Ποια συστατικά βοηθούν στο κρυολόγημα?

Το κρυολόγημα, οι γρίπες, οι ιώσεις, είναι συχνά φαινόμενα του χειμώνα, αλλά και όχι μόνο! Γι’αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε  ποιες τροφές και ποια συστατικά βοηθούν στο να αναρρώσουμε πιο γρήγορα ή ακόμα και να προστατευτούμε είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά μας.

Γκρέιπ σιτ: Είναι εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ, περιέχει βιταμίνη C και προανθοκυανιδίνες. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιιικό και δρα κατά των φλεγμονών. Καλό είναι να μη λαμβάνεται από άτομα που έχουν ευερέθιστο έντερο και υποφέρουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Μύρτιλο: Με τη λήψη του επιτυγχάνεται καλή εξισορρόπηση στο αιμοποιητικό σύστημα (σίδηρος, αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης) και επομένως ενισχύεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα και δρα ως εφιδρωτικό.

Ακάι μπέρι: Το μούρο acai βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος. Παράλληλα ενισχύει το κυκλοφορικό και τον αιματοκρίτη, ο οποίος σε πολύ έντονες ιώσεις είναι χαμηλός.

Εχινάκεια: Είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες, έχει αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικάφάρμακα,όπωςηκορτιζόνη.

Ελευθερόκοκκος / Σιβηριανό τζίνσενγκ: Λειτουργεί ως τονωτικό έναντι της κόπωσης, αλλά δεν ενδείκνυται σε άτομα που έχουν πρόβλημα με το καρδιαγγειακό σύστημα(π.χ.υπέρταση).

Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα σε βάμμα ή ως συστατικό μείγματος καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον βήχα, ενώ ανακουφίζει το αναπνευστικό, αφού είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική. Δεν ενδείκνυται η χρήση της από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ζαμπούκος: Είναι αποχρεμπτικό και βλεννολυτικό και ηρεμεί τον βήχα. Το αφέψημά του είναι εφιδρωτικό, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κρυολογήματα, συνάχι, βρογχίτιδα και πυρετούς. Οι γαργάρες από το έγχυμά του ανακουφίζουν τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο.

Λινέλαιο: Είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και παρέχει σημαντική βοήθεια ενάντια στα συμπτώματα της γρίπης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία των ορμονών και του κυκλοφορικού. Έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση .

Πράσινο τσάι: Είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βοηθά στην πέψη και ενισχύει ελαφρώς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Συμβουλή: Αν υπάρχει πρόβλημα με εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας, που προκαλούν ορισμένες ιώσεις, καλό είναι να ξεκινήσετε με το μαύρο τσάι και εν συνεχεία να περάσετε στο πράσινο και τέλος στο λευκό.

Τίλιο: Ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, δρα ευεργετικά ενάντια στις αϋπνίες και απαλλάσσει από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Σπιρουλίνα: Πρόκειται για «θαυματουργό φύκι» που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Για τους λόγους αυτούς, η λήψη της βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβιοτικά: Φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια τα οποία βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς επίσης φέρεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό και μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον επίμονο βήχα.

Ο μάραθος μπορεί να καταναλωθεί και ωμός, αλλά το καλύτερο σε ένα κρυολόγημα είναι να φτιάξετε ένα τσάι που από σπόρους μάραθου.

Σκόρδο: Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική προσθήκη ως μπαχαρικό σε τροφές όπως η σούπα. Έχει αντιμικροβιακές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες και μπορεί να σας ανακουφίσει εν μέρει από τη ρινική συμφόρηση.

Τζίντζερ: Έχετε στομαχόπονο; Ναυτία; Το τζίντζερ είναι ιδανικό για να απαλύνει τα συμπτώματα αυτά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Δοκιμάστε να το προσθέσετε τριμμένο ή σε μορφή σκόνης σε άλλες τροφές.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στην μείωση των βλαβών που προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή αποτρέπει το ανοσοποιητικό σας σύστημα από το να λειτουργεί σωστά και μπορεί να συμβάλλει στο κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά και σε πιο σοβαρές ασθένειες.

Εσπεριδοειδή

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη λήψη της βιταμίνης ακριβώς με το πρώτο σημάδι της ασθένειας, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά περίπου μία ημέρα.

Αν τρώτε πολλά εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ή αν στίβετε λεμόνι και λάιμ στις τροφές σας) θα πάρετε άφθονη βιταμίνη C. Μην ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να το “παρακάνετε”, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρετε υπερβολική δόση βιταμίνης C. Οτιδήποτε σώμα σας δεν χρησιμοποιεί, το αποβάλλει.

Μανιτάρια

Όλα τα είδη μανιταριών περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, μαζί με κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Μπανάνα: Οι μπανάνες αφομοιώνονται εύκολο από το στομάχι. Είναι τροφή που βοηθάει με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και διάρροια, που συχνά συνοδεύουν τη γρίπη. Οι μπανάνες μαζί με το ρύζι, το μήλο και το φρυγανισμένο ψωμί, συνθέτουν την διατροφή BRAT (Banana, Rice, Apple, Toast), την οποία πολλοί γιατροί συστήνουν ως βασικό “όπλο” κατά την ανάρρωση από τις στομαχικές διαταραχές και όταν πλέον το στομάχι είναι έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι στερεές τροφές.

