Ο απροσδόκητος παράγοντας που απειλεί την καρδιά των γυναικών

Μία σημαντική ανακάλυψη για την υγεία των γυναικών έκανε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology και συνδέει το ιστορικό υπογονιμότητας με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα παρουσιάζαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με όσες δεν είχαν παρόμοιο ιστορικό.

«Ανακαλύψαμε ότι το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας μαρτυρά πολλά για τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου», υποστηρίζει η συγγραφέας Emily Lau, MD, MPH, καρδιολόγος και διευθύντρια της Κλινικής Εμμηνόπαυσης, Ορμονών και Καρδιαγγειακών Παθήσεων του MGH. «Αν μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή όταν περνά στην εμμηνόπαυση, όλα είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή της», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σχέση της με την καρδιακή ανεπάρκεια δεν είχε μελετηθεί επαρκώς. Σε συνεργασία με το Women’s Health Initiative (WHI), η Lau και οι συνεργάτες της μελέτησαν για διάστημα 15 χρόνων τις περιπτώσεις 38.528 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Το 14% των συμμετεχουσών ανέφερε ιστορικό υπογονιμότητας. Στη μελέτη, η υπογονιμότητα σχετίστηκε με μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ποσοστό 16%.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο τύποι καρδιακής ανεπάρκειας: Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρητέο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) και καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF). Το κλάσμα εξώθησης είναι μια μέτρηση που σχετίζεται με το ποσοστό όγκου του αίματος που αντλείται από την αριστερή κοιλία της καρδιάς κατά τη διάρκεια κάθε παλμού. Ένα κλάσμα εξώθησης μικρότερο από 50% θεωρείται συνήθως μη φυσιολογικό ή μειωμένο.

Εξετάζοντας τις υποκατηγορίες, παρατηρήθηκε ότι συχνότερη είναι η εμφάνιση του HFpEF σε ποσοστό 27%, μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που απαντάται πολύ συχνά στις γυναίκες, ανεξάρτητα από το ιστορικό γονιμότητας.

Την τελευταία δεκαετία, το HFpEF (όταν ο καρδιακός μυς δεν χαλαρώνει καλά) σε αντίθεση με το HFrEF (όταν η αριστερή κοιλία δεν αντλεί καλά), έχει αναχθεί στην κυρίαρχη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας σε άνδρες και γυναίκες. Παραμένει, ωστόσο, εντονότερο στις γυναίκες. «Υπάρχουν προκλήσεις, γιατί ακόμη δεν κατανοούμε πλήρως πώς αναπτύσσεται και, επιπλέον, δεν έχουμε καλές θεραπείες», λέει η Lau.

«Δεν κατανοούμε γιατί, αλλά η αναδρομή στην πρώιμη αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις για τα αίτια», σημειώνει η Lau.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση της ομάδας ότι η συσχέτιση ανάμεσα στην υπογονιμότητα και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας παρέμενε, ανεξάρτητα από το εάν τελικά μία γυναίκα κατάφερνε να συλλάβει ή ακόμη και να γεννήσει.

Υπογραμμίζεται ότι η σύνδεση που αποκάλυψε η έρευνα είναι ανεξάρτητη από παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη στειρότητα. Από την έρευνα, δεν προκύπτει ότι οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου εξηγούσαν τη σχέση υπογονιμότητας και καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπροσθέτως, ερευνήθηκε εάν άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη στειρότητα, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, η ακανόνιστη έμμηνος ρύση και η πρώιμη εμμηνόπαυση, εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και της καρδιακής ανεπάρκειας, χωρίς τελικά να καταλήξουν σε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση.

Η Lau αναφέρει ότι ενδεχομένως να εμπλέκονται παράγοντες όπως η αγγειακή και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία. Στο μέλλον, επιθυμεί να διεξάγει μια μελέτη σε γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας, που θα περιλαμβάνει παραμέτρους άσκησης, αγγειακά μέτρα και πολλά άλλα, ώστε να λύσει το μυστήριο.

