Καθαριστές αέρα και ανοιξιάτικες αλλεργίες: Τα βασικά λάθη που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους

Date:

Οδηγίες ειδικού για αποτελεσματικό φιλτράρισμα του αέρα και καλύτερο έλεγχο των αλλεργιογόνων την άνοιξη.

Οι καθαριστές αέρα αποτελούν μια ιδιαίτερα χρήσιμη λύση για όσους υποφέρουν από αλλεργικό συνάχι, ειδικά την άνοιξη, όταν η γύρη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Οι συσκευές αυτές φιλτράρουν τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, απομακρύνοντας μικροσωματίδια όπως η γύρη, η σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα.

Ωστόσο, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί, δεν αρκεί απλώς η αγορά τους. Ο τρόπος χρήσης παίζει καθοριστικό ρόλο. Η Μελάνι Κάρβερ, επικεφαλής του Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι αρκετοί χρήστες κάνουν λάθη που μειώνουν σημαντικά την απόδοση της συσκευής.

  • Διαβάστε επίσης – Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούν οι γονείς

Ανοιχτά παράθυρα: Ένα από τα πιο συχνά λάθη

Κατά την περίοδο της γύρης, η σύσταση των ειδικών είναι σαφής: τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά, ώστε να περιορίζεται η είσοδος αλλεργιογόνων στον χώρο.

Όπως εξηγεί η Μελάνι Κάρβερ, όταν ένας καθαριστής αέρα λειτουργεί κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, αναγκάζεται να φιλτράρει συνεχώς αέρα που εισέρχεται απευθείας από έξω. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητά του, καθώς οι συσκευές έχουν συγκεκριμένη δυνατότητα φιλτραρίσματος και προορίζονται για κλειστούς χώρους συγκεκριμένου μεγέθους.

Καθαριστές αέρα -Η συντήρηση που συχνά παραμελείται

Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο είναι η τακτική συντήρηση και κυρίως η αλλαγή των φίλτρων. Κάθε κατασκευαστής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες πρέπει να τηρούνται.

Η Κάρβερ τονίζει ότι τα φίλτρα πρέπει συνήθως να αντικαθίστανται κάθε δύο έως τρεις μήνες. Όταν το φίλτρο είναι βρώμικο, η συσκευή δεν μπορεί να συγκρατήσει αποτελεσματικά τα αλλεργιογόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να τα επαναδιοχετεύει στον αέρα, επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια και βήχα.

Η συνεχής λειτουργία κάνει τη διαφορά

Πολλοί χρησιμοποιούν τον καθαριστή αέρα μόνο για λίγες ώρες την ημέρα. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για τον έλεγχο της γύρης στο εσωτερικό περιβάλλον.

Η συνεχής λειτουργία επιτρέπει στη συσκευή να ανακυκλώνει και να φιλτράρει διαρκώς τον αέρα, μειώνοντας πιο αποτελεσματικά τα αλλεργιογόνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η γύρη εισέρχεται στο σπίτι μέσω ρούχων, παπουτσιών ή ακόμη και από το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.

Η Μελάνι Κάρβερ εξηγεί ότι ένας φορητός καθαριστής πρέπει να τοποθετείται στον χώρο όπου περνά κανείς τον περισσότερο χρόνο, όπως το υπνοδωμάτιο. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και την ισχύ της συσκευής, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για να φιλτραριστεί πλήρως ο αέρας.

Η σωστή τοποθέτηση και επιλογή συσκευής

Οι καθαριστές αέρα δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά σε κάθε χώρο. Είναι σημαντικό να επιλέγεται συσκευή κατάλληλη για το μέγεθος του δωματίου.

Η απόδοσή τους μετριέται με τον δείκτη CADR (Clean Air Delivery Rate), που δείχνει πόσο αποτελεσματικά απομακρύνουν τους ρύπους από τον αέρα. Αν μια συσκευή τοποθετηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που καλύπτει, η αποτελεσματικότητά της μειώνεται.

Εξίσου σημαντική είναι και η θέση της συσκευής. Δεν πρέπει να τοποθετείται πίσω από έπιπλα, κοντά σε τοίχους ή σε γωνίες, καθώς αυτό εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα. Οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετείται σε ανοιχτό σημείο, σε απόσταση περίπου 30 έως 90 εκατοστών από εμπόδια, ώστε να λειτουργεί σωστά.

Η καθαριότητα του χώρου παραμένει βασική

Ακόμη και ο καλύτερος καθαριστής αέρα δεν μπορεί να αντισταθμίσει έναν χώρο που δεν καθαρίζεται σωστά. Η σκόνη και η γύρη που συσσωρεύονται σε επιφάνειες μπορούν εύκολα να επανέλθουν στον αέρα με την παραμικρή κίνηση.

Η Κάρβερ επισημαίνει ότι δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το σκούπισμα ή ακόμη και η χρήση ανεμιστήρα μπορούν να σηκώσουν αυτά τα μικροσωματίδια στον αέρα. Για τον λόγο αυτό, η τακτική καθαριότητα βοηθά όχι μόνο στη μείωση των αλλεργιογόνων, αλλά και στη βελτίωση της απόδοσης της συσκευής, αποτρέποντας τη γρήγορη φθορά των φίλτρων.

ΠΗΓΗ: livescience

Φωτογραφία: istock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιατί νιώθουμε κουρασμένοι μετά από μερικές ώρες στον ήλιο – Τι μπορούμε να κάνουμε

Που οφείλεται η «κόπωση της παραλίας», σύμφωνα με μία αμερικανίδα οικογενειακή ιατρό. Νιώθετε εξαντλημένοι μετά από μια μέρα στον ήλιο; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι, ούτε είναι η ιδέα σας. Η κόπωση από τον ήλιο είναι αληθινό φαινόμενο και έχει πολλές αιτίες, αναφέρει μία ειδικός από τις ΗΠΑ. «Κατ’ αρχάς, ο ήλιος προκαλεί αφυδάτωση.