Χυμοί λαχανικών: Ένα ποτήρι από χυμό λαχανικών με χαμηλό νάτριο θα ενισχύσει άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσετε ταχύτερα τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αν αναζητάτε κάτι πιο γλυκό, επιλέξτε φρέσκους χυμούς φρούτων.

Στήθος γαλοπούλας χωρίς πέτσα

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως αυτές στο στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στην των τροφών που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το χοιρινό κρέας είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη και από διατροφικές πηγές χωρίς κρέας, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά.

Κοτόσουπα: Είναι θρεπτική και ενυδατική. Υπάρχουν επίσης κάποιες σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η σούπα με κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος και έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζεστή κοτόσουπα μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των μικροσκοπικών τριχών στις ρινικές διόδους (ρουθούνια) να προστατεύουν το σώμα από την εισαγωγή -μέσω της εισπνοής- βακτηρίων και ιών.

Ποια συστατικά βοηθούν στο κρυολόγημα? | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι ευχήθηκε στην Καινούργιου για τα γενέθλιά της

Τα γενέθλιά της έχει σήμερα, Πρωτομαγιά, η Κατερίνα Καινούργιου και δεν έχει σταματήσει να δέχεται ευχές από τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Η Δέσποινα Βανδή μπήκε ξανά στην κουζίνα – Η συνταγή για τα τσουρέκια που ξετρέλαναν τη Μενεγάκη

Η Δέσποινα Βανδή μπήκε ξανά στην κουζίνα της για να φτιάξει την καθιερωμένη της συνταγή, όπως κάθε χρόνο, τα αγαπημένα της τσουρέκια που έχουν ξετρελάνει τους πάντες. Η όμορφη τραγουδίστρια ανέβασε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης 1/5, μια φωτογραφία μέσα από την κουζίνα της, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και έγραψε: «Τσουρέκια, ήρθε η

Χριστίνα Παππά για τη σχέση της με τη νύφη της, Άννα Μπεζάν: Πήρε χρόνο, της έλεγα μία συμβουλή και είχε άρνηση

Της είχα πει «θέλεις να σε δω σαν νύφη μου ή σαν κόρη μου;» πρόσθεσε η ηθοποιός

Νίνο και Ζόζεφιν έκαναν ξανά ο ένας τον άλλο unfollow στο Instagram – Η αινιγματική ανάρτηση του τραγουδιστή

Νίνο και Ζόζεφιν έκαναν ξανά ο ένας τον άλλο unfollow στο Instagram - Η αινιγματική ανάρτηση του τραγουδιστή Ελεύθερος επίσημα, έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής του ο Νίνο, μετά το unfollow στη Ζόζεφιν Ο Νίνο και η Ζόζεφιν έκαναν ξανά ο ένας τον άλλο unfollow στο Instagram, με τις φήμες που θέλουν τη σχέση τους

«Με κακοποίησε ψυχικά με χυδαίο και αισχρό τρόπο» – Η Γιάννα Τερζή αποκαλύπτει μια φρικτή εμπειρία από την Eurovision του 2018

Για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε από άτομο της ομάδας της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision το 2018, μίλησε η Γιάννα Τερζή. Η γνωστή τραγουδίστρια, καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, δήλωσε τα εξής, χωρίς να κατονομάσει, ωστόσο, τον άνθρωπο που την κακοποίησε: «Το τραγούδι πήγαινε σφαίρα. Δεν

Νικόλας Βαφειάδης: “Υπήρχαν κάποιες φορές τριβές και φόβος, ακόμα και τώρα”

Νικόλας Βαφειάδης: «Υπήρχαν κάποιες φορές τριβές και φόβος, ακόμα και τώρα» Όσα δήλωσε ο Νικόλας Βαφειάδης. Ο Νικόλας Βαφειάδης έδωσε συνέντευξη στην Real L!fe και στην Πολυξένη Καραμίχα και μίλησε για τα δύσκολα ρεπορτάζ που έχει καλύψει και αν έχει αρνηθεί ποτέ για οικογενειακούς λόγους. Ποια περίοδο όλης αυτής της πορείας σας θεωρείτε ότι ήταν

Θανάσης Κουρλαμπάς: “Ο Φοίβος με παρακάλεσε να μην αναφερθώ ξανά σε εκείνον, είναι ντροπή όλο αυτό”

Θανάσης Κουρλαμπάς: «Ο Φοίβος με παρακάλεσε να μην αναφερθώ ξανά σε εκείνον, είναι ντροπή όλο αυτό» "Είμαι υπερήφανος για τον γιο μου και ήθελα να το κοινωνήσω στον κόσμο, ώστε να παροτρύνω κι άλλους πατεράδες παιδιών που έχουν αυτό το ταλέντο να το δουν θετικά" τόνισε ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς έδωσε συνέντευξη στο

Τζούλια Αλεξανδράτου: «Έχω αλλεργία στους φτωχούς»

Ενδιαφεροντα ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ Τζούλια Αλεξανδράτου: «Έχω αλλεργία στους φτωχούς» Η Τζούλια Αλεξανδράτου πραγματοποίησε στο Instagram ένα Q&A και απάντησε στις ερωτήσεις των διαδικτυακών της φίλων Τζωρτζίνα Φράγκου 01.05.2024 | 21:59 Η Τζούλια Αλεξανδράτου πραγματοποίησε στο Instagram ένα Q&A και απάντησε στις ερωτήσεις των διαδικτυακών της φίλων. Μάλιστα, την ρώτησαν πόσα χρήματα έχει κερδίσει από τον