Δείτε τι συμβαίνει με το στοματικό διάλυμα και την πίεση στο αίμα

Date:

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα βακτήρια στο έντερό μας επηρεάζουν τη συνολική υγεία. Αλλά ίσως λιγότερο προφανής είναι η σύνδεση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας.

Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη σειρά μελετών συνδέθηκε η ασθένεια των ούλων και τη συσσώρευση ορισμένων βακτηρίων στο στόμα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις καρδιαγγειακές και τις αναπνευστικές παθήσεις.

Άλλη μελέτη έδειξε το πώς ένα συγκεκριμένο στοματικό βακτήριο θα μπορούσε να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και να τον κάνει πιο επιθετικό.

Αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, αλλά, όπως το έντερό μας, έτσι και το στόμα μας περιέχει επίσης “φιλικά” βακτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Ένα στοματικό μικροβίωμα σε καλή ισορροπία αυτών των διαφορετικών ειδών βακτηρίων μπορεί να είναι ασπίδα σε ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται συμβάλλει σε συστηματικές ασθένειες του στόματος και ολόκληρου του σώματος, όπως:

  • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Αλτσχάιμερ
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • παχυσαρκία
  • αθηροσκλήρωση
  • διαβήτης

Νέα έρευνα επισημαίνει ότι ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα βοηθά στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας βοηθώντας την μετατροπή των διατροφικών νιτρικών σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι η χλωρεξιδίνη, μια αντισηπτική ουσία στο στοματικό διάλυμα, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που παράγουν ΝΟ, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν την συστολική αρτηριακή πίεση (σ.σ. η “μεγάλη” πίεση κατά την μέτρηση).

Ο δρ. Nathan Bryan από το τμήμα Μοριακής και Ανθρώπινης Γενετικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον, ηγήθηκε της νέας έρευνας.

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Ο δρ. Bryan και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα άλλαξε τις στοματικές κοινότητες βακτηρίων και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε 26 υγιή άτομα. Μετά από 1 εβδομάδα, οι 26 εθελοντές της μελέτης επέστρεψαν στις συνήθεις πρακτικές στοματικής υγιεινής τους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από ξύσμα σάλιου και γλώσσας των συμμετεχόντων και μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση σε τέσσερα διαφορετικά σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης: στην αρχή, μετά από 7, μετά από 10 και μετά από 14 ημέρες.

Ο Bryan και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η χρήση χλωρεξιδίνης δύο φορές την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από 1 εβδομάδα χρήσης και η ανάκαμψη από τη χρήση οδήγησε σε εμπλουτισμό σε βακτήρια που μειώνουν τα νιτρικά στη γλώσσα.

“Η απόδειξη ότι η παρουσία βακτηρίων που παράγουν ΝΟ στη στοματική κοιλότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης μας δίνει έναν ακόμα στόχο για να βοηθήσουμε όσους ζουν με υπέρταση, σχολιάζει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Δύο στους τρεις ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για την υπέρταση δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την αρτηριακή τους πίεση. Αυτή η έρευνα μπορεί να παρέχει μια εξήγηση για το γιατί. Κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα για τη διαχείριση της υπέρτασης δεν στοχεύει στα βακτήρια που παράγουν ΝΟ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Και εξηγεί ότι το ΝΟ είναι ένα από τα πιο σημαντικά μόρια σηματοδότησης που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα.

Επειδή αυτό το μόριο βρίσκεται παντού “οι συστηματικές επιδράσεις των βακτηρίων που παράγονται από το στόμα μπορεί να έχουν άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία πέρα από τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης”, λέει ο Bryan.

-: https://www.medicalnewstoday.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

Μην πλένετε δόντια με στοματικό διάλυμα αν παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα: Δείτε τι συμβαίνει!

7 σπιτικές θεραπείες για να μην εκδηλωθεί καν ή να μείνει υπό έλεγχο η υπέρταση

Πόση πίεση έχετε; Δείτε αν είναι φυσιολογική και πότε είναι απειλητική για τη ζωή

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Καρλάκη: Οι πρώτες φωτό από τη βάφτιση του γιου της – Και το όνομα αυτού…

Σε στενό οικογενειακό κύκλο έγινε χθες το απόγευμα (18/5) η βάφτιση του γιου της Μαρίας Καρλάκη στη Μυτιλήνη.

Ενοχλημένη η Χρηστίδου με τα «πυρά» Χατζησοφιά εναντίον Καγιά: «Με σοκάρει πάρα πολύ…»

Η Σίσσυ Χρηστίδου δεν κατάφερε να κρύψει την ενόχλησή της όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανάρτηση της Άννας Χατζησοφιά που αφορούσε στη Βίκυ Καγιά και στην...