«Εμείς, ως επιστήμονες και γιατροί, αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η υπογονιμότητα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, όπως η υπέρταση και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά το αναπαραγωγικό ιστορικό δεν αποτελεί συνήθως μέρος της αξιολόγησης καρδιαγγειακού κινδύνου», λέει η Lau. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι τα 60 και η υπογονιμότητα εμφανίζεται κυρίως στις δεκαετίες των 20, 30 και 40, πολλοί γιατροί δεν κάνουν τη σύνδεση.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ιστορικό υπογονιμότητας, αλλά, αν γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα είχε ιστορικό, μπορούμε να την προειδοποιήσουμε για άλλους κινδύνους, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και άλλα».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη:

Μάτια: 7 σημάδια που αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας

Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: 3 πρακτικές λύσεις που ανακουφίζουν

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώτα Λύδια: H απομόνωση της 90χρονης μετά την τραγωδία, η τελευταία εμφάνιση & ο όρκος

Γιώτα Λύδια - Αποτέλεσε χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες στο λαϊκό τραγούδι και η πορεία της ήταν γεμάτη από επαγγελματικές επιτυχίες.  Σήμερα στα 90 της χρόνια η Παναγιώτα Μανταράκη όπως είναι το πραγματικό της όνομα, βρίσκεται απομονωμένη καθώς εκτός από τον αγαπημένο της σύζυγό Κώστα Δαμιανό, έχασε και τον αδελφό της. Τα

Νίκος Μπάρκουλης: Ερωτευμένος ξανά! Ο «διάλογος» με τον αξέχαστο πατέρα του που έγινε viral!

Ερωτευμένος ξανά είναι ο Νίκος Μπάρκουλης όπως αποκάλυψε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο tik tok.

Survivor: Μεικτά ματσαρίσματα σε κάθε αγώνισμα

Μια νέα ανακοίνωση φέρνει αναστάτωση αλλά ίσως «λύνει και τα χέρια» στις δύο ομάδες καθώς πλέον τα ματσαρίσματα μπορούν να

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: O Μηνάς θυμώνει με την Βούλα

Κυριακή, 28.4.2024, 16:07 Zappit@ZAPPIT_ Μην αρχίζεις τη μουρμούρα, απόψε στις 21.00 στον Alpha. Στο νέο επεισόδιο της κωμικής σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» απόψε, Κυριακή 28 Απριλίου στις 21:00, η Βέλη επιστρέφει στην Αθήνα, ο Μηνάς θυμώνει με την Βούλα, η Τούλα πηγαίνει τον πατέρα της στον Ηλία και η Ξένια με τον Μπάμπη βρίσκουν

Χρηστίδου: Έκανα μια ανάρτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια και μου έστελναν εικόνες της Παναγίας για να με φέρουν στα λογικά μου

Αφορμή από την «επίθεση» που έκανε ο Ηλίας Ψινάκης στη Μαίρη Συνατσάκη πήρε η Σίσσυ Χρηστίδου, το πρωινό της Κυριακής, προκειμένου να μοιραστεί με το τηλεοπτικό κοινό του MEGA την διαδικτυακή επίθεση που υπέστη και η ίδια στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό λόγω μιας ανάρτησης που έκανε στα social media σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο

Eurovision: Αναχώρησε για τη Σουηδία η Μαρίνα Σάττι – Τι είπε για το φόρεμά της

Για τη Σουηδία αναχώρησε το μεσημέρι η Μαρίνα Σάττι και τα μέλη της ελληνικής αποστολής, για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε από την Τρίτη 7 έως και το Σάββατο 11 Μαΐου 2024. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ελληνική αποστολή αναμένεται να κάνει την πρώτη της πρόβα στη σκηνή

Η πρώτη δήλωση της Μαλού για τη φονική συμπλοκή στο κέντρο που εμφανίζεται – «Δούλευα και άκουσα αυτό που άκουσαν και οι υπόλοιποι»

Αιματηρή συμπλοκή έγινε τα ξημερώματα της Κυριακή έξω από νυχτερινό κέντρο του Αμαρουσίου με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και δυο τραυματίες. Ο θάνατος του νεαρού διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται τα δυο άτομα που τραυματίστηκαν. Παράλληλα οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Στο συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο εμφανίζεται η Μαλού

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή έξω από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Μαλού

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή έξω από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Μαλού έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1. Στο βίντεο φαίνεται η ένταση που επικράτησε έξω από το μαγαζί επί της Λεωφόρου Κηφισίας και καταγράφηκε το αιματηρό περιστατικό με πρωταγωνιστές τον 20χρονο που τελικά υπέκυψε στα τραύματα που έφερε