Κορονοϊός: Τέσσερις λόγοι για να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο COVID-19 αυξάνεται και το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τον αριθμό των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, η αίσθηση που μας κατακλύζει από όλες τις πληροφορίες είναι αρνητική. Αλλά οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται πολύ σκληρά για να κατανοήσουν, να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν τον νέο κορονοϊό.

Η σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης και διατήρησης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας που έχει φέρει ο κορονοϊός πρέπει να υπερθεματιστεί. Είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά σε κάθε αναδυόμενη έρευνα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική θεραπεία και πρόληψη.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής!

Σε αυτό το κείμενο παραθέτουμε μερικές από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο ολόκληρης της ανθρωπότητας απέναντι στον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης λειτουργούν

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είχε το ξέσπασμα σε 43 δημόσια νοσοκομεία εκεί.

Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί: Στις πρώτες 6 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας, 413 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ασχολήθηκαν με 42 επιβεβαιωμένα περιστατικά με νόσο COVID-19. Από αυτά, τα 11 είχαν απροστάτευτη έκθεση στο νέο κοροναϊό.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για τον έλεγχο των λοιμώξεων (καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας), κανένας από το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης δεν κόλλησε τον κορονοϊό κατά την περίοδο της μελέτης. Επιπλέον, δεν εμφανίστηκαν λοιμώξεις που να είχαν αποκτηθεί από κάποιο νοσοκομείο.

Ο δρ. Vincent C.C. Ο Cheng, από το Τμήμα Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο Queen Mary στο Χονγκ Κονγκ, και οι συνάδελφοί του καταλήγουν:

Τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού, που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη […] Η επαγρύπνηση στην καλή πρακτική υγιεινής των χεριών, η χρήση χειρουργικών μασκών στο νοσοκομείο και η κατάλληλη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στην περίθαλψη ασθενών […] αποτελούν βασικά μέτρα ελέγχου της λοίμωξης για την αποτροπή της νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού”.

Κορονοϊός: Αν κάποιος περάσει τη νόσο COVID-19 έχει καλές πιθανότητες να αναπτύξει αντισώματα και να προστατευθεί από νέα μόλυνση

Μια μελέτη σε τέσσερις πιθήκους μακάκους έδειξε, ότι αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, τότε προστατεύεται σημαντικά από μελλοντικές επιμολύνσεις.

Οι επιστήμονες μόλυναν εκ νέου με τον κορονοϊό δύο από τους τέσσερις πιθήκους 28 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση.

Το σύνολο “96 ρινοφαρυγγικών και πρωκτικών επιχρισμάτων είχε αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η κύρια μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά από πιθανές μελλοντικές επαν-εκθέσεις στον ιό. Αυτό έχει ζωτικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των εμβολίων και στην πρόγνωση των ασθενειών από τον SARS-CoV-2″, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Κορονοϊός: Οι εν εξελίξει δοκιμές για εμβόλια είναι πολλές

Μια δοκιμή πραγματοποιείται ήδη σε ανθρώπους για ένα πιθανό εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2. Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) χρηματοδότησαν την εν λόγω δοκιμή, η οποία διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

Στη δοκιμή, 45 υγιείς εθελοντές θα λάβουν ένα εμβόλιο που περιέχει τμήμα γενετικού κώδικα του ίδιου του ιού SARS-CoV-2. Καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει τον πραγματικό ιό SARS-CoV-2, οι συμμετέχοντες δεν θα νοσήσουν με COVID-19.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν 12-18 μήνες προτού το εμβόλιο φτάσει στην αγορά και εξηγούν, ότι ο κύριος σκοπός αυτής της τρέχουσας δοκιμής είναι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, πολλές άλλες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παραγωγή νέων εμβολίων και έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τι έρευνες και δοκιμές γίνονται για εμβόλια και φάρμακα – Πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή

Κορονοϊός: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μπορούσε να νικήσει τον SARS-CoV-2

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, τεκμηριώνει την περίπτωση μιας ασθενούς με COVID-19, η οποία ξεπέρασε τη νόσο μέσα σε λίγες μέρες.

Η ασθενής ήταν μια 47χρονη γυναίκα που είχε προσβληθεί από τον ιό στην πόλη Wuhan της Κίνας και οι ερευνητές εξέτασαν την ανοσολογική της αντίδραση στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την ανάκαμψή της.

