Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα μοναχικά παιδιά τους που μεγαλώνουν χωρίς φίλους

Date:

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα μοναχικά παιδιά τους που μεγαλώνουν χωρίς φίλους

ΠΑΙΔΙ

Μεγάλη είναι η αγωνία των γονιών σχετικά με την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους, αποκαλύπτει νεότερη μελέτη 

-

Δεν κάνουν όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολα φίλους, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω συνθηκών. Αυτό όμως το μοτίβο που ανησυχεί τους γονείς, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με αμερικανική εθνική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital, ένας στους πέντε δηλώνει ότι το παιδί του -ηλικίας 6 έως 12 ετών- δεν έχει φίλους ή δεν έχει αρκετούς φίλους. Μάλιστα, το 90% των γονέων πιστεύει ότι το παιδί τους θα ήθελε να κάνει νέους φίλους.

«Οι φιλίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, τη συναισθηματική ευημερία, την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές δεξιότητες», δήλωσε η συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης Mott Poll Δρ Sarah Clark, M.P.H. «Αλλά ορισμένοι γονείς λένε ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να κάνουν φίλους, όπως η προσωπικότητα, το κοινωνικό άγχος, οι ιατρικές παθήσεις ή απλώς δεν έχουν τόσες πολλές ευκαιρίες» συμπληρώνει.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 1.031 γονέων παιδιών ηλικίας 6-12 ετών που ερωτήθηκαν για τις φιλίες των παιδιών τους τον Αύγουστο του 2024. Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα, πάνω από τους μισούς γονείς αναφέρουν τουλάχιστον έναν παράγοντα που δυσκολεύει το παιδί τους να κάνει νέους φίλους, ενώ περίπου ένας στους πέντε δηλώνει ότι ο πιο ντροπαλός χαρακτήρας του παιδιού ή η κοινωνική αμηχανία εμποδίζουν τις προσπάθειές του να κάνει νέους φίλους. Ένα 15% των γονέων δηλώνει ότι οι δυσκολίες σύναψης μιας φιλίας οφείλεται στο ότι τα παιδιά είναι σκληρά, ενώ λιγότεροι από το 10% δήλωσαν ότι η αναπηρία ή η ιατρική κατάσταση του παιδιού καθιστά τις φιλίες ακόμα πιο δύσκολες.

Η ηλικία των παιδιών έπαιζε κάποιο ρόλο. Οι γονείς μεγαλύτερων παιδιών ήταν πιο πιθανό από τους γονείς μικρότερων παιδιών να αναφέρουν ότι οι δυσκολίες στο να κάνουν νέους φίλους σχετίζονται με το ότι άλλα παιδιά έχουν ήδη κάποιες παρέες ή ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέρη για να βρεθούν όλα μαζί. Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, ότι τρεις στους τέσσερις γονείς έχουν λάβει μέτρα για να βοηθήσουν το παιδί τους να κάνει νέους φίλους.

Στις πιο συνηθισμένες στρατηγικές περιλαμβάνονται η οργάνωση ραντεβού για παιχνίδι ή εκδρομές, την εγγραφή του παιδιού τους σε δραστηριότητες για να γνωρίσει παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα ή την παροχή συμβουλών στο παιδί τους για το πώς να κάνει φίλους. Περίπου το ένα τέταρτο των γονέων προσπαθούν να γίνουν φίλοι με άλλους γονείς που έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας.

«Για ορισμένα παιδιά, το να κάνουν νέους φίλους μπορεί να είναι αγχωτικό», δήλωσε η Δρ Clark. «Να θυμάστε ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσουν και να εξασκούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ενώ δημιουργούν και διατηρούν φιλίες. Οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν και να επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν λάθη, παρεμβαίνοντας μόνο σε θέματα ασφάλειας. Αργότερα, σε μια ιδιωτική στιγμή με το παιδί, οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ακούσουν και να προσφέρουν συμβουλές» συμπλήρωσε.

Social media και κοινωνικοί κύκλοι 

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά και την προσπάθεια σύνδεσής τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Δρ Clark προειδοποιεί τους γονείς να προσέχουν πώς τα παιδιά τους τα χρησιμοποιούν, επειδή έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς γονείς θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τους γονείς των φίλων του παιδιού τους, ενώ περισσότεροι από το ένα τέταρτο ανησυχούν πολύ για το αν οι φίλοι του παιδιού τους ενθαρρύνουν το παιδί τους να κάνει πράγματα που δεν εγκρίνουν οι γονείς.

Αλλά ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της δημοσκόπησης, λέει η Δρ Clark, ήταν ότι δύο στους τρεις γονείς δήλωσαν ότι είναι σημαντικό οι φίλοι του παιδιού τους να προέρχονται από οικογένειες που είναι σαν τις δικές τους. Συνηθέστερα, αυτό αφορούσε παρόμοιο στυλ γονέων. Όμως, η Δρ Clark προειδοποιεί ότι η διατήρηση των φιλικών σχέσεων των παιδιών αποκλειστικά σε ορισμένους κύκλους μπορεί να τα εμποδίσει να αναπτύξουν ευρύτερες προοπτικές, ανοιχτό μυαλό και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Διαβάστε επίσης: 

Μαμά, δε με θέλουν για φίλο

Τι πρέπει να ξέρετε για τον φανταστικό «φίλο» του παιδιού σας

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

H Κιμ Καρντάσιαν συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Η τηλεπερσόνα και επιχειρηματίας μιλάει για την επιρροή που άσκησε η θρυλική ηθοποιός στη ζωή της

Καινούργιου για Γκλέτσο: Η στάση ζωής μου δείχνει αν είμαι ομοφοβική, έγινα viral παντού χωρίς να πω τίποτα

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε στον διαπληκτισμό με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα της εκπομπής της

Αφροδίτη Γραμμέλη: Εδώ είμαι για να σας πω πόσο χρονών είμαι ή να σας πω την άποψή μου για τα τηλεοπτικά;

Η εκπομπή «Το Πρωινό» θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Δήμος Βερύκιος στην εκπομπή «Happy Day» για την εμφάνιση της Έλλης Στάη. Θυμίζουμε ότι ο δημοσιογράφος σημείωσε για την Έλλη Στάη: «Είδα εχθές στην τηλεόραση την Έλλη Στάη, μπέμπα 70 ετών. Καινούργιο πρόσωπο. Δεν ξέρω αν ήταν θέμα φωτισμού, αλλά είναι μια μπέμπα ετών 70».

