Επιστήμονες βρήκαν στις νυχτερίδες νέο κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια

Πότε εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός και τι ιδιότητες έχει. Τι σχέση έχει με τον κορωνοϊό SRS-CoV-2 που έχει προκαλέσει την πανδημία και ποιος είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών.

Είναι η είδηση που οι ειδικοί στη δημόσια Υγεία ανέμεναν, αλλά ταυτοχρόνως φοβόντουσαν. Ερευνητές εντόπισαν σε νυχτερίδες έναν νέο κορωνοϊό, ο οποίος μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ο κορωνοϊός αυτός μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Έχει επίσης ήδη την ικανότητα να διαφεύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια της COVID-19.

Ο νέος κορωνοϊός είχε εντοπιστεί μαζί με άλλους το 2020, σε νυχτερίδες στη Ρωσία. Οι πρώτες αναλύσεις δεν έδειξαν να συνιστά απειλή για τους ανθρώπους ο ιός Khosta-2, όπως ονομάστηκε.

Όπως όμως γράφουν οι επιστήμονες που τον εντόπισαν στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Pathogens, περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως η αρχική εκτίμηση ήταν λανθασμένη.

Η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη υγεία ήρθε όταν διαπίστωσαν ότι μπορούσαν εύκολα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Ένας άλλος κορωνοϊός που ταυτοχρόνως είχαν ανακαλύψει, ο Khosta-1, δεν είχε αυτή την ικανότητα.

Επιπλέον, για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα ο Khosta-2 προσκολλάται στην ίδια πρωτεΐνη (την ACE2) που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός, ο οποίος ευθύνεται για την παρούσα πανδημία.

«Οι πρωτεϊνικοί υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα είναι η «πόρτα» μέσω της οποίας αυτά μολύνονται», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Letko, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Αν ένας ιός δεν μπορεί μπει σε αυτή την «πόρτα», δεν μολύνει τα κύτταρα και δύσκολα θα προκαλέσει λοίμωξη».

Ανθεκτικός στα αντισώματα

Ο νέος κορωνοϊός Khosta-2 δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Ακόμα χειρότερα, όμως, όταν ο Dr. Letko τον εξέθεσε σε ορό από άτομα εμβολιασμένα κατά της COVID-19, αυτός δεν αδρανοποιήθηκε. Το ίδιο συνέβη και όταν τον εξέθεσε σε ορό από ανθρώπους που είχαν νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι απλούστατα δεν ήταν ευαίσθητος στα αντισώματα που είχε δημιουργήσει ο οργανισμός των ανθρώπων αυτών. «Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κυκλοφορούν ήδη ιοί στη φύση οι οποίοι δεν εξουδετερώνονται με τα υπάρχοντα εμβόλια», επισήμανε ο Dr. Letko.

Κίνδυνος ανασυνδυασμού

Ευτυχώς, υπάρχουν και μερικά καλά νέα – προς το παρόν τουλάχιστον, πρόσθεσε. Όπως συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, έτσι και ο νέος κορωνοϊός Khosta-2 δεν διαθέτει γονίδια που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, αν άρχιζε να κυκλοφορεί ευρέως και αναμιγνυόταν με τον κορωνοϊό της πανδημίας.

«Ο ανασυνδυασμός του RNA είναι κάτι ανησυχητικό», εξήγησε ο ειδικός. «Αν συγγενικοί ιοί εισβάλλουν στο ίδιο ζώο και στα ίδια κύτταρα, και «ανταλλάξουν» τα γονίδιά τους, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος, επικίνδυνος ιός. Αν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 επιστρέψει σε ζώα μολυσμένα με συγγενικούς του ιούς, τότε μπορεί να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζουμε. Σίγουρα όμως μπορεί να συμβεί».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor 2024: Κλείδωσε η τετράδα των μονομάχων, έρχεται ελληνοτουρκικός αγώνας – Δείτε βίντεο

Δύο "Κόκκινοι" και δύο "Μπλε" καλούνται να μονομαχήσουν για την παραμονή τους στον Άγιο Δομίνικο την 17η εβδομάδα του Survivor 2024, με την ομάδα της Δαλάκα να ισοφαρίζει σε 2-2 την ομάδα της Σταυρούλας. Τελευταία που βγήκε στον τάκο ήταν η Αναστασία Τσέρου η οποία μαζί με τον συμπαίκτη της Θοδωρή Τουρκογεώργο και τους αντιπάλους

Ματίνα Ζάρα για την προσωπική της ζωή: Όταν κλείνει ένας κύκλος, τελειώνει εκεί για μένα

Ματίνα Ζάρα για την προσωπική της ζωή: Όταν κλείνει ένας κύκλος, τελειώνει εκεί για μένα Ματίνα Ζάρα για την προσωπική της ζωή: Όταν κλείνει ένας κύκλος, τελειώνει εκεί για μένα Γενικά, οι άνθρωποι χωρίζουν, μένουν μόνοι τουος, κάνουν καινούργιες σχέσεις, πρόσθεσε η τραγουδίστρια Η Ματίνα Ζάρα μίλησε για τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα, αλλά

Survivor: Αυτοί είναι 4 μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την παραμονή τους

Τέταρτος αγώνας για την ασυλία απόψε στο Survivor με τους Κόκκινους και τους Μπλε να βάζουν τα δυνατά τους για να μη βρεθούν

Survivor: Έκλαψε με αναφιλητά η Ασημίνα – Ανησυχία για την παραμονή της στο παιχνίδι

Η Ασημίνα Χατζηανδρέου δεν βιώνει την καλύτερή της περίοδο στο Survivor, αφού ο τραυματισμός της στο χέρι την έχει αφήσει αρκετά

Συγκλονίζει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά»

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη έδωσε συνέντευξη στην Real L!fe όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τον μεγάλο πόνο που της προξένησε μια πρόσφατη συνεργασία της και πως την έκανε να βλέπει τα πράγματα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Πώς διαχειρίζεσαι τις δύσκολες συνεργασίες; ρώτησε η δημοσιογράφος Η αγαπημένη ηθοποιός αποκρίθηκε: «Οι αντοχές μου πια είναι πολύ περιορισμένες. Έχω βρεθεί

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι ποζάρει αισθησιακά στο μπάνιο της μόνο με το εσώρουχό της

LIFESTYLE 8 λ. πριν Νέο παράθυρο Συγκλονίζει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά» LIFESTYLE 31 λ. πριν Νέο παράθυρο Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι ποζάρει αισθησιακά στο μπάνιο της μόνο με το εσώρουχό της Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ 44 λ. πριν Νέο παράθυρο Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας 2/5/2024 ΕΛΛΑΔΑ 1 ω. πριν Νέο παράθυρο

“Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε στην άκρη του μυαλού της να ακουμπήσει σε έναν άνδρα”

Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα On Time και στην Σίσσυ Μενεγάτου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Survivor: “Ό,τι πει η Δαλάκα το κάνουν, την έχουν επιλέξει σαν μάνα που προσέχει τα παιδιά της”

Survivor: "Εδώ και πολύ καιρό η αρχηγός της Κόκκινης ομάδας είναι η Κατερίνα Δαλάκα". Τις ηγετικές ικανότητες της Κατερίνας Δαλάκα στο Survivor σχολίασαν οι Μπλε και συγκεκριμένα ο Φάνης Μπολέτσης και ο Θοδωρής Τουρκογεώργος. «Στην Κόκκινη ομάδα υπάρχει ξεκάθαρα μία ιεραρχία. Από την αρχή είχαμε καταλάβει ότι μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας όταν είναι να αναλάβουν