Μεταστατικός καρκίνος νεφρού: Ένα χρόνιο νόσημα με πολλές θεραπευτικές επιλογές

Date:

Ο μεταστατικός καρκίνος νεφρού αντιμετωπίζεται ολοένα αποτελεσματικότερα, καθώς αυξάνονται οι θεραπείες εναντίον του. Έτσι, η επιβίωση έχει υπερδιπλασιαστεί και μετατρέπεται σε χρόνια νόσο.

O καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Κατά τον χρόνο τη διάγνωσης, οι περισσότεροι καρκίνοι νεφρού δεν έχουν επεκταθεί έξω από το νεφρό και σε μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζονται επιτυχώς χειρουργικά. Παρ’ όλα αυτά, στο περίπου 30% των ασθενών διαγιγνώσκεται μεταστατικός καρκίνος νεφρού. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται φαρμακευτικές θεραπείες, εκτός από τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν, από το 2006 έχει συντελεσθεί καταιγιστική πρόοδος στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου νεφρού με αποτέλεσμα:

  • Τον υπερδιπλασιασμό της επιβίωσης
  • Την μετατροπή της νόσου σε χρόνιο νόσημα  με πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Οι πρόοδοι συντελέσθηκαν χάρη στην μεγάλη επιτυχία της βασικής έρευνας να αποκαλύψει τις λειτουργίες στις οποίες κυρίως στηρίζεται η εξέλιξη και η επιθετικότητα των όγκων αυτών. Οι λειτουργίες αυτές είναι:

  • Η αγγειογένεση
  • Το μεταβολικό μοριακό μονοπάτι mTOR
  • Η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού έναντι του όγκου.

Για τις λειτουργίες αυτές αναπτύχθηκαν φάρμακα, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κλασσική κατηγορία τη κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας, αλλά στον τύπο των στοχευουσών αντικαρκινικών θεραπειών.

Οι στοχεύουσες θεραπείες

Η πρώτη, χρονικά, θεραπεία που άλλαξε τα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνου του νεφρού ήταν η αντι-αγγειογενετική, κατά τον κ. Μπάμπια. «Αποτελείται από φάρμακα, όπως η σουνιτινίμπη, η παζοπανίμπη, η μπεβασιζουμάμπη, η αξιτινίμπη και η σοραφενίμπη», λέει.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εγκρίθηκαν και δύο αναστολείς του mTOR. «Η διαδοχική χορήγηση αυτών των φαρμάκων προσέφερε αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς. Για περίπου μία δεκαετία απετέλεσε την θεραπεία επιλογής για το νόσημα. Ακόμα και σήμερα, δε, παραμένουν σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού», τονίζει ο καθηγητής.

Η ανοσοθεραπεία

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην συστηματική θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού είναι η ανοσοθεραπεία. Η δράση της ανοσοθεραπείας στηρίζεται στην αναστολή της αλληλεπίδρασης:

  • Ενός υποδοχέα (του PD-1) που βρίσκεται στα Τ λεμφοκύτταρα (είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση έναντι του όγκου)
  • Μίας ουσίας (του PD-L1) που παράγει ο όγκος.

«Όταν ο PD-L1 ενωθεί με τον υποδοχέα PD-1 ενός λεμφοκυττάρου, η ανοσολογική δράση του λεμφοκυττάρου καταστέλλεται», εξηγεί ο καθηγητής. «Επομένως, εμποδίζοντας την ένωση αυτή, θα διατηρηθεί η δράση του λεμφοκυττάρου έναντι του όγκου. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων».

Και συνεχίζει: «Από το 2016, υπάρχει διαθέσιμη η ουσία νιβολουμάμπη, η οποία παρατείνει σημαντικά την συνολική επιβίωση  και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο νεφρού, στους οποίους είχαν αποτύχει οι καθιερωμένες διαθέσιμες θεραπείες».

Συνδυασμένες θεραπείες

Το 2018 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μια μεγάλης διεθνούς μελέτης τα οποία έδειξαν ότι «ο συνδυασμός της νιβολουμάμπης με έναν άλλο ανοσοθεραπευτικό παράγοντα (ιπιλιμουμάμπη) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σαν αρχική αντιμετώπιση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο νεφρού, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες μακρόχρονης ανταπόκρισης στις αντι-αγγειογενετικές θεραπείες», προσθέτει.

Το τρέχον έτος, εξ άλλου, δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα συνδυασμών ανοσοθεραπείας με αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες. Σύμφωνα με αυτά, οι συνδυασμοί βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών σε σύγκριση με τις καθιερωμένες μέχρι σήμερα θεραπείες.

Έτσι, «μέσα στα τελευταία τρία χρόνια στην ουσία άλλαξε δραματικά το θεραπευτικό τοπίο στον μεταστατικό καρκίνο νεφρού», υπογραμμίζει ο κ. Μπάμιας. «Οι νέοι ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες είναι πολύ καλά ανεκτοί. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες και διαχειρίσιμες, αρκεί οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σε κέντρα με εμπειρία σε τέτοια φάρμακα».

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν πραγματικότητα και στη χώρα μας. «Η επιβίωση των Ελλήνων ασθενών με μεταστατικό καρκίνο νεφρού είναι συγκρίσιμη με εκείνη των ασθενών του Δυτικού κόσμου. Αυτό έχει αποδειχθεί σε μελέτες της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας ΟυροΓεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ) που έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά», λέει.

