17ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο 2026: Το μέλλον της υγείας περνά από το φαρμακείο

Date:

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Με κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου «Το μέλλον της υγείας περνά από το φαρμακείο» ξεκινάει τις εργασίες του το 17ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, το Σάββατο 16 Μαΐου 2026 στο Creta Maris Resort στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Το συνέδριο διοργανώνει το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών και του Pharmaceutical Care Network Europe.

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου είναι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου & Κρήτης (Σ.Υ.Φ.Α.Κ.) και την οργάνωσή του έχει για ακόμη μία χρονιά η εταιρεία Noufio Communication Services.

Το «παρών» στο 17ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο θα δώσουν διακεκριμένοι επιστήμονες-ομιλητές, φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι φαρμακευτικών φορέων και φαρμακευτικών εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, το Σάββατο στις 19:00, θα γίνει η κεντρική ομιλία με θέμα «Pharmaceutical care: next directions in pharmacy practice – From medication supply to outcomes-driven services» από την Dr. Ivana Tadic, BPharm, MA, PhD, Postdoctoral Researcher, Department of Clinical Pharmacy, Innsbruck University, Austria.

Θα ακολουθήσει η βράβευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου το βραβείο θα παραλάβει η Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Σε ό,τι αφορά στο πλούσιο πρόγραμμα του συνεδρίου, αυτό περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση για τις «Εξελίξεις και προοπτικές του κοινοτικού φαρμακείου στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με συντονιστή τον κ. Αριστοτέλη Σκουντάκη, Πρόεδρο Δ.Σ. Φ.Σ. Ηρακλείου.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απόστολο Βαλτά, τον Πρόεδρο του ΙΔΕΕΑΦ & Α΄ Αντιπρόεδρο του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκα και τον Γενικό Γραμματέα του ΠΦΣ & Πρόεδρο του Φ.Σ. Χανίων κ. Εμμανουήλ Κατσαράκη. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι κ.κ. Δημήτριος Πενίδης, Πρόεδρος Φ.Σ. Λασιθίου, και Κώστας Βαρδιάμπασης, Πρόεδρος Φ.Σ. Ρεθύμνου.

3 στρογγυλά τραπέζια

  • «Τα Φαρμακεία ως Στρατηγικοί Εταίροι Καινοτομίας στην Υγεία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη» με συντονιστή τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλη Σκουντάκη. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (STEP-C) και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΔΑΠ/ΕΤΕΠ Κρήτης Α.Ε.), ο κ. Μιχάλης Παυλίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Εσωτερικό Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης & Πρόεδρος της Μονάδας Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας ΠΚ «Μῆτις», ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Μοριακής Βιολογίας (EMBC), και η κυρία Χρυσή Δασκαλάκη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης.
  • «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Δημόσια Υγεία ως εταίροι συνεργασίας για ποιοτική φροντίδα στην κοινότητα» με συντονιστή τον κ. Μάριο Σπανάκη, PharmD, PhD, Ακαδημαϊκό Συνεργάτη του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης & Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Σε αυτό συμμετέχουν οι κ.κ.: Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εμμανουήλ Συμβουλάκης, Αν. Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθυντής Κλινικής της Εργασίας ΠΑ.Γ.Ν.Η., και Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθυντής του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Π.Κ.
  • «Περσεφόνη – Πρόγραμμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» με συντονίστρια την κυρία Άρτεμη Καβουσανού, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει από την κυρία Ευγενία Κυνηγάκη, Κοινοτικό φαρμακοποιό, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χανίων & μέλος της Επιτροπής του ΠΦΣ για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ ο σχολιασμός θα γίνει από τον κ. Εμμανουήλ Κατσαράκη, Γενικό Γραμματέα του ΠΦΣ & Πρόεδρο του Φ.Σ. Χανίων, και την κυρία Σοφία Κατσαμάνη, Φαρμακοποιό, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

11 ομιλίες επιστημονικού & επαγγελματικού ενδιαφέροντος με θέματα:

  • «Ενδυνάμωση Φαρμακοποιών για τη Σύγκλιση της Φαρμακευτικής Φροντίδας στην Ευρώπη: Διά Βίου Μάθηση, Έρευνα και Ακαδημαϊκές Συνεργασίες»
  • «Το Φαρμακείο αλλάζει»

