Image default
Love

Στυτική δυσλειτουργία: Η αντιμετώπιση με κρουστικά κύματα στους διαβητικούς

Ο ρόλος των επιπλοκών του διαβήτη στην ανάπτυξη στυτικής δυσλειτουργίας. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον γιατρό. Πως δρα η θεραπεία με κρουστικά κύματα.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν περίπου 300.000 Έλληνες. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον ιατρό τους για να εξεταστούν. Αποτελεί θέμα ταμπού για τους περισσότερους άνδρες, παρότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Η στυτική δυσλειτουργία έχει πολλές αιτίες και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις κυριότερες. Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος δρ Στυλιανός Κοντός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, επίτιμο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορές επιπλοκές που πλήττουν την στύση. Ειδικότερα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αγγειοπάθεια. Ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους (η επαρκής αιμάτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η στύση)
  • Νευροπάθεια. Είναι η διαταραχή των νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση

Στη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συμβάλλουν και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της αντιδιαβητικής αγωγής. Το ίδιο και ορισμένες παθήσεις που συχνά συνυπάρχουν με το διαβήτη, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος κ.λπ.

«Ο «συνήθης ύποπτος» είναι η ανεπάρκεια του αρτηριακού δικτύου του πέους ως συνέπεια της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του», εξηγεί ο κ. Κοντός. «Η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή. Παραδείγματος χάριν, η αθηροσκλήρωση που αποφράσσει τα αιμοφόρα αγγεία όλου του σώματος, μπορεί να παρεμποδίσει την αιμάτωση και των γεννητικών οργάνων».

Τα ύποπτα σημάδια

Πώς μπορεί όμως ο άνδρας να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τη στυτική λειτουργία του; Βασικά στοιχεία είναι:

  • Η απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων
  • Η αιφνίδια έναρξη του προβλήματος και
  • Η συσχέτισή του με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής
  • Η απουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό

Εάν ένας άνδρας παρατηρήσει τέτοια συμπτώματα, χρειάζεται αξιολόγηση από τον ειδικό ιατρό. Εάν επιβεβαιωθεί πως ο σακχαρώδης διαβήτης έχει προκαλέσει αγγειακές βλάβες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να υποβληθεί σε εξειδικευμένη θεραπεία.

«Πλέον, υπάρχει μια σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών», λέει ο κ. Κοντός. «Η θεραπεία βασίζεται στη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, τα οποία προκαλούν αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος). Το αποτέλεσμα είναι αύξηση της αιματικής ροής και αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση».

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού είναι εντελώς ανώδυνη. Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

«Η χρόνια στυτική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα όταν αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου ή σύνοδο σύμπτωμα σακχαρώδους διαβήτη, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το αμελήσουμε και να ζούμε με αυτό. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως για να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αναστραφεί έτσι η εξέλιξη μιας γενικευμένης αγγειοπάθειας», καταλήγει ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Κάταγμα πέους: Μία άγνωστη απειλή του καλοκαιριού για τους άνδρες

admin

Καλοκαίρι: Η βιταμίνη D μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία

admin

Όρχεις: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους και πως αντιμετωπίζονται

admin

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ στις διακοπές. Πώς να μείνετε ασφαλείς

admin

Κυστίτιδα το καλοκαίρι: Τι αυξάνει τον κίνδυνο και πώς να προφυλαχθείτε

admin

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της και πως γίνεται η διάγνωση

admin

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των Ελλήνων. Ποιες είναι οι αιτίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

admin

Που οφείλεται η κάμψη του πέους και πότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία

admin

Οι επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην σεξουαλική ζωή σε άνδρες και γυναίκες

admin

Σεξ: Πως επηρεάζει τις γυναίκες μια υγιής ερωτική ζωή

admin

Στυτική δυσλειτουργία: Οι άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Καρκίνος του στόματος: Η σχέση με τον ιό HPV. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

admin