Κορωνοϊός: Γιατί χρειάζονται έλεγχο για διαβήτη όσοι αναρρώνουν από την COVID-19

Date:

Τι δείχνουν σημαντικές, μεγάλες μελέτες για την επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο και κρίσιμο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Έως σήμερα έχουν μολυνθεί και νοσήσει περισσότερα από 491 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 6,17 εκατομμύρια ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός παραμένει μια παγκόσμια απειλή για την κοινωνία μας, όσο και αν τα τελευταία στελέχη Omicron 1 και Omicron 2 παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. Τα σημαντικότερα από τα νοσήματα αυτά είναι:

  • Η υπέρταση
  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

«Φαίνεται πώς τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 ή και να καταλήξουν. Όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, ο κίνδυνός τους είναι τριπλάσιος ή ακόμα και τετραπλάσιος», λέει ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής του Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital, πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ.

Επιπλέον, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ενδέχεται να απορρυθμίσει σοβαρά έναν ήδη υπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί ακόμα να εμφανίσει συμπτώματα ενός οξέος ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη σε μη διαβητικά άτομα, «λόγω της τοξικής επίδρασης του ιού SARS-CoV-2 στα β-κύτταρα του παγκρέατος», εξηγεί ο δρ Μελιδώνης.

Η μακροχρόνια COVID

Σύμφωνα με πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα, η συσχέτιση της COVID-19 με τον διαβήτη φαίνεται πως λαμβάνει νέα διάσταση. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη μετά τη νόσηση από κορωνοϊό σε μη διαβητικά άτομα, στο πλαίσιο του συνδρόμου Long-COVID.

Ειδικότερα, στα τέλη Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The  Lancet μεγάλη μελέτη, στην οποία συγκρίθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη:

  • Σε 180.000 άτομα που νόσησαν από COVID-19, για ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους
  • Σε 8 εκατομμύρια εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

Ο κίνδυνος εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη σε όσους είχαν νοσήσει από COVID-19 ήταν κατά 40% αυξημένος. Στο 99% των περιπτώσεων επρόκειτο για τύπου 2 διαβήτη. Επιπλέον, η αύξηση του κινδύνου παρουσίαζε διακύμανση από 31% έως και πάνω από 100% αναλόγως με την παρουσία ή μη παραγόντων κινδύνου όπως:

  • Η ηλικία
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • Ο προδιαβήτης
  • Η βαρύτητα της COVID-19

Ο ρόλος της βαρύτητας της COVID

Στην πραγματικότητα, όσο πιο βαριά είχαν περάσει οι ασθενείς την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στον έναν χρόνο παρακολούθησης.

Πιο αναλυτικά, στους αναρρώσαντες που χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο ήταν αυξημένος κατά 173%. Σε όσους όμως χρειάσθηκαν και διασωλήνωση ήταν αυξημένος κατά 273%!

Η αντίστοιχη αύξηση σε όσους είχαν νοσήσει ήπια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν 25%.

Ανάλογα ευρήματα είχε γερμανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε την ίδια περίοδο στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Σε αυτήν συγκρίθηκε η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε:

  • 35.856 ασθενείς με COVID-19 έναν χρόνο μετά τη νόσησή τους
  • 35.856 ασθενείς που εκδήλωσαν άλλες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού

Σε αυτή τη μελέτη υπήρχε κατά 30% αυξημένη επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό που νόσησε.

Οι πιθανές αιτίες

«Πολλές είναι οι πιθανολογούμενες αιτίες για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στο πλαίσιο του συνδρόμου Long-COVID», λέει ο δρ Μελιδώνης. «Έχει περιγραφεί η ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης και επηρεασμένης ινσουλινοέκκρισης και στους μη διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι νόσησαν και ανάρρωσαν. Οι φλεγμονώδεις κυτταροκίνες και ο παράγων TNF-a παραμένουν σε αυξημένη έκφραση ακόμη και μετά τη νοσηλεία και μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και ινσουλινοαντίσταση». Τα β-κύτταρα του παγκρέατος είναι υπεύθυνα για την έκκριση ινσουλίνης.