Η νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της συνεργασίας στην ανάπτυξη του φαρμακείου

Ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν;

  • «Ο Φαρμακοποιός στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2: τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στην εποχή των νέων θεραπειών»
  • «Φαρμακοεπαγρύπνηση στις Διάχυτες Διάμεσες Πνευμονοπάθειες: Σύγχρονες Προκλήσεις και Κλινική Πρακτική»
  • «Εμβολιαστική κάλυψη των φαρμακοποιών της Κρήτης» • «TOKOVYS Φαρμακευτική Αγωγή Διακοπής Καπνίσματος»
  • «Καινοτόμες φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη νέων θεραπειών έναντι των νευροεκφυλιστικών νόσων»
  • «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο ρόλος της συνεργασίας με τον φαρμακοποιό στα αναπνευστικά νοσήματα»
  • «HD Corner: Ο Αναβαθμισμένος Ρόλος του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
  • «Ψηφιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου συνταγολογίων του ΦΣΗ σε συνεργασία με το digiGOV και τη Βιβλιοθήκη του Παν. Κρήτης» με την προβολή βίντεο για την ανάδειξη αρχείων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου ως πιλοτικό αποθετήριο επιστημονικής έρευνας και πολιτισμικής κληρονομιάς.
  • «Το φαρμακείο στη ψηφιακή εποχή, ευκαιρίες και προκλήσεις» με την παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας για τη «Συνδυαστική ανάλυση του ψηφιακού μάρκετινγκ και της χορήγησης φαρμάκων στη φαρμακευτική αγορά και στη δημόσια υγεία: προοπτικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις»

Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα γίνει η παρουσίαση και βράβευση των τριών επικρατέστερων προτάσεων στον Διαγωνισμό Καινοτομίας για τις ιδέες που διαμορφώνουν το φαρμακείο του αύριο, όπου οι σύνεδροι θα συμμετάσχουν ενεργά στην τελική αξιολόγηση/κατάταξη των τριών πρώτων μέσω ψηφοφορίας κατά τις διεργασίες του συνεδρίου.

Παράλληλα θα λειτουργήσει πλούσια και ενημερωμένη έκθεση με προϊόντα και υπηρεσίες φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο θα λάβουν 12 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2026: Όλες οι λεπτομέρειες για τη σκηνική εμφάνιση του Akyla–H ιστορία πίσω από το Ferto

Η Ελλάδα διαγωνίζεται απόψε, Τρίτη 12 Μαΐου, στον Α’ Ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 στις 22:00. Ο Akylas θα εμφανιστεί στην 4η θέση στη σκηνή του Wiener Stadthalle, διεκδικώντας μια θέση στον Μεγάλο Τελικό με το εκρηκτικό «Ferto». Δείτε σε ποια θέση δίνουν τα στοιχήματα την

Μουλαζίμ: Ένα μήνα μετά τη γέννηση της κόρης μας, είχα αρχίσει να περπατάω. Τώρα είμαι εντελώς καλά

Η Νεσχάν Μουλαζίμ μίλησε για τη νέα καθημερινότητα που ζει ως μητέρα της 8,5 μηνών κόρης της, αποκαλύπτοντας πως αυτή η περίοδος είναι η πιο ευτυχισμένη της ζωής της. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Super Κατερίνα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσει μέχρι να αποκτήσει παιδί, τονίζοντας πως το ταξίδι προς τη μητρότητα δεν

Ηλιάνα Παπαγεωργίου για GNTM: Φέτος θα είμαι στην κριτική επιτροπή γιατί ο κόσμος ήθελε περισσότερα σχόλια στο τραπέζι

Ηλιάνα Παπαγεωργίου για GNTM: Φέτος θα είμαι στην κριτική επιτροπή γιατί ο κόσμος ήθελε περισσότερα σχόλια στο τραπέζι Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι οντισιόν, ανέφερε το μοντέλο για το τηλεοπτικό πρόγραμμα Στη θέση της κριτικής επιτροπής θα βρίσκεται στον νέο κύκλο του GNTM η Ηλιάννα Παπαγεωργίου. Το μοντέλο, που θα έχει διπλό ρόλο στο τηλεοπτικό

Ντέμι Μουρ: Πρέπει βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αν την πολεμήσουμε θα χάσουμε