DNA ηλικίας 10.000 ετών, το αρχαιότερο που έχει βρεθεί στη Νότια Αφρική, δείχνει τη γενετική συνοχή της χώρας

Σε μια νέα σημαντική μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία αποκωδικοποίησαν τα γονιδιώματα 13 ατόμων που έζησαν πριν από 1.300 και 10.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του αρχαιότερου ανθρώπινου γονιδιώματος από τη Νότια Αφρική. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην έρευνα του αρχαίου DNA που προσπάθησε

Ο Αλέξης Κούγιας για τη νέα του σχέση: «Είμαι ερωτευμένος τους τελευταίους 8 μήνες»

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως τους τελευταίους 8 μήνες είναι σε νέα σχέση και μάλιστα είναι ερωτευμένος. Όσο για την περιπέτεια υγείας του, ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε: «Άλλαξα τη θεραπεία μου, έκοψα την κορτιζόνη κατόπιν εντολής των γιατρών και για αυτό χάνω κιλά». Σε ερώτηση της δημοσιογράφου

Χριστίνα Μπόμπα: Γελάω όταν διαβάζω αρνητικά σχόλια

Χριστίνα Μπόμπα: Γελάω όταν διαβάζω αρνητικά σχόλια Χριστίνα Μπόμπα: Γελάω όταν διαβάζω αρνητικά σχόλια Είναι η δουλειά μου να φωτογραφίζομαι με εσώρουχα και μαγιό, τόνισε η Instagrammer H Χριστίνα Μπόμπα μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day» και μεταξύ άλλων, απάντησε για τα αρνητικά σχόλια που λαμβάνει για τις φωτογραφίσεις της με μαγιό και εσώρουχα.

Ηρακλής Τσουζίνοβ: Πατέρας θα γίνει ο πρώην νικητής του GNTM

Η σύντροφος του 24χρονου μοντέλου δημοσίευσε την ευχάριστη είδηση με βίντεο στο TikTok

Συμβόλαιο που υπέγραψαν οι Beatles για εμφανίσεις στο Αμβούργο το 1962 πωλείται σε δημοπρασία

Το πρωτότυπο συμβόλαιο που υπέγραψαν οι Beatles για εμφανίσεις τους στο Αμβούργο αναμένεται να πωληθεί έως και 30.000 λίρες Αγγλίας σε δημοπρασία. Ο ντράμερ Πιτ Μπεστ έπαιξε την πρώτη περίοδο των εμφανίσεων του συγκροτήματος στο «Star-Club» από τις 13 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου του 1962 μετά από προηγούμενα ταξίδια τους στην τότε πόλη της

4 Φθινοπωρινά κομμάτια που χρειάζεσαι για κομψά looks

Ψάχνεις και εσύ πως θα χτίσεις την Φθινοπωρινή σου γκαρνταρόμπα; Θες να βρεις ρούχα που πραγματικά θα σου λύσουν τα χέρια, χωρίς όμως να ξοδέψεις μια περιουσία; Μείνε μαζί μου διότι σου έχω βρει την λύση! Ναι, καλά είδες σήμερα έψαξα και βρήκα για εσένα κάποια ρούχα που πραγματικά χρειάζεται να έχεις στην ντουλάπα σου

Οριστικός χωρισμός για Νίνο – Ζόζεφιν; «Η μία πλευρά μπλόκαρε την άλλη στο instagram»

O Νίνο και η Ζόζεφιν χώρισαν οριστικά σύμφωνα με την εκπομπή, Buongiorno.

Καταβεβλημένος ο Αρναούτογλου: Περιπέτεια υγείας για τον παρουσιαστή

Καταβεβλημένος ο Γρηγόρης Αρναούτογλου μετά την περιπέτεια υγείας του. Ο παρουσιαστής αισθάνθηκε μία αδιαθεσία στο γαστρεντερικό του σύστημα, την οποία και παρακολουθούσε τις προηγούμενες μέρες, αλλά την Κυριακή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Η κάμερα της εκπομπής του Breakfast @ Star τον συνάντησε και ήταν εμφανώς καταβεβλημένος μετά την περιπέτεια υγείας του.

Μαρινέλλα: Δυσαρεστημένη με τον Χρήστο Μάστορα – Τον έθεσε εκτός της συναυλίας της επειδή δεν πήγε στη δεύτερη πρόβα

Μαρινέλλα: Δυσαρεστημένη με τον Χρήστο Μάστορα - Τον έθεσε εκτός της συναυλίας της επειδή δεν πήγε στη δεύτερη πρόβα Μαρινέλλα: Δυσαρεστημένη με τον Χρήστο Μάστορα - Τον έθεσε εκτός της συναυλίας της επειδή δεν πήγε στη δεύτερη πρόβα Η συναυλία στο Ηρώδειο είναι προγραμματισμένη για τις 25 Σεπτεμβρίου Η Μαρινέλλα έθεσε εκτός της συναυλίας της