H Κλέλια Ανδριολάτου στο Φεστιβάλ των Καννών με λαμπερό εξώπλατο φόρεμα

Έλαμψε η Κλέλια Ανδριολάτου με την εντυπωσιακή της εμφάνιση στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών. Η Κλέλια Ανδριολάτου, η οποία πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη σειρά Maestro βρέθηκε στις Κάννες, μαζί με αρκετούς Έλληνες ηθοποιούς. Η Κλέλια Ανδριολάτου επέλεξε για την εμφάνισή της μια κίτρινη μονόχρωμη δημιουργία, ενώ πόζαρε στο κόκκινο χαλί, κάνοντας σχετική ανάρτηση στα social media.

Τζώνη Καλημέρης: “Το χασμουρητό κόστισε στη βαθμολογία της Μαρίνας Σάττι”

Ο Τζώνη Καλημέρης κάθισε στον καναπέ του Χαμογέλα και πάλι με την Σίσσυ Χρηστίδου και μεταξύ άλλων σχολίασε τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας

Νίκος Μάνεσης: “Δεν εκτιμώ καθόλου τον Λιάγκα αλλά είναι πιο έξυπνος από εμένα”

Ο Χάρης Λεμπιδάκης είναι καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» και δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τον παρουσιαστή

Τελικός Conference League: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλεσε τον μικρό Γιάννη Παπαστεφανάκη στο Ολυμπιακός

Ενδιαφεροντα ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Τελικός Conference League: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλεσε τον μικρό Γιάννη Παπαστεφανάκη στο Ολυμπιακός Ο μικρός οπαδός του ΠΑΟΚ, Γιάννης Παπαστεφανάκης έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων Τζωρτζίνα Φράγκου 19.05.2024 | 12:32 Ο μικρός οπαδός του ΠΑΟΚ, Γιάννης Παπαστεφανάκης έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων.

Μάνεσης: «Δεν εκτιμώ καθόλου τον Λιάγκα αλλά είναι πιο έξυπνος από εμένα»

Το σχόλιο που έκανε ο Νίκος Μάνεσης για τον Γιώργο Λιάγκα ερωτηθείς για τη σχέση τους, δείχνει ότι η κόντρα μεταξύ των δημοσιογράφων – παρουσιαστών συνεχίζεται. Ο Χάρης Λεμπιδάκης που βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τον παρουσιαστή για πρόσωπα της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τον

Ο Τριαντάφυλλος απαντά στον Δάντη: «Πώς γεμίζουν τα μαγαζιά αφού είμαι φάλτσος;»

Ο Τριαντάφυλλος απάντησε στις "αιχμηρές" δηλώσεις του Χρήστου Δάντη μέσα από ένα... Instagram βίντεο! Ο Χρήστος Δάντης παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Χαμογέλα και Πάλι και μεταξύ άλλων, έριξε τις "βόμβες" του κατά του Άρη Σοϊλέδη και του Τριαντάφυλλου. Χρήστος Δάντης: Ξεσπά κατά του Άρη Σοϊλέδη - «Είναι αναξιοπρεπής & βρίζει έναν άνθρωπο που...»

«Λύγισε» η Λένα Δροσάκη: «Την περίοδο της κρίσης είχα 50 λεπτά του ευρώ στην τσέπη για μέρες»

Η Λένα Δροσάκη μίλησε στην εκπομπή «Δύο στις Δέκα» από καρδιάς και μάλιστα δεν συγκράτησε τα δάκρυά της όταν έφερε στο μυαλό της τις δύσκολες στιγμές που βίωσε

«Ηappy birthday Mr. President»: Το τραγούδι της Μέριλιν Μονρόε στον Τζον Φ. Κένεντι που διήρκεσε μόλις 1 λεπτό και έγραψε ιστορία!

Είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της σταρ. Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδά με λάγνο βλέμμα και σχεδόν ψιθυριστά το περίφημο «Happy Birthday to You» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι στις 19 Μαΐου 1962 στο Madison Square Garden. Φορώντας το «The Happy Birthday dress» όπως έμεινε στην ιστορία, μεταξωτό και διάφανο, και χωρίς

Trendy μαγιό που αξίζει να τσεκάρεις από τα H&M αυτό το καλοκαίρι

Ήρθε η ώρα να πας τις διακοπές που τόσο περίμενες, όμως συνειδητοποίησες τελευταία στιγμή ότι δεν έχεις τα κατάλληλα μαγιό; Μην ανησυχείς καθόλου, φίλη μου! Είμαι εγώ εδώ για εσένα και σήμερα θα σε βοηθήσω να βρεις το πιο trendy μαγιό για να περάσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι! Πάμε να ξεκινήσουμε; Πιο κάτω μπορείς να δεις

5 τρόποι για να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων σε μόλις 30 λεπτά

Τα αίτια συγκέντρωσης υπερβολικού λίπους γύρω από την κοιλιά σχετίζονται κυρίως με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, την έλλειψη κίνησης και άσκησης. Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και επίσημα στο καλοκαίρι, συνεπώς, οι περισσότεροι προσπαθούν χάσουν τα περιττά κιλά των γιορτών, ούτως ώστε να βγουν πιο fit στις παραλίες. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχετε αρκετό χρόνο