο επεισόδιο τη διαδικτυακή της εκπομπή την Κατερίνα Παπουτσάκη και ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν υποδύθηκε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και πόσο της επηρέασαν οι άσχημες κριτικές που δεχόταν. «Με τη σειρά Αλίκη έκλαψα πάρα πολύ. Ήταν δύσκολα γιατί το υλικό των πρώτων 5 επεισοδίων ήταν ότι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Αν τα παιδιά μου είναι πρόβλημα για τον άλλον άνθρωπο, είναι αυτόματα ακατάλληλος»

Για τους δυο γιους της και για το γεγονός ότι έγινε πολύ νέα μητέρα, μίλησε η Ντορέττα Παπαδημητρίου, στο «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα στο Action 24. «Αν είναι πρόβλημα τα παιδιά για τον άλλον άνθρωπο, είναι αυτόματα ακατάλληλος. Για εμένα προφανώς και δεν ήταν πρόβλημα, αλλά ήταν πάντα προτεραιότητα στις επιλογές και στο

Βίγκο Μόρτενσεν: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικό franchise μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Βίγκο Μόρτενσεν: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικό franchise μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Απλώς αναζητώ ενδιαφέρουσες ιστορίες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Ο Βίγκο Μόρτενσεν αποκάλυψε γιατί δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλη κινηματογραφική σειρά του Χόλιγουντ μετά την τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Ο Μόρτενσεν, ο οποίος υποδύθηκε τον Άραγκορν στην

«Τι έχει αυτό το γάλα σου;» – Ξέσπασε η Κατερίνα Στικούδη με τα σχόλια για το βάρους του γιου της

Με μια οργισμένη ανάρτηση στο TikTok απάντησε η Κατερίνα Στικούδη προς τους επικριτές του δεύτερου γιου της, που σχολιάζουν τα κιλά ενός μωρού παιδιού. Η γνωστή τραγουδίστρια, αφού αναφέρθηκε στις απαράδεκτες ερωτήσεις που δέχεται στα κοινωνικά δίκτυα, μίλησε με αυστηρό ύφος στην κάμερα και τόνισε ότι δεν πρέπει να λέμε ένα βρέφος χοντρό. «Α είναι

Δανάη Παππά: Στην Κίμωλο μετά το τέλος του Σασμού

Δανάη Παππά: Στην Κίμωλο μετά το τέλος του Σασμού Τετάρτη, 17.7.2024, 20:16 Zappit@ZAPPIT_ Τις καλοκαιρινές της διακοπές απολαμβάνει η Δανάη Παππά. Στην Κίμωλο επέλεξε να ταξιδέψει η Δανάη Παππά μετά την ολοκλήρωση των επαγγελματικών της υποχρεώσεων, μετά το οριστικό φινάλε του Σασμού στον Alpha. Η γοητευτική ηθοποιός, η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά

Τρύφωνας Σαμαράς: “Άργησα να συνευρεθώ ερωτικά με άντρα μετά τα 20”

Τετάρτη, 17.7.2024, 19:12 Zappit@ZAPPIT_ "Μέχρι τότε διχαζόμουν κι έλεγα μέσα μου: όχι είμαι αγόρι. Όλα αυτά της ηλικίας" δήλωσε ο Τρύφωνας Σαμαράς. Ο Τρύφωνας Σαμαράς φιλοξενήθηκε στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη και μίλησε για τη σεξουαλικότητά του και την πρώτη αντίδραση των γονιών του. Στη συνέχεια ο γνωστός κομμωτής έκανε αποκαλύψεις για τη σεξουαλική του

Ανοίγουν βεντέτα με τις viral γιαγιάδες οι κρητικοί παππούδες – Guest star ο Ηλίας Μαμαλάκης

Το «Καλοκαίρι στο Νότο» ξαναχτυπάει με ένα βίντεο ανάλογο με εκείνο που είχαν κάνει οι viral γιαγιάδες, με τους κρητικούς παππούδες να αναζητούν και εκείνοι τη… δημοσιότητα που τους αναλογεί. Οι παππούδες δεν μπορούν να βλέπουν τις viral γιαγιάδες να ετοιμάζονται να μπουν στη Βουλή και εκείνοι να μένουν στην αφάνεια. Για το λόγο αυτό

Τρύφωνας Σαμαράς: Άργησα να βρεθώ ερωτικά με άντρα, το έκανα μετά τα 20 γιατί μέσα μου έλεγα «όχι, είμαι αγόρι»

Δεν έχω βρεθεί ερωτικά με γυναίκα και δεν έχω την περιέργεια να το δοκιμάσω, αναφέρει ο γνωστός κομμωτής

Μαρία Σολωμού: Τα καλοκαιρινά στιγμιότυπα στις διακοπές της στην Αντίπαρο – Πολύ φασέα, γράφει

Η ηθοποιός κάνει διακοπές στο νησί και μοιράζεται υλικό με τους διαδικτυακούς της φίλους