Σε καταστάσεις, εξ άλλου, που χαρακτηρίζονται από παρουσία χρόνιας φλεγμονής (όπως η παχυσαρκία, η σπλαχνική συσσώρευση λίπους κ.λπ) η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει αυτήν τη χρόνια φλεγμονή ακόμη και μετά τη νοσηλεία. Έτσι, μπορεί να ευνοήσει την ινσουλινοαντίσταση, που είναι παθογενετικός πυλώνας για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Πιθανολογείται επίσης αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης ACE2 στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να εισβάλλει στα κύτταρα του ανθρώπου. Η αυξημένη έκφρασή της στα β-κύτταρα του παγκρέατος συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο τοξικής δράσης του ιού σε αυτά και, ως εκ τούτου, μειωμένη έκκριση ινσουλίνης.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι προαναφερθείσες μελέτες πρόσθεσαν αρκετά νέα στοιχεία για τη σχέση COVID-19 και διαβήτη ιδιαίτερα στη φάση της Long-COVID. Υπάρχουν, βέβαια, πολλά αναπάντητα ερωτήματα ακόμη.

Κατ’ αρχάς, είναι άγνωστο εάν ο διαβήτης μετά την COVID-19 είναι προϋπάρχων προδιαβήτης ή μη γνωστός διαβήτης, ο οποίος εμφανίζεται μετά τη νοσηλεία γι’ αυτήν ως συνέπεια της ανοσολογικής υπερδραστηριοποίησης και όλων αυτών των παραγόντων που περιγράφηκαν ανωτέρω. Άλλα ερωτήματα είναι τα εξής:

  • Είναι διαβήτης μετά την COVID-19 αναστρέψιμος;
  • Ποια είναι η βέλτιστη αγωγή για την αντιμετώπισή του;
  • Για πόσο διάστημα μετά τη νοσηλεία παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισής του;
  • Μήπως οι ασθενείς που τον εκδηλώνουν χωρίς να έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του, χρειάζονται πληρέστερο ορολογικό έλεγχο, έλεγχο αυτοαντισωμάτων και c-πεπτιδίου για την πιθανότητα ύπαρξης άλλου τύπου διαβήτη;

Απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος των αναρρωσάντων

Ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά, τα δεδομένα των νέων μελετών υποδηλώνουν ότι είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος για διαβήτη των ασθενών που νοσεί ο κορωνοϊός.

«Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται ανά τακτά διαστήματα έως έναν χρόνο μετά τη νοσηλεία», τονίζει ο δρ Μελιδώνης. «Δεν έχουμε δεδομένα για αυξημένη εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μετά τον πρώτο χρόνο».

Ο έλεγχος του διαβήτη πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

  • Μέτρηση του σακχάρου νηστείας και
  • Δίωρη καμπύλη σακχάρου

«Όπως φαίνεται, η κατάσταση Long-COVID, τελικά, επιφυλάσσει πολλές νέες εκπλήξεις ακόμα και για τα άτομα που νόσησαν ελαφρά. Και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι σίγουρα πλέον μία από τις εκπλήξεις αυτές», καταλήγει ο δρ Μελιδώνης.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μεξικάνικο ρύζι με γαρίδες, καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια

ΥΛΙΚΑ Για τις γαρίδες: 500 γρ. γαρίδες (21/25), καθαρισμένες 1 κ. γ. κύμινο 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή, καυτερή ½ κ. γ. μαύρο πιπέρι Για το ρύζι: 3 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες 1 κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες 1

Λιγκουίνι με μανιτάρια

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. μακαρόνια λιγκουίνι 1 κ. σ. βούτυρο ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 3 Χ 195 γρ. συσκευασίες κομμένα μανιτάρια “Bonduelle” 1/2 κ. γ. μαύρο πιπέρι 1/4 φλ. κονιάκ 1/3 φλ. κρέμα γάλακτος 1/3 φλ. περίπου νερό των μακαρονιών ½ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη

5 μοναδικές ταινίες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε κινημτογράφο

Υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες που αναδεικνύουν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα μέχρι και σήμερα, όπως είναι ο ρατσισμός, οι κοινωνικές ανισότητες, η ομοφοβία, η μισαλλοδοξία. Σ’ ένα βαθμό, οι κοινωνίες έχουν αλλάξει, προχωρώντας στην προάσπιση των ελευθεριών, της αυτοδιάθεσης, ακόμη και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Εξάλλου, κατά την διάρκεια των αιώνων έγιναν σημαντικοί αγώνες, προκειμένου

Εμφυτεύματα στήθους και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Τι αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οι γυναίκες που βάζουν εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί και να διατρέχουν μικρότερο. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή πρόσφατη

Αθ. Εξαδάκτυλος: Οι γυναίκες με ενθέματα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο μαστού

