Αν δεν μπορείς να μυρίσεις αυτές τις δύο μυρωδιές, μπορεί να έχεις COVID-19

Date:

Ως ένα από τα πιο παράξενα συμπτώματα της νόσου COVID-19, η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, ένα πρόσφατο άρθρο στους The New York Times ανέφερε ότι έως και το 87% των ασθενών βιώνει αυτό το σύμπτωμα.

Και, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, περίπου στο 25% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, το πρώτο και μοναδικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η απώλεια της όσφρησης.

Επειδή αυτό το σύμπτωμα (ο ιατρικός όρος είναι ανοσμία) μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικός δείκτης για τη διάγνωση, ερευνητές στην Ινδία διεξήγαγαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν εκείνες τις μυρωδιές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καλύτερους δείκτες για την COVID-19.

Μπορείτε να μυρίσετε την μέντα και το καρυδέλαιο;

Επειδή η μελέτη προήλθε από την Ινδία, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε αρώματα που ήταν πιο συχνά σε ινδικά νοικοκυριά. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν δυσκολία να μυρίσουν την μέντα και το καρυδέλαιο ήταν πιθανότερο να έχουν κορονοϊό.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 25 οσμές, επιλέγοντας τελικά πέντε για χρήση στο πείραμα, με τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν πιο εξοικειωμένοι: καρυδέλαιο, κάρδαμο, μάραθος, μέντα και σκόρδο. Στη συνέχεια βαθμολόγησαν τα αρώματα με βάση την ισχύ και την οικειότητα και ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο τεστ, το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να αναδημιουργήσουν στο σπίτι.

Τελικά, ανακάλυψαν μειωμένη όσφρηση σε περίπου 50% των -κατά τ’ άλλα- ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19. Από τα πέντε αρώματα, η μέντα και το καρυδέλαιο ήταν εκείνα που οι συμμετέχοντες με ορονοϊό είτε δεν μπορούσαν να μυρίσουν καθόλου, είτε τις αναγνώριζαν λανθασμένα ως κάτι άλλο. Συγκεκριμένα:

  • Το 36,7% και το 22,4% των ασθενών δεν αναγνώρισαν σωστά την μέντα και το καρυδέλαιο αντίστοιχα.
  • Το 24,5% των ασθενών δεν μπόρεσε να μυρίσει καν την μέντα και το 20,4% δεν μπορούσε να μυρίσουν καθόλου το καρυδέλαιο.

COVID-19: Γιατί οι ασθενείς χάνουν την όσφρηση

Τα άτομα με παθήσεις στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αντιμετωπίζουν συχνά “συμφόρηση, καταρροή και άλλα ρινικά συμπτώματα”, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο νευρικό σύστημα αναγνώρισης αρωμάτων. Αλλά, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, το πιο πιθανό είναι ότι ο κορονοϊός προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στην μύτη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της οσφρητικής ικανότητας των νευρώνων.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη επιθεωρηθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, τα απλά τεστ όσφρησης στο σπίτι θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμιες προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού.

-: https://www.yahoo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Σε ποια αντικείμενα επιζεί έως 28 ημέρες όταν κάνει ψύχρα

Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: H Ελλάδα σαρώνει στα προγνωστικά του televoting

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας 7-9 και 11 Μαίου. Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11/5 συνεχίζονται πυρετωδώς και το πρώτο πλούσιο υλικό έχει κλέψει τις εντυπώσεις στα social media. Ανάμεσα στα στοιχήματα για

Η Ελένη Μενεγάκη με ατημέλητο λουκ – Το νέο καρέ που ανέβασε από τις πασχαλινές της διακοπές

Ένα νέο φωτογραφικό καρέ από τις πασχαλινές της διακοπές θέλησε να μοιραστεί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Ελένη Μενεγάκη

Μικρό Ταρανδάκι: Απαγόρευσα στους γονείς μου να το δουν, αποκαλύπτει ο δημιουργός και πρωταγωνιστής

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ δεν θέλει ο πατέρας και η μητέρα του, να δουν όλα όσα του συνέβησαν

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί GALA Μιχάλης Αεράκης Πουλώντας λαχεία και σε οικοδομές, πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής του Σασμού 03.05.2024, 19:30 1 ΣΧΟΛΙΑ Ο Μιχάλης Αεράκης έδωσε μία συνέντευξη στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τις δουλειές που έκανε παλαιότερα, αλλά και το γεγονός ότι θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρωβουλή. «Αυτό

Κατερίνα Παναγοπούλου: “Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι”

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι» Παρασκευή, 3.5.2024, 21:18 Zappit@ZAPPIT_ "Αν ανοίξεις την "πόρτα" στη ζωή σου, μετά δεν θα υπάρχει τέλος, ούτε είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις a la carte". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Vita και

Ο Πέτρος Γαϊτάνος “καίει” τον Στέφανο Κασσελάκη: “Πολύς ντόρος για το τίποτα”

"Η τραπ μουσική είναι φαινόμενο της εποχής. Είναι χάσιμο χρόνου να σπαταλήσουμε λόγια και σκέψη για αυτό", σχολιάζει ο Πέτρος Γαϊτάνος.

6 Εντυπωσιακά καθημερινά παπούτσια Zara για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι μια μεταβατική περίοδος κι αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο ντύσιμο. Ειδικά μάλιστα όταν ψάχνουμε τι παπούτσια να φορέσουμε κάθε μέρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα δυσκολότερα. Μια ματιά όμως στη φετινή ανοιξιάτικη collection των Zara θα σου λύσει τους προβληματισμούς σου! Κι αυτό γιατί στα Zara βρήκαμε υπέροχα παπούτσια που μπορείς να

Αναστασία για τις κρίσεις πανικού: “Είναι το ψυχολογικό τίμημα της επιτυχίας”

"Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Έχω καθημερινά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι αποδεκτό. Σημασία έχει να μην τα αφήνεις να σε ρίχνουν", εξομολογείται η Αναστασία.

Πάνος Σταθακόπουλος: “Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη”

Πάνος Σταθακόπουλος: «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη» Παρασκευή, 3.5.2024, 17:54 Zappit@ZAPPIT_ "Με έχουν πληγώσει πάρα πολύ άνθρωποι που δεν το περίμενα, κυρίως στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα". Για όλους και για όλα μιλά ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα OnTime και τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα στοιχήματα

Το Netflix ετοιμάζει σόου όπου κωμικοί θα… κράζουν live τον Τομ Μπρέιντι

Το «Κράξιμο στον Τομ Μπρέιντι» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή του Πάσχα

Συγκινεί η Ρίτσα Μπιζόγλη για την απώλεια του πατέρα της

Η κοινή φωτογραφία και το λιτό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δημοσιογράφου.