DNA ηλικίας 10.000 ετών, το αρχαιότερο που έχει βρεθεί στη Νότια Αφρική, δείχνει τη γενετική συνοχή της χώρας

Date:

Σε μια νέα σημαντική μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία αποκωδικοποίησαν τα γονιδιώματα 13 ατόμων που έζησαν πριν από 1.300 και 10.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του αρχαιότερου ανθρώπινου γονιδιώματος από τη Νότια Αφρική.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην έρευνα του αρχαίου DNA που προσπάθησε να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος», αναφέρει το interestingengineering. Αποδεικνύεται ότι οι σύγχρονες εθνοτικές ομάδες είναι γενετικά παρόμοιες με τους αρχαίους προγόνους τους. Επιπλέον, η μελέτη αυτή ανοίγει περισσότερες πόρτες για την εξερεύνηση της ανθρώπινης ιστορίας σε μια από τις πιο ποικιλόμορφες περιοχές του κόσμου: τη Νότια Αφρική.

Η Victoria Gibbon, καθηγήτρια βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει ότι οι ερευνητές επέλεξαν το καταφύγιο του Oakhurst λόγω της ύπαρξης 40 ανθρώπινων τάφων και διατηρημένων αντικειμένων, όπως πέτρινα εργαλεία ηλικίας 12.000 ετών.

«Τέτοιες τοποθεσίες είναι σπάνιες στη Νότια Αφρική και το Oakhurst βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση των μετακινήσεων και των σχέσεων των τοπικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια σχεδόν 9.000 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές, λόγω της παλαιότητας του υλικού που συνέλεξαν, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνολογίες και μεθόδους για να ανακατασκευάσουν το DNA. Χρησιμοποίησαν μια μέθοδο αλληλούχισης που βασίζεται στη χρήση ανιχνευτών που είναι συμπληρωματικοί με την αλληλουχία-στόχο, λειτουργώντας σαν άγκιστρο που επιτρέπει τον ειδικό εμπλουτισμό γονιδίων ή γονιδιωμάτων ενδιαφέροντος, όπως εξηγείται σε άλλο ακαδημαϊκό έγγραφο.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι η κατασκευή ενός πληθυσμιακού δέντρου με βάση τις συχνότητες αλληλομόρφων σε αρχαίους και σημερινούς πληθυσμούς τούς επιτρέπει να τοποθετήσουν τα εννέα άτομα που αλληλουχήθηκαν σε ένα παναφρικανικό εξελικτικό πλαίσιο.

Οι αρχαίοι Νοτιοαφρικανοί μοιάζουν πολύ με τους σύγχρονους

Παραδόξως, αυτά τα δείγματα από τη Νότια Αφρική και εκείνα από την Ευρώπη κατέδειξαν μια εντυπωσιακή διαφορά. «Παρόμοιες μελέτες από την Ευρώπη αποκάλυψαν ένα ιστορικό γενετικών αλλαγών μεγάλης κλίμακας λόγω των ανθρώπινων μετακινήσεων τα τελευταία 10.000 χρόνια. Αυτά τα νέα αποτελέσματα από τη νοτιότερη Αφρική είναι εντελώς διαφορετικά και υποδηλώνουν μια μακρά ιστορία σχετικής γενετικής σταθερότητας».

Έτσι, τα παλαιότερα γονιδιώματα από το καταφύγιο Oakhurst μοιάζουν πολύ με τις ομάδες San και Khoekhoe που ζουν σήμερα στην περιοχή, τονίζει η έρευνα, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ευρώπη.

Η πιο πρόσφατη αλληλουχία αρχαίου DNA από τη Νότια Αφρική αμφισβητεί μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη που γεννήθηκε από ένα περιορισμένο αλλά πολυάριθμο σύνολο δεδομένων. Γεφυρώνει ένα κενό στη γενετική έρευνα αντλώντας από μια πλούσια δεξαμενή γονιδίων που είναι διαθέσιμη στη Νότια Αφρική, για να συνεχίσει να δημιουργεί συνδέσεις μέσα στον χρόνο.

Η μελέτη με τίτλο «9.000 χρόνια γενετικής συνέχειας στη νοτιότερη Αφρική αποδεικνύονται στο καταφύγιο Oakhurst« δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τηλεθέαση: Υψηλές «πτήσεις» για την Εθνική Ελλάδας παρά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ

Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση για τη διοργάνωση του 2026.

Φαίη Σκορδά: Έκλεψε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της στην πασαρέλα

Η Φαίη Σκορδά έκλεψε τις εντυπώσεις το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, περπατώντας στην πασαρέλα στα πλαίσια του Athens Fashion Week, που φιλοξενήθηκε

Η εκθαμβωτική εμφάνιση της Φαίης Σκορδά στην παραρέλα της Athens Fashion Week

Η Φαίη Σκορδά κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, καθώς εμφανίστηκε στην πασαρέλα στο πλαίσιο του Athens Fashion Week, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο Καπνεργοστάσιο. Η δημοφιλής παρουσιάστρια πήρε μέρος στο fashion show της δημιουργού Χριστίνας Ζαφειρίου, που παρουσίασε τη νέα της συλλογή γεμάτη κομψότητα και σύγχρονη αισθητική. Ανάμεσα

Hμέρα γεμάτη χαμόγελα για Βασιλική Μιλλούση και Λευτέρη Πετρούνια: Γιόρτασαν τα γενέθλια της μικρής Σοφίας

Μια μέρα γεμάτη συναίσθημα ήταν η χθεσινή για τη Βασιλική Μιλλούση και τον Λευτέρη Πετρούνια, καθώς η πρωτότοκη κόρη τους, Σοφία, γιόρτασε τα γενέθλιά της. Το ζευγάρι των σπουδαίων αθλητών έχει καταφέρει με τα χρόνια να δημιουργήσει μια δεμένη και τρυφερή οικογένεια, όπου οι δύο τους κόρες, η Σοφία και η Λένια, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

3 βασικές ενδείξεις ότι η σχέση σας οδεύει προς το τέλος

Οι χωρισμοί σπάνια συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνήθως χτίζονται αργά, σταδιακά, μέσα από μικρές λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Όταν είστε βαθιά δεσμευμένοι στη σχέση σας, είναι πιο εύκολο να συνεχίζετε μηχανικά τη ρουτίνα παρά να αντιμετωπίζετε όσα δεν λειτουργούν πια. Αν όμως δώσετε προσοχή στα μικρά σημάδια, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα

Γάλα σόγιας, βρώμης, αμυγδάλου: Τα φυτικά γάλατα είναι πολλά, αλλά ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Το ψυγείο με τα γάλατα δεν θυμίζει πια σε τίποτα την εποχή όπου η επιλογή γινόταν βάσει ενός απλού διαχωρισμού: «Πλήρες ή άπαχο». Σήμερα οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς στα γαλακτομικά μπορείτε να βρείτε και φυτικά γάλατα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε αριθμό τα ζωικά. Με όλη αυτή την ποικιλία, γεννιέται ένα βασικό

ΕΕ: Πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο που καθυστερεί τον τύπου 1 διαβήτη

Διπλασιάζει τον χρόνο έως την πλήρη εκδήλωση της νόσου. Πόσα χρόνια χωρίς ινσουλίνη κερδίζουν οι ασθενείς. Θετική γνωμοδότηση για το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη του τύπου 1 διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά, εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Ο τύπου 1 διαβήτης είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή προκαλείται από επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος

Εξαφανίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες την επόμενη τηλεοπτική σεζόν – Ανησυχητική η κατάσταση για τους τρανς χαρακτήρες

Ενδιαφεροντα ΛΟΑΤΚΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ Εξαφανίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες την επόμενη τηλεοπτική σεζόν – Ανησυχητική η κατάσταση για τους τρανς χαρακτήρες Η τηλεόραση έχει τη δύναμη να αλλάξει αντιλήψεις και το έχει ήδη αποδείξει. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να το κάνει. Ή αν θα αφήσει σχεδόν τους μισούς queer χαρακτήρες της να χαθούν στο

Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη – «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ

Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη - «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη - «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ Η Μελάνι Σιράζ καταγγέλλει αντισημιτικές επιθέσεις μετά το viral βίντεο του

Δανάη Μπάρκα για την ονομαστική γιορτή του Φίλιππου Τσαγκρίδη: Τους φίλους μας που αγαπάμε, τους γιορτάζουμε πάντα

Η παρουσιάστρια και ο επιχειρηματίας είχαν απαθανατιστεί τον Φεβρουάριο του 2024 να φιλιούνται σε κλαμπ

Τσιμτσιλή: «Είμαι καλό παιδί αλλά όχι θύμα, δεν πατάω επί πτωμάτων»

Στην κάμερα της εκπομπής της Σίσσυς Χρηστίδου, “Χαμογέλα και πάλι” και τη δημοσιογράφο Ρέα Ιωάννου παραχώρησε δηλώσεις η Σταματίνα Τσιμτσιλή το Σάββατο όπως είδαμε στον αέρα του MEGA. Μέσα σε όλα, μάλιστα, η παρουσιάστρια της πρωινής ζώνης του Alpha αναφέρθηκε τόσο στην αυτοναφορικότητα που πρωταγωνιστεί πλέον στην τηλεόραση όσο και στον ανταγωνισμό της φετινής σεζόν.

Γιάννης Τσορτέκης: «Μετά τα γυρίσματα του Maestro δεν μπορούσα να κοινωνικοποιηθώ ακόμα και με την ομάδα»

Για την περίοδο των γυρισμάτων στους Παξούς για το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσορτέκης όταν φιλοξενήθηκε από την Ελένη Τσολάκη στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό Σαββατοκύριακο» στον ΑΝΤ1, (15.11.2025). «Θέλω να πω ότι στην απόδοση του ρόλου του Χαράλαμπου στη σειρά είχε πάρα πολύ να κάνει η γενικότερη συνθήκη μέσα