Health

Δείτε τι συμβαίνει με το στοματικό διάλυμα και την πίεση στο αίμα

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα βακτήρια στο έντερό μας επηρεάζουν τη συνολική υγεία. Αλλά ίσως λιγότερο προφανής είναι η σύνδεση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας.

Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη σειρά μελετών συνδέθηκε η ασθένεια των ούλων και τη συσσώρευση ορισμένων βακτηρίων στο στόμα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις καρδιαγγειακές και τις αναπνευστικές παθήσεις.

Άλλη μελέτη έδειξε το πώς ένα συγκεκριμένο στοματικό βακτήριο θα μπορούσε να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και να τον κάνει πιο επιθετικό.

Αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, αλλά, όπως το έντερό μας, έτσι και το στόμα μας περιέχει επίσης “φιλικά” βακτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Ένα στοματικό μικροβίωμα σε καλή ισορροπία αυτών των διαφορετικών ειδών βακτηρίων μπορεί να είναι ασπίδα σε ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται συμβάλλει σε συστηματικές ασθένειες του στόματος και ολόκληρου του σώματος, όπως:

  • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Αλτσχάιμερ
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • παχυσαρκία
  • αθηροσκλήρωση
  • διαβήτης

Νέα έρευνα επισημαίνει ότι ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα βοηθά στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας βοηθώντας την μετατροπή των διατροφικών νιτρικών σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι η χλωρεξιδίνη, μια αντισηπτική ουσία στο στοματικό διάλυμα, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που παράγουν ΝΟ, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν την συστολική αρτηριακή πίεση (σ.σ. η “μεγάλη” πίεση κατά την μέτρηση).

Ο δρ. Nathan Bryan από το τμήμα Μοριακής και Ανθρώπινης Γενετικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον, ηγήθηκε της νέας έρευνας.

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Ο δρ. Bryan και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα άλλαξε τις στοματικές κοινότητες βακτηρίων και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε 26 υγιή άτομα. Μετά από 1 εβδομάδα, οι 26 εθελοντές της μελέτης επέστρεψαν στις συνήθεις πρακτικές στοματικής υγιεινής τους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από ξύσμα σάλιου και γλώσσας των συμμετεχόντων και μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση σε τέσσερα διαφορετικά σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης: στην αρχή, μετά από 7, μετά από 10 και μετά από 14 ημέρες.

Ο Bryan και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η χρήση χλωρεξιδίνης δύο φορές την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από 1 εβδομάδα χρήσης και η ανάκαμψη από τη χρήση οδήγησε σε εμπλουτισμό σε βακτήρια που μειώνουν τα νιτρικά στη γλώσσα.

“Η απόδειξη ότι η παρουσία βακτηρίων που παράγουν ΝΟ στη στοματική κοιλότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης μας δίνει έναν ακόμα στόχο για να βοηθήσουμε όσους ζουν με υπέρταση, σχολιάζει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Δύο στους τρεις ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για την υπέρταση δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την αρτηριακή τους πίεση. Αυτή η έρευνα μπορεί να παρέχει μια εξήγηση για το γιατί. Κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα για τη διαχείριση της υπέρτασης δεν στοχεύει στα βακτήρια που παράγουν ΝΟ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Και εξηγεί ότι το ΝΟ είναι ένα από τα πιο σημαντικά μόρια σηματοδότησης που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα.

Επειδή αυτό το μόριο βρίσκεται παντού “οι συστηματικές επιδράσεις των βακτηρίων που παράγονται από το στόμα μπορεί να έχουν άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία πέρα από τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης”, λέει ο Bryan.

-: https://www.medicalnewstoday.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

Μην πλένετε δόντια με στοματικό διάλυμα αν παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα: Δείτε τι συμβαίνει!

7 σπιτικές θεραπείες για να μην εκδηλωθεί καν ή να μείνει υπό έλεγχο η υπέρταση

Πόση πίεση έχετε; Δείτε αν είναι φυσιολογική και πότε είναι απειλητική για τη ζωή

Related posts

Η μόρφωση αυξάνει τη μακροζωία [μελέτη]

admin

Απώλεια ακοής: Οι πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι θεραπείας

admin

Καρκίνος: Ανισότητες στην εκπαίδευση και στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τη νόσο (μελέτη)

admin

Αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια: Πόσο ασφαλής είναι;

admin

Εξελιγμένη αγωγή με CAR T-λεμφοκύτταρα θεράπευσε τρία αυτοάνοσα νοσήματα

admin

Ο καρκίνος του προστάτη έχει δύο ξεχωριστούς τύπους – Τι αλλάζει στη θεραπεία

admin

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη είναι πλέον παχύσαρκοι

admin

Ένας ακόμη λόγος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

admin

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

admin

Wearables: Μπορεί μία συσκευή να μας κάνει πιο fit;

admin

Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί

admin

Σπάνιες παθήσεις: Χρειάζονται συχνά πολλά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση

admin