Η καθηγήτρια Katherine Kedzierska, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρώπινων Τ-λεμφοκυττάρων στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης της Αυστραλίας, και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν αύξηση των ανοσοσφαιρινών (ο πιο συνηθισμένος τύπος αντισωμάτων) στα δείγματα αίματος της γυναίκας.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης έναν μεγάλο αριθμό βασικών κυττάρων ανοσίας, όπως τα εξειδικευμένα βοηθητικά Τ κύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β κύτταρα, με το πέρας 7-9 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού.

“Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τι οδηγεί την ίαση της νόσου COVID-19. Ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να κατανοήσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις ασθενών σε μεγαλύτερη κλίμακα και επίσης να καταλάβουν τι λείπει σε αυτούς που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου.

-: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Προσοχή στις καθημερινές σας συναλλαγές – Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός COVID-19

Κορονοϊός: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στο χειρουργείο ο Ραφαηλίδης: « Η εβδομάδα είναι των παθών γιατί από πόνο δεν θέλετε να ξέρετε»

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης.

«Σοβαρά τώρα;»: Η νέα φωτό της Μενεγάκη στο Instagram! Ποζάρει με natural μακιγιάζ & λευκό lingerie

Δεν σταματά να ποστάρει φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη.

Σπίτι με το MEGA: Ανάσταση με καλεσμένο τον Πέτρο Ιακωβίδη

Στο πλατό της εκπομπής και η Νατάσα Θεοδωρίδου 

Δημήτρης Κόκοτας: Ανταποκρίθηκε στο πρώτο ερέθισμα των γιατρών – Είμαι αισιόδοξη, λέει η σύζυγός του

Δημήτρης Κόκοτας: Ανταποκρίθηκε στο πρώτο ερέθισμα των γιατρών - Είμαι αισιόδοξη, λέει η σύζυγός του Δημήτρης Κόκοτας: Ανταποκρίθηκε στο πρώτο ερέθισμα των γιατρών - Είμαι αισιόδοξη, λέει η σύζυγός του Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, έχει μια καλή πορεία και όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο, προσθέτει Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα. Ο

Η Ελένη Μενεγάκη σχεδόν άβαφη ρίχνει «τελευταία ματιά στον καθρέφτη»

Σε πασχαλινές διακοπές βρίσκεται η Ελένη Μενεγάκη αλλά η… επικοινωνία της με τους followers της στο Instagram, δεν σταματά. Τον τελευταίο καιρό, η Ελένη Μενεγάκη ανεβάζει στιγμές από την καθημερινότητά της στο Instagram, κάτι που δεν συνήθιζε μέχρι τώρα. Αυτή τη φορά, το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, η γνωστή παρουσιάστρια ανέβασε μια φωτογραφία της όπου

H Σερ αποκάλυψε τον λόγο που προτιμά τους νεότερους άνδρες

Η  Σερ έδωσε συνέντευξη στο «The Jennifer Hudson Show» και εξήγησε τον λόγο που προτιμά τους νεότερους άνδρες. Η 77χρονη τραγουδίστρια είναι σε σχέση με τον 38χρονο Αλεξάντερ Έντουαρντς και όπως έχει η ίδια πει στο παρελθόν: «Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω, δεν με νοιάζει το τι σκέφτεται ο καθένας». Ο λόγος λοιπόν που η Σερ βγαίνει

Η Εύα Μέντες απαντά γιατί έγινε μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία – «Στα 20 μου, δεν θα έπρεπε καν να είμαι κοντά σε ένα παιδί»

Η Εύα Μέντες λέει ότι ήταν ενθουσιασμένη που έγινε μαμά στα 40 της, αλλά τότε ήρθε αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την επιλογή της να αποκτήσει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε μια νέα συνέντευξή της στο «People», η 50χρονη ηθοποιός του «Fast & Furious» θυμήθηκε πως, όταν έμεινε έγκυος στα 40 της στο πρώτο της

Παπαρίζου και Σερτάμπ θα ανέβουν στη σκηνή του δεύτερου ημιτελικού της Εurovision

Μία ανατρεπτική γυναικεία συνύπαρξη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι οπαδοί της φετινής Eurovision στον Β’ Ημιτελικό της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου. H Έλενα Παπαρίζου που κέρδισε τον μουσικό διαγωνισμό το 2005 με το τραγούδι «My number one», αλλά και η Σερτάμπ Ερενέρ που κέρδισε το 2003 με το «Everyway that I can», εκπροσωπώντας την Τουρκία, θα