Αντιβιοτικά: Αλόγιστη και επικίνδυνη η χρήση τους σε όλες τις χώρες – Νέα παγκόσμια έρευνα

Σε όλες γίνεται κατάχρηση των πιο ισχυρών. Σε 6 στις 10 χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά που δεν συνιστά ο ΠΟΥ. Η κατάχρηση στα ισχυρά αντιβιοτικά δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ σε πολλές από αυτές λίγοι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζονται, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια

Αλτσχάιμερ: Τα 6 σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν έως και 20 χρόνια πριν τη διάγνωση

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία ευθύνεται για το 60%-80% των περιπτώσεων άνοιας, αρχίζει να προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά προβλήματα μνήμης και σκέψης. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν ξεκινά όταν εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα μνήμης και γενικά τα πρώτα σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν αρχίσει ακόμη

Διαβήτης τύπου 2: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα στους νεαρούς ενήλικες

Τι έδειξε η ανάλυση όλων των νέων διαγνώσεων μεταξύ 2011 και 2024 στην Αγγλία. Τι συμβαίνει στις μεγάλες ηλικίες. Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει ολοένα περισσότερους νέους ανθρώπους, ακόμα και 20άρηδες, ενώ μειώνεται στις μεγάλες ηλικίες, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία. Εξετάζοντας στοιχεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση

Η κολύμβηση μπορεί να βελτιώσει τον χρόνιο πόνο στη μέση – Τι έδειξε νέα μελέτη

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική κολύμβηση μία φορά την εβδομάδα μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Ο χρόνιος πόνος στη μέση αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και περιορίζοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα από φόβο μήπως επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους. Ωστόσο

Ιός του Δυτικού Νείλου: 14 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στη χώρα μας – Ποιοι δήμοι βρίσκονται «στο κόκκινο»

Σε ποιους δήμους έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα και ποιοι είναι υψηλού κινδύνου για την εμφάνισή τους. Δεκατέσσερις ανθρώπους αρρώστησε ο ιός του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ενώ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες τα κρούσματά του ήταν μόλις επτά. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών καταγράφηκαν στην Αττική, η οποία εφέτος έχει πρωτοφανή αριθμό

Οι αγωνιστές GLP-1 για διαβήτη και αδυνάτισμα αυξάνουν τον κίνδυνο τριχόπτωσης

Τα ευρήματα από τρεις νέες μελέτες. Πόσο συχνή είναι η αλωπεκία. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Οι αγωνιστές GLP-1, τα νέου τύπου φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το αδυνάτισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τριχόπτωση περισσότερο απ’ όσο άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες. Η πρώτη μελέτη έδειξε ότι

Το μαγικό αξεσουάρ για flat κοιλιά, δυνατή πλάτη και γερά πνευμόνια

FITNESS ΜΠΑΛΑ Εντάξτε στο γυμναστικό σας πρόγραμμα ασκήσεις με μπάλα σταθερότητας και απολαύστε τα οφέλη για τους κοιλιακούς σας, τη σταθερότητα, τη δύναμη και όχι μόνο Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη Μας αρέσει να βρίσκουμε νέους τρόπους να δουλεύουμε τον πυρήνα μας. Η ομάδα αυτών των μυών παρέχει σταθερότητα και δύναμη για όλα. Ο

Η πολλή τηλεόραση μετά τα 50 μπορεί να γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο ανθρώπων που περνούν ώρες μπροστά στην TV. Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπετε την ημέρα; Από την απάντησή σας ίσως εξαρτάται η μελλοντική υγεία του εγκεφάλου σας. Μία νέα μελέτη συσχετίζει την υπερβολική χρήση της TV στη μέση ηλικία με αισθητή συρρίκνωση των δομών του εγκεφάλου. Οι αλλαγές που

Πόσα χρόνια μπορούμε να ζήσουμε; Τα 156 είναι το νέο ανώτατο όριο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η θεωρητική δυνατότητα επιβίωσης του ανθρώπου ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες. Πόσα χρόνια μπορούμε να ζήσουμε; Πιθανόν πολύ περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που προσθέτει μερικές δεκαετίες στους προγενέστερους υπολογισμούς. Το να ζήσει κάποιος μέχρι τα 100 του χρόνια ή λίγο περισσότερο θεωρείται

Ενέσεις για αδυνάτισμα: Τι γίνεται με τη χαλάρωση του δέρματος και τη μυϊκή μάζα όταν χάνονται πολλά κιλά

Οι σύγχρονες θεραπείες για τo αδυνάτισμα μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματική απώλεια βάρους. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα, πότε εμφανίζεται η χαλάρωση και πώς μπορεί να περιοριστεί η απώλεια μυϊκής μάζας Η πρόσφατη εμφάνιση της Σαρλίζ Θερόν στην πρεμιέρα της ταινίας «The Odyssey» στο Παρίσι προκάλεσε πλήθος σχολίων για την εμφανώς πιο αδύνατη σιλουέτα της.

Μουντιάλ: Γιατί μερικοί παίκτες φορούσαν μάσκες – Τι τους προσέφεραν

Γιατί εμφανίστηκαν με μάσκες οι Djed Spence (φωτογραφία), Stefan Posch και Luca Zidane. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ), μερικοί παίκτες εμφανίστηκαν φορώντας ειδικές μάσκες, σχεδιασμένες να προστατεύουν ορισμένα σημεία του προσώπου τους. Η εμφάνισή τους έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που σπανίως συζητιέται στα γήπεδα: τον κίνδυνο τραυματισμού από τις συγκρούσεις μεταξύ των παικτών