Ντέμι Μουρ: Πρέπει βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αν την πολεμήσουμε θα χάσουμε Ντέμι Μουρ: Πρέπει βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αν την πολεμήσουμε θα χάσουμε Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε, γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει από πού προέρχεται η αληθινή τέχνη, πρόσθεσε η ηθοποιός Τρόπους συνεργασίας με την

Eurovision 2026 – Γιώργος Καπουτζίδης και Μαρία Κοζάκου έσβησαν τούρτα για τα 10 χρόνια κοινής παρουσίασης του διαγωνισμού

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο Α’ Ημιτελικός της Eurovision 2026, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου συναντήθηκαν με την ελληνική αποστολή και τους δημοσιογράφους σε ένα καφέ στη Βιέννη. Eurovision 2026 – Ακύλας: Διέρρευσε ολόκληρο το βίντεο από την πρόβα πριν τον Α’ Ημιτελικό Εκεί, τους

Survivor – Acun Ilicali: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος, το μυαλό μου είναι συνεχώς εκεί»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στο τραγικό ατύχημα που είχε ο παίκτης του Survivor στον Άγιο Δομίνικο αναφέρθηκε ο Τούρκος παραγωγός του ριάλιτι, Acun Ilicali. Survivor – Συγκλονίζει ο πατέρας του παίκτη στο Buongiorno: «Έχασε πολύ αίμα, το ότι έζησε είναι θαύμα» – Φαίη Σκορδά: «Έχουμε μουδιάσει όλοι» Όπως έχει γίνει γνωστό

Νίκος Ευαγγελάτος: Γιατί αποχωρεί εκτάκτως από το Live News; Η δήλωση για την οικογενειακή υποχρέωση

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μια προσωπική στιγμή μοιράστηκε με τους τηλεθεατές ο Νίκος Ευαγγελάτος το απόγευμα της Τρίτης. Λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους στο Live News, ο δημοσιογράφος ενημέρωσε το κοινό πως θα απουσιάζει από το πόστο του για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Η είδηση προκάλεσε άμεσο ενδιαφέρον, καθώς

Η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών (8/5), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ πραγματοποίησε ενημερωτικό webinar την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 με θέμα «Καρκίνος των Ωοθηκών: Σύγχρονα Δεδομένα και Ολοκληρωμένη Φροντίδα», αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της σωστής θεραπευτικής προσέγγισης και

Επανάσταση στη μακροζωία: Έρχεται το χάπι που μας κάνει για πάντα νέους

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Φανταστείτε ένα μέλλον όπου ένα μόνο χάπι θα μπορούσε να αντιστρέψει τη γήρανση και να μας κάνει για πάντα νέους, καθαρίζοντας τα κύτταρα του εγκεφάλου μας και αποκαθιστώντας στην ουσία ένα από τα πιο θεμελιώδη συστήματα επιβίωσης των κυττάρων μας. Αυτή η τολμηρή υπόσχεση για μακροζωία

Περπατάτε αργά; Το πρόβλημα μπορεί να είναι στην ακοή κι όχι στα πόδια σας

Μεγάλη μελέτη συνδέει τη μειωμένη ακοή με πιο αργό βάδισμα και αυξημένους κινδύνους για την υγεία Αν παρατηρείτε ότι περπατάτε πιο αργά σε σχέση με παλαιότερα, ίσως αξίζει να ελέγξετε την ακοή σας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας μεγάλης μελέτης της Apple σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία κατέγραψε σαφή συσχέτιση

Eurovision 2026: Το «κάλεσμα» του Γιώργου Καπουτζίδη στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό για τον Akylas

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη βραδιά στη Βιέννη, η ελληνική αποστολή ζητά τη συνδρομή των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Ο Γιώργος Καπουτζίδης, δίνοντας το σύνθημα για την αποψινή μάχη του Ά Ημιτελικού της Eurovision 2026, απευθύνεται σε όσους κατοικούν στις χώρες που συμμετέχουν αλλά και

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, εξετάζεται η μεταφορά του σε εξειδικευμένο κέντρο στις ΗΠΑ

Εκτός κινδύνου και σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο 22χρονος Σταύρος Φλώρος, παίκτης του Survivor, μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη χθες, 11 Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Acun Media έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του και παρακολουθείται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σε συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο που τον παρακολουθεί από