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πλαστικός χειρουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με τη νέα προειδοποιητική οδηγία που εξέδωσε ο FDA για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης πλακωδών καρκινωμάτων ή λεμφωμάτων από τη χρήση εμφυτευμάτων στήθους, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (1 στις 10.000 για τα λεμφώματα και ακόμα πιο

Ελένη Μενεγάκη: Η νέα φωτό χωρίς ίχνος μακιγιάζ & το σχόλιο όλο νόημα: «Το μυαλό ταξιδεύει…»

Απενοχοποιημένη πλέον και απαλλαγμένη από το άγχος να είναι πάντα στην... πένα σε κάθε δημόσια εμφάνισή της, η Ελένη Μενεγάκη τον τελευταίο καιρό μας έχει συνηθίσει σε φωτογραφίες της όπου ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ.  Ένα τέτοιο πρωινό ήταν και το σημερινό για την όμορφη παρουσιάστρια που θέλησε να πει την «καλημέρα» της στους διαδικτυακούς της

Τα σικ μονόχρωμα κοστούμια Ηλιάκη – Μαλέσκου και το απίθανο τζιν παντελόνι της Καραβάτου

Σε event συναντήθηκαν πρόσφατα η Μαρία Ηλιάκη, η Ιωάννα Μαλέσκου αλλά και η Κατερίνα Καραβάτου. Οι τρεις παρουσιάστριες έλαμψαν με την παρουσία τους κι εμείς «κολλήσαμε» με τα απίθανα σύνολα που επέλεξαν για αυτή τη βραδιά. Μαγνήτισαν τα βλέμματα και φυσικά όχι άδικα αφού τόσο η Μαρία Ηλιάκη όσο και η Ιωάννα Μαλέσκου, που ακολουθούν

Σίσσυ Χρηστίδου για την αντιπαράθεση Λιάγκα – Πετρογιάννη: “Ένιωσα τόσο αμήχανα και άσχημα για αυτό το κορίτσι”

"Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι της γίνεται αυτή η επίθεση εκείνη την ώρα τελείως άστοχα", τόνισε η Σίσσυ Χρηστίδου για το περιστατικό στον αέρα του ΑΝΤ1.

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: “Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο”

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: «Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο» Σάββατο, 18.5.2024, 11:43 Zappit@ZAPPIT_ "Η εμφάνισή της Μαρίνας Σάττι δεν μου άρεσε καθόλου και το ρούχο είναι σαν σακούλα σκουπιδιών" δήλωσε ο Περικλής Κονδυλάτος. Ο Περικλής Κονδυλάτος έκανε δηλώσεις στο I Love Σου Κου και στην Χριστίνα

Διδυμότειχο: Στο σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου ή σε παθολογικά αίτια θα αποδοθεί ο θάνατος του 4μηνου βρέφους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Το μωράκι μεταφέρθηκε από τους γονείς του νεκρό τα ξημερώματα στο νοσοκομείο – Δεν προκύπτουν στοιχεία δηλωτικά ασθένειας, εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, ενώ έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια YGEIAMOU.GR TEAM 18/05/2024 15:01:06 Στο σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου θα αποδοθεί ο θάνατος του 4μηνου βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό από τους γονείς του χθες τα

Red Bull Cliff Diving: Πώς να προπονηθείς για βουτιές από τα 27 μέτρα

To Red Bull Cliff Diving έρχεται στη Λίμνη Βουλιαγμένη στις 24-26 Μαΐου 2024.   Φοβάσαι τα ύψη; Πως θα σου φαινόταν αν έπρεπε να βουτήξεις στο νερό από τα 27 μέτρα; Οι περισσότεροι δεν θα το τολμούσαν… και τους καταλαβαίνουμε. Ένα άλμα από τέτοιο ύψος δεν είναι εύκολη υπόθεση και ακόμα και οι πιο καταξιωμένοι

Σχίζας: «Όταν χώρισα δεν το είπα στο παιδί μου, το έμαθε από τα sites»

Ο Στάθης Σχίζας απάντησε σε ερωτήματα για το J2US, αλλά και για την δεκάχρονη κόρη του. Χαρακτήρισε τη σχέση μαζί της «άριστη» και υπογράμμισε πως «όσο μεγαλώνει γίνεται καλύτερη». Στην ερώτηση αν συζητά μαζί της απάντησε ότι συζητά «όσο πρέπει να κάνει κανείς με ένα παιδί». «Θέλω να τη βάζω να σκέφτεται, αλλά όχι να