Και καταλήγει: «Σε αυτό σίγουρα συντελεί και η διαθεσιμότητα των πλέον σύγχρονων θεραπειών στην χώρα μας, καθώς και η συμμετοχή Ελληνικών κέντρων στις πιο σημαντικές διεθνείς μελέτες».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Καραβάτου: “Δεν πίστευα ότι το My Style Rocks θα αποκτούσε τόσο μεγάλη βαρύτητα μέσα μου”

Κυριακή, 14.7.2024, 23:32 Zappit@ZAPPIT_ "Oι τρεις σεζόν στο My Style Rocks είναι ανάμεσα στις κορυφαίες σεζόν που έχω κάνει μέχρι τώρα" ομολογεί η Κατερίνα Καραβάτου. Με αφορμή το νέο κύκλο του Power of love στον ΣΚΑΪ, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. μεταξύ άλλων, ωστόσο, η αγαπημένη παρουσιάστρια μοιράστηκε την

Σοκάρει ο Γιώργος Τσούκαλης: “Έβαλαν μπράβους να μου σπάσουν τα χέρια και τα πόδια”

"Όταν σου στρέφουν όπλο, η μόνη ελπίδα που έχεις είναι να παίξεις όσο θέατρο μπορείς και να είσαι ψύχραιμος" εξηγεί ο Γιώργος Τσούκαλης.

Στράτος Τζώρτζογλου: Οι προτάσεις από Αλίκη και Καρέζη: «Αρνήθηκα γιατί…»

Για τις προτάσεις συνεργασίας που είχε δεχτεί τόσο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και από τη Τζένη Καρέζη αλλά τις αρνήθηκε μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στράτος Τζώρτζογλου. Σου λείπει η εποχή που ήσουν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα στα εξώφυλλα των περιοδικών, απασχολώντας με την προσωπική σου ζωή; Φυσικά και προτιμώ την εποχή που

Κι όμως ο Κώστας Μπίγαλης έχει δύο εγγόνια! «Ο μεγάλος είναι επιστήμονας»

Ο Κώστας Μπίγαλης μπορεί να είναι πολλά χρόνια στον χώρο και να έχει χαράξει τη δική του πορεία όμως λίγοι γνώριζαν ότι είναι και παππούς.

H τελευταία επιθυμία της Σάνεν Ντόχερτι για την κηδεία της: Θέλω να είναι μια γιορτή αγάπης

H  Σάνεν Ντόχερτι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές της. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του Μπέβερλι Χιλς, έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 9 χρόνια και το Σάββατο 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια – Τα τελευταία χρόνια έχω βρει τον τόπο μου, λέει

Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στο νησί, πετάω, πρόσθεσε η ερμηνεύτρια

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Έπεσε η αυλαία μετά από 11 χρόνια με τον πιο σουρεάλ τρόπο

Κυριακή, 14.7.2024, 22:15 Zappit@ZAPPIT_ Έτσι ολοκληρώθηκε, πανηγυρικά, το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα" όταν και βρέθηκαν μαζί όλοι οι συντελεστές! Για τελευταία φορά, με νέο επεισόδιο, ήρθε το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του Alpha το βράδυ της Κυριακής. Ύστερα από 11 συνεχή χρόνια, όπως είχε γίνει ήδη

Ο Ανδρέας Γεωργίου “ρίχνει” το διαδίκτυο για την… καψούρα του, Σιμώνη Χριστοδούλου

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ ποζάρουν στο ηλιοβασίλεμα ο Ανδρέας Γεωργίου και η εκλεκτή της καρδιάς του, Σιμώνη Χριστοδούλου.

Αλέξης Παππάς: “Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν”

Αλέξης Παππάς: «Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν» Κυριακή, 14.7.2024, 23:07 Zappit@ZAPPIT_ "Το Survivor του 2021 ίσως ήταν μια λακκούβα στην οποία έπεσα μέσα επικοινωνιακά" παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Παππάς. Ο Αλέξης Παππάς έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: “Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα”

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: «Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα» Κυριακή, 14.7.2024, 22:40 Zappit@ZAPPIT_ "Του έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα υπέροχο σπίτι σε μια χώρα τόσο μακρινή" εξομολογείται η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα

Τα ξεχωριστά γενέθλια του Νιφλή μετά την υιοθεσία του μικρού Δημήτρη: «Φέρνουν το τρίτο παιδί μας!»

Ο Μάνος Νιφλής θα θυμάται για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα τα φετινά, 48α γενέθλιά του καθώς είναι τα πρώτα που γιορτάζει με τον γιο που υιοθέτησε μαζί με τη σύζυγό του Ελισάβετ Μουτάφη.  «Αυτά τα γενέθλια είναι διαφορετικά. Φέρνουν ένα νέο χρόνο και το τρίτο παιδί μας!» παραδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ανάρτηση

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη πήγε θέατρο & ο Σεφερλής συγκινήθηκε: «Προκάλεσε δάκρυα σε ηθοποιούς & χορευτές»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη χθες έκανε βραδινή έξοδο για να απολαύσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο.  Και μόνο η παρουσία της στο θέατρο, ήταν αρκετή για να συγκινήσει τους συντελεστές της παράστασης, με τον Μάρκο Σεφερλή να κάνει ανάρτηση για να την ευχαριστήσει και να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό της. Ακούραστη η