Health

Αν δεν μπορείς να μυρίσεις αυτές τις δύο μυρωδιές, μπορεί να έχεις COVID-19

Ως ένα από τα πιο παράξενα συμπτώματα της νόσου COVID-19, η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, ένα πρόσφατο άρθρο στους The New York Times ανέφερε ότι έως και το 87% των ασθενών βιώνει αυτό το σύμπτωμα.

Και, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, περίπου στο 25% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, το πρώτο και μοναδικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η απώλεια της όσφρησης.

Επειδή αυτό το σύμπτωμα (ο ιατρικός όρος είναι ανοσμία) μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικός δείκτης για τη διάγνωση, ερευνητές στην Ινδία διεξήγαγαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν εκείνες τις μυρωδιές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καλύτερους δείκτες για την COVID-19.

Μπορείτε να μυρίσετε την μέντα και το καρυδέλαιο;

Επειδή η μελέτη προήλθε από την Ινδία, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε αρώματα που ήταν πιο συχνά σε ινδικά νοικοκυριά. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν δυσκολία να μυρίσουν την μέντα και το καρυδέλαιο ήταν πιθανότερο να έχουν κορονοϊό.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 25 οσμές, επιλέγοντας τελικά πέντε για χρήση στο πείραμα, με τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν πιο εξοικειωμένοι: καρυδέλαιο, κάρδαμο, μάραθος, μέντα και σκόρδο. Στη συνέχεια βαθμολόγησαν τα αρώματα με βάση την ισχύ και την οικειότητα και ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο τεστ, το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να αναδημιουργήσουν στο σπίτι.

Τελικά, ανακάλυψαν μειωμένη όσφρηση σε περίπου 50% των -κατά τ’ άλλα- ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19. Από τα πέντε αρώματα, η μέντα και το καρυδέλαιο ήταν εκείνα που οι συμμετέχοντες με ορονοϊό είτε δεν μπορούσαν να μυρίσουν καθόλου, είτε τις αναγνώριζαν λανθασμένα ως κάτι άλλο. Συγκεκριμένα:

  • Το 36,7% και το 22,4% των ασθενών δεν αναγνώρισαν σωστά την μέντα και το καρυδέλαιο αντίστοιχα.
  • Το 24,5% των ασθενών δεν μπόρεσε να μυρίσει καν την μέντα και το 20,4% δεν μπορούσε να μυρίσουν καθόλου το καρυδέλαιο.

COVID-19: Γιατί οι ασθενείς χάνουν την όσφρηση

Τα άτομα με παθήσεις στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αντιμετωπίζουν συχνά “συμφόρηση, καταρροή και άλλα ρινικά συμπτώματα”, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο νευρικό σύστημα αναγνώρισης αρωμάτων. Αλλά, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, το πιο πιθανό είναι ότι ο κορονοϊός προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στην μύτη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της οσφρητικής ικανότητας των νευρώνων.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη επιθεωρηθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, τα απλά τεστ όσφρησης στο σπίτι θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμιες προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού.

-: https://www.yahoo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Σε ποια αντικείμενα επιζεί έως 28 ημέρες όταν κάνει ψύχρα

Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης

Related posts

Νέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας ανιχνεύει εγκεφαλικές αλλαγές σε ασθενείς με long COVID

admin

«Σήμα κινδύνου» για διαβήτη, η στυτική δυσλειτουργία στους νέους

admin

Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, σύμφωνα με τους γιατρούς

admin

Η εισπνοή ρύπανσης με βάση τον άνθρακα είναι θανατηφόρα – Μελέτη

admin

Αρθροσκόπηση: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις στους τένοντες του ώμου

admin

Ανεύρυσμα αορτής: Φάρμακα για την χοληστερίνη μπορεί να μας προστατεύουν από τη ρήξη

admin

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να «φρενάρει» την σκλήρυνση κατά πλάκας

admin

Τι να τρώτε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

admin

Πόνος στον αυχένα: Πως να τον αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους

admin

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η μητέρα, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

admin

Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

admin

Διαβήτης: Τι είναι και τι προσφέρει ο νέος δείκτης γλυκαιμικής ρύθμισης TIR

admin