Από τη Μαρία Κάλλας και τη Ρώμη μέχρι το Μπακού και το Ρίο – Η δική του ματιά στην τέχνη, τον πόνο και την υστεροφημία
Για τον Νίκο Φλώρο, η τέχνη δεν είναι απλώς δημιουργία ούτε μια διαδικασία που γεννιέται μέσα από την άνεση. Είναι αποτέλεσμα προσωπικού αγώνα, εμπειριών και, πολλές φορές, πόνου. Ο ίδιος μιλά στο vidcast People και τον Γιάννη Βίτσα για τη διεθνή πορεία των έργων του, αλλά και για το τι πραγματικά σημαίνει για εκείνον να αφήνει ένα έργο πίσω του.
Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Ντουμπάι: Το πρώτο γλυπτό παγκοσμίως που δημιουργήθηκε από τη φωνή της Κάλλας

Ποια είναι τα επόμενα σημαντικά βήματα στην καλλιτεχνική σας διαδρομή;
Νίκος Φλώρος: «Σε δεκαπέντε περίπου ημέρες στο αρχαιολογικό μουσείο της Ρώμης θα παρουσιαστεί το γλυπτό μου για τη Μαρία Κάλλας. Είναι πολύ σημαντική έκθεση γιατί γίνεται με το υπουργείο πολιτισμού της Ιταλίας. Μετά υπάρχει μία άλλη σημαντική έκθεση στο Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσει δουλειά Έλληνα καλλιτέχνη στο Αζερμπαϊτζάν. Μετά είναι μία έκθεση που θα τρέξει στη Βραζιλία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο».
Πίσω, όμως, από τις διεθνείς παρουσίες, ο Φλώρος βλέπει μια διαδρομή που δεν ήταν εύκολη.
«Δεν είναι τόσο απλή αυτή η δουλειά. Έργα μου βρίσκονται στη Μύκονο, έργα μου βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Περνάνε πολύ καλύτερα τα έργα μου από εμένα. Εγώ με ένα τρόπο υποφέρω στη ζωή μου. Όλο αυτό το πράγμα βγαίνει μέσα από αγώνα, που προϋποθέτει πόνο».
Και εξηγεί γιατί δεν πιστεύει στον μύθο του καλλιτέχνη που δημιουργεί ανέμελος:
«Δεν υπάρχει καλλιτέχνης, ο οποίος να είναι πάνω στο γιοτ δισεκατομμυριούχος να περνά καταπληκτικά και μετά να ξυπνά και να λέει “Πάω να ζωγραφίσω ένα πρόσωπο”».
Για τον ίδιο, η αξία ενός έργου βρίσκεται τελικά σε όσα μπορεί να μεταφέρει στις επόμενες γενιές.
«Δε με ενδιαφέρει η υστεροφημία το όνομα του Νίκου Φλώρου αν θα μείνει. Με ενδιαφέρει το έργο να μείνει και να περάσει τα μηνύματά του στις επόμενες γενιές γιατί για εμένα η τέχνη είναι σαν δούρειος ίππος. Περνά μέσα στο χρόνο».
Και καταλήγει με τη δική του φιλοσοφία: «Βλέπεις τη Νίκη της Σαμοθράκης. Δε ξέρεις ποιος είναι ο καλλιτέχνης αλλά περνά υψηλά ιδανικά. Η ουσία είναι αυτό! Πώς ο κάθε άνθρωπος θα γίνει ανώτερος από τον εαυτό του!»
- Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Βενετία μέσα από την τέχνη του Νίκου Φλώρου
- Ο Νίκος Φλώρος «Στα άκρα» με τη Βίκυ Φλέσσα
- Η Μέριλ Στριπ στην Επίδαυρο;