Παρέμβαση ΠΟΥ: Η έλλειψη νοσηλευτών απειλεί τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη – 8 άξονες δράσης

Date:

Ο ΠΟΥ προχωρά σε στοχευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της έλλειψης νοσηλευτών στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας οκτώ βασικές πολιτικές κατευθύνσεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας . Το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ, εξέδωσε το πρώτο ενημερωτικό κείμενο πολιτικής, στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως επισημαίνεται, η υποστελέχωση σε νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Επιπλέον, επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική αντοχή των επαγγελματιών υγείας και δοκιμάζει τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των ίδιων των συστημάτων υγείας.

  • Διαβαστε επίσης: Η εξάρτηση της Ευρώπης από τους ξένους γιατρούς και νοσηλευτές αυξάνεται, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ

ΠΟΥ – Μια «ωρολογιακή βόμβα» για τα συστήματα υγείας

Ήδη από το 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στην Ευρώπη συνιστούν «ωρολογιακή βόμβα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έως το 2030 η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα σχεδόν ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών υγείας, με τους νοσηλευτές να αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εικόνα αυτή δεν προέκυψε αιφνιδιαστικά. Η έλλειψη νοσηλευτών είναι αποτέλεσμα πιέσεων που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια. Οι ανάγκες φροντίδας αυξάνονται διαρκώς,  ενώ, την ίδια στιγμή, το διαθέσιμο προσωπικό παραμένει περιορισμένο. Ο αυξημένος φόρτος εργασίας και η συνεχής πίεση (ψυχολογική, εργασιακή, οικονομική), οδηγούν σε  επαγγελματική εξουθένωση. Πολλοί νοσηλευτές αποχωρούν πρόωρα από το επάγγελμα, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος. Όσο μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευτών, τόσο αυξάνεται η πίεση σε όσους παραμένουν, γεγονός που οδηγεί σε νέες παραιτήσεις και διευρύνει περαιτέρω το έλλειμμα.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Χανς Χένρι Π. Κλούγκε, τόνισε ότι η επαρκής στελέχωση με νοσηλευτές δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «πολυτέλεια» ή «διοικητική λεπτομέρεια», αλλά ως «επένδυση κρίσιμης σημασίας» για την ασφάλεια των ασθενών και τη συνολική λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Αντιπροσωπεύουν άλλωστε περισσότερο από το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία,  συγκεκριμένα το 56%.  «Εάν τα κράτη είναι πράγματι προσηλωμένα στην προστασία των ασθενών», πρόσθεσε, «οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό είναι αριθμητικά επαρκές και σωστά εκπαιδευμένο».

Πού βρίκσεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Health at a -: Europe 2024, η οποία εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και βασίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (2022–2023), τουλάχιστον 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν έλλειψη νοσηλευτών.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλή αναλογία ενεργών νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους.

Ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται περίπου στους 8–9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης κινείται περίπου στο μισό, γεγονός που αποτυπώνει διαχρονικό έλλειμμα στελέχωσης.

Η «ασφαλής στελέχωση»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στον  όρο «ασφαλής στελέχωση», τον οποίο ορίζει ως τη διασφάλιση του κατάλληλου αριθμού νοσηλευτών, με το σωστό επίπεδο εκπαίδευσης και δεξιοτήτων και επαρκή υποστήριξη, ώστε να μπορούν να παρέχουν ποιοτική και ασφαλή φροντίδα. Στο αυτό το πλαίσιο, η έννοια αυτή έχει δύο διαστάσεις.

Σε στρατηγικό επίπεδο, αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό: πόσοι νοσηλευτές εκπαιδεύονται, πώς χρηματοδοτείται η εκπαίδευση και η απασχόλησή τους, καθώς και πώς κατανέμεται και διατηρείται το ανθρώπινο δυναμικό στο σύστημα υγείας. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφορά την καθημερινή πράξη: να βρίσκονται οι κατάλληλοι επαγγελματίες, στον σωστό χώρο και χρόνο, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Οι οκτώ άξονες δράσης

Στο επίκεντρο της παρέμβασης του ΠΟΥ βρίσκονται οκτώ βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός σταθερού και βιώσιμου πλαισίου στελέχωσης.

1. Αναγνώριση της κρισιμότητας του ρόλου των νοσηλευτών για την ασφάλεια των ασθενών

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η ποιότητα της φροντίδας και η προστασία των ασθενών εξαρτώνται άμεσα από τον αριθμό, τις δεξιότητες και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών. Εάν τα συστήματα υγείας δεν προστατεύουν το προσωπικό από την επαγγελματική εξουθένωση, τη σωματική καταπόνηση και την ψυχική επιβάρυνση, τότε υπονομεύεται και η ασφάλεια των ίδιων των ασθενών.

2. Διαχείριση της πολυπλοκότητας του συστήματος υγείας

Η στελέχωση δεν επηρεάζεται μόνο από τον αριθμό των εργαζομένων. Συνδέεται με τη χρηματοδότηση, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, την οργάνωση των ομάδων φροντίδας και τη διαρκώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα των περιστατικών. Δεν υπάρχει μία απλή ή άμεση λύση. Απαιτείται συντονισμένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

3. Μακροπρόθεσμη και κοινή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων

Η βιώσιμη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να βασιστεί σε αποσπασματικές παρεμβάσεις. Κυβερνήσεις, εργοδότες, ρυθμιστικές αρχές, επαγγελματικοί φορείς, συνδικάτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οφείλουν να συνεργαστούν συστηματικά και σε βάθος χρόνου. Η σταθερότητα της πολιτικής κατεύθυνσης είναι κρίσιμη.

4. Αξιοποίηση αξιόπιστων και «έξυπνων» δεδομένων

Η λήψη αποφάσεων πρέπει να βασίζεται σε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού, τον φόρτο εργασίας και τις πραγματικές ανάγκες φροντίδας. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι αποφάσεις για τη στελέχωση πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστα και επικαιροποιημένα στοιχεία. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, που να «επικοινωνούν» μεταξύ τους και να δίνουν σαφή εικόνα της κατάστασης. Όσο πιο ακριβή και οργανωμένα είναι τα εθνικά δεδομένα, τόσο πιο αποτελεσματικός μπορεί να είναι και ο συνολικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός στον τομέα της υγείας

5. Ενίσχυση της παρακολούθησης και της λογοδοσίας

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι δεν αρκεί να ανακοινώνονται στόχοι για καλύτερη στελέχωση. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες που να ορίζουν πόσο προσωπικό χρειάζεται σε κάθε δομή και με ποια κριτήρια. Παράλληλα, τα κράτη οφείλουν να παρακολουθούν συστηματικά αν αυτοί οι κανόνες τηρούνται και να δημοσιοποιούν τα στοιχεία. Μόνο έτσι μπορεί να ελέγχεται αν οι δεσμεύσεις εφαρμόζονται στην πράξη. Διαφορετικά, οι εξαγγελίες παραμένουν θεωρητικές και δεν οδηγούν σε πραγματική αλλαγή.

6. Στοχευμένες και ορθολογικές επενδύσεις

Η χρηματοδότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτούνται κατάλληλα κίνητρα, θεσμικοί κανόνες και μηχανισμοί, που να καθιστούν την επαρκή στελέχωση σταθερή πρακτική και όχι περιστασιακή επιλογή.

7. Ποιοτική εκπαίδευση και συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη

Η εκπαίδευση πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κλινικές ανάγκες, ενώ η διαρκής επιμόρφωση να επιτρέπει στους νοσηλευτές να εξελίσσουν δεξιότητες και να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό της φροντίδας. Ένα καλά καταρτισμένο προσωπικό μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στις αποφάσεις στελέχωσης.

8. Ενίσχυση της ηγεσίας των νοσηλευτών

Είναι σημαντικό οι νοσηλευτές να έχουν λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τη δουλειά τους και την οργάνωση της φροντίδας. Όταν συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και στη διαχείριση του προσωπικού, οι λύσεις που εφαρμόζονται είναι πιο ρεαλιστικές και ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες κάθε μονάδας υγείας.

Συνολικά, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης υποστελέχωσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μεμονωμένη πολιτική επιλογή. Απαιτείται συνολικός ανασχεδιασμός του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται, χρηματοδοτείται και στηρίζεται η εργασία των νοσηλευτών, στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Φωτογραφία: istock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης αποκάλυψε τα δύο περιστατικά που τον τάραξαν στο Ιράν

Για τις δύο επεισοδιακές εμπειρίες που έζησε στο Ιράν πριν από 4 χρόνια μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο Παναγιώτης Μπουγιούρης στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά». Όπως ανέφερε ο ηθοποιός «η μία περίπτωση ήταν όταν ήμουν στο σετ για το γύρισμα και έρχονται κάποια κορίτσια από το Ιράν, που ήταν βοηθητικοί ηθοποιοί, για να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία με

Πώς μπορείτε να δουλέψετε πραγματικά τους δικέφαλους για πιο δυνατά χέρια

Το να αποκτήσετε μεγαλύτερους δικέφαλους είναι ένας από τους πιο συχνούς στόχους στο γυμναστήριο. Και όχι άδικα. Τα δυνατά χέρια δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης. Σας βοηθούν να κουβαλάτε ψώνια, να σηκώνετε τα παιδιά σας και γενικά να εκτελείτε σχεδόν κάθε κίνηση του πάνω μέρους του σώματος μέσα στη μέρα. Τι είναι οι δικέφαλοι; Για

28 Φεβρουαρίου – Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διεκδίκηση για 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Η Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2026 αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ζωής για τους περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που ζουν με κάποιο σπάνιο νόσημα. Παρότι πρόκειται για μια ασθενοκεντρική δράση, που καθοδηγείται από την ίδια την κοινότητα των ασθενών, το μήνυμά της αφορά ολόκληρη την κοινωνία:

Η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z εγκαταλείπουν τα σχέδια μετακόμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z, σύμφωνα με πληροφορίες, ακύρωσαν τα σχέδιά τους να μετακομίσουν στην αγγλική επαρχία. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, 44 ετών, φέρεται προηγουμένως να εξερευνούσε την πολυτελή περιοχή των Cotswolds για να χτίσει ένα νέο σπίτι μαζί με τον σύζυγό της, ράπερ Jay-Z, 56, και την κόρη τους Blue Ivy, 14, καθώς και τα

HPV – Εμβολιασμός: Η Ελλάδα μένει πίσω στους στόχους του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας έως το 2030

Μόλις το 52% των κοριτσιών στην Ελλάδα ολοκληρώνει τον εμβολιασμό για τον HPV έως τα 15 έτη, ενώ η χώρα στοχεύει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047. Περίπου 630.000 γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 60.000 άνδρες αναπτύσσουν καρκίνους που οφείλονται στον Ιό των

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν μοτίβα εθισμού συγκρίσιμα με τον καπνό, λένε οι ερευνητές

Νέα μελέτη από τα πανεπιστήμια Μίσιγκαν, Χάρβαρντ και Ντιουκ, παρομοιάζει τις στρατηγικές της βιομηχανίας τροφίμων, σχετικά με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με εκείνες της καπνοβιομηχανίας. Ερευνητές από τα πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, Χάρβαρντ και Ντιούκ,  υποστηρίζουν ότι  το «κόλλημα» με τα  υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων σνακ, των ζαχαρούχων ποτών, των έτοιμων γευμάτων και πολλών ειδών γρήγορου φαγητού, είναι πολλά παρπάνω

Οστική πυκνότητα – Πώς να επιβραδύνετε την απώλεια

Υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε την απώλεια της οστικής πυκνότητας και να διατηρήσουμε την υγεία του σκελετού μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Η οστική πυκνότητα και η συνεχής αναδιαμόρφωση των οστών αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη και την ανανέωση του σκελετού μας καθώς μεγαλώνουμε, καθιστώντας τη δομική τους υγεία ζωτικής σημασίας για έναν

Μηνιγγίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα, αίτια και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας ενδέχεται να έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες ή και να αποβεί μοιραία. Η μηνιγγίτιδα ορίζεται ως η σοβαρή φλεγμονή των μηνίγγων, των μεμβρανών δηλαδή που προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αν και μπορεί

Κινητό: Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει το doomscrolling το βράδυ

Γιατί δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να διαβάζετε ειδήσεις αργά τη νύχτα, σύμφωνα με τους ειδικούς στον ύπνο. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που διαβάζουν ειδήσεις αργά τη νύχτα, όταν μπαίνουν στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν, ξανασκεφθείτε το. Μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το «doomscrolling», όπως αποκαλείται αυτή η συνήθεια, μπορεί να δημιουργήσει

Σπάνιες Παθήσεις: Εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία των σπάνιων αιματολογικών νεοπλασμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων και τιμάται την τελευταία μέρα του Φλεβάρη (28/2). Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου (28/2), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση

Καρκίνος: Απέτυχε η μελέτη με την πρώτη εξέταση αίματος που ανιχνεύει 50 μορφές της νόσου

Το τεστ Galleri δεν πέτυχε τα προσδοκώμενα οφέλη στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Ένα τεστ αίματος που ανιχνεύει δεκάδες μορφές καρκίνου, δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του σε μεγάλη, βρετανική μελέτη στην οποία δοκιμάστηκε. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Η ελπίδα ήταν ότι το τεστ Galleri θα μπορούσε

Καρκίνος του πνεύμονα: Μπορεί η επιθετική μορφή του, να μετατραπεί σε χρόνια νόσο; Ο Δρ. Ιωάννης Μούντζιος απαντά

Ο Δρ. Ιωάννης Μούντζιος, Παθολόγος – Ογκολόγος έχει διακριθεί διεθνώς για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.  Η γνωστή δημοσιογράφος, Νανά Παλαιτσάκη, είχε την τύχη να συναντήσει τον κ. Μούντζιο και να παρακολουθήσει την ομιλία του, στο 10ο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, όπου μίλησε για την αξία των κλινικών